esperoo 22.04.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 witam wszystkich!chciałem się poradzi/dowiedzie w imieniu Sasiada który buduje się systemem gospodarczym i jest na etapie staniu surowego ale roboty zostały przerwane bo jedna siana mu delikatnie pęka od fundamentów i nie wiem co ma zrobi bo kierownik umywa ręce i zwala winę na robotników a oni SA tylko wynajęci do wymurowania domu-ten kolega nie podpisali zdane umowy a ci panowie murarze nie maja zadnej działalności gospodarczej wiec niema jak znalesc winnego no chyba ze to wina kierownika...co w takiej sytuacji powinien zrobi?i kto jest winny za ten stan rzeczy bo kierownik od rozpoczęcia prac niemial zdanych zastrzezen co do wykonywanych prac a teraz wini za to murarzy ...co Monza zrobi w takiej sytuacji i kto tu jest winny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 22.04.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Kierownika podpis masz w dzienniku budowy i on odpowiada za błędy. Niestety problem powstaje, gdy trzeba je naprawić. Tu nie ma jednej mądrej rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 22.04.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Winni są wykonawcy i kierownik budowy - to jasne.Teraz trzeba stwierdzić dlaczego owe pęknięcie powstało i wtedy można mówić o sposobie naprawy. Czy fundament też jest pęknięty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esperoo 22.04.2008 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Winni są wykonawcy i kierownik budowy - to jasne. Teraz trzeba stwierdzić dlaczego owe pęknięcie powstało i wtedy można mówić o sposobie naprawy. Czy fundament też jest pęknięty ? delikatne pekniecie idzie od fundamentow na rogu sciany! a co do wykonawcow to mam pytanie jesli dom był budowany systemem gospodarczym a zostało wynajetych dwoch murarz oczywiscie bez umowy jakiejkolwiek to czy moza ich pociagnac do odpowiedzialnosci bo ini twierdza ze to nie ich wina , skonczyli stan surowy i juz pracoja na inne budwoie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 22.04.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Czy fundament jest pęknięty ?Kto wykonywał ten fundament czy Ci sami murarze ?Zgodnie z projektem ?Były fundamenty adoptowane do lokalnych warunków gruntowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esperoo 22.04.2008 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 tak wszystko wykonywali ci dwaj panowie od fundamentow!w projekcie fundamentow sa wie zmiany jedna to przesuniecie i powiekrzenie stopy oraz przeciagniecie jej do konca czyli poloczenie z sciana od fundamentow a czy projekt byl adoptowany to warunkow to niewiem i sam wlasciciel chyba nie wie ale to chyba nalerzy do kierwnika?? bo sam niewiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 22.04.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Kierownik realizuje inwestycję zgodnie z projektem budowlanym.Jeżeli był jednocześnie osoba adoptująca projekt to on za to odpowiada.Nadal nie odpowiedziałeś, czy fundament jest pękniety czy tylko ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esperoo 22.04.2008 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 odpisalem 3 posty do góry ale tak -fundament jest delikatnie pekniety raczej nikt nie adoptowal tego budynku -tylko sa te dwie zmiany wprowadzone przez kieronika przy fundamentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 no tak sąsiada ... (bo juz myslałem, ze Stasiaka ) a gdzie sąsiad odprowadza wode z dachu ? nie przypadkiem w ten naroznik, w którym sciana pękła ? jaki tam grunt ? glina ? jak szeroka ława ? zbrojona ława ? kiero był wzywany czesto na budowe ? dawał mu ktoś znac, ze kopia fundamenty albo ze wylewaja ławe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esperoo 22.04.2008 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 z woda to jest tak ze dachu jeszcze niema wsumie to dopiero wiezba jest polozona! ławy 40 cm mialy a co do gliny to jest nizej ale tak nisko sie nie wkopywai bo tak jest podmokły teren i tylko - 50 cm po zakonczeniu budowy miala byc nawieziona ziemia zeby mury nieprzemarzały teraz w sumi moja kolej na rozpoczecie budowy i chcialem tez wynajac dwie trzy osoby to wymurowania fundamentow bo sam bede budowal systemem gospodarczy ale niewiem jak to jest jesli wynajme kogos i on mi zawali budowe to kogo moge scigac za to...czy jest wogule mozliwe przy takim systemie budowy wymagac od kogos reklamacji -bo mi sie zdaje ze chyba niejest to mozliwe i jedyna osoba odpowiedzilna jest kierownik...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 22.04.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Przy metodzie gospodarczej (przy doslownym tego pojęcia znaczeniu) takie fuszerki (jeśli takowe istnieją) to znikome zjawisko.P.S.Metoda gospodarcza to nie "macie chłopaki tu moją kase i wybudujcie mi dom", tylko "wielka pomyłka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.04.2008 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 kup sobie tablicę bez rubryki wykonawca: http://www.bhp.kqs.pl/galerie/tablica-informacyjna-bud_336.jpg i problem z budową "systemem gospodarczym" zniknie zresztą większość domków jest budowana nie przez "firmę budowlaną" od kibelka do klucza tylko właśnie "systemem gospodarczym" więc w czym problem??? zresztą IMHO najgorzej ci spraprają i okradną gdy będziesz miał właśnie "generalnego wykonafcę" ze swoim kierownikiem budowy i swoimi materiałami może jestem zbyt małowierny???? a tak w ogóle: buduj zgodnie z projektem i sztuką budowlaną a będzie raczej dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.04.2008 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 z woda to jest tak ze dachu jeszcze niema wsumie to dopiero wiezba jest polozona! ławy 40 cm mialy a co do gliny to jest nizej ale tak nisko sie nie wkopywai bo tak jest podmokły teren i tylko - 50 cm po zakonczeniu budowy miala byc nawieziona ziemia zeby mury nieprzemarzały czy fundamenty są zasypane (w srodku) do pełnej wysokości ? czy zarówno wewnatrz i na zewnatrz tkwia w ziemi tylko 50 cm ? kiedy były wykonane fundamenty ? stały przez zime ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts