mapatut 22.04.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 witam Moja dzialka jest pochyłka od wjazdu wgłąb. Z tyłu domu zrobiliśmy taras poprzez nawiezienie ziemi, zagęszczenie itd a na koniec płyty 40 x 40 tarasowe. Taras ma 3,5 m x 7 m i przez to powstała całkiem wysoka skarpa, kąt nachylenia ze 30 stopni, a jak stoję już za skarpą to taras mam na wysokości szyi czyli około 150 cm. Początkowo chcialem wysypać taką skarpę korą ale jakoś nie bardzo mi się to podoba, poza tym pewnie obsuwała by się ta kora. Później pomyślałem, ze po prostu zasieję trawę ale boję się , że będzie za stroma do koszenia. Teraz zastanawiam się czy są jakieś fajne mchy żeby je zasiać na całej skarpie a później sukcesywnie wsadzać w ten mech jakieś roślinki nie wysokie typu rozchodnik oraz poukładać jakieś kamienie. Można kupić wogóle mech ? Jakie konkretnie byscie polecili w tym przypadku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 22.04.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Taka sugestia - mogę czegoś nie wiedzieć, ale mech i rozchodnik mają bardzo odmienne wymagania jeśli chodzi o światło, jak i wodę... Jeśli skarpa jest nasłoneczniona, to jest mnóstwo bylin, które lubią takie warunki - ja na nasłonecznionej skarpie (co prawda mniejszej niż Twoja) mam różne rozchodniki, rojniki, goździki brodate, smagliczkę, żagwin, liatrę, lawendę, floks szydlasty - myślę, że w każdym ogrodniczym znajdzie się sprzedawca, co się zna na rzeczy i pokaże Ci mnóstwo okazów, naprawdę jest w czym wybierać. Na zacienioną skarpę można posadzić barwinek, bluszcz, irgi, tiarellę, runiankę - też można coś dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 22.04.2008 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Taka sugestia - mogę czegoś nie wiedzieć, ale mech i rozchodnik mają bardzo odmienne wymagania jeśli chodzi o światło, jak i wodę... Jeśli skarpa jest nasłoneczniona, to jest mnóstwo bylin, które lubią takie warunki - ja na nasłonecznionej skarpie (co prawda mniejszej niż Twoja) mam różne rozchodniki, rojniki, goździki brodate, smagliczkę, żagwin, liatrę, lawendę, floks szydlasty - myślę, że w każdym ogrodniczym znajdzie się sprzedawca, co się zna na rzeczy i pokaże Ci mnóstwo okazów, naprawdę jest w czym wybierać. Na zacienioną skarpę można posadzić barwinek, bluszcz, irgi, tiarellę, runiankę - też można coś dobrać. Dziękuję za odpowiedź. Nasza skarpa jest zdecydowanie nasloneczniona bo jest od płd-zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 22.04.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Hej, Znalazłam takie coś u mnie na dysku - kiedyś to ściągnęłam z netu - może być przydatne - przykłady bylin na słoneczny skalniak, skarpę itp. (ja bym tu jeszcze dodała przywrotnik, który rośnie ładnie i w słońcu i w półcieniu) - troszkę mi się tabelka rozsypała, ale myślę, że w miarę czytelne jest. nazwa łacińska nazwa polska wysokość w cm kwitnienie (miesiące) kolor uwagiSTRONA POŁUDNIOWA (SŁONECZNA)ACHILLEA krwawnik 40 VI-VIII różne kolory ALYSSUM smagliczka 15 VI-VI żółty ARABIS gęsiówka 15 III-IV biały ARMERIA zawciąg 15 V-IX czerwony ASTER aster 100 VIII-X różne kolory BERGENIA bergenia 40 IV-V czerwony też półcień CAMPANULA PERSICIFOLIA dzwonek brzoskwiniolistny 70 VI-VIII różne kolory też półcień CAMPANULA CARPATICA dzwonek karpacki 15 VI-VIII fioletowy CARLINA dziewięćsił 5 VII-IX srebrzysty CENTAUREA chaber 120 VII-VIII żółty CERASTIUM rogownica 15 V-VII biały COREOPSIS nachyłek 75 VI-IX żółty CHRYZANTHEMUM złocień 100 różne kolory DELPHINIUM ostróżka 80 VII- do mrozów DIANTHUS goździk 15 VI-VIII różne kolory DORONICUM omieg 50 V złocistożółty DRABA głodek 10 III żółte ECHINACEA jeżogłówka 80 VII-VIII różne kolory ERIGERON przymiotno 25 VI-VIII różne kolory EUPHORBIA wilczomlecz 60 IV0VI jasnozielny też półcień GERANIUM bodziszek 20 VI-VIII różne kolory też półcień GIPSOPHILA łyszczec 80 VI-VIII biały PLOX SUBLATA floks szydlasty 10 IV-VI różne kolory HEUHERA żurawka 60 VI-VII różowy też półcień IBERIS ubiorek 25 IV-VI biały też półcień LIATRIS liatra 70 VII-IX biały, niebieski LEONTOPODIUM szarotka 15 VI-VII srebrny LIMONIUM zatrwian 40 VI-VIII niebieski LYSIMACHIA NUMMULARIA tojeść rozesłana 5 VI-VII żółty zadarnia NEPETA kocimiętka 30 V-IX niebieski PLATYCODON GLADIFLORUS rozwar wielkokwiatowy 30-60 VI-VIII niebieski PULSATILLA sasanka 25 III-IV niebieski, biały SANTOLINA santolina 40 VII-VIII żółty SAXIFRAGA skalnica (10 odm.) 5-15 IV-VII różne kolory SCABIOSA drakiew 70 VI-IX fioletowy, biały SEDUM rozchodnik (20 odm.) różne kolory SEMPERVIVUM rojnik (10 odm.) różne kolory SISYRINCHIUM miecznica 10-25 VI-VII żółty TEUCRIUM ożanka 20 VII-VIII purpurowy THYMUS macierzanka (5 odm.) VI-VII TRADESCANTIA trzykrotka 50 VI-IX niebieski VERONICA przetacznik 15 V-VII fioletowy VIOLA fiołek 10 IV-VI fioletowy trawy ozdobne (FESTUCA, POE i inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 22.04.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Tymianek bardzo szybko rośnie i tworzy dywany, a jak pięknie pachnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts