Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...
Generalnie to wszystko to jest tłuczone na masowo w Chinach, obejrzyj w markecie i jak ci jakość wykonania odpowiada, to bierz. Tylko że w markecie zwykle wcale nie jest taniej niż w internetach, jedyny przypadek to kiedy jest jakaś promocja. Ceny za oświetlenie są obecnie chore, więc chcąc przyoszczędzić to nie bardzo można wybrzydzać.

My np znalezlismy fajnego Novodworskiego w Castoramie, po ok 100zł, obskoczylismy nimi cały dom na zewnątrz oprócz tarasu i lamp nad garażem, tam mamy chyba Spotline. No i halogen nad garazem Steinela

duzo lamp kupujemy tez z ekspozycji w sklepach z oswietleniem, mozna w ten sposob troche zaoszczedzic :)

• 4 weeks później...
My np znalezlismy fajnego Novodworskiego w Castoramie, po ok 100zł, obskoczylismy nimi cały dom na zewnątrz oprócz tarasu i lamp nad garażem, tam mamy chyba Spotline. No i halogen nad garazem Steinela

duzo lamp kupujemy tez z ekspozycji w sklepach z oswietleniem, mozna w ten sposob troche zaoszczedzic :)

lucka6 a te Novodworskiego w Castoramie to ledy??

• 10 months później...

Jeśli chodzi o oświetlenie zewnętrzne to w Google można znaleźć wiele ciekawych i niedrogich lamp. Ja mam zamontowane LEDy, które dają klimatyczne światło i zużywają bardzo mało energii. Zainteresowanych zachęcam do sprawdzenia https://goo.gl/CIXRta

Jeśli chodzi o marki to śmiało mogę polecić Philips, Spotline, Cleoni i Astro Lighting.

Jeśli chodzi o oświetlenie zewnętrzne to w Google można znaleźć wiele ciekawych i niedrogich lamp. Ja mam zamontowane LEDy, które dają klimatyczne światło i zużywają bardzo mało energii. Zainteresowanych zachęcam do sprawdzenia https://goo.gl/CIXRta

Jeśli chodzi o marki to śmiało mogę polecić Philips, Spotline, Cleoni i Astro Lighting.

Promujesz i spamujesz - nie warto sobie głowy zawracać, to chyba najdroższy sklep w sieci.

• 1 month później...
  • 1 month później...

Co sądzicie o oświetleniu elewacji kinkietami góra-dół?

Bardzo mi się takie podoba (szczególnie na wizualizacjach), ale jak to wypada w realu?

Tynk będzie mineralny, pewnie jakiś baranek + dobra farba.

Przygotowałem instalację w 9 punktach na elewacji (na ścianach 1m poniżej okapu dachu), właśnie robią mi elewację i już dwie osoby nastraszyły mnie, że strzelam sobie w kolano z tym podświetleniem. Bo choćby mieć super fachowców od elewacji - oświetlenie takie podkreśli wszystkie błędy w tynku, których normalnie nie będzie widać, a ponadto po czasie porobią mi się na elewacji zacieki poniżej tych kinkietów.

Jestem w kropce. Jeszcze mogę te kable w ścianach usunąć i zrobić przez strych podświetlenie w podbitce dachu, ale takie nie bardzo mi się podoba.

Macie, widzieliście takie w realu? Aż taka tragedia?

Co sądzicie o oświetleniu elewacji kinkietami góra-dół?

Bardzo mi się takie podoba (szczególnie na wizualizacjach), ale jak to wypada w realu?

Tynk będzie mineralny, pewnie jakiś baranek + dobra farba.

Przygotowałem instalację w 9 punktach na elewacji (na ścianach 1m poniżej okapu dachu), właśnie robią mi elewację i już dwie osoby nastraszyły mnie, że strzelam sobie w kolano z tym podświetleniem. Bo choćby mieć super fachowców od elewacji - oświetlenie takie podkreśli wszystkie błędy w tynku, których normalnie nie będzie widać, a ponadto po czasie porobią mi się na elewacji zacieki poniżej tych kinkietów.

Jestem w kropce. Jeszcze mogę te kable w ścianach usunąć i zrobić przez strych podświetlenie w podbitce dachu, ale takie nie bardzo mi się podoba.

Macie, widzieliście takie w realu? Aż taka tragedia?

Widziałem, potwierdzam - jeśli masz tynk mineralny, to zmień - zacieki to tylko kwestia czasu (zależy też, czy i jak duży masz okap oraz jaka jest konstrukcja lampy). Takie rozwiązanie dobre jest przy tynku silikonowym, i w miarę gładkiej strukturze. Z widocznością błędów w tynkowaniu to oczywiste - jeśli będą, to się uwidocznią (to jedna z metod sprawdzania poprawności wykonania gładzi i tynków).

Ale - rozumiem, że bardzo chcesz takie mieć, więc jeśli zostawisz, to" uczul" tynkarzy, po tynkowaniu sam weź halogen i podświetl od dołu w miejscach mocowania lamp (najlepiej zaproś majstra na wspólny odbiór). Z tego, co piszesz to masz elewację malowaną, więc w razie powstawania zacieków, to kwestia częstszego malowania.

Edytowane przez przemo1

• 5 years później...
A zobacz tu, :spam: myślę, że uda Ci się dopasować niedrogi kinkiet i stojące lampy. W sklepie :spam: kupiłam sobie lampę do sypialni i jestem z niej bardzo zadowolona. tak samo jakość obsługi zasługuje na pochwałę - profesjonaliści doradzą Ci w kwestii światła :) Edytowane przez finlandia
Rekalma

• 7 months później...
wybierając lampy na zewnątrz na pewno trzeba wybierać lampy z odpowiednim IP. Minimum to IP44. Decydując się na oświetlenie na ścianach lub świecące od dołu trzeba pamiętać że każda nierówność na ścianie będzie widoczna. Ciekawym rozwiązaniem i coraz częściej stosowanym rozwiązaniem są białe kule o różnej wielkości. Polski producent :spam: oferuje. Edytowane przez Greengaz