Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu. Wiem ze juz było ale....

Recommended Posts

Ekipa ktora wybralam do tej roboty poleca system firmy danachem z Tarchomina. Ja myslalam o systemie Weber-terranova. Ale fachowcy twierdza ze nie ma sensu przeplacac za W-T jak mozna zrobic taniej systemem Danachem, ktory podobno nie odbiega jakoscia od W-T. A przynajmniej nie tyle, zeby oplacalo sie zaplacic 20zl wiecej na m2. Co Wy na to? Za wsztkie opinie bardzo dziekuje bo sama juz nie wiem co o tym myslec i co wybrac.

20 zł na m2??? czy na opakowaniu?

w pierwszym przypadku - mocna przesada

w drugim możliwe - reszta zależy od rodzaju tynku, dodatkach kruszywie itp.

ja bym nie przesadzał z oszczędnościami, robie osobiście nie na tanim (maxit) klej serpo z włóknem i tynk na marmurze (polimer-mineral) + farma silikonowa. może to nie typowo, ale mam powody za to materiały - klasa. wybierzesz co zechcesz - ale tani nie zawsze znaczy taniej...

Roznica 20zl na m2 a nie na opakowaniu!!! moge ci podac ceny za 1m2 wykonanego ocieplenia z tynkiem silikatowym. Uzywajac Danachemu to 76zl/m2, Weber-terranova 96zl/m2 a w STO to 120zl/m2. Ceny nie uwzgledniaja styropianu, ktory zakupilam sama jakis czas temu.Takie ceny sa mniej wiecej w Warszawie i okolicach. 20zl roznicy na m2 to jednak sporo, szczegolnie jesli powierzchnia domu do ocieplenia to 500-550m2. Zanalazlam opinie o STO i wiem ze jest najlepsze ale i najdrozsze. Odnosnie Danachemu i Weber-terranova nie znalazlam zadnych opinii, wiec ciezko podjac jakas decyzje a ekipa od ociplenia przychodzi za 3 tyg.