Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dysperbit - ? - styropian

LUK74

Recommended Posts

Gość xrrr82
Jest takie cos co nazywa sie styrbit. Wlasnie dzis dzwonilem do doradcy technicznego z fabryki i tak mi zaproponowal. Mozna tez sciane zaizolowac styrbitem na podkladzie z Dysperbitu rozcienczonego z woda 2:1

odkopuję właśnie ściany fundamentowe w celu ich ocieplenia/zaizolowania od bezpośredniego działania wody deszczowej (na podsiąkanie od spodu nie mam wpływu, ale to już inna bajka. Pogodziłem się z tym. Mam posadzkę w piwnicy niemal równo z poziomem gruntu na zewnątrz, wody w piwnicy niema, jest czasem tylko lekkie zawilgocenie. Są to tereny dość suche i dużych podsiąków nie ma). Robię tak:

styropian od strony gruntu obkładam potrójnie 2mm folią budowlaną wywijając folię na drugą stronę płyty styropianu, ot robię takie zakłady po 5-8cm i przymocowuję to zwykłą taśmą pakową - żeby się nie zsuwało. Następnie tak przygotowane długie odcinki opakowanego z jednej str. styropianu przyklejam najzwyklejszym klejem do fundamentu oczywiście stroną wolną od folii :D . I tu mam problem :( . Zastanawiam się czy zwykłe zasypanie tego ziemią wystarczy. Przecież gryzonie mogą b.łatwo dobrać się zarówno do folii jak i styropianu :( i wtedy nici z mojej izolacji!

Myślałem o jakimś "chudym betonie", ale to strasznie wydłuża całą pracę...i koszty. Czy rzeczywiście muszę się obawiać gryzoni?

Pozdrawiam

Pearl

no to co z tymi gryzoniami? Obawiać się ich czy nie? Z jednej str. wydaje mi się, że gdybym był gryzoniem nie wpychałbym w siebie styropianu w połączeniu z folią, z drugiej jednak str. kto to wie co tam komu smakuje najbardziej :lol: .

A ile właściwie kosztuje ten dysperbit? Moje ściany fundamentowe są tak nierówne, że praktycznie nie da się spojrzeć wzdłuż takiej ściany stojąc przy narożniku :-? . Niedowiarków zapraszam do siebie. Potrzebowałbym masę tego dysperbitu...

Pozdrawiam :wink:

Pearl

no to co z tymi gryzoniami? Obawiać się ich czy nie? Z jednej str. wydaje mi się, że gdybym był gryzoniem nie wpychałbym w siebie styropianu w połączeniu z folią, z drugiej jednak str. kto to wie co tam komu smakuje najbardziej :lol: .

A ile właściwie kosztuje ten dysperbit? Moje ściany fundamentowe są tak nierówne, że praktycznie nie da się spojrzeć wzdłuż takiej ściany stojąc przy narożniku :-? . Niedowiarków zapraszam do siebie. Potrzebowałbym masę tego dysperbitu...

Pozdrawiam :wink:

Pearl

gryzonie nie zra styropianu tylko srutuja w nim korytarze. mozna wysypac wzdlu sciany trutke.

warstwa dysperbitu nie musi byc przeciez rowna. przyklej jedynie rowno styropian tak zeby folia sie nie darla i ok