Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak mam to zalatwic?

tbogo

Recommended Posts

od niedawna jestem posiadaczem niewielkiego domu

wybudowany byl z 10 lat temu, dol jakos tam wykonczony, gdzie mieszka tesc a gora do wykonczenia

bez odbioru

mam czesc dokumentow, dziennik budowy czysty jak lza - zero wpisow!!! tylko nazwisko kierownika budowy i inwestor

co mam z tym zrobic zeby przepisac pozwolenie na budowe? (potrzebne jest mi do kredytu)

do tego chce dobudowac z tylu wiate z dodatkowym wejsciem do domu a w scianie z tylu zamiast okna zrobic drzwi. w tej wiacie chce tez zrobic kominek i musze wybudowac dodatkowy komin.

w srodku chce przeniesc drzwi i zamurowac calkowicie jedne drzwi, zeby odgrodzic sie od tescia.

jak to zalatwic?

czy zeby dobudowac wiate musze miec ja w projekcie? jesli mialaby do 25m2?

czy moge zmienic kierownika budowy?

dzialka jest nierowna i dom stoi w jednym rogu 5m od plotu a drugi koniec domu jest 7m od plotu.

czy gdyby zgodzili sie sasiedzi to moge wybudowac wiate 2m od plotu, gdyby nie bylo tam okna? byloby dachowe.

prosze o rady

jednym słowem masz problem :-?

co do dziennika to znajdujesz kierownika, który nadzworował tą budowę i jest wpisany w dzienniku i niech wpisuje co trzeba, a jak nie znadziesz go to szukasz innego kierownika, który będzie chciał wziąć za to odpowiedzialność i wyprostować dziennik - o takiego będzie trudno.

Co do zmiany projektu to musisz występować o nowe pozwolenie niestety bo zmiany, które planujesz są dość istotne.

W twoim przypadku chyba będzie lepiej od nowa temat pociągnąć czyli pozwolenie, nowy dziennik, nowy projekt, nowy kierownik i będzie wszystko zgodnie z prawem.