Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka farba fasadowa?

Recommended Posts

• 9 years później...

Witam

Jako górnik roku odkopuje temat by nie zakładać nowego.

Pytanie do forumowego fighter1983.

Zagruntowałem ścianę gruntem caparol putzgrund 610 barwionym.

Czy można na ten grunt położyć farbę elewacyjną, czy zagruntować jeszcze raz i zostawić na okres 2-5 lat (niestety sam nie położę

Caparol Amphisilan Fassadenputz). Na "fachowców "mnie nie stać;)

Wykończenie ścian; elewacje zewnętrzne

Edytowane przez tkaczor123
nie ten dział

Witam

Jako górnik roku odkopuje temat by nie zakładać nowego.

Pytanie do forumowego fighter1983.

Zagruntowałem ścianę gruntem caparol putzgrund 610 barwionym.

Czy można na ten grunt położyć farbę elewacyjną, czy zagruntować jeszcze raz i zostawić na okres 2-5 lat (niestety sam nie położę

Caparol Amphisilan Fassadenputz). Na "fachowców "mnie nie stać;)

Wykończenie ścian; elewacje zewnętrzne

Zrobic mozesz wszystko - rozstrzelac Cie za to nikt nie rozstrzela.

Optymalnie oczywiscie byloby polozyc na zagruntowana powierzchnie tynk, ale skoro nie ma kasy - trzeba szukac rozwiazania.

Skoro zagruntowales PG610 w kolorze - najprawdopodobniej juz to wyglada niezle, czy wyglada na tyle dobrze, ze tak moze zostac na jakis czas?

"na jakis czas" no wlasnie - generalnie nie mozesz zostawic takiej powloki jak PG610 na dlugi okres. Malowanie tego farba elewacyjna bezposrednio na polozonym gruncie - nie jest tez dobrym rozwiazaniem, gladka struktura Ci popeka.

http://pliki.med-bud.pl/P6020078.jpg

tak to mniej wiecej bedzie wygladac po pomalowaniu farba po jakims czasie.

I tu kolor im ciemniejszy - tym gorzej dla Ciebie.

Dlatego biorac pod uwage ograniczony budzet w tej chwili rozwazylbym takie opcje:

1 - zostawic jak jest a za rok np zagruntowac ponownie PG610 i polozyc tynk

2 - polozyc w tej chwili tynk mineralny i najlepiej go pomalowac, ale jak nie ma $ - to na jakis czas go zostawic nie pomalowany i pomalowac za jakis czas

Dzięki za szybką odpowiedź, trochę mnie tymi pęknięciami wystraszyłeś. Raczej pierwsza opcja będzie w moim przypadku idealna, po gruntowaniu powierzchnia wygląda nieźle. Jak dla mnie może tak zostać na zimę, gruntować to jeszcze raz czy zostawić raz gruntowane?

zostaw jak jest, PG610 schowaj w cieple miejsce, zeby go szlag nie trafil przez zime, zeby za rok jeszcze raz zagruntowac tez przed polozeniem tynku.