imported_Świetlik 21.04.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Chodzi o szalunek pod ławę fundamentową, szer. 60 cm po obwodzie i 70 cm na środku. Wys. szalunku 40 cm. oraz za włożenie w to zbrojenia. Strzemiona były gotowe. Dom ma 14x9,5 m. Całość pod szalunek kopała koparka na mój koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 21.04.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 150 - 200 zł/m3 betonu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Świetlik 21.04.2008 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Mi chodzi o koszt wykonania samego szalunku pod ławę bez lania betonu, ani chudziaka i bez kopania. Labas1, a skąd taki tani beton ?? W okolicach Wawy to najtaniej znalazłem za 340 PLN brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 21.04.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Labas1, a skąd taki tani beton ?? W okolicach Wawy to najtaniej znalazłem za 340 PLN brutto. To umów się na kwotę netto - 278 zł /m3 bez rachunku. Po co Ci on? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Świetlik 21.04.2008 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 To i tak więcej niż 150-200 jak pisze przedmówca. Nie bardzo tak chcą sprzedawać bez f-ry.Ale powróćmy do tematu. Ile taka robocizna jest warta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomeckianin83 22.04.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Wydaje mi sie ze powinienes to przemnozyc przez dniówke albo godzine pracy zbrojarza i wtedy wyliczyc ile sie im nalezy.Srednio zbrojaz bierze ok 20 zl za godzineWiec jak robiło ich dwóch i zrobili to w 2 dni po 10 godzin to powinni dostac cos ok 800 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 22.04.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Chodzi o szalunek pod ławę fundamentową, szer. 60 cm po obwodzie i 70 cm na środku. Wys. szalunku 40 cm. oraz za włożenie w to zbrojenia. Strzemiona były gotowe. Dom ma 14x9,5 m. Całość pod szalunek kopała koparka na mój koszt. Czytałem (i pisałem ) w Twoim drugim poscie o Twoich problemach z tymi baranami. Nie kombinuj. Już im coś zapłaciłeś przecież. Jeśli masz wyrzuty sumienia to daj im jeszcze 5 stówek i powiedz żeby spie...lali. Szalunek tych Twoich ław to dopiero początek pierwszego etapu jakim jest stan zero, więc ta kasa, którą oni chcą jest nierealna. Oni to powinni zrobić w 2-3 dni. Nich przyjedzie kierbud i oceni jakość tej pracy. Może będziesz musiał zapłacić nowej ekipie za robotę od zera.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Świetlik 22.04.2008 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Oni chyba sobie właśnie dniówki policzyli, bo zeszło im się już ponad 2 tyg. Jutro będzie na budowie rzeczoznawca z Inspektoratu Budownictwa i ma to wycenić. W dodatku uszkodzili przyczepę, za którą zapłaciłem kaucję. Dziś niebawem tam jadę po wyliczenie szefa co ile i dlaczego tyle. W ostateczności niech dochodzi swoich praw w sądzie. Teraz tylko wiem od sąsiadów, że chodzi i na mnie gada, że jestem taki, a nie inny. Uzbrajam się po zęby w cierpliwosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 22.04.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Oni chyba sobie właśnie dniówki policzyli, bo zeszło im się już ponad 2 tyg. Jutro będzie na budowie rzeczoznawca z Inspektoratu Budownictwa i ma to wycenić. W dodatku uszkodzili przyczepę, za którą zapłaciłem kaucję. Dziś niebawem tam jadę po wyliczenie szefa co ile i dlaczego tyle. W ostateczności niech dochodzi swoich praw w sądzie. Teraz tylko wiem od sąsiadów, że chodzi i na mnie gada, że jestem taki, a nie inny. Uzbrajam się po zęby w cierpliwosc. Dniówkę to on (darmozjad co podnajmuje tych baranów) im może płacić. Ty możesz zapłacić jedynie za wykonaną pracę (niech kierbud i ten rzeczoznawca wycenią). Walcz i sie nie przejmuj. Te ku...wy myślą że znalałży frajerów co srają kasą i mogą im niewiadomo ile płacić. Nie szanuja niczego i nikogo. Ja ostatnio miałem walkę z parkiciarzami. Wiem co czujesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 22.04.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 A ile już im dałeś? Ja za 1,5 x większy dom zapłaciłem za ławy (ten sam zakres + wylanie tj. trzymanie pompy prosto ) zapłaciłem 5tys. (3k + 2k z zadatku), ale to dlatego pewnie, że jest to etap całego stanu surowego i majster woli mieć nadpłatę niż niedopłatę (np. za wymurowanie fundamentów 3W bierze kolejne 5 tysi a tu roboty będzie więcej). Licząc w ten sposób za dobrze zrobione ławy powinieneś dać około 3k budując w Warszawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Świetlik 22.04.2008 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Przyczepa 1400 (miała być na ich koszt przy rozliczaniu) w tym 500 kaucja i dałem im 520 PLN. I dwa tyg. w plecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 22.04.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Mi chodzi o koszt wykonania samego szalunku pod ławę bez lania betonu, ani chudziaka i bez kopania. Labas1, a skąd taki tani beton ?? W okolicach Wawy to najtaniej znalazłem za 340 PLN brutto. Podałem średnie ceny za robociznę a nie beton Zaszalowanie , zazbrojenie i zabetonowanie ław - 150-200 zł za 1m3 betonu wlanego w ławy , takie są ceny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 24.04.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Lepiej sprawdź w Sekocenbud labo jakimś innym zestawieniu kosztów robót budowlanych jaki jest średni koszt roboczogodziny za szalunki oraz jaki jest normatyw co do ilości godzin Może okazać się, że szef ekipy ma podstawy aby domagać się więcej kasy od Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Świetlik 24.04.2008 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 wziąłem rzeczoznawcę i czekam na kosztorys. Powiedział mi że średnia cena rynkowa 1 mb szalunku pod ławę wraz z zalaniem chudym i konstrukcyjnym betonem wynosi 60 PLN brutto. Poza tym szalunek ma 30 cm gł tzn od 26 do 34, a powinien mieć 40 cm więc jest do poprawki. Tu jest bez zalania i do poprawy. Zobacze co napisze rzeczoznawca - jego koszt to 700 zł netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 25.04.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 a ile płacisz rzeczoznawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 25.04.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 a ile płacisz rzeczoznawcy? "Zobacze co napisze rzeczoznawca - jego koszt to 700 zł netto." Przecież napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Świetlik 29.04.2008 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Mam już operat rzeczoznawcy. Całkowity koszt robocizny to 2440 PLN. I jeszcze dopisał, że szalunek jest do poprawienia, niewłaściwe posadowienie budynku (za płytko), oraz o ok. 10 cm za mała głębokośc szalunku pod ławę. Pan szef już dzwoni i się o kasę upomina. Na chwilę obecną dostali 1800 PLN i zastanawiam się czy mam im dopłacić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 29.04.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Mam już operat rzeczoznawcy. Całkowity koszt robocizny to 2440 PLN. I jeszcze dopisał, że szalunek jest do poprawienia, niewłaściwe posadowienie budynku (za płytko), oraz o ok. 10 cm za mała głębokośc szalunku pod ławę. Pan szef już dzwoni i się o kasę upomina. Na chwilę obecną dostali 1800 PLN i zastanawiam się czy mam im dopłacić ? Jeśli zrobią dobrze to zapłać , za fuszerę ani grosza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 30.04.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Łatwo się mówi stojąc z bokuA jak przyjadą i zaczną rozbierać, to co wtedy poradzisz? - bić się z nimi na łopaty? Ten rzeczoznawca powinien jeszcze podać koszt poprawienia tych ław i wtedy A - B mogłoby dać C, czyli te 1800 PLN Też radzę dopłacić po naprawieniu (o ile potrafią), a o ile naprawienie jest łatwe i tanie, to wynegocjować rozstanie się bez żadnych zobowiązań z obu stron. Tylko pamiętaj - z burakami trzeba uważać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Świetlik 30.04.2008 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Powiedziałem im dziś, że im więcej nie dopłacę bo szalunki są do poparwy. Była mała sprzeczka, że dlaczego nie itd... Nie chcę żeby cokolwiek naprawiali. Za miesiąc wchodzi inna ekipa i oni i tak mówią, że zrobią to od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts