Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralka w kuchni

sebamar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak najbardziej

trzeba tylko gniazdko na prąd, kran do wody / najlepiej gdzieś pod zlewem go zrobić żeby węża nie było widać/ odprowadzenie wody też ze zlewem..

zabudować czyli schować pod blat tak lepiej się kroi chleb czy stawia naczynia na blacie niż na cienkiej falującej blasze dzisiejszych pralek :wink:

no i lakieru się nie obije od razu wyglądałoby brzydko...

Mam małe mieszkanie (44 m2) a w nim małą łazienkę (3,2 m2). Pralka jeszcze bardziej pomniejsze łazienkę. Co myślicie o zainstalowaniu pralki w kuchni? Macie w tym temacie jakieś doświadczenia? Obudowywać pralkę w kuchni czy nie? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

WItam

Jakbym widział swoje 44,14m2 8) . Od szwściu lat mam pralke w kuchni "nie widze przeciwwskazań".

Pralka zlokalizowana pod blatem obok zlewu - dzwiczki od szafek "podzleoeych" przerobione tak, ze pralka jest całkowicie zasłonięta.

P.S> Żeby ją wyjąc musiałbym rozebrac połowe zabudowy kuchni :wink:

Pozdrawiam

Absolotnie ODRADZAM! Przypominam o wlasciwym wykorzystaniu pomieszczenia jakim jest kuchnia (tu sie je i gotuje!). Prosze sobie przeanaliwac kazdorazowy kurs miedzy praniem w pralce, a wieszaniem rzeczy w lazience Zastanawia mnie jeszcze wazna kwestia: gdzie trzymac proszek i inne detergenty? Moze obok mąki i cukru! :lol: Lazienka, no coz malutka, ale moze rozwiazaniem bedzie pralka ladowana od gory?! Pozdrawiam

http://foto.onet.pl/upload/44/60/_498228_n.jpg

Użytkuję juz trzeci rok pralkę w kuchni otwartej na salon. Łazienka na dole mała, więc wolałam mieć porządny duży prysznic i nie obijać się o pralkę. Jak widać schowana jest nieco za niewielka ścianką i nie obudowana. Piorę w czasie "nietelewizyjnym", więc nikomu to nie przeszkadza. Środki piorące schowane są w osobnej szafce cargo, więc makom i cukrom nie przeszkadzają. Pranie wieszam na dworze bądź w dodatkowym pokoju, więc nie widzę różnicy w drodze z miską prania.

W małym domu (mój też jest taki) trzeba iść na różne kompromisy. I nie oznacza to, że nie da się tak żyć.

od 5 lat mam pralkę w kuchni

rewelacja

miejsce dobre jak każde inne a nawet lepsze bo pralka ładnie zabudowana (mimo że nie do zabudowy)- wygląda jak kolejna szafka

chemia- proszki stoją w szafce razem z płynami do mycia naczyń szmatkami proszkiem do zmywarki workami na śmieci i innymi nie spożywczymi przedmiotami

pranie wieszam raczej na balkonie w lato lub grzejnikach -zima więc nie widzę róznicy czy noszę je z łazienki czy kuchni

łazienkę mam dużą jak na bloki jaskieś 8 -9 m2

ale nie miałem miejsca na schowanie pralki np: w wnęce a nie chciałem aby stała luzem

u mojego brata również pralka stoi w kuchni ale z innych powodów

mieszka w starym budownictwie gdzie w łazience ledwo meiści się przysznic wc i umywalka i nie było jak wstawić tam pralki

a gdze trzymacie te plastikowa miske albo kosz w ktory wyciagamy pranie z pralki i niesiemy na balkon albo gdzies idziej nie mam pom. gosp i ten klamot mi zawadza

Kuchnię mam w ksztalcie litery U. W jednym rogu w szafce narożnej znajduje się "kręciołek" na garnki, w drugiej (obok półki na różne duże rzeczy typu: frytownica, duże salatery, pojemniki na ciasta, itp.) jest miejsce na miski, wiadro plastikowe, kosz na pranie. Wszystko sie mieści.

• 2 weeks później...

ja podrzuce jeszcze inny pomysl - u mnie lazienka byla po pierwsze za mala zeby wpychac jeszcze pralke a po drugie nie chcialem, zeby wygladala lazieneczka jak pralnia, w kuchni tez za bardzo nie chcialem, bo byla otwarta na mini-salonik, po drugie projektowalem kuchnie minimalistyczna, zeby szafki nie przytlaczaly i tak juz malej powierzchni, w zwiazku z tym zrobilem tak:

z racji tego ze w przedpokoju mam zabudowane szafy suwane, to przebilem rury z lazienki do takiej szafy i do niej wsadzilem pralkosuszarke (na wszelki wypadek sciane za pralka ktora oddziela przedpokoj od mini-saloniku dodatkowo wygluszylem jakimas tam welna czy inna izolacja)

i mam wieksza lazienke, w kuchni brak dodakowej niepotrzebnej zabudowy, a pralka w przedpokoju jest elegancka zamknieta :)

Pzdr.

vib

Nie wiem czy takie harmonijkowe drzwiczki się sprawdza - ja mam takie i one żeby się otworzyć musza mieć za "plecami " wolną przestrzeń gdzie się ta roletka zesuwa- nie wiem czy jakieś części pralki nie będą w tym przeszkadzały...

a najprościej jak można - moja siostra tak ma...

pralka wstawiona pod blat i zamknięta normalnymi drzwiami w kolorze zabudowy całej kuchni ...

bez większych kombinacji ......

wygląda jak normalna , kolejna szafka w dolnej zabudowie :)

sparwdza się od 7 już lat i tylko wtajemniczeni wiedzą że tam stoi pralka