Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

remont kawalerki Warszawa

astonWwa

Recommended Posts

Witam wszystkich, potrzebuje pilnie odpowiedzi, postanowilem odswiezyc swoja 22 metrowa kawalerke w Warszawie, w sklad robot mialo wejsc:

LAZIENKA [3m kwadratowe]:

zerwanie tapet, wymontowanie wanny, zamontowanie prysznica z brodzikiem, montaz umywalki i oraz kibelka, podwieszenie sufitu na calosci, polozenie terakoty 3m kwadratowe, polozenie glazury do wysokosci 1.8m, czyli 18 m.

KUCHNIA [3m kwadratowe]

zerwanie tapety ze scian, polozenie teraktoy 3m kwadratowe, polozenie glazury ok. 5m kwadratowych.

POKOJ [14m kwadratowych]

podwieszenie sufitu na calosci, wygladzenie scian, pomalowanie pokoju.

PRZEDPOKOJ [1,5m kwadratowego]

polozenie terakoty, pomalowanie sciany i sufitu na bialo,

No i wymiana elektryki w calym mieszkaniu, na nowa.

Dzisiaj odstalem wkoncu odpowiedz od swoich dwoch specjalistow ktorzy tam maja to robic ze calosc bez materialow, czyli kwota do zaplaty dla nich to 6000 tysiecy zlotych, nie powiem ale troche mnie ta suma zatkala. Moze podkresle ze mieszkam w Warszawie od 2 lat i jest to moj pierwszy remont w stolicy, ale nie wydaje sie wam ze to troche duzo za duzo??

Termin realizacji okolo dwoch tygodni.

Poprosilem oczywiscie o kosztorys, jutro mam go dostac, wiec dam znac, a teraz prosze wyrazcie sie, co wogole o tym myslicie.

Po tym wstępnym zakresie robót cena wydaje sie niezbyt wygórowana ! Jeśli ma to być remont generalny to proponuję by wyremontowali ci mieszkanie pod klucz!Unikniesz sytuacji doliczamy za to,to,to,to,to +800pln !przedstaw szczegółowy zakres robót wycenie ci go i zobaczysz czy cena jest ok !

Ludzie to cena za robociznę. Pamiętajmy też że to jest kawalerka. 6000 zł za samą robociznę to po prostu dosyć drogo, a nie tanio. 2 ludzi będzie pracowało około 2 tygodni za 3000 zł .Niewielu przecież aż tak dobrze zarabia.

No ale mamy boom budowlany więc może nie powinny już takie ceny dziwić.

Pozdrawiam,

Ludzie to cena za robociznę. Pamiętajmy też że to jest kawalerka. 6000 zł za samą robociznę to po prostu dosyć drogo, a nie tanio. 2 ludzi będzie pracowało około 2 tygodni za 3000 zł .Niewielu przecież aż tak dobrze zarabia.
Nie widzę przeszkód abyś sam został budowlańcem i zgarniał kasę całymi walizkami!

Nie widzę przeszkód abyś sam został budowlańcem i zgarniał kasę całymi walizkami!

bezsensowny komentarz....

czy jak widzisz na wystawie garnitur i stwierdzisz, że jednak jest trochę drogi, to zaraz lecisz do sklepu obok, żeby kupić maszynę i zaczynasz szyć garnitury ?

czy jednak masz prawo po prostu ocenić go jako "drogi" ?

Twój przykład jest zupełnie nie trafiony. Tu nie chodziło o "drogo", tylko o "niewielu przecież tak zarabia". Jak wszyscy wiemy, budowlaniec to przecież człowiek ostatniej kategorii (zaraz po lumpie podsklepowym) więc zarabiać dużo (lub chociaż średnio) nie powinien, nie może. I tego dotyczył mój komentarz.

kakaowy a ty gdzie jesteś w łańcuchu pokarmowym ze oceniasz ludzi ! aż sie dziwie że nikt nie odpisał bo chyba to milczenia można było okrekslić brakiem komentarza dla twoje soby ! a ci panowie co będą robić ta kawalerkę to niekoniecznie żule z ulicy i będą oceniani za pracę a nie za to kim są !

NO COMENT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

dekorator to przecież był sarkazm w stosunku do autora topica przynajmniej mnie sie tak wydaje ,,

No ale mamy boom budowlany więc może nie powinny już takie ceny dziwić.

Pozdrawiam,

a do autora napisze tak jak maja ci zrobic jeszcze instalacje elektryczna z bruzdami itp to chwyciłeś boga za nogi ze tak tanio ci to zrobia chłopie lekko licząc miesiac roboty ta twoja kawalerka i warte z 8 tyś...i nie licz cudzych pieniedzy najlepiej liczy sie cudze ty zobacz co i jak masz zrobione...a "dobrze zarabia to jest pojęcie bardzo wzgledne...

Dobrze Ci sie wydaje. Mam juz dosyc sluchania utyskiwań, jak to budowlancy zarabiaja wiecej od profesorow. Taki juz jest porzadek swiata, ze duzo zarabia ten kto dobrze wykonuje swoja prace i jest zapotrzebowanie na jego uslugi, a nie ten ktory uczyl sie przez 30 lat i poza teoria z ksiazek i wykladow niewiele wiecej potrafi.

teoria z ksiażek tez jest bardzo potrzebna bez niej nie byłoby technologii dla miedzy innymi budowlańców każdy powinien godziwie zarabiac ale też nie jest tak że świat jest sprawiedliwy bo też i nigdy nie był...z budowlanka akrat jest tak a cos o tym wiem bo w niej "siedzę" od 1994 roku że godziwie zaczeliśmy zarabiać jakies dwa lata temu przedtem kazdy nami buty wycierał i wyzywał od leni i partaczy..teraz przy tych cenach i jak pokazalismy na zachodzie co potrafimy jakoś ludzie nabrali do nas szacunku..no ale tak to juz jest jak człek nie dostanie czasem po tyłku to nie zrozumie..

Pisałem w kategoriach obiektywnych. Dla mnie i pewnie dla większości ludzi, którzy mieszkają i zarabiają w Polsce zarobić 3000 zł za 2 tygodnie pracy to dużo. Trudno wywnioskować z mojego poprzedniego posta, że traktuję budowlańców jako partaczy i ludzi "drugiego gatunku" tak nie jest. Jeśli ktoś tak wnioskuje to po prostu dorabia ideologię tam, gdzie jej nie ma. Uważam że za dobrą pracę powinna być dobra płaca. Są na pewno wykonawcy, którzy za rzeczone 6000 zł wykonają zlecone prace starannie i dobrze i inwestor będzie bardzo zadowolony - wtedy rzeczywiście należy im się godziwe wynagrodzenie. Są niestety także i tacy wykonawcy, którzy pracę potraktują jako poligon doświadczalny dla swoich umiejętności i będą próbowali uczyć się roboty w jej trakcie - takim więc takiej kwoty nie warto byłoby zapłacić. Są też i partacze i im absolutnie nie należy się takie wynagrodzenie.

That s all.

Pozdrawiam,

Witam,

Na wstepie bardzo chcialbym Was wszystkich przeprosic za opieszalosc z tym kosztorysem, dostalem go dwa dni po napisaniu tego watku, a pozniej juz sie rozpoczal remont i nie bardzo mam ostatnio czas... ;)

Wiec tak:

glazura + terakota = 1400zl - 25m2 x 60 zł

sufity, obnizenie lazienka = 100zł

swiatlo lazienka = 100zł

obnizenie sufitu pokoj = 500zl

wymiana elktryki = 500 zl

sciany: gladzie z malowanie = 2400zl 60mb x 40zl

razem: 5000 zl

http://img168.imageshack.us/img168/6120/rzutmieszkaniazlotaxq9.th.png[/img]

Sorry za jakosc robione w programie PAINT :oops:

wszystkie wymiary procz lazienki realne, dzisiaj miezylem,, lazienki juz nie zdazylem obmiezyc i tak na oko podalem wymiare, mysle ze duzo sie nie pomylilem.

Mysle ze z materialami w okolo 10 tysiacach sie zamkne :roll:

Ekipa jak narazie...oby nie zapeszyc SUPER, pracuje u Mnie trzech ludzi zasuwaja jak mrowki,

w poniedzialek bylo rozbieranie kuchni, zrywanie tapet w lazience, zrywanie tapet w pokojuz, wymontowanie wanny, rozmontowanie parkietu w kuchni, wykucie starych rur i wstepne wpuszczenie nowych...no i zakupy$$

dzisiaj czyli wtorek, skuie przedpokoju, wykucie starych kabli, wpuszczenie nowych i zaszpachlowanie, cala kanalizacja czyli wymiana rur w kuchni i lazience tez juz skonczona, zamontowali stelaze pod sufit w pokoju...no i znowu zakupy$$$