Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile zapłacić za 1 mb szalunku ?

Recommended Posts

Chodzi o szalunek pod ławę fundamentową, szer. 60 cm po obwodzie i 70 cm na środku. Wys. szalunku 40 cm. oraz za włożenie w to zbrojenia. Strzemiona były gotowe. Dom ma 14x9,5 m. Całość pod szalunek kopała koparka na mój koszt.

Czytałem (i pisałem ) w Twoim drugim poscie o Twoich problemach z tymi baranami.

Nie kombinuj. Już im coś zapłaciłeś przecież. Jeśli masz wyrzuty sumienia to daj im jeszcze 5 stówek i powiedz żeby spie...lali.

Szalunek tych Twoich ław to dopiero początek pierwszego etapu jakim jest stan zero, więc ta kasa, którą oni chcą jest nierealna. Oni to powinni zrobić w 2-3 dni.

Nich przyjedzie kierbud i oceni jakość tej pracy. Może będziesz musiał zapłacić nowej ekipie za robotę od zera....

Oni chyba sobie właśnie dniówki policzyli, bo zeszło im się już ponad 2 tyg. Jutro będzie na budowie rzeczoznawca z Inspektoratu Budownictwa i ma to wycenić. W dodatku uszkodzili przyczepę, za którą zapłaciłem kaucję. Dziś niebawem tam jadę po wyliczenie szefa co ile i dlaczego tyle. W ostateczności niech dochodzi swoich praw w sądzie. Teraz tylko wiem od sąsiadów, że chodzi i na mnie gada, że jestem taki, a nie inny. Uzbrajam się po zęby w cierpliwosc.

Oni chyba sobie właśnie dniówki policzyli, bo zeszło im się już ponad 2 tyg. Jutro będzie na budowie rzeczoznawca z Inspektoratu Budownictwa i ma to wycenić. W dodatku uszkodzili przyczepę, za którą zapłaciłem kaucję. Dziś niebawem tam jadę po wyliczenie szefa co ile i dlaczego tyle. W ostateczności niech dochodzi swoich praw w sądzie. Teraz tylko wiem od sąsiadów, że chodzi i na mnie gada, że jestem taki, a nie inny. Uzbrajam się po zęby w cierpliwosc.

Dniówkę to on (darmozjad co podnajmuje tych baranów) im może płacić. Ty możesz zapłacić jedynie za wykonaną pracę (niech kierbud i ten rzeczoznawca wycenią).

Walcz i sie nie przejmuj. Te ku...wy myślą że znalałży frajerów co srają kasą i mogą im niewiadomo ile płacić. Nie szanuja niczego i nikogo.

Ja ostatnio miałem walkę z parkiciarzami. Wiem co czujesz....

A ile już im dałeś?

Ja za 1,5 x większy dom zapłaciłem za ławy (ten sam zakres + wylanie tj. trzymanie pompy prosto :-) ) zapłaciłem 5tys. (3k + 2k z zadatku), ale to dlatego pewnie, że jest to etap całego stanu surowego i majster woli mieć nadpłatę niż niedopłatę (np. za wymurowanie fundamentów 3W bierze kolejne 5 tysi a tu roboty będzie więcej).

Licząc w ten sposób za dobrze zrobione ławy powinieneś dać około 3k budując w Warszawie

Mi chodzi o koszt wykonania samego szalunku pod ławę bez lania betonu, ani chudziaka i bez kopania.

Labas1, a skąd taki tani beton ?? W okolicach Wawy to najtaniej znalazłem za 340 PLN brutto.

Podałem średnie ceny za robociznę a nie beton

Zaszalowanie , zazbrojenie i zabetonowanie ław - 150-200 zł za 1m3 betonu wlanego w ławy , takie są ceny .

wziąłem rzeczoznawcę i czekam na kosztorys. Powiedział mi że średnia cena rynkowa 1 mb szalunku pod ławę wraz z zalaniem chudym i konstrukcyjnym betonem wynosi 60 PLN brutto. Poza tym szalunek ma 30 cm gł tzn od 26 do 34, a powinien mieć 40 cm więc jest do poprawki.

Tu jest bez zalania i do poprawy.

Zobacze co napisze rzeczoznawca - jego koszt to 700 zł netto.

Mam już operat rzeczoznawcy.

Całkowity koszt robocizny to 2440 PLN.

I jeszcze dopisał, że szalunek jest do poprawienia, niewłaściwe posadowienie budynku (za płytko), oraz o ok. 10 cm za mała głębokośc szalunku pod ławę.

Pan szef już dzwoni i się o kasę upomina.

Na chwilę obecną dostali 1800 PLN i zastanawiam się czy mam im dopłacić ?

Mam już operat rzeczoznawcy.

Całkowity koszt robocizny to 2440 PLN.

I jeszcze dopisał, że szalunek jest do poprawienia, niewłaściwe posadowienie budynku (za płytko), oraz o ok. 10 cm za mała głębokośc szalunku pod ławę.

Pan szef już dzwoni i się o kasę upomina.

Na chwilę obecną dostali 1800 PLN i zastanawiam się czy mam im dopłacić ?

Jeśli zrobią dobrze to zapłać , za fuszerę ani grosza .

Łatwo się mówi stojąc z boku

A jak przyjadą i zaczną rozbierać, to co wtedy poradzisz? - bić się z nimi na łopaty?

Ten rzeczoznawca powinien jeszcze podać koszt poprawienia tych ław i wtedy A - B mogłoby dać C, czyli te 1800 PLN

Też radzę dopłacić po naprawieniu (o ile potrafią), a o ile naprawienie jest łatwe i tanie, to wynegocjować rozstanie się bez żadnych zobowiązań z obu stron. Tylko pamiętaj - z burakami trzeba uważać