Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Światowe inwestycje czy warto?

akapap

Recommended Posts

Cześć,

trafiła mi w ręce oferta firmy zajmującej się budową domu (http://www.swiatoweinwestycje.eu/?strona=zbuduj_z_nami). W skrócie koszt budowy m2 1900 PLN + 7% VAT + gwarancje itp. Jest to na tyle dobra oferta, że jestem w stanie postawić duży znak zapytania przy budowie domu metodą gospodarczą. Ciężko jest znaleźć dowód na to, że koordynując budowę jest się w stanie wybudować m2 poniż 2k PLN.

Co o tym sądzicie. Miał ktoś kontakt z tą firmą? Może komuś z Was wybudowali oni dom?

Pozdrawiam.

Cześć,

trafiła mi w ręce oferta firmy zajmującej się budową domu (http://www.swiatoweinwestycje.eu/?strona=zbuduj_z_nami). W skrócie koszt budowy m2 1900 PLN + 7% VAT + gwarancje itp. Jest to na tyle dobra oferta, że jestem w stanie postawić duży znak zapytania przy budowie domu metodą gospodarczą. Ciężko jest znaleźć dowód na to, że koordynując budowę jest się w stanie wybudować m2 poniż 2k PLN.

Co o tym sądzicie. Miał ktoś kontakt z tą firmą? Może komuś z Was wybudowali oni dom?

Pozdrawiam.

noooooooooo.........pewnie, że warto! juz sama nazwa jest przecież tak zachęcająca i prestiżowa....nie ma co się nawet zastanawiać!

Gwarantowana cena wpisana w umowę(w tej chwili 1900PLN m2) , niezależnie od podwyżek materiałów budowlanych.

Tylko za co ta cena ? Za SSO ?SSZ ?Jakaś technologia, coś ?Za metr użytkowej, całkowitej ?

Wiadomo - pod klucz w promocyjnej cenie - czyli to już możemy wykluczyć :)

Trzeba bardzo dokładnie wiedzieć czego ta cena dotyczy z czego i jak będzie budowane, dodać te 7% ( a to już jest 2033pln/m2) a od systemu gospodarczego zasadniczo róznice między 22% a 7 % odjąc (dostaniesz zwrot z US. Bo może się okazać budując tak jak onii z tego co oni jestes to w stanie zbudować znacznie taniej. Mój znajomy bardzo napalił sie na domek szkieletowy-firma stawiała go w bardzo korzystnej cenie. Ale jak przyszło szczegółowo policzyć ten interes ekonomicznie nie miał sensu. Wiem jak to jest: ile rzeczy na początku się nie widzi lub nie chce widzieć bo to znikome koszty i po dodaniu nic nie znaczą, praktyka jednak mówi inaczej.

A tak na szybko licząc w tej cenie systemem gospodarczym można wybudować dom wykończony z meblami i kilkoma bajerami (opieram się na moim doświadczeniu).

Nic nie chce sugerowac, ale zajrzyj na strone z referencjami i powiedz... Czy nie zastanawia Cie, ze wszystkie te listy referencyjne sa pisane na domyslnych szablonach i jedna czcionka? Daty w tym samym miejscu, adresy tez, czcionka i wciecia te same... Firmy co prawda istnieja, ale czy ktos w tych firmach udzielajacych referencji slyszal o Swiatowych Inwestycjach?

Cytat ze strony :Światowe Inwestycje" powstały z myślą, by na rynek Polski wprowadzić standardy światowe w obsłudze klientów. Dziś, gdy Polska jest w U.E. bardzo ważną sprawą jest by klienci z innych państw byli odpowiednio obsługiwani dzięki czemu pojawi się na rynku więcej inwestorów. Spowoduje to, że Polska będzie rozpoznawalna jako państwo, które szybko się rozwija.

Celem firmy zatem nie jest tanie i dobre wybudowanie domu dla klienta tylko kreowanie wizerunku Polski i przyciąganie inwestorów. Tekst ten przypomina mitomański bełkot. Być może w oczach innych faktycznie waiarygodność firmy podnosi obecność w jej szeregach Edgara Go... nzalesa (zbieżność imion i nazwisk :wink: ale we mnie to budzi tylko podejrzenia. Zresztą Panama jako światowe centrum obrotu nieruchomościami też dodaje prestiżu-zawsze jak tutaj coś nie wyjdzie można sobie kupić apartament w Kordylierach. Sorry ale jak dla mnie przerost formy nad treścią - w kontekście budowy domu oczywiście.

Ps. Pracuję w dużej firmie, kiedyś był przetarg na system teletransmisji za kilka milionów. Wystartowała do niego firma która miała prezesa zarządu mgr inż itd, kilku pełnomocników do spraw różnychi, innych specjalistów itd. Potem okazało się że ta firma mieści się w domu prywatnym ściślej mówiąc w jednym pokoju składa się z tego prezesa jednego majstra montującego instalacje i drugiego z doskoku, oraz wąsatej pani po 50-tce (żony prezesa??) która odbierała telefony a po 16-tej darła się na każdego kto zadzwonił że to mieszkanie prywatne. Inni potrafią dużo ładniejsza otoczkę wokół siebie zrobić tak że szczerze radze dokładnie sprawdzić z kim masz do czynienia i co tak naprawdę oni mogą dla CIEBIE nie dla siebie zrobić. Jak masz dużo kasy buduj z firmą, budowanie samemu jest bardziej uciążliwe(ale też wiele uczy) ale na pewno tańsze.

Aha i kolejny ich tekst: (cytat)

Niech każdy robi co umie najlepiej. A My? My najlepiej umiemy sprzedawać!!!

Nie musicie już szukać innych pośredników - wybraliście najlepszych!

Oni nie umieją budować tylko sprzedawać. :o .

nie zgodze sie z stwierdzeniem ze budowanie z firma zawsze jest drozsze ;) ale z cala reszta - jak najbardziej tak :)

dziwne to na tej stronie

podoba mi sie tekst :

Chciemy być liderem na polskim rynku nieruchomości,

a ja chce być przez 1 dzień biusciastą blondyną o niebieskich oczach :)

jak juz wybierac firme do budowania to taka która jest liderem a nie "chce nim być" :)

to cos na zasadzie " ale panie profesorze ja sie uczyłam , naparwde uczyłam !":)

...nieruchomości w Panamie, które mogą być jokerem dla klientów biznesowych ...

oh my God! what's a joke® :wink: :lol:

...jest wprowadzenie taniej technologii budowy mieszkań i domów nad, którą aktualnie pracujemy....

to ja poczekam jak juz przestaniecie nad nia "aktualnie pracowac" a ja dopracujecie :) (i sprawdzicie)

...dlaczego my?

Spróbuje odpowiedzieć Państwu na to pytanie....

Hmm... no tak - to tak trudne zadanie ze nie mozna po prostu miec gwarancji ze sie je wykona. pozostaje jedynie sprobowac i modlic sie zbey sie udalo :lol:

nie zgodze sie z stwierdzeniem ze budowanie z firma zawsze jest drozsze ;) ale z cala reszta - jak najbardziej tak :)

a ja chce być przez 1 dzień biusciastą blondyną o niebieskich opczach :)

OK, niech będzie -przeważnie jest tańsze :wink:

Krok pierwszy -fryzjer + tlenienie, krok drugi chirurg plastyczny + 1,5 kg silikonu, krok trzeci optyk +kolorowe soczewki kontaktowe :wink:. To będzie pewnie łatwiejsze niż zdobycie pozycji lidera (w czymkolwiek) przez tą firmę. Zwróćcie uwagę na zdjęcia ich biur w Warszawie i Panamie. Jakby tak samo umeblowane :wink:

napisalam do nich maila z prosba o doprecyzowanie, co w tych 1900 zł, na jakim teresnie budują (w sensie: czy tylko Warszawa) i czy tylko ze "swoich" projektów. jeszcze nie odpisali.....

w każdym razie po pierwsze: po kiego mam kupować kosztorys (podają cenę projektu plus cenę kosztorysu), skoro oni już wiedzą za ile zbudują.

po drugie: jak sobie wymyślę wielospadowy dach, bawole oko z każdej strony to też mi zrobią w tej cenie?? bzdura.

jakoś też trudno mi uwierzyć, że chcę w ten sposób przyciągnąc klienta, bo są nowi na rynku.

• 2 weeks później...

zajrzałam na forum gazetowe a .... tam gorąca dyskusja na temat Światowych Inwestycji:)) mało konkretów, dużo obelg. dobrze że wybrałam forum Muratora:)

a do rzeczy - to młoda firma, pojawili się rok temu. niełatwo nam będzie znaleźć zadowolonych inwestorów... ja jeszce nie mam sprecyzowanego zdania na ich temat, więc wypowiadać się nie bedę ;)

• 2 months później...

Odswieze bo ciekawe rzeczy widze

Wszyscy wypowiadaja sie a nikt nie widzial zadnego domu i nic dokladnie o tej firmie nie wie - takie to polskie co nie...?

Obsmarowujecie firme o ktorej niewiele wiadomo (nieznanego sie boimy), ktora moze chce wejsc na rynek, nie umiecie znalezc nikogo kto buduje z nimi to zakrawa mi na motto - nie ma czegos w google to znaczy ze nie istnieje wogole

Mysle,ze probujecie sobie zrekompensowac fakt (oczywiscie niektorzy), ze czesc userow gospodarzco wybudowala lub buduje i wychodzi ich drozej lub podobnie a mniej zachodu i pracy. Pewnie, ze dla mnie bylo by to przykre, ale zeby objezdzac firme ktoerej sie nie zna?

Jakies przykre doswiadczenia macie z nimi?

Chetnie poznam takowe, bacznie obserwuje co sie w tej firmie dzieje i jak na razie nic zlego nie moge powiedziec :wink:

Buduja mi dom - blizniaczek i cos tam juz widac

http://andromeda-blizniak.blogspot.com

Pzdr.

no to super, że znalazł się ktoś, kto z nimi buduje :)

nie obsmarowuję tej firmy, ale trudno, żeby ktoś chciał powierzyć pieniądze firmie (20% inwestycji na dzień dobry) i nie szukał informacji o nich.

a obsmarowywania poszukaj na forum gazety - po prostu załamka, jak tam ludzie ze sobą rozmawiają......

a doświadczenia? ja mam na razie małe i takie sobie. na początek przemiła pani obiecywała zrobić kalkulację 2 projektów (twierdziła, że może to zrobić zanim te projekty kupię, bo oni mają kontakty z biurami architektonicznymi). po czym po tygodniu oczekiwań dostałam maila z kalkulacjami: 2 powierzchnie pomnożone przez 2200 netto. hmmm, tyle to ja sobie sama mogłam policzyć. to było jakoś w maju. do tej pory nie udało mi się poznac kosztów wybudowania domu przez Światowe Inwestycje, bo 2200 netto nie dotyczy przecież każdego projektu.

ale informuj, informuj jak u Ciebie :)

Hehe... Jak widac na zdjeciach jakos idzie :wink:

W przyszlym tygodniu dekarz wchodzi z folia i pozniej dachowki

Nie wiem co ciebie interesuje dokladnie, nie znam tez dzisiejszych cen i warunkow szczegolowych. Tyle co dowiedzialem sie od ludzi ktorzy podpisali umowe (dzwonia czasem do mnie podpytac - jako ze juz dom stoi) i wiem, ze materialy dobre daja szczegolnie gdy ktos chce miec "cieply" dom, tzn. Porotherm i 20cm styro w standardzie, w podlodze na gruncie chyba tez 20cm, cieple okna, dachowka ceramiczna etc. Mysle ze nie jest tak zle :lol:

Jesli chodzi o kontakt to juz nie wiem, jae-mailem sle jakies zmiany i dostaje odpowiedz w miare szybko wiec ...

Z ta wycena to faktycznie troche lipa, moze sprawdzala "kobitka" zawilosci projektu i czy dadza rade w tej cenie?

No ale to moje domysly, wszak domy roznia sie

Pzdr.

:lol:

Prawde powiedziawszy guzik mnie obchodzi ja sie nazywa firma ktora mi buduje dom. Mnie interesuje sam efekt i oczywiscie cena. Jak dla mnie wszystko bylo OK wiec skorzystalem z ich uslug. To nie nazwa buduje i pilnuje wszystkiego ale ludzie.

Gdyby tak zwracac uwage na nazwy i doszukiwac sie ich znaczen ... wiekszosc musiala by sie zwinac :wink:

Pzdr.

• 2 months później...