Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najpierw drzwi czy gres/panele?

Newfie

Recommended Posts

1. Bo uważam, że futryna powinna stać na solidnej podstawie a nie na piance i panelach.

2. Bo podłoga w tym miejscu nie będzie pływająca.

3. Bo w przypadku zmiany koncepcji (materiał o innej grubości) problemy wykonawcze.

Jest to moje subiektywne zdanie.

co prawda to prawda. Moje futryny stoją na kaflach a nie na panelach-panele zaczynają się od linni sciany w pokojach-cały prog jeszcze w gresie mamy

Newfie, żeby nie było tak łatwo :) W instrukcji montażu paneli pokazano, że przed ich położeniem należy ewentualnie wcześniej zamontowaną ościeżnicę podciąć od dołu tak aby panel dało się lekko wsunąć pod nią ... ciekawe dlaczego, prawda? :)

Cemik, podłoga nie jest głónym oparciem dla futryny, efekt pływającej podłogi bez problemu się zachowuje, w razie zmiany jakiej koncepcji co ma przeszkadzać? Dokładne docięcie panela żeby do futryny spasować tez jakby eliminuje pływalność ... tak więc najpierw podłogi a potem ościeżnice i drzwi, lepszego rozwiązania nie ma :)

Oczywiście, że podłoga nie jest żadnym oparciem dla futryny :roll: .

Futryna mocowana jest do ściany na kołkach i piance i to ściana jest jej oparciem a nie podłoga.

Co więcej....kupujesz futryny półokrągłe, np. Arcus z Classena ... wtedy polecam opakowanie nerwosolu i życzę powowdzenia w docinaniu paneli do półokrągłych futryn :evil: .

Moje zdanie i zdanie fachowców których pytałam... najpierw podłogi, potem futryna i koniecznie na kołkach a nie samej piance coby twardo siedziała .

Jeżeli już koniecznie nie chcecie stawiać futryny na podłodze, to w przypadku paneli i tak warto wstawić ją prędzej. Należy tylko odpowiednio ją dociąć i postawić na kawału panela z podkładem (ewentualnie trochę luzu). Podczas wstawiania futryn jest czasami trochę kucia lub murowania i można zniszczyć właśnie co położoną podłogę. W czasie montażu paneli usuwamy oczywiście prowizoryczne podkładki.

U mnie futryny są mocowane tylko na pianę. Nie ma kołków. Na razie działa.

• 4 weeks później...
No dobrze, ale co zrobic jak futryny juz sa? (stare mieszkanie- chce polozyc paele). Drugi problem: czy mozna klasc "jednym ciagiem" czy robic przerwe pomiedzy poszczegolnymi pomieszczeniami? I na koniec jak polaczyc terakote z panelami? Z gory dzieki.

tebe06

czy mozna klasc "jednym ciagiem" czy robic przerwe pomiedzy poszczegolnymi pomieszczeniami?

Najlepiej jak nie ma progów w postaci listew itp. My kładliśmy jako całość nawet AC4 i AC3 i po 4 latach użytkowania w dalszym ciągu doceniam komfort i względy estetyczne.

jak polaczyc terakote z panelami?

W tym wypadku najłatwiej dać listwę a efektowniej połączyć korkiem.

Układanie paneli to naprawdę banalna rzecz. Sam tak stwierdzisz juz po pierwszym pomieszczeniu. :) Powodzenia!!