Iwka76 22.04.2008 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 No to może po kolei : 1)Jakie są rozpiętości belek opierających się na tym podciągu? 2) czy na tym podciągu opiera się ściana (najlepiej wklej rzut parteru i poddasza) 3) Jakie zbrojenie jest tej belki, i jaka jest jej wysokość, czy to jest tylko podciąg czy może też nadciąg (belka wystaje ponad strop?) 4)Jaki beton był zastosowany (klasa betonu)? Wielu ,,budowlańców" rozpościera tutaj kasandryczne wizje, wydaje mi sie że na wyrost. Po pierwsze sprawdź czy na podciągu wystąpiło ugięcie, prosta kontrola na podstawie sznurka budowlanego przyłożonego do końców podciągu. Jeśli wystąpiło znaczne ugięcie należy to przeanalizować, jeśli ugięcie nie występuje ( powyżej 1cm), proponuje oczyścić belke, odkuć te fragmenty cegły, ewentualne luźne fragmenty betonu, nastepnie braki uzupełnić zaprawą do renowacji żelbetu, z najbardziej popularnych i chyba najtańszych Atlas ADCHER-podkład, oraz Atlas-FILER zaprawa właściwa. I ...budować dalej. Takie renowacje odbywaja się na o wiele bardziej wytężonych elementach i nikt nie myśli nawet o wyburzaniu. Dobrze by było aby sprawe dokładnie obejrzał KONSTRUKTOR na miejscu i wypowiedział sie o sprawie na miejsu, zdjecia sa często zwodnicze Pozdrawiam..życze spokojnych decyzji Witam Ad1. 5m Ad2. na tym pociągu jest ścianka kolankowa 2x cegła max, następnie drugi wieniec 30x30 cm i na nim ścianka od facjatki. Ad3. Jest to podciąg 30/30 cm i miał wystawać ze stropu w dół właśnie o te 5cm. Zbrojenie jak poniżej .-----. .-.-.-. Ad 4. B20. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 22.04.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Jeśli nie ma ugięcia, proponuje zastosować tą metodę którą opisałem, z szczególnym naciskiem na precyzjne wykonanie tej naprawy, belka musi być bardzo dokładnie oczyszczona z wszelkich luźnych elementów(cegły, ka3wałki betonu). Stosować się ściśle do wytycznych technologicznych producenta. To nie jest trudna naprawa ale wymaga dokładności. Proponuje zabezpieczyć też podobnie płyte nad wykuszem, z tego co widze na zdjęciu też nie jest zachowana otulina pretów, przy tynku gipsowym beda wykwity (korozja pretów)...w skrajnym przypadku awaria. Minimum to wyprawa cementowa na drobnym piasku w miejscach gdzie wystaja pręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwka76 22.04.2008 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Te kawalki ceramiki wygladaja na "podkladki" pod zbrojenie... pozdrawiam Dokładnie tak, te kawałki cegieł to nie dodatek do betonu , tylko podładki pod zbrojenie, które w tych miejscach dotykało do desek. Pozdrawiam Iwona Cegieł nie stosuje się jako podkładki. W tej chwili ten podciąg bardzo zredukowaną nośność. Pewnie doradcy z tego topiku doskonale znają zasady pracy żelbetu. Można się zwrócić o pomoc do: http://www.pagel.com/pl/new/fs_index_new.htm http://www.mcbauchemie.pl/technologie/naprawa-ochrona-i-zabezpieczanie-obiektow-mostowych.html http://www.ceresit.pl/u235/navi/31496 Z ceresitem nie miałem kontaktu. Witam A który produkt jest najlepszy ? Każdy producent n atych stronach zachwala. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwka76 22.04.2008 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 wiam Bardzo dziękuje za poradę Ugięcia nie zaobserwowaliśmy. Dzisiaj oglądał to kolejny wykonawca i chce kuć. Zastanawiamy się tylko co łatwiej będzie mu sknonić tj. użycie specjalistyznych zapraw (których pewnie nigdy nie stosował) czy wykucie. (jak w czasi kucia poniszczy belki stropowe to będzie już chałupa do ruzbiórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 23.04.2008 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Obawiam sie kucie przyniesie więcej strat niż korzyści, jeśli nie ma ugięć i zarysowań, znaczy, że belka pracuje poprawnie, pręty belki sa odpowiednio zakotwoine w betonie, uzupełnienie ubytków będzie i tańsze i bezpieczniejsze dla reszty konstrukcji. Proszę pamietać że na tej belce obecnie podpiera sie strop. Decyzja oczywiście nalezy do Państwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.04.2008 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Może i masz rację, jak zaczną się bawić z kuciem choćby częściowym to może być znowu masakra. Chociaż te cegły by wykuli. Jak nazdzorujący będzie pilnował przestrzegania technologii wykonania naprawy to powinno być ok. Iwka76 - niestety nie wskaże ,który produkt jest najlepszy bo trudno to ocenić, efekty napraw we wszystkich przypadkach były bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 23.04.2008 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Ja bym się tym nie przejmował. Kazał położyć kilka warstw betonowej szprycy. Nająć starego tynkarza - on będzie wiedział o co chodzi. Pani inspektor ma rację. Takie kwiatki na budowie to częste zjawisko. Beton dookoła tych wystających prętów i tak nie pracuje - w tym miejscu belka jest rozciągana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.04.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Ja bym się tym nie przejmował. Kazał położyć kilka warstw betonowej szprycy. Nająć starego tynkarza - on będzie wiedział o co chodzi. Pani inspektor ma rację. Takie kwiatki na budowie to częste zjawisko. Beton dookoła tych wystających prętów i tak nie pracuje - w tym miejscu belka jest rozciągana... Idzie do Złotych. Chyba kolega nie ma pojęcia o czym mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 23.04.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Wiem o czym mówię. W tym miejscu mogą być gołe pręty, a belka i tak będzie miała swoją wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 23.04.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 ... Idzie do Złotych. ... Ale tego to nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.04.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Wiem o czym mówię. W tym miejscu mogą być gołe pręty, a belka i tak będzie miała swoją wytrzymałość. Kolega musi poczytać na jakiej zasadzie pracuje żelbet. To znaczy,że belka złożona z samych prętów i belka złożona z kompozytu stali i betonu (ta sama ilość stali_ mają rónwą nośność. Ręce opadają. Proponuję więcej nie udzielać porad w zakresie żelbetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 23.04.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 A czy kolega wie z której strony belki i jak pracuje stal i beton ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.04.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 A czy kolega wie z której strony belki i jak pracuje stal i beton ? Ja wiem , kolega ged nie. Wg teorii kolegi ged mozna sobie zrobić podciąg w strefie górnej z betonu a w strefie rozciąganej ze stali i pianki poliuretanowej. Zaiste ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 23.04.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Więc proszę mnie niedouczonemu wyjaśnić: czym różni się praca stali na górze tej belki i na dole, podobnie z betonem; czym różni się jego praca na górze i na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.04.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Więc proszę mnie niedouczonemu wyjaśnić: czym różni się praca stali na górze tej belki i na dole, podobnie z betonem; czym różni się jego praca na górze i na dole. Proponuję zgłębić zagadnienie współpracy betonu ze stalą i roli tego zjawiska w konstrukcjach żelbetowych. Na razie kolega robi z siebie pośmiewisko. Na korepetycje możemy się umówić jak kolega chce się douczyć. Może kolega też zadzwonić , namiar w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 23.04.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Przepraszam - pogadamy wieczorem ... bo mi teraz beton stygnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.04.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Przepraszam - pogadamy wieczorem ... bo mi teraz beton stygnie ... Mnie jeszcze nie, będzie za godzinę. BTW. Darmowe korepetycje udzielają tu, choć jakieś podstawy trzeba mieć więc kolega musi trochę poczytac jeszcze: http://www.konstruktorbudowlany.fora.pl/pytania-i-prosby,6/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.04.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Wg teorii kolegi ged mozna sobie zrobić podciąg w strefie górnej z betonu a w strefie rozciąganej ze stali i pianki poliuretanowej. Zaiste ciekawe. i teoretycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 23.04.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 AAA kolega inż budowlaniec z uprawnieniami Zwracam honor. Siedzi zapewne Pan za biurkiem i teoretycznie rozważa czy dać centymetr więcej czy mniej otuliny pod tym drucikiem , a chłopy na budowie i tak zrobią po swojemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.04.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 AAA kolega inż budowlaniec z uprawnieniami Zwracam honor. Siedzi zapewne Pan za biurkiem i teoretycznie rozważa czy dać centymetr więcej czy mniej otuliny pod tym drucikiem , a chłopy na budowie i tak zrobią po swojemu Jak zrobię "chopy po swojemu" to chopy jeśli możliwe naprawiają w ramach pracy po godzinach lub chopy szukają nowej pracy. Nie mówię,że zawsze wszystko jest idealne ale na litość Boską , ten podciąg nie ma 60% otuliny ,plus jest zryty rakami i kawernami. Kolega ged jednak na pewno wie jak kształtuje się współpraca stali i betonu w przypadku braku otuliny i jaki wpływ na strefe ściskaną mają raki, kawerny etc. Jak kolega Ged odpowiadałby swoimi uprawnieniami to mówiłby inaczej. quote="Barbossa"] Wg teorii kolegi ged mozna sobie zrobić podciąg w strefie górnej z betonu a w strefie rozciąganej ze stali i pianki poliuretanowej. Zaiste ciekawe. i teoretycznie Nie załapałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts