Gość 10.09.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Poszę o radę. Jak głęboko wkopać fundament pod taras, czy do poziomu podstawy ławy fundamentowej, a może głębiej?ART Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 10.09.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Poszę o radę. Jak głęboko wkopać fundament pod taras, czy do poziomu podstawy ławy fundamentowej, a może głębiej? ART zalezy z czego ten taras ma byc i jak ma wygladac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 10.09.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Witam. U mnie jest taras na gruncie, a po obwodzie ma normalną zbrojoną ławę, tylko węższą, na głębokości ław budynku. Na niej normalny fundament. Wewnątrz zagęszczony piasek z gruzem (także z BK). Płyta tarasu ze schodkami (2) zazbrojona prawie jak strop. Całośc opiera sie na fundamencie i fundamencie domu. Dlatego nie powinienem martwić się o osiadanie wypełnienia. Polecam taki sposób. Koszt prawie żaden a spokój na lata. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.09.2003 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Gwoli uzupełnienia mojego pytania. Niestety w projekcie nie ma rysunków zbrojenia tarasu. Wykonawca chce zrobić żelbetowy taras na filarach tnz. taką skrzynię odwróconą do góry dnem. Boki tej skrzyni będą stanowiły podstawy tarasu wylewane w szalowanym wykopie, właśnie na głębokość ok połowę głębokości ławy. Czy nie za płytko? Kazać im kopać do głębokości podstawy ławy? Proszę o radęArt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jArti2 10.09.2003 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 U mnie lałem taras na głębokości ławy ale bez ławy, tylko zbrojenie i od razu ściana fundamentowa szerokości 20(cm) - tak miałem w projekcie. Myślę że jak masz jakieś zastrzeżenia to rób jak Tobie pasuje, w końcu za to płacisz, a wykonawca w 90% pójdzie na skróty. Teoretycznie to fundament powinien być poniżej strefy przemarzania - to wyjaśnia chyba wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 10.09.2003 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Dla mnie schodki wejściowe do domu po prostu wylali do szalunku na gruncie. Są dość konkretnie zazbrojone i oddylatowane od domu, zaś pręty zbrojeniowe "zapuszczone" w płytę legalett (przebijają styropianową izolację i "włażą" do środka. Zastanawiam się teraz czy taka konstrukcja nie będzie mi jakoś tam "pływać", a poza tym - czy można po prostu wylać taras a'la Legalett, bez ław, na zagęszczony grunt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts