Kasia i Jacek 10.09.2003 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Nasz dach jest dwuspadowy z dwiema lukarnami i dolepionym daszkiem kopertowym (z lukarną) nad garażem. Czy zdaniem szanownych Forumowiczów jest on skomplikowany? (Projekt APS 99 na stonach http://www.archi-projekt.com.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 10.09.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Tomaszu - to teraz wszystko sobie wyjaśniliśmy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.09.2003 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Wasz dach nie jest zbyt skomplikowany konstrukcyjnie niemniej będzie drogi poprzez to, że ma 6 kalenic do pokrycia gasiorami i aż 12 krawędzi do zakończenia dachówkami skrajnymi (prawymi i lewymi). Ponadto konieczność wykonania 6 koszy spowoduje to, ze będzie trochę odrzutów z ciętych dachówek (nie zawsze odrzyn da się przełozyc na strone lustraną). Bedziecie także musieli kupic bodaj, że 7 gąsiorów początkowych lub też 7 płytek ozdobnych zaślepiających gąsior. A to dodatkowo jakieś 500 zł.Tyle co na szybko zdążyłem dostrzec na w sumie mało wyraźnym rysunku rzutu dachu. Ps. Ładny projekt. Podoba mi się Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Jacek 10.09.2003 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 WowkaDzięki za informację i pochwałę domku. Nosimy się jednak z zamiarem drobnej przerówki. Chyba zlikwidujemy lukarnę nad garażem (akurat wypada od północy, czyli byłoby trochę ciemno w pomieszczeniu). W to miejsce wstawimy okno połaciowe. Czy to zmniejszy koszty dachówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHUN 10.09.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Dokładnie to co napisałeś. Fakt posiadania przez tą dachówkę dodatkowego dolnego zamka powoduje to, że łaty muszą być ułożone w idealnie równej, powtarzalnej odległości od siebie. Jest oczywiście tolerancja na zamku wynosi ona o ile pamiętam mniej niz 1/2 cm. Jeśli łaty będą krzywo ułożone wówczas zamki nie zakleszcza się i górna dachówka będzie się "slizgać" po dachówce dolnej. Ponadto będzie widoczne "wybrzuszenie" pod które może powiewać śnieg i zostać w zagłębieniu zamka. Przy dachówce bez dolnego zamka ten problem nie istnieje. Tam dachówki można zakładać na siebie w dowolnej odległości. Niemniej taka dachówka jest mniej szczelna i mniej stabilna. Grzegorz - pisałeś, że także przymierzasz się do Robena Jesienny Liść. Przed wyborem ekipy dekarzy radzę byś sprawdził czy kładli jakąś dachówkę z dwoma zamkami i jesli to możliwe zobaczył ich robotę i porozmawiał z właścicielami domu. Ja niestety tak nie zrobiłem (widziałem tylko jego pracę z Braasem) i musiałem potem zmieniać wykonawcę i dokadać sporo kasy na poprawki. Pozdrawiam CO SĄDZISZ O PODWÓJNEJ S-CE BRAASA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.09.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Kasia i Jacek tak, ale minimalnie. Jest to mała lukarna wobec tego "odpadnie wam" kilkanascie dachówek skrajnych i jakies 1,5 mb gąsiora. Niemniej łatwiej bedzie dekarzowi pokryć tę strone połaci dachu (brak dwóch koszy i cięcia dachówki). Nie wiem jakie zamierzacie mieć okna w budynku lecz prawdopodobnie okno połaciowe będzie droższe od projktownego okna "pionowego" BOHUN - niestety nie odpowiem Tobie na to pytanie. Dachówek cementowych nie brałem wogóle pod uwagę przy wyborze pokrycia na swój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHUN 10.09.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 MAM ZAMIAR POŁOŻENIE DACHÓWKI BRAASA PODWÓJNEJ ESKI . MOŻE TY WOWKA BYŚ MI COŚ DORADZIŁ ? CO SĄDZISZ O MOIM WYBORZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHUN 10.09.2003 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Kasia i Jacek tak, ale minimalnie. Jest to mała lukarna wobec tego "odpadnie wam" kilkanascie dachówek skrajnych i jakies 1,5 mb gąsiora. Niemniej łatwiej bedzie dekarzowi pokryć tę strone połaci dachu (brak dwóch koszy i cięcia dachówki). Nie wiem jakie zamierzacie mieć okna w budynku lecz prawdopodobnie okno połaciowe będzie droższe od projktownego okna "pionowego" BOHUN - niestety nie odpowiem Tobie na to pytanie. Dachówek cementowych nie brałem wogóle pod uwagę przy wyborze pokrycia na swój dom. A DLACZEGO WASZ WYBÓR PADŁ NA CERAMICZNĄ ? PODOBNO JEST CIĘŻSZA I DROŻSZA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.09.2003 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Bohun. Z pewnością jest to dobra dachówka. Widzę ja położoną na wielu dachach w okolicy. Lecz sądzę, że na temat jej walorów użytkowych winni się wypowiedzieć użytkownicy tej dachówki. Może mają coś do powiedzenia dlaczego wybrali właśnie ją? Ich wypowiedziwinny być zdecydowanie konkretniejsze od mojej. Wraz z żoną byliśmy od poczatku nastawieni na dachówke ceramiczną i wśród jej producentów szukaliśmy "tej naszej". Do Robena przekonał nas obok ceny koloru i kształtu właśnie podwójny zamek.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Jacek 10.09.2003 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Bohun Szczerze powiedziawszy nie znamy się na tym, ale wybraliśmy ceramikę ze wzgledu na siłę tradycji i nie wyobrażamy sobie niczego innego na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.09.2003 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 A DLACZEGO WASZ WYBÓR PADŁ NA CERAMICZNĄ ? PODOBNO JEST CIĘŻSZA I DROŻSZA Dlaczego? Bo nam się naprawdę spodobała. Obliczyliśmy, że finansowo podołamy. Konstrukcja dachu została odpowiednio wykonana. I chcieliśmy mieć podobnie jak Kasia i Jacek nad głową dachówkę a nie jej cementowo-piaskową imitację. Co do Twojego argumentu to przecież papa klejona na deskowaniu byłaby jeszcze tańsza i zdecydowanie lżejsza niemniej Ty podobnie jak i ja skłaniasz się ku dachówce. Taki jest Twój wybór gdyż taki dach się tobie podoba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 10.09.2003 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Mania2 jam mam dachowke Von Mullera angoba kasztan, kupilem ja na wiosnę. Jest ekstra Pozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Jacek 11.09.2003 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 WOWKA a jak po zimie Twoja dachówka się zachowuje i ile ma lat gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Jacek 11.09.2003 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Czy ktoś ma tę dachówkę na domu i jak się zachowuje w zimie i po zimie. Ile lat gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.09.2003 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Na dachu jest od dwóch lat. Nie mam z nią najmniejszych problemów. Żadnych przecieków po ulewnych deszczach czy też opadach śniegu. Nie zaobserwowałem także żadnych "przesunięć" dachówek po wichurach. Czyli jest tak jak ma być. Co do gwarancji to nie pamiętam czy 20 czy tez 30 lat a może 50?. Taki okres czasu jest czysta abstrakcją. Może się zdarzyć, że nie będzie już za 5 lat dochodzić od kogo uprawnień gwarancyjnych. Nie tacy producenci upadali..... Popatrzcie ile zniknęło kopalń, hut, koncernów samochodowych itd. Te 20, 30, 50 lat jest to chwyt marketingowy. Przyznaję, że działa on na wyobraźnię. Niemniej jeśli w ciągu kilku pierwszych lat nic złego się nie stanie to potem też nie powinno byc problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts