Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt łazienki - porady mile widziane

neck

Recommended Posts

Witam. Zaprojektowałem sobie łazienkę. Zastanawiam się nad optymalnym rozmieszczeniem prysznica, umywalki, w ten sposób aby jak najlepiej wykorzystać powierzchnie..

Szerokość łazienki - 160 cm

Długość około 3,5 metra.

Proszę o ewentualne uwagi i porady.

http://img370.imageshack.us/img370/88/capture21042008212455ty1.th.jpg

http://img213.imageshack.us/img213/4559/capture21042008212329bm3.th.jpg

Zdecydowałem się na prysznic, w tej chwili jest wanna i jest ona na całej ścianie. W tej chwili łazienka jest oddzielona od wc, ta ścianka, która tu jest mała jest w tej chwili ścianą działową. Zamierzam ją zburzyć, właśnie po to, aby powiększyć wnętrze. Chce jednak zostawić małą sciankę między wc a zlewem, a robię to z myślą o 2 osobach korzystających z łazienki w 1 czasie (choć nie wiem czy faktycznie tak będzie i czy to ma sens, może zostawić taką mała ściankę ale nie za wysoką, tak żeby tylko zakrywała głowę siedzącej na kibelku osoby :)

nie bardzo rozumiem, która ścianka już jest? też jestem zdania,że stawianie ścianki za kibelkiem to niekoniecznie dobry pomysł. Tam będzie ciasno a i tak niewiele to pomoże przy dwóch osobach korzystających jednocześnie. dobrze by było gdybyś pokazal plan jak jest teraz i co można ew przestawić. Zobacz sobie tez jak u mnie rozwiązana lazienka - pomieszczenie podobne wielkością tylko przy drzwiach jest wnęka i tam umieszczę pralkę.

a dlaczego własciwie nie chcesz wanny???

Obecne rozmieszczenie przedstawie wieczorkiem ale moze opis coś pomoże.

Na chwilę obecną łazienka jest oddzielona od wc. Ta ścianka, która na projekcie jest obok wc jest w tej chwili ścianą oddzielającą łazienkę i kibelek. Do łazienki jest osobne wejście, do wc osobne. Wejście do łazienki jest w miejscu, gdzie stoi pralka a nad nią połki (projekt nr 1). Ponieważ kibelek jest bardzo ciasny chce połączyć oba pomieszczenia i zamurować drzwi do łazienki, które prowadzą do kuchni (kuchnia przez to zyska więcej miejsca). Zostaną więc te jedne drzwi na projekcie. Być może rezygnacja ze ścianki między umywalką a wc powiększy pomieszczenie i zmieści się tam jakas szafka.

A wolę prysznic, bo (ocena subiektywna) wygodniej, szybciej, taniej...

jeśłi upierasz sie przy zostawieniu ścianki to dałabym ja do połowy wysokości, powiedzmy do wysokości spłuczki. Skoro dotąd była tam ścianka to rozumiem,że miejsca wokół WC jest wystarczająco dużo. Czy wystarczająco szerokie jest przejście do dalszej części???

NIe przekonuje CIę pomysł wstawienia wanny z parawanem - tak, żeby w wannie móc brać prysznic? To prawie to samo, kwestia wchodzenia do środka może, bo jest wyżej. Ale za to masz dwa w jednym i łazienka jest bardziej proporcjonalna :)

Łazienka jest długa, może na jej końcu zrobisz prysznic, który będzie zajmował całą szerokość łazienki (wymiary 800x1600) i będzie w połowie oddzielony stałą ścianką od reszty łazienki. Przy tej ścianie możesz postawić pralkę i umywalkę (można obie ładnie zabudować w szafce), a dalej w kierunku drzwi WC.

rzut

perspektywa

odp 1.

Byłem za tym aby zostawić tą umywalkę przy wc, ale przy tym murku będzie ona znacznie zawężać wejście do łazienki więc to muszę przemyśleć

odp. 2

Jednak prysznic i to zdecydowanie, wanna jest na dole więc w razie czego można skorzystać

Mam jeszcze jeden pomysł, tam gdzie pralka zabudować ściankę na równo z prysznicem, a dojście do pralki byłoby od strony kuchni bo tam gdzie stoi pralka z tymi półkami (na projekcie) są w tej chwili drzwi łączące kuchnie i łazienke