Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Mam problem. Na jutro umówiłem się z leśniczym LP celem wybrania kloców na więźbę dachową. Mogę wybierać pomiędzy sosną a swierkiem. Popytałem kilku znajomych. I oni uważają, że świerk jest lżejszy, trwalszy, ale bardzo pęka i odradzają jego zakup. Macie Państwo jakieś doświadczenia z więźbą ze świerka? Czy swierk rzeczywiście jest gorszy? Ja myslę, że jest jedynie mniej popularny ze względu na dostępność.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/100570-czy-%C5%9Bwierk-si%C4%99-nadaje-na-wi%C4%99%C5%BAb%C4%99/

bierz świerka (poważnie) ale zrób numer leśniczemu i postaw warunek, żeby ci na swięta choinkę dołozył...

Ja wybrałem na więżbę świerk :lol:

Znajomi cieśle i kilku fachowców (z branży), których pytałem o opinię -

zgodnym chórem nakłaniali mnie na świerk.

Sosna podobno łatwiejsza w obróbce , ale niewiem ile w tym prawdy.

Więżbę zrobiłem sam (z pomocą ojca i teścia) i niemiałem problemów z obróbką.

[dach dwuspadowy bez lukarn ok.130-140m]

Przytoczę kilka argumentów ,które usłyszałem :

1.świerk jest twardszy od sosny

2.sosna ma większe tendencje do wyginania sie niż świerk

3.sosna bardziej podatna na sinicę (głównie) i inne choroby

Było jeszcze wiele innych , ale te w głównej mierze miały wpływ na moja decyzję .

Pozdrawiam

Oczywiście nie ma to większego znaczenia. Świerk jest rzadszym (mniej ścisłym) drewnem. Osobiście wybrałbym sosnę. Pozdrawiam.