Malobert 21.04.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Wykonywałem dzisiaj prace ziemne na działce. W miejscu gdzie ma być parking (zgodnie z projektem) koparka przerwała kabel telefoniczny, nie był głębiej niż 50cm pod powierzchnią. Zgłosiłem natychmiast na TPSA. Przyjechało dwóch panów i powiedzieli "jak już robicie to jedźcie do końca, kabel się zwinie i złączy" koparka pojechała dalej, tym razem zahaczyła nastepny kabel, znacznie poważniejszy i grubszy, niektórzy moi znajomi twierdzą że to kabel "wojskowy". O co chodzi ? nie wiadomo ? o pieniądze Będę musiał pokryć koszt naprawy, mam na mapkach trzy kreski, w tym dwie pod parkingiem na mojej działce - kable TPSA. Na tej mapce uzgodnionej z TPSA widnieje też czerwona pieczęć "Na oznaczonym terenie (dokładnie cała moja działka) obecnie nie posiadamy urządzeń telekomunikacyjnych stanowiących własność TPSA będących w naszej eksploatacji." Nie ma innych pieczęci, np. o tym, że prace należy wykonywać ręcznie lub zachować ostrożność. Mam też drugi dokument "Uzgodnienie nr..." "pkt 1. Zastrzegamy możliwość wystąpienia w terenach urządzeń i kabli niezinwentaryzowanych, wyłączonych z eksploatacji" Kierownik z TPSA wszystkie te papiery zbagatelizowal i stwierdzil KRESKI sa narysowane, trzeba bylo uwazac.... Pytanie dla ludzi będących w temacie, moze prawnikow, czy zrobić pokorne mea culpa czy iść na udry z TPSA, pieniadze niemale, nie ma jeszcze dokladnej wyceny, ale kilka tysiecy bedzie, a moze jakos sie dogadac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.04.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 WAR!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.04.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Nie daj im się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 21.04.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 hehe z czystej ciekawosci spytam (bo lajkonik jestem - prosze sie nie smiac) skad wiedziales ze to kabel tpsa (on ma tam napisane na sobie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.04.2008 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 hehe z czystej ciekawosci spytam (bo lajkonik jestem - prosze sie nie smiac) skad wiedziales ze to kabel tpsa (on ma tam napisane na sobie?) po przerwaniu wyglądał jak kabel telefoniczny, wiec zadzwoniłem do TPSA i ludzie z TPSA się nimi zajęli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.04.2008 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Nie daj im się. Łatwo powiedzieć, a ja tu już zostałem sam zastanawiam się chyba jedynie nad jakimś polubownym sposobem rozwiązania sytuacji. Byłem u architekta, dzwonił do kolegów, nie mieli takich przypadków ale pieczatka jest pieczątka i dotyczy całej działki, natomiast dokument "Uzgodnienie nr..." "pkt 1. Zastrzegamy możliwość wystąpienia w terenach urządzeń i kabli niezinwentaryzowanych, wyłączonych z eksploatacji" jest skonstruowany tak, że "na dwoje babka wróżyła" i ponoć to jest jakies super zdanie, które czesto dostają inwestorzy, doświadczony architekt stwierdził jak i inny dawny pracownik TPSA, że bardzo ciężko z TPSA będzie wygrać, sądy-koszty, rzeczoznawcy, czas..... niby wszystkie sprawy z TPSA są najtrudniejsze. Byłem też u radcy prawnego, obiecał jeszcze jutro zajarzeć do jakiegos prawa telekomunikacyjnego, ale też rozłożył ręce "ale są te kreski... trudna sprawa, lepiej spróbować się jakoś dogadać..." jakby nie było... "TPSA łączy ludzi" jutro kierownik będzie chciał podpisać ze mną jakiś protokół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.04.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Skoro wyłączone z eksploatacji to chyba nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 21.04.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Spróbuj załatwić wszystko polubownie , wojną nic nie wygrasz skoro na projekcie były zaznaczone kable . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 21.04.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Też przerwałem koparka kiedyś jak robiłem drogę.Przyjechali panowie, powiedzieli że będzie drogo, dałem im 150zeta i zamufowali z wpisem że awaria była.I tyle było problemu z TPSA i kablem.Szybki the end Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 21.04.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Witam, ja sugerowałbym jednak pójść na udry... zwłaszcza jeżeli kabel był na działce bez tytułu prawnego (np. dzierżawa czy użytkowanie) przez dłuższy okres czasu, wówczas w przypadku wytoczenia przez tpsa procesu o zapłatę odszkodowania, podniósłbym m. in. zarzut potrącenia z wynagrodzeniem z tytułu bezumownego korzystania... ale muszę przyznać, iż nie przepadama za tepsą, stąd moja porada nie jest obiektywna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.04.2008 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Skoro wyłączone z eksploatacji to chyba nie problem. niestety tam jest ten przecinek i "niezinwentaryzowane" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.04.2008 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Też przerwałem koparka kiedyś jak robiłem drogę. Przyjechali panowie, powiedzieli że będzie drogo, dałem im 150zeta i zamufowali z wpisem że awaria była. I tyle było problemu z TPSA i kablem. Szybki the end no właśnie kiedyś były te lepsze czasy teraz przyjechali jacyś prywatni powykonawcy, potem kierownik TPSA i pierwsze ich teksty "kto pokrywa koszty" itp. Niestety ten grubszy kabel (nie jest urwany) wymaga dla bezpieczeństwa wymiany, a materiały maja dotrzeć dopiero jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.04.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Skoro wyłączone z eksploatacji to chyba nie problem. niestety tam jest ten przecinek i "niezinwentaryzowane" Napisane jest przecież,że te wyłączone są niezinwentaryzowane. Więc skoro wyłączone to nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 21.04.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Ale jest też: Na oznaczonym terenie (dokładnie cała moja działka) obecnie nie posiadamy urządzeń telekomunikacyjnych stanowiących własność TPSA będących w naszej eksploatacji. Ja bym się tak nie przejmował.Poza tym procesy o odszkodowanie są długie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.04.2008 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Witam, ja sugerowałbym jednak pójść na udry... zwłaszcza jeżeli kabel był na działce bez tytułu prawnego (np. dzierżawa czy użytkowanie) przez dłuższy okres czasu, wówczas w przypadku wytoczenia przez tpsa procesu o zapłatę odszkodowania, podniósłbym m. in. zarzut potrącenia z wynagrodzeniem z tytułu bezumownego korzystania... ale muszę przyznać, iż nie przepadama za tepsą, stąd moja porada nie jest obiektywna Jesli chodzi o "dzierżawę" to działkę dopiero mam kilka lat, to byłyby pewnie symboliczne pieniądze - gdyby się udało.. Architekt słyszał coś o dzierżawie w przypadku słupów, natomiast ze sprawą dziwerżawy za kabel w ziemi się jeszcze nies potkał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.04.2008 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Ale jest też: Na oznaczonym terenie (dokładnie cała moja działka) obecnie nie posiadamy urządzeń telekomunikacyjnych stanowiących własność TPSA będących w naszej eksploatacji. Ja bym się tak nie przejmował. Poza tym procesy o odszkodowanie są długie. Racja, też podałem kierownikowi ten argument, on stwierdził: "że kable to nie są urządzenia telekomunikacyjne" może i nie są.... Natomiast jeśli chodzi o procesy, to są one długie, ale to gorzej dla mnie - niestety ja będę płacił za adwokatów dłuuugo ich stać na najlepszych prawników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 21.04.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 no tak ale jak kable były "niezinwentaryzowane" to skad miales o nich wiedziec skoro sama tpsa nie wiedziala ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 21.04.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Jesli chodzi o "dzierżawę" to działkę dopiero mam kilka lat, to byłyby pewnie symboliczne pieniądze - gdyby się udało.. Architekt słyszał coś o dzierżawie w przypadku słupów, natomiast ze sprawą dziwerżawy za kabel w ziemi się jeszcze nies potkał. Wszystko zależy od tego, jaka jest wysokość szkody tpsa. W razie procesu jej wysokość byłaby przedmiotem wyceny biegłego. Podobnie byłoby z wysokością wynagrodzenia z tytułu bezumownego korzystania (oczywiście odpowiedenie wnioski stron o takie dowody byłyby konieczne). Jeżeli szkoda jest kilkusetzłotowa, to nie sądze by tpsa chciała się procesować. Tak jak ktos napisał - postępowania odszkodowawcze są długie i trudne (tpsa musiałaby udowodnić zarówno winę jak i wysokość szkody). Bardzo możliwe, że sprawa zakończy się na kilku ostrych pismach tepsy. Tak jak napisałem wcześniej, zaryzykowałbym ewentualny proces. Zwłaszcza, że nawet kwestia winy nie jest do końca przesądzona biorąc pod uwagę czytowane na wstępie oświadczenia tpsa dot. obecnosci infrastruktury na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.04.2008 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 no tak ale jak kable były "niezinwentaryzowane" to skad miales o nich wiedziec skoro sama tpsa nie wiedziala ? dla mnie to też logiczne, nawet bym poszedł jeszcze dalej, skoro były narysowane kreski, to można by uznawać, że te kable są zinwentaryzowane czyli z dwóch opcji pozostaje: "wyłączonych z eksploatacji" , dla mnie to wszystko jest logiczne, a najgorsze jest to że inni rozkładają ręce, radca prawny itp. kierownik spisał moje dane w sprawie poźniejszego podpisania protokołu, może powiniem napisać jakieś oświadczenie, nie wiem co robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.04.2008 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Wszystko zależy od tego, jaka jest wysokość szkody tpsa. W razie procesu jej wysokość byłaby przedmiotem wyceny biegłego. Podobnie byłoby z wysokością wynagrodzenia z tytułu bezumownego korzystania (oczywiście odpowiedenie wnioski stron o takie dowody byłyby konieczne). Jeżeli szkoda jest kilkusetzłotowa, to nie sądze by tpsa chciała się procesować. Tak jak ktos napisał - postępowania odszkodowawcze są długie i trudne (tpsa musiałaby udowodnić zarówno winę jak i wysokość szkody). Bardzo możliwe, że sprawa zakończy się na kilku ostrych pismach tepsy. Tak jak napisałem wcześniej, zaryzykowałbym ewentualny proces. Zwłaszcza, że nawet kwestia winy nie jest do końca przesądzona biorąc pod uwagę czytowane na wstępie oświadczenia tpsa dot. obecnosci infrastruktury na działce. Kierownik który przyjechał na miejsce zdarzenia, pierwsze co zaczął to (może to miało być jakieś psychiczne zastraszenie) straszyć mnie policją, że to jest dewastacja i przy tych kwotach to policja mnie by zabrała i zamknęła, ze ktoś z 10 lat temu przy tej ulicy uszkodził ten kabel przy budowie prakingu i musiał bulić aż 12tyś bo to był jakis bardzo wazny kabel a teraz mam szczescie bo on jest mniej ważny "spadł o jedną klasę w dół", potem zaczął alej mięknąć, stwierdził, że nie będę ponosił opłat z tytułu przerwy, bo tamte centrale miały jakieś obejście, a drugi kabel nadal działa, a na koniec znowu bonus, ze policzy tylko po kosztach i tylko 10m kabla zamiast całą długość działki którą chcą wymienić... no nie wiem co o tym myśleć... psycholog jakiś czy faktycznie miekkie serce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts