Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka rolna i budowa - odrolnienie ?

mr_doctor

Recommended Posts

Witam .

Piszę z pytaniem do znawców tematu odrolnienia .

W zeszłym roku dostałem w darowiźnie ziemię rolną na wsi . Działka(pole) jest usytuowana w obrębie wsi i dowiadując się w gminie to jak bym chciał to mogę stawiać dom - działka jest przy drodze asfaltowej , z wodą która biegnie przy granicy działki oraz z prądem po drugiej stronie ulicy . Tak więc wszystko co potrzebne do budowy jest ...

:D

Ale tutaj następuje mój mały problem - w akcie darowizny o notariusza jest pewna klauzula o następującej treści :

".... Stawający oświadczyli , że darowana nieruchomośc - za wyjątkiem lasu - i gruntu leśnego - stanowi gospodarstwo rolne w rozumieniu przepisów o podatku rolnym , i obdarowani małż. Kowalski oświadczyli , że to gospodarstwo rolne będzie prowadzone przez nich przez okres co najmniej pięciu lat , licząc o dnia dzisiejszego ..."

Tak więc teraz nie wiem czy mogę odrolnić kawałek ziemi i zacząć budowę swojego domu , czy też muszę czekać 5 lat i wtedy starać się o odrolnienie i cokolwiek robienie na tej działce .

A w sprawie odrolnienia , też mam pytanie - działka ma ponad 1 ha ziemi rolnej i teraz czy mam odrolnić kawałek ziemi na którym będzie stał dom , czy też mam już wyznaczyć całe podwórko i odrolnić . A pozostała reszta pozostanie dalej rolna .

Dziękuję z góry za odpowiedzi .

mr_doctor

P.S Post ten też dałem do innego działu ( Domy i działki - na sprzedaż i do kupienia ) - ponieważ nie wiem który działów jest bardziej uczęszczany . Jeśli szanowny moderator będzie uważał , że to zbędne to proszę o usunięcie jednego z postów .

Odrolnieniu podlega tylko ta powierzchnia gruntu, na ktorej chcesz postawić dom.

Tak więc jak będę chciał odrolnić to muszę już mieć już gotowy plan w którym miejscu ma powstać budynek mieszkalny oraz gospodarczy(garaże) - tak więc będę musiał najpierw załatwić z geodetami , mieć wstępny projekt i wtedy dopiero udać sie z takim planem do starostwa czy gminy w sprawie odrolnienia .

Planu zagospodarowania ta miejscowość nie posiada .

Myślę, że jest jeden problem o którym nie napisałeś.

Adnotacja w akcie notarialnym wskazuje (prawdopodobnie), że ziemia (gospodarstwo rolne) zostało przekazane nastepcy w zamian za rente strukturalna.

I jest problem, bo nastepca MUSI prowadzić to gospodarstwo w stanie takim jakim otrzymał - może je powiekszyć, natomast nie może pomniejszać areału - zapis (Ustawy) brzmi na: "tym samym obszarze".

Adnotacja w akcie notarialnym wskazuje (prawdopodobnie), że ziemia (gospodarstwo rolne) zostało przekazane nastepcy w zamian za rente strukturalna.

.

Nie - to była zwykła darowizna - dostałem tę działkę od swojego wujka - całkowicie za darmo - jedyne koszta to notarialne . Wujek jest dalej rolnikiem i prowadzi swoje gospodarstwo - a mnie przepisał tylko tę jedną działkę (ponad 20 ha) .

To z czego wynika adnotacja? Czy chodzi o prawo pierwokupu przez Agencje, czy "tylko" o podatki US?

Jedno i drugie - zostając posiadaczem tej ziemi nie byłem rolnikiem i pierwszeństwo by miała agencja - no i oczywiście US - abym wcześniej nie sprzedał tej ziemi i na niej zarobił - wiadomo jakie są ceny gruntów ...

To kolego masz idealną sytuację aby starać się o pozwolenie lub WZ dla zabudowy zagrodowej. Wręcz wymarzona sytuacja.

Przy dobrym posadowieniu budynku, automatycznie wyrabiaja sie działki do podziału "prawie" budowlane (dobre sasiedzctwo) - pod warunkiem, ze kalsa ziemi słaba np. IV.

To kolego masz idealną sytuację aby starać się o pozwolenie lub WZ dla zabudowy zagrodowej. Wręcz wymarzona sytuacja.

Przy dobrym posadowieniu budynku, automatycznie wyrabiaja sie działki do podziału "prawie" budowlane (dobre sasiedzctwo) - pod warunkiem, ze kalsa ziemi słaba np. IV.

A możesz to bardziej rozwinąć - jak chcesz możesz PW albo ogólnie na forum - albo może na meila mi to wszystko opiszesz .

Jeszcze nie bardzo łapię wszelkich skrótów i tak więc co t znaczy "WZ dla zabudowy zagrodowej" .

A żeby czegoś więcej się dowiedzieć na temat swojej działki co mogę zrobić itp, to mam sie udać do Urzędu Gminy czy też do starostwa . - dopiero co z tym tematem zaczynam i nie wiem jak na razie z której strony to ugryźć .

Dzięki za podpowiedzi . - trochę jeszcze pogrzebałem i znalazłem mnóstwo tematów które mnie dotyczą .

Ale jak będę miał jakiś problem to jeszcze zadam pytanie nie raz .

Jak na razie to byłem już w gminie , dostałem wniosek do wypełnienia i dostarczenie mapki sytuacyjnej , oraz w dniu dzisiejszym takową mapkę już mam - teraz czeka mnie przykładowe naniesienie budynku na tę mapkę - wypełnienie tego wniosku i czekanie - około 3 miesięcy .

pozdrawiam