Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gres/ceramika na nie wyschnięte podłoże - problem?

Newfie

Recommended Posts

Pytanko do fachowców - schną mi tynki i wylewki, kafelkarza będę mieć "z doskoku" - nie wiem dokładnie kiedy będzie miał czas dla mnie.

Pytanie brzmi: jakie będą konsekwencje położenia gresu na podłogę i ceramiki na ściany łazienki PRZED CAŁKOWITYM WYSCHNIĘCIEM ?

To zalezy jak grubą miałes wylewkę i ile czasu już schnie. Zakłąda się, że 1cm wylewki potrzebuje ok tygodnia na całkowite wyschnięcie. Jełsi miałes wylewkę ok 5cm to nalezy czekać ok 5 tygodni.

Dodatkowo, dużym czynnikiem wpływającym na wyschnięcie wylewki ma temperatura - przykład, który podałem wg norm ma zastosowanie przy temp. ok. +22stopni Celsjusza.

Odpowiedz z cytatem

Pytanko do fachowców - schną mi tynki i wylewki, kafelkarza będę mieć "z doskoku" - nie wiem dokładnie kiedy będzie miał czas dla mnie.

Pytanie brzmi: jakie będą konsekwencje położenia gresu na podłogę i ceramiki na ściany łazienki PRZED CAŁKOWITYM WYSCHNIĘCIEM ?

Konsekwencje beda takie, ze bedzie lepiej trzymalo. Klej na bazie cementu+tynk i wylewka na bazie cementu+woda(wilgoć) zawarta w nich = wolniejsze czyli lepsze wiazanie.________________

Odpowiedz z cytatem

Konsekwencje beda takie, ze bedzie lepiej trzymalo. Klej na bazie cementu+tynk i wylewka na bazie cementu+woda(wilgoć) zawarta w nich = wolniejsze czyli lepsze wiazanie.________________

Hmmm ciekawe. A może napisz jeszcze którędy odparuje woda - przez grube płytki, czy może wsiąknie w styropian? :D

Tak daleko bym się nie posunęła w usprawiedliwianiu swojego pośpiechu :lol:

Kluczowa w tej dyskusji będzie odpowiedź na pytanie jak gruba masz warstwe wylewki i le już schnie. Jesli faktycznie tylko dosycha a naprawdę ci się spieszy, możesz zastosowac klej do płytek na bazie elastycznych zapraw klejowych (niestety ciut droższych).

Jełsi jednak czas schnięcia jest stosunkowo krótki - warto poczekać gdyż w wyniku wiązania betonu (tzw efektów skurczowych) może nastepować odspajanie płytek lub pękanie.

Wylewka jest z miksokreta, więc zawierająca mało wody. Zakładam kładzenie na tym gresu ok 2,5 - 3 tyg od wylania.

A co z tynkami gipsowymi? Na oko są białe, na pewną w głębszych warstwach wilgotne.

Generalnie mozna sprawdzić wilgotnośc tynków/wylewek w bardzo prosty sposób. Wystarczy powierzchnię ściany/podłoża pokryś folią (zajmująć pow. np. 1m2 dla łatwych obliczeń). Po 1 dniu sprawdzić ile wody/pary znajduje się pod folią - ni epowinno być więcej jak 4%.

Wylewka jest z miksokreta, więc zawierająca mało wody. Zakładam kładzenie na tym gresu ok 2,5 - 3 tyg od wylania.

A co z tynkami gipsowymi? Na oko są białe, na pewną w głębszych warstwach wilgotne.

Generalnie mozna sprawdzić wilgotnośc tynków/wylewek w bardzo prosty sposób. Wystarczy powierzchnię ściany/podłoża pokryś folią (zajmująć pow. np. 1m2 dla łatwych obliczeń). Po 1 dniu sprawdzić ile wody/pary znajduje się pod folią - ni epowinno być więcej jak 4%.

Znów wrócę do pytania -co się stanie, jeśli położę kafelki na tynku o wilgotności >4%

Zastanawiałaś się czasem dlaczego fuguje się dopiero po ok. tygodniu lub dwóch?

Zazwyczaj fuguje sie po 12 godzinach na scianie i 24 na podlodze . Ale zalezy to od czasu schniecia kleju , czyli : temperatura i wilgotnosc . Mozna rowniez fugowac po 4 godzinach , ale przy uzyciu odpowiednich klejow . I nie sa one jakos specjalnie drozsze .

Zastanawiałaś się czasem dlaczego fuguje się dopiero po ok. tygodniu lub dwóch?

Zazwyczaj fuguje sie po 12 godzinach na scianie i 24 na podlodze . Ale zalezy to od czasu schniecia kleju , czyli : temperatura i wilgotnosc . Mozna rowniez fugowac po 4 godzinach , ale przy uzyciu odpowiednich klejow . I nie sa one jakos specjalnie drozsze .

dokładnie to samo napisałem kilka postów wyżej.