Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralka w kuchni

sebamar

Recommended Posts

Miele jest całkowicie poza moim zasięgiem cenowym :( . I chyba jako jedyni produkują pralki do zabudowy z panelem na wierzchu.

Nie wiem czy jedyni, ale za to takich zmywarek jest pod dostatkiem z panelami na wierzchu.

Zazwyczaj pralki do zabudowy mają na drzwiach mocowania, do których mocuje się front taki, jak do szafki.

Tez tak myslalam, ale np. tutaj http://www.miele.de/de/haushalt/produkte/1141_5449.htm , sa te pralki i jak sie powiekszy zdjecie i pobawi tymi kolorami ponizej zdjecia, to jakos mi to wyglada jakby calosc byla biala lub inoxowa. Hm....... :-?

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Że zmywarki tak mają, to wiem - ale w pralkach to się nie spotkałam dotąd :roll:

Wygląda na to, że jak już się szarpniesz na miele, to nie po to, żeby w szafie chować :lol:

Choć z opisu tutaj: http://www.miele.pl/i.php?i=1912 wynika, że wymiar frontu na wysokość jest taki, jak szafek obok :roll: Może można ją też całkiem schować? Trzeba by się dobrze przyjrzeć - na żywo :roll:

Że zmywarki tak mają, to wiem - ale w pralkach to się nie spotkałam dotąd :roll:

Wygląda na to, że jak już się szarpniesz na miele, to nie po to, żeby w szafie chować :lol:

Choć z opisu tutaj: http://www.miele.pl/i.php?i=1912 wynika, że wymiar frontu na wysokość jest taki, jak szafek obok :roll: Może można ją też całkiem schować? Trzeba by się dobrze przyjrzeć - na żywo :roll:

Juz wiem, zamiast gdybac po zdjeciach, to doinformowalam sie bezposrednio u producenta. Pralka jest z widocznym tylko panelem (bialy lub inox), a front mozna dac swoj lub dokupic u nich (stad te zdjecia, przyznam, ze mylace troche). Przygladnelam sie tez dokladniej temu "mojemu" Miele w zabudowie (choc widac, ze jest juz wiekowy) i faktycznie front ma od szafek, a panel widoczny, z tym, ze ten panel jest bialy (tzn. byl, bo jakby troche zszarzal, podobnie zrobilo sie na panelu w suszarce). Teraz musze powaznie przemyslec, czy ta cena to nie szalenstwo :-?, no i przegladnac mimo wszystko jeszcze inne opcje.

a może wstawić do takiej szafki ?....znajomi mają szafkę w kuchni,która wygląda jak zabudowana lodówka....w środku pralka a na niej stoi suszarka...mi się to rozwiązanie bardzo podoba

http://owcaowca.wrzuta.pl/obraz/ljgGRzuL1d/ - pralka z suszarką schowane w tej wysokiej szafce po lewej ( coś mi nie wychodzi wstawianie obrazków tutaj )

no i oczywiście chciałam się przywitać :) to mój pierwszy post na forum

To też bardzo fajne rozwiązanie z tą szafą - i można wstawić zwykłą pralkę. Tylko jeśli w kuchni, to już musi być naprawdę wieeelka kuchnia :roll: Z drugiej strony taką szafę to można już całkiem wszędzie postawić, byle woda była :wink:

a może wstawić do takiej szafki ?....znajomi mają szafkę w kuchni,która wygląda jak zabudowana lodówka....w środku pralka a na niej stoi suszarka...mi się to rozwiązanie bardzo podoba

http://owcaowca.wrzuta.pl/obraz/ljgGRzuL1d/ - pralka z suszarką schowane w tej wysokiej szafce po lewej ( coś mi nie wychodzi wstawianie obrazków tutaj )

no i oczywiście chciałam się przywitać :) to mój pierwszy post na forum

O takim rozwiazaniu tez myslalam, ale niestety przy projektowaniu wyszlo, ze jednak nie za bardzo to wyjdzie. Niska czy wysoka szafka i tak sie nie zgra niestety z reszta :( .

W sumie zabudowac pralke w kuchni sie przeciez da i to "zwyklymi" szafkami do zabudowy, mi raczej chodzi o wybor samej pralki, doswiadczenia innych z takimi pralkami. Zastanawiam sie jeszcze nad jednym...Pralka przy wirowaniu wywoluje jakies tam sobie chocby mini drgania. Jesli bede miec szklo na scianie w kuchni i blat, to wszystko przymocowane jakos do siebie i do sciany, to czy lacze miedzy np.blatem-sciana i szklem nie bedzie "pekac"? Obecnie mam szklo przymocowane do sciany i blatu silikonem, a pralka jest akurat po drugiej stronie.

Myślę, że nie ma się czym przejmować, jeśli chodzi o drgania i szybę.

U mnie jest tak, że szafka z pralką ma boki z płyty (inne szafki stoją na nóżkach), jest skręcona z bokami sąsiednich szafek i blat jest położony na całości. Pralka jest "na ścisk" między tymi boczkami i one ją trochę "trzymają" przed lataniem. Poza tym już widzę, że lata bardzo mało, a jeszcze nie jest całkiem wypoziomowana - mam wrażenie, że jak ją wypoziomuję idealnie to już w ogóle luzik :wink: Tak więc, to latanie jest niwelowane przez boczki szafki, dodatkowo skręcenie szafek między sobą dodatkowo usztywnia całą konstrukcję szafek - myślę, że przenoszone drgania są minimalne. Między pralką a blatem jest u mnie jakieś 5 cm odstęp, więc blat nie styka się bezpośrednio z pralką, nie leży na niej - więc tu nie ma żadnych drgań. Pralka nie dotyka też ściany - więc tu również nic się nie przenosi. Mam blat granitowy, na ścianie gres i połączenie również na silikon - nic się nie dzieje, nie pęka. Silikon jest na tyle elastyczny, że zniweluje tę resztkę drgań, które mogłyby coś tam zaszkodzić. Jeśli jeszcze szkło będzie dochodziło do blatu i kończyło się na nim, to już całkiem prosta sprawa (u mnie blat dochodzi do płytek, ale gresowi to raczej nie zaszkodzi).

U mnie, w tej chwili, jest tak, ze pralka jest zabudowana w szafce (tylko panel wystaje) na wyspie, stad nie ma blat tutaj styku ze sciana. Niby pralka sztywno trzyma sie w tych szafkach, nawet przy wirowaniu 1600, ale jak stoi np. butelka z woda, to widac, jak sobie tam wibruje w niej woda. I tak sobie zaczelam myslec nad tym drganiem, szklem na scianie, blatem (a raczej ich laczem) i ta pralka, ktora u mnie stalaby w jednym ciagu przy scianie tam gdzie bylaby szybka. No zobaczymy jak to sie bedzie sprawowac w praktyce.

U mnie nic się nie trzęsie na blacie przy wirowaniu :roll: A bezpośrednio obok pralki mam szafkę ze sztućcami i garami - też nie słyszę, żeby coś brzęczało :wink:

No gdyby nie ta woda, to tego bym nie zauwazyla. A stawialas juz kiedys wode na blacie nad pralka (w czasie prania)? Te drgania sa tylko przy wirowaniu oczywiscie, tak to nic a nic sie nie dzieje.

U mnie nic się nie trzęsie na blacie przy wirowaniu :roll: A bezpośrednio obok pralki mam szafkę ze sztućcami i garami - też nie słyszę, żeby coś brzęczało :wink:

No gdyby nie ta woda, to tego bym nie zauwazyla. A stawialas juz kiedys wode na blacie nad pralka (w czasie prania)? Te drgania sa tylko przy wirowaniu oczywiscie, tak to nic a nic sie nie dzieje.

U mnie prawie zawsze coś tam stoi na tym blacie :oops: Ale przypatrzę się specjalnie :roll: Z tym, że jeśli to są tak delikatne wibracje, to na pewno nie zaszkodzą silikonowi, ani niczemu :wink:

Dobrze, że mieszkam sama i tylko kot się dziwił czemu się gapię w szklankę wody :lol:

Nic mi się nie trzęsie i nie ma żadnych wibracji, trochę drżą drzwiczki przy wysokich obrotach wirowania, ale na blacie nic nie drgnie :wink:

Dobrze, że mieszkam sama i tylko kot się dziwił czemu się gapię w szklankę wody :lol:

Nic mi się nie trzęsie i nie ma żadnych wibracji, trochę drżą drzwiczki przy wysokich obrotach wirowania, ale na blacie nic nie drgnie :wink:

Dzieki za zrobienie testu :lol:. Tak sie poprzygladalam tej wbudowanej u mnie pralce i byc moze ona jest wyzej ustawiona niz Twoja? U mnie drzwiczki zaslaniajace pralke sa zamontowane wprost "do pralki", bo to pralka z widocznym panelem, wiec wiadomo, ze owe drzwiczki beda sie "ruszac". Mysle, ze to co i czy sie trzesie, to pewnie kwestia samego montazu jak i wielkosci pralki (kazde pol cm moze decydowac).

Może tak być, że Twoja jest wyższa i dochodzi do blatu, u mnie drzwiczki też są montowane wprost do pralki, więc trochę się trzęsą. Moja stoi na podłodze i nie dochodzi do samego blatu, a po ściankach szafki najwyraźniej te wibracje nie przechodzą. No i blat mam ciężki, granitowy - to też może mieć znaczenie :wink:

Może tak być, że Twoja jest wyższa i dochodzi do blatu, u mnie drzwiczki też są montowane wprost do pralki, więc trochę się trzęsą. Moja stoi na podłodze i nie dochodzi do samego blatu, a po ściankach szafki najwyraźniej te wibracje nie przechodzą. No i blat mam ciężki, granitowy - to też może mieć znaczenie :wink:

U mnie przez to, ze panel jest widoczny, to i musiala byc jako tako pralka dopasowana w zabudowie, zeby dziura (miedzy blatem a pralka) nie "swiecila". Blat w takim razie nie ma znaczenia z czego jest, bo mam tez granitowy, na dlugosci prawie 2,5 m, wiec ciezar jest spory, a mimo wszystko woda sobie lekko wibruje, to nie tak, ze az wychlapuje ja z butelki podczas wirowania :lol:.

Typuje na umiejscowienie pralki i byc moze majac panel wystajacy bedzie sie tak dziac, ze schowana calkowicie pralka tego problemu moze w takim razie nie byc.

• 4 weeks później...

Ja miałam - nie chciałam wsadzać pralki do łazienki i zabudowałam sobie w meblach kuchennych (była niewidoczna, bo ukryta w szafce - w tej chwili już nie trzeba tak kombinować bo są specjalne pralki do zabudowy).

Jedynym minusem było latanie z koszem z brudami do kuchni. Ale akurat daleko nie miałam i właściwie to za bardzo mi nie przeszkadzało.

Za to łazienka bez pralki.... Miodzio! :p

Kiedyś miałam pralke w kuchni. Było to jak na owy czas dobre rozwiązanie. Pralka była jakby dodatkowym przedłużeniem blatu . Specjalnych minusów nie widzę.

Może to "nie uchodzi" bo powinna być jak teraz obecnie u mnie w pralni - ale - nie przejmuj się , tak naprawdę było OK! ( teraz to wszystko jest w kuchni zabudowane , a pralki do zabudowy nie ma).