Newfie 22.04.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Pytanko do fachowców - schną mi tynki i wylewki, kafelkarza będę mieć "z doskoku" - nie wiem dokładnie kiedy będzie miał czas dla mnie. Pytanie brzmi: jakie będą konsekwencje położenia gresu na podłogę i ceramiki na ściany łazienki PRZED CAŁKOWITYM WYSCHNIĘCIEM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 22.04.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Ja układałem gres poler (60m2) 3 tygodnie po wylewkach z miksokreta, trzyma super (10 m-cy użytkowania) podobnie glazura z tym, że fugowałem 2 tyg później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 22.04.2008 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 To mnie pocieszyłeś Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 22.04.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Pytanko do fachowców - schną mi tynki i wylewki, kafelkarza będę mieć "z doskoku" - nie wiem dokładnie kiedy będzie miał czas dla mnie. Pytanie brzmi: jakie będą konsekwencje położenia gresu na podłogę i ceramiki na ściany łazienki PRZED CAŁKOWITYM WYSCHNIĘCIEM ? To zalezy jak grubą miałes wylewkę i ile czasu już schnie. Zakłąda się, że 1cm wylewki potrzebuje ok tygodnia na całkowite wyschnięcie. Jełsi miałes wylewkę ok 5cm to nalezy czekać ok 5 tygodni. Dodatkowo, dużym czynnikiem wpływającym na wyschnięcie wylewki ma temperatura - przykład, który podałem wg norm ma zastosowanie przy temp. ok. +22stopni Celsjusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 22.04.2008 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Ile schną wylewki i tynki to mniej więcej wiem Pytanie brzmiało: co się stanie, jeśli położę płytki na jeszcze nie dokłądnie wyschniętym tynku i wylewkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borowa67 22.04.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Odpowiedz z cytatemPytanko do fachowców - schną mi tynki i wylewki, kafelkarza będę mieć "z doskoku" - nie wiem dokładnie kiedy będzie miał czas dla mnie.Pytanie brzmi: jakie będą konsekwencje położenia gresu na podłogę i ceramiki na ściany łazienki PRZED CAŁKOWITYM WYSCHNIĘCIEM ? Konsekwencje beda takie, ze bedzie lepiej trzymalo. Klej na bazie cementu+tynk i wylewka na bazie cementu+woda(wilgoć) zawarta w nich = wolniejsze czyli lepsze wiazanie.________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 22.04.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Odpowiedz z cytatem Pytanko do fachowców - schną mi tynki i wylewki, kafelkarza będę mieć "z doskoku" - nie wiem dokładnie kiedy będzie miał czas dla mnie. Pytanie brzmi: jakie będą konsekwencje położenia gresu na podłogę i ceramiki na ściany łazienki PRZED CAŁKOWITYM WYSCHNIĘCIEM ? Konsekwencje beda takie, ze bedzie lepiej trzymalo. Klej na bazie cementu+tynk i wylewka na bazie cementu+woda(wilgoć) zawarta w nich = wolniejsze czyli lepsze wiazanie.________________ Hmmm ciekawe. A może napisz jeszcze którędy odparuje woda - przez grube płytki, czy może wsiąknie w styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 22.04.2008 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Tak daleko bym się nie posunęła w usprawiedliwianiu swojego pośpiechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 22.04.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Tak daleko bym się nie posunęła w usprawiedliwianiu swojego pośpiechu Kluczowa w tej dyskusji będzie odpowiedź na pytanie jak gruba masz warstwe wylewki i le już schnie. Jesli faktycznie tylko dosycha a naprawdę ci się spieszy, możesz zastosowac klej do płytek na bazie elastycznych zapraw klejowych (niestety ciut droższych). Jełsi jednak czas schnięcia jest stosunkowo krótki - warto poczekać gdyż w wyniku wiązania betonu (tzw efektów skurczowych) może nastepować odspajanie płytek lub pękanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borowa67 22.04.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 No tak, a woda z kleju gdzie odparowuje, pewnie do suchej wylewki a potem do styropianu ??? Nie mowie że ma sie lać woda z wylewki i pozostac na lata w szczelnym naczyniu z gresu i styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 22.04.2008 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Wylewka jest z miksokreta, więc zawierająca mało wody. Zakładam kładzenie na tym gresu ok 2,5 - 3 tyg od wylania.A co z tynkami gipsowymi? Na oko są białe, na pewną w głębszych warstwach wilgotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 22.04.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 No tak, a woda z kleju gdzie odparowuje, pewnie do suchej wylewki a potem do styropianu ??? Nie mowie że ma sie lać woda z wylewki i pozostac na lata w szczelnym naczyniu z gresu i styropianu. Zastanawiałaś się czasem dlaczego fuguje się dopiero po ok. tygodniu lub dwóch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 22.04.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Wylewka jest z miksokreta, więc zawierająca mało wody. Zakładam kładzenie na tym gresu ok 2,5 - 3 tyg od wylania. A co z tynkami gipsowymi? Na oko są białe, na pewną w głębszych warstwach wilgotne. Generalnie mozna sprawdzić wilgotnośc tynków/wylewek w bardzo prosty sposób. Wystarczy powierzchnię ściany/podłoża pokryś folią (zajmująć pow. np. 1m2 dla łatwych obliczeń). Po 1 dniu sprawdzić ile wody/pary znajduje się pod folią - ni epowinno być więcej jak 4%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 22.04.2008 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Wylewka jest z miksokreta, więc zawierająca mało wody. Zakładam kładzenie na tym gresu ok 2,5 - 3 tyg od wylania. A co z tynkami gipsowymi? Na oko są białe, na pewną w głębszych warstwach wilgotne. Generalnie mozna sprawdzić wilgotnośc tynków/wylewek w bardzo prosty sposób. Wystarczy powierzchnię ściany/podłoża pokryś folią (zajmująć pow. np. 1m2 dla łatwych obliczeń). Po 1 dniu sprawdzić ile wody/pary znajduje się pod folią - ni epowinno być więcej jak 4%. Znów wrócę do pytania -co się stanie, jeśli położę kafelki na tynku o wilgotności >4% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 22.04.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Znów wrócę do pytania -co się stanie, jeśli położę kafelki na tynku o wilgotności >4% Nic zlego sie nie stanie . Beda lezaly . Na 2 czy 3 tygodniowej wylewce , tez . A co pod nia masz ? Ogrzewanie podlogowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 22.04.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Zastanawiałaś się czasem dlaczego fuguje się dopiero po ok. tygodniu lub dwóch? Zazwyczaj fuguje sie po 12 godzinach na scianie i 24 na podlodze . Ale zalezy to od czasu schniecia kleju , czyli : temperatura i wilgotnosc . Mozna rowniez fugowac po 4 godzinach , ale przy uzyciu odpowiednich klejow . I nie sa one jakos specjalnie drozsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 22.04.2008 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Znów wrócę do pytania -co się stanie, jeśli położę kafelki na tynku o wilgotności >4% Nic zlego sie nie stanie . Beda lezaly . Na 2 czy 3 tygodniowej wylewce , tez . A co pod nia masz ? Ogrzewanie podlogowe ? Na mniejszej częsci podłogówkę, na większej - nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 22.04.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Wylewka z podlogowka , powinna byc wygrzana przed kladzeniem plytek . Tyle teorii . Nikt Ci nie powie , czy plytki popekaja , czy nie . Zazwyczaj po wlaczeniu ogrzewania , poglebiaja sie rysy w przejsciach pomiedzy pomieszczeniami , czyli tam , gdzie jest dylatacja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 23.04.2008 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Zastanawiałaś się czasem dlaczego fuguje się dopiero po ok. tygodniu lub dwóch? Zazwyczaj fuguje sie po 12 godzinach na scianie i 24 na podlodze . Ale zalezy to od czasu schniecia kleju , czyli : temperatura i wilgotnosc . Mozna rowniez fugowac po 4 godzinach , ale przy uzyciu odpowiednich klejow . I nie sa one jakos specjalnie drozsze . dokładnie to samo napisałem kilka postów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts