matka dyrektorka 22.04.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 nie chcę placków chcę kopczyki nigdy nie widziałam takich kopczyków dżdżownicowych o które ktokolwiek i w jakimkolwiek obuwiu mógłby się przewrócić lub które zmieniałyby wygląd trawnika . nie proszę o to ze złośliwości, jestem po prostu cholernie ciekawa co to za bydlęta z tych dżownic i jak duże te kopczyki robią. a może to nie "glizdy" tylko jakieś inne stwory. tam pod ziemią sporo tego mieszka , a może to jakieś miastowe glizdy na nawozach pasione albo takie co nie mając żadnego naturalnego wroga rozrosły się do nadnaturalnych rozmiarów ........ gryzie mnie to ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.04.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Hmmm, mnie też. Obalić się o koprolit ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 23.04.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 proszę niektórzy to mają szczęście, najlepszy nawóz organiczny w ogródku Inni muszą za biohumus płacić. Poczytaj i ciesz się http://hostint.com.pl/host/art-2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiko 23.04.2008 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 proszę niektórzy to mają szczęście, najlepszy nawóz organiczny w ogródku Inni muszą za biohumus płacić. Poczytaj i ciesz się http://hostint.com.pl/host/art-2.html No to czuję się normalnie tak jakbym w totolotka wygrał Ale nurtuje mnie jeszcze jeden problem. Co zrobić aby te miłe zwierzątka zechciały w swojej dobroci zająć się drugą połową działeczki. Wspominałem wcześniej, że ziemia pochodziła od innego "dostawcy". Czy można poprawić jakość gleby na istniejącym już trawniku? Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 23.04.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 może trochę zwierzątek wykopać tu gdzie nadmiar i wkopać tam gdzie ich brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiko 23.04.2008 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Dobra rada, ale zastanawiam się dlaczego same robaczki do tego wniosku aby się przenieś nie doszły? Przeszkód żadnych nie ma - przynajmniej formalnych, bowiem ziemia z dwóch transportów styka się bezpośrednio (zakładałem trawnik na raty, gdyż po jakims czasie udało mi się dokupić następny kawałek działki). Pewnie przyczyna tkwi w jakości gleby, stąd to pytanie o możliwości poprawy jakości gleby na już założonym trawniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 23.04.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Widocznie tamta mniej smaczna, czy co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiko 23.04.2008 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 pewnie tak, a może jakiejś przyprawy do smaku zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 23.04.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 czy ja wiem może trochę kompostu, różnych przefermentowanych śmieci itp może się załapią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 23.04.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Aparat nie oddaje tego, jak w rzeczywistości to wygląda. Na fotkach poniżej szaleństwa moich dżdżownic Aż poszłam z miarką, kopczyki są wysokie na jakieś 6-7 cm, a bywały też i większe. No ale skoro takie pożyteczne te "glizdy", to im wybaczam Wędkarze mieliby w moim ogródku raj, dwa razy machnąć szpadelkiem i z 10 dorodnych sztuk by było http://img294.imageshack.us/img294/6897/glizdy2pq1.jpg http://img403.imageshack.us/img403/2471/glizdy1va4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 23.04.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Ta gleba wydaje się być bardzo tłusta, smakowita. Może w niej dużo było kompostu stąd takie szaleństwo dżżownicowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 23.04.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Co zrobić aby te miłe zwierzątka zechciały w swojej dobroci zająć się drugą połową działeczki. I pomyslec ze jeszcze wczoraj szukales skutecznego sposobu na eksterminacje tych mutantow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka dyrektorka 23.04.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 nie no mocna rzecz ! kopczyk na 6-7 cm słyszłam że w Australi żyją dżdżownice ponad metr ale że u nas też ? nie znam się na dżdżownicach ale kombinuję tak : robi sobie taka podziemne przejście przodem a wywala tyłem zawalając korytarzyk zewnętrzny kopczyk stanowi zawartość jednej glizdy (ja sobie tak chybam,speców od dżdżownic proszę o sprostowanie) zakładając że kopczyk ma 5 cm3 to glizda mająca średnicę 1 cm (i cała jest wypełniona treścią ) żeby to w sobie zmieścić musiałaby mieć 125 cm długości (bo przecież nie przychodzi co chwilkę się załatwić w jednym miejscu) i nawet biorąc pod uwagę że kupka na zewnątrz jest lużniejsza niż w dżdżownicy(a więc zajmuje więcej miejsca ) to i tak wychodzi długość węza a nie glizdy chyba ze to nie dżdżownica ps matma nie była moją mocną stroną i przepraszam że się tego tak czepiłam ale nigdy nie widziałam tak dużych "gliżdzich kopczyków" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 23.04.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 i przepraszam że się tego tak czepiłam ale nigdy nie widziałam tak dużych "gliżdzich kopczyków" Ja do zeszłego roku też nie. Takie kopczyki mam od jesieni, po zimie trawnik wyglądał jak pole minowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witomark 23.04.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 i przepraszam że się tego tak czepiłam ale nigdy nie widziałam tak dużych "gliżdzich kopczyków" Ja do zeszłego roku też nie. Takie kopczyki mam od jesieni, po zimie trawnik wyglądał jak pole minowe. No to wojna będzie, przed ostatnią wojną dżydżownice też ponoć takie duże kopczyki robiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka dyrektorka 23.04.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 bunkry kopią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 23.04.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 No to wojna będzie, przed ostatnią wojną dżydżownice też ponoć takie duże kopczyki robiły. Mam nadzieję, że nie szykują się do wojny ze mną Bo jak tak wyglądają przygotowania, to co będzie później.... Chociaż jakby mi tak jakiś bunkier wykopały, to bym się nie pogniewała, piwnicy nie mam, a przydałaby się... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiko 24.04.2008 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Co zrobić aby te miłe zwierzątka zechciały w swojej dobroci zająć się drugą połową działeczki. I pomyslec ze jeszcze wczoraj szukales skutecznego sposobu na eksterminacje tych mutantow. argumemnty, argumenty, argumenty... mnie przekonały tak właściwie to nigdy nie miałem ochoty im czegoś złego robić Pozdrawiam i życzę miłego dnia A jak zaobserwuję jakieś dziwne zjawiska czy stworzenia na swoim poletku natychmiast dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 24.04.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Witajcie Piszę na forum bardzo rzadko, ale za to często czytam... Mam problem z trawnikiem a w zasadzie z dżdżownicami, które notorycznie "psują" mi trawnik. Musi być ich w ziemi od zatrzęsienia i jakieś takie mutanty, bowiem co dzień na trawniku znajduję ślady ich działania. Kaprolity, czyli kopczyki wytworzone przez dżdżownice są doś spore i przyczyniają się do powstawania nierówności. A że jest ich dużo to i nierówności robi się coraz więcej. Czy ktoś z Was ma podobny problem. Jeśli tak, to jakie są środki zaradcze? W jednej z książaczek o trawnikach czytałem o eksterminacji dżdżownic jakimś srodkiem chemicznym, ale to mi się specjalnie nie uśmiecha... Jeśli nie ma na nie - dżdżwonice żadnego sposobu to się do nich przyzwyczaję, a taki usłany milionem mikropagórków trwanik też może mieć swój urok:-) --- wybrać grunt na głębokość 1,0m wylewka 1,0m sztuczna trawa --- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiko 24.04.2008 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Witajcie Piszę na forum bardzo rzadko, ale za to często czytam... Mam problem z trawnikiem a w zasadzie z dżdżownicami, które notorycznie "psują" mi trawnik. Musi być ich w ziemi od zatrzęsienia i jakieś takie mutanty, bowiem co dzień na trawniku znajduję ślady ich działania. Kaprolity, czyli kopczyki wytworzone przez dżdżownice są doś spore i przyczyniają się do powstawania nierówności. A że jest ich dużo to i nierówności robi się coraz więcej. Czy ktoś z Was ma podobny problem. Jeśli tak, to jakie są środki zaradcze? W jednej z książaczek o trawnikach czytałem o eksterminacji dżdżownic jakimś srodkiem chemicznym, ale to mi się specjalnie nie uśmiecha... Jeśli nie ma na nie - dżdżwonice żadnego sposobu to się do nich przyzwyczaję, a taki usłany milionem mikropagórków trwanik też może mieć swój urok:-) --- wybrać grunt na głębokość 1,0m wylewka 1,0m sztuczna trawa --- a robaczki, co z nimi? o tym nie pomyślałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts