Newfie 21.04.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Jeśli juz było to nie krzyczcie Właśnie zaczęłam wykańczanie (siebie pewnie też) i mam dylemat czy najpierw zamontować drzwi wewnętrzne czy kłaść gres i panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 21.04.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 najwygodniej gres i panele, potem drzwi, potem doklejasz cokoły do futryn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 21.04.2008 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Super, dziękuję, teraz wiem jak planować prace i zakupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 21.04.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Ja bym jednak futryny na panelach nie postawił.Najpierw futryny potem panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 21.04.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Najpierw podłogi, a potem drzwi. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nidziowa 21.04.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Ja bym jednak futryny na panelach nie postawił. Najpierw futryny potem panele. A dlaczego.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 22.04.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 1. Bo uważam, że futryna powinna stać na solidnej podstawie a nie na piance i panelach.2. Bo podłoga w tym miejscu nie będzie pływająca.3. Bo w przypadku zmiany koncepcji (materiał o innej grubości) problemy wykonawcze.Jest to moje subiektywne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 22.04.2008 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Mnie to przekonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 22.04.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 1. Bo uważam, że futryna powinna stać na solidnej podstawie a nie na piance i panelach. 2. Bo podłoga w tym miejscu nie będzie pływająca. 3. Bo w przypadku zmiany koncepcji (materiał o innej grubości) problemy wykonawcze. Jest to moje subiektywne zdanie. co prawda to prawda. Moje futryny stoją na kaflach a nie na panelach-panele zaczynają się od linni sciany w pokojach-cały prog jeszcze w gresie mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 22.04.2008 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 No to mam jasność (po raz kolejny dzięki forum ) - cały dół mam w gresie, więc tam najpierw podłogi, całą górę w panelach, więc tam najpierw drzwi Dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 22.04.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Newfie, żeby nie było tak łatwo W instrukcji montażu paneli pokazano, że przed ich położeniem należy ewentualnie wcześniej zamontowaną ościeżnicę podciąć od dołu tak aby panel dało się lekko wsunąć pod nią ... ciekawe dlaczego, prawda? Cemik, podłoga nie jest głónym oparciem dla futryny, efekt pływającej podłogi bez problemu się zachowuje, w razie zmiany jakiej koncepcji co ma przeszkadzać? Dokładne docięcie panela żeby do futryny spasować tez jakby eliminuje pływalność ... tak więc najpierw podłogi a potem ościeżnice i drzwi, lepszego rozwiązania nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 23.04.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Oczywiście, że podłoga nie jest żadnym oparciem dla futryny . Futryna mocowana jest do ściany na kołkach i piance i to ściana jest jej oparciem a nie podłoga. Co więcej....kupujesz futryny półokrągłe, np. Arcus z Classena ... wtedy polecam opakowanie nerwosolu i życzę powowdzenia w docinaniu paneli do półokrągłych futryn . Moje zdanie i zdanie fachowców których pytałam... najpierw podłogi, potem futryna i koniecznie na kołkach a nie samej piance coby twardo siedziała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 23.04.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Jeżeli już koniecznie nie chcecie stawiać futryny na podłodze, to w przypadku paneli i tak warto wstawić ją prędzej. Należy tylko odpowiednio ją dociąć i postawić na kawału panela z podkładem (ewentualnie trochę luzu). Podczas wstawiania futryn jest czasami trochę kucia lub murowania i można zniszczyć właśnie co położoną podłogę. W czasie montażu paneli usuwamy oczywiście prowizoryczne podkładki.U mnie futryny są mocowane tylko na pianę. Nie ma kołków. Na razie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tebe06 17.05.2008 02:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 No dobrze, ale co zrobic jak futryny juz sa? (stare mieszkanie- chce polozyc paele). Drugi problem: czy mozna klasc "jednym ciagiem" czy robic przerwe pomiedzy poszczegolnymi pomieszczeniami? I na koniec jak polaczyc terakote z panelami? Z gory dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 17.05.2008 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 tebe06 czy mozna klasc "jednym ciagiem" czy robic przerwe pomiedzy poszczegolnymi pomieszczeniami? Najlepiej jak nie ma progów w postaci listew itp. My kładliśmy jako całość nawet AC4 i AC3 i po 4 latach użytkowania w dalszym ciągu doceniam komfort i względy estetyczne. jak polaczyc terakote z panelami? W tym wypadku najłatwiej dać listwę a efektowniej połączyć korkiem. Układanie paneli to naprawdę banalna rzecz. Sam tak stwierdzisz juz po pierwszym pomieszczeniu. Powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts