jaendrju 22.04.2008 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Mialem dzisiaj telefon z US.Chca by wytworca napisal oswiadcyenie jaka ilosc w cenie betonu stanowi transport i pompa.Chyba maja wytyczne,bo panienka oswiadczzla,ze chyba takami to pan betonu na budowe nie wozil.Czy u was jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.04.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Zwrot podatku VAT nastepuje za materiały budowlane, które były opodatkowane 7%, a teraz jest 22%. "Pompa" i transport miał i ma 22% w zwiazku z czy nie ma zwrotu różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 22.04.2008 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 zgadzam się z Tobą ,ale na takiej samej zasadzie możemy się doczepić do ceramiki,zbrojenia,dachówki.Hurtownie nie wyrzucają w fakturze kosztów transportu,czy rozładunku na budowie.Teoretycznie możemy twierdzić,że pustaki woziliśmy w bagażniku,ale każdy z nas wie,że rzeczywistość jest inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 22.04.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 niech nie rżną głupa! betoniarnia sprzedaje beton a transport to są ich koszty dystrybucji..... zajmują się sprzedażą betonu a nie świadczeniem usług transportowych... tak samo, hurtownia dowożąc art.spożywcze nie dolicza do każdego serka po 5 groszy , tylko daje fakturę za towar..... jak mają w US zastrzeżenia to niech dadzą to na piśmie z uzasadnieniem, a nie wydają nasze pieniądze na głupawe telefony..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 22.04.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 niech nie rżną głupa! betoniarnia sprzedaje beton a transport to są ich koszty dystrybucji..... zajmują się sprzedażą betonu a nie świadczeniem usług transportowych... tak samo, hurtownia dowożąc art.spożywcze nie dolicza do każdego serka po 5 groszy , tylko daje fakturę za towar..... jak mają w US zastrzeżenia to niech dadzą to na piśmie z uzasadnieniem, a nie wydają nasze pieniądze na głupawe telefony..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 22.04.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 co do pompy to zgoda - bo to inna usługa ale transport tego betonu to się niezgodzę.Wytwórca zamiejscowy z X sprzeda taniej beton ale doliczy transport bo darmo beton sam nie przeleci,miejscowy nie liczy transportu ale ma wyższą cenę bo musiał go przywieżć z Xa nie zrobi tego z prywatnej kieszeni.Węgiel przez kopalnie na Śląsku jest sprzedawany taniej,przez skład w mojej miejscowości drożej bo przecięż za darmo ten węgiel zeŚląska nie przyleciał.Spytaj się ta panią czy cenę betonu brtoniarnia ma też na oświadczenie rozbijaćna cement i koszt transportu cementu, piasek i koszt transportu piasku,itd..Trza sie popytać w biurze finansowym ale wydaje mi sie że transport dolicza się do ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 22.04.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 a to o zwrot w roznicy w VAT w betonie z gruchy tez mozna sie starac ?? jakie to PKWiU ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 22.04.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 jakie to PKWiU ?? 26.63.10-00.10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 22.04.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 dzieki rozumiem, ze podciagacie to pod Poz.40 z tabeli materialow ? (PKWiU ex 26.6) PS a moze ktos w ogole w prosty sposob wytlumaczyc, jak klasyfikowac te symbole ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 24.04.2008 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Ja tam nic nie klasyfikowałem - wpisywałem nr f-ry , kwoty i dołączałem kopie f-ry. (wypłacili za 5 czy 6 tyg.) Sami sobie sprawdzali PKWiU. Ale się naciąłem na drzewie Napisane jest : Drewno iglaste , konstrukcyjne kształtowane w sposób ciągły - co nie znaczy (odziwo) tarcica Bo tarcica była 22% a nie 7% Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gpaul 24.04.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 WitamCzyli za drewno z lasu zwracają VAT a za gotową więźbę nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 24.04.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Witam Czyli za drewno z lasu zwracają VAT a za gotową więźbę nie? Za więżbę ??? niewiem co Ci napiszą na fakturze - bo jak drewno iglaste , konstrukcyjne - kształtowane w sposób ciągły (cyt.) to chyba tak Mi napisał- "Krokiew 16/8 impregnowana,Krawędziak 14/14 impregnowany, tarcica obrzynana 40mm,tarcica obrzynana 50mm,tarcica obrzynana 25mm" To wszystko to NIE JEST !! "Drewno iglaste , konstrukcyjne , kształtowane w sposób ciągły " !!!! Kłótnia z (za przeproszeniem) panią naczelnik U.S pomogła mi zrozumieć , że nie zawsze n.p."bułka to pieczywo" A to dlatego , że dawniej tarcica miała 22%Vat-u a nie 7% - więc niema co zwracać !! a że tak "ustawodawca "te "drewno"nazwał to już inny problem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 24.04.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Ale to chyba post o betonie !!?? Sorry ze tak w tryby wlazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioło 25.04.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Ja beton zapłaciłem z 7% VATem od razu. Ponieważ kupowałem beton wraz z transportem gruchą i wlaniem szteterem i całość jest traktowana jako towar z usługą wbudowania więc można naliczyć 7% VATu. Betoniarnia ma na to interpretację U.S.Mogłem też kupić z 22% VATem ale po co zamrażać pieniądzie jak nie trzeba zwłaszcza, że mój U.S. pieniądze zwraca najwcześniej po 4-5 miesiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 25.04.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 u mnie na fakturze było wydzielone - okreslona ilośc m3 betonu za x pln (22% VAT) i oddzilenie praca pompy 3h za x PLN z 7% VAT. Budokrusz z Grodziska MAz. Nie rozumiem czemu inni dostawcy nie mogliby tak robić, dla mnie ma to sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monka81 25.04.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 u mnie też tak było. W fakturze była oddzielna cena za beton i oddzielna za transport a jeszcze oddzielna za pracę pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 25.04.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 My dziś wylewaliśmy beton z gruchy - nie płaciliśmy osobno transportu ( tylko cenę za beton ) Oczywiście pompa liczona była dodatkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts