Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podciąg pod salonem

lobo0

Recommended Posts

Witam,

Mam salon 5x6m jeszcze bez wylewki i jak chodzę po stropie to czuję jak się wszystko trzęsie. Pod salonem jest garaż. Budynek to bliźniak w którym sąsiad już mieszka parę lat i również potwierdza moją wersję odnośnie "sztywności" stropu w salonie.

Budynek był wybudowany jakieś 10 lat temu i chciałbym go wykończyć jednak chcę coś zrobić z tym stropem przed dalszymi pracami. Jeden fachowiec, który to zobaczył powiedział, że wystarczy dwuteownik wkuty w ściany nośne dzielący salon na dwie części po 3x5m.

Ja się obawiam czy takie rozwiązanie wystarczy więc pytam was o zdanie.

Coś słaby ten fachowiec. Jak wstawisz podciąg to Ci strop popęka od góry.

Poczekaj jak wykonasz wszystkie wartwy i go obciążysz.

No ale na co mam czekać? sąsiad już mieszka 10 lat, ma wszystkie warstwy i jest tak samo, więc chcę już na tym etapie coś zrobić i szukam rozwiązań.

Jak masz obawy to poproś konstruktora o ekspertyzę i wtedy podejmuj kroki zaradcze wg jego opracowania.

Bo tak ilu fachowców tyle będziesz miał opinii.

Bardzo chętnie zatrudniłbym konstruktora, żeby na to zerknął, ale albo w mojej okolicy nie ma takich (Bielsko-Biała), albo ja nie umiem szukać...

No ale na co mam czekać? sąsiad już mieszka 10 lat, ma wszystkie warstwy i jest tak samo, więc chcę już na tym etapie coś zrobić i szukam rozwiązań.

Przepraszam nie doczytałem opinii sąsiada.

Niemniej jednak aby wykonać podciąg trzeba nad nim dozbroić strop "górą" w strefie występowania momentów ujemnych. Druga rzecz - nie jest obojętne w którą stronę ustawiony jest ten potencjalny podciąg.

BTW. Nie przesadzaj, 3 s romasu z goggle

http://www.bielsko.biala.pl/197,,bazaDanych

Przepraszam nie doczytałem opinii sąsiada.

Niemniej jednak aby wykonać podciąg trzeba nad nim dozbroić strop "górą" w strefie występowania momentów ujemnych. Druga rzecz - nie jest obojętne w którą stronę ustawiony jest ten potencjalny podciąg.

BTW. Nie przesadzaj, 3 s romasu z goggle

http://www.bielsko.biala.pl/197,,bazaDanych

obdzwoniłem wszystkie z tych biur projektowych i niestety nikt się takiego czegoś nie podejmie (czas, nie zajmują się, itp.) :(

Dlatego szukam rozwiązań na forum i nie wiem czy nie będę zmuszony zrobić tego sam. :(

Co do podciągu betonowego to sąsiad również skłania się do tego rozwiązania. Jednak z tego co piszesz nie będzie to takie proste. Ja mam co prawda jeszcze same wylewki, więc nawet większe przeróbki wchodzą w grę, a sąsiad jest skłonny do zerwania parkietu i skucia wylewki co jeszcze bardziej utwierdza mnie w wykonaniu tego podciągu.

Możesz rozwinąć temat "dozbrojenia stropu górą" ?

Jak masz obawy to poproś konstruktora o ekspertyzę i wtedy podejmuj kroki zaradcze wg jego opracowania.

Bo tak ilu fachowców tyle będziesz miał opinii.

Bardzo chętnie zatrudniłbym konstruktora, żeby na to zerknął, ale albo w mojej okolicy nie ma takich (Bielsko-Biała), albo ja nie umiem szukać...

Swego czasu liczyli cos takiego mojemu koledze w Chrzanowie(Michalik), to blizej niz do Krakowa.

Witam,

napisz coś więcej jaki to strop, jaka wysokość stropu. Bez wylewki rozumiem bez warstw posadzki? Jeśli możesz to wklej rzut budynku, napewno pomoże w rozwiazaniu problemu. Jak każdy problem, i ten można rozwiązać na różne sposoby.

Więcej danych potrzba.

Strop miał być wykonany z prefabrykowanych pustaków DZ-3 o rozpiętości 3 oraz 6m. Podciągi z betonu B-150. Zbrojenie wieńców fi 10mm, strzemiona fi 6mm co 30 cm. Belki stropowe o długości 5,96m. Grubość stropu 23cm

Niestety w związku z tym, że dom był budowany 15 lat temu to zrobiono strop monolityczny i kierownik się pod tym podpisał. Nie wiem więc jak został dokładnie zrobiony ten strop.

Rzut wysokiego parteru:

http://lobo.vot.pl/budowa/parter_small.jpg

Kolejnym problemem może być zmiana w samych piwnicach. Wyrzucono parę ścianek działowych.

Rzut piwnic:

http://lobo.vot.pl/budowa/piwnica_small.jpg

To zaznaczone na czerwono to garaż pod salonem bez żadnych ścianek działowych. Został zrobiony jeden podciąg - przerywana zielona linia

A ja myślałem, żeby zrobić podciąg tam gdzie przerywana żółta linia.

jutro dopiero jadę na budowę więc informacja o grubości będzie jutro. Nie ma żadnej dokumentacji dot. wykonania tego stropu więc nie wiem nawet jakie tam jest zbrojenie.

Jutro porobię parę zdjęć i wrzucę oraz zmierzę jakie jest ugięcie stropu, bo wydaje mi się, że widać go gołym okiem.

nie do końca prawda, a raczej nie podejrzewam, żeby chciało popękać

zastanowiłbym się nad zasadnością dawania dwuteownika,

raczej, bez wkuwania w ściany dał np ceówkę, na płask lub płaskownik, środnikiem przykręconą do stropu śrubami na wylot, tj zakręcane śruby na stropie,

może mniejszy profil, za to krzyzowo, czyli tak jak na żółto i prostopadle do tego

ograniczy się ugięcie stropu, praktycznie bez zmiany (istotnej) pracy tego stropu;

wazne jaka grubość, jak zrobione zbrojenie

można dać płaskownik górą, łaczący śruby (defacto taki sam element co dołem)

lub zastosować taśmy węglowe

z pewnością nic nie wkuwać w ściany, bo nie ma takiej potrzeby

nie do końca prawda, a raczej nie podejrzewam, żeby chciało popękać

Ja jednak uważam,że tak. B15 czy B20 ma niewystarczającą nośność na zginanie. Mozna zresztą sobie bardzo prosto policzyć.

[zastanowiłbym się nad zasadnością dawania dwuteownika,

raczej, bez wkuwania w ściany dał np ceówkę, na płask lub płaskownik, środnikiem przykręconą do stropu śrubami na wylot, tj zakręcane śruby na stropie,

Ceownik "na płask" lub płaskownik niewiele dadzą tak mają znikome wskaźniki.

[wazne jaka grubość

..i rozpiętość

[lub zastosować taśmy węglowe

z pewnością nic nie wkuwać w ściany, bo nie ma takiej potrzeby

Taśmy to mogą po kieszeniu już za bardzo kopnąć.