Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka - jaki styropian - PILNA SPRAWA, POMOCY!

buki75

Recommended Posts

Pomóżcie, bo nie wiem kto ze mnie wała robi....

Pod podłogówkę wodną kładzie się normalny styropian - taki jak pod wylewki (czyli FS20 lub nowe oznaczenie EPS100) - i na to jakaś folia aluminiowa i na to podłogówka?

Czy - jakiś specjalny styropian, który już ma specjalną powłokę aluminiową?

Bo mój majster mówi, że hydraulik powinien kłaść styropian tam gdzie będzie podłogówka, taki specjalny, a on tylko tam gdzie nie będzie podłogówki.... a znowu hydraulik mówi, że oni nie kładą styropianu, żeby to zrobiła ekipa majstra ze zwykłym "wylewkowym" styropianem....

Jaka jest prawda?

Pod podłogówkę wodną kładzie się normalny styropian - taki jak pod wylewki (czyli FS20 lub nowe oznaczenie EPS100) - i na to jakaś folia aluminiowa i na to podłogówka??

Dokładnie tak jak piszesz.

To najczęściej spotykana metoda kładzenia podłogówki.

Także masz rację, ale jest on znacznie droższy niż FS-20

Dla mnie osobiście mówienie, że tylko systemowy z folią to duże nadużycie, bo czym ten styropian różni się od zwykłego styropianu na który położymy folię aluminiową? NICZYM poza formą wykonania tzn. jest "prefabrykowany" i za to się płaci!!!

Natomiast kwestię kto ma kłaść styropian musisz sobie rozwiązać sam. Ja tej roboty wolałem nie oddawać w niczyje ręce i układałem osobiście z pomocą kolegi. Przyznam, że nie spodziewałem się, że aby dokładnie go położyć trzeba aż tyle czasu. U mnie szło 2 x 10 cm z folią 0,3mm pomiędzy płytami i gdyby ktoś mi proponował podobną robotę za 5 zł/mkw to zdecydowanie bym odmówił. Na dużych powierzchniach idzie szybko ale jak zaczyna się docinanie i dokładne dopasowywanie płyt tak aby się klinowały i nie podnosiły od rurek to zabawa była niezła.

My dodatkowo dociskaliśmy płytami do ściany piankę dylatacyjną, co też zabierało trochę czasu ale wolałem takie rozwiązanie bo jak widziałem na sąsiedniej budowie jak mocują piankę dylatacyjną do folii ALU to stwierdziłem że to porażka, wszystko odłaziło, wyginało się a fachowiec mówił, że niech uważa ten co będzie beton układał :evil:

Folię ALU rozkładałem z rolki i kleiłem na łączeniach szeroką taśmą bezbarwną a na brzegach to tej folii co jest przy niebieskiej piance dylatacyjnej i trzymało się wszystko super, nic się nie ściągało, nie marszczyło.

Powiem jeszcze, że ostatnio widziałem styropian tzw. systemowy zdecydowanie miększy (o mniejszej gęstości) niż FS 15 dlatego świadomie zrezygnowałem z FS 20 i dałem FS 15 od dobrego producenta a to jest ważne.

Styropian pod podłogówki ma być taki jak wszędzie pod wylewki czyli FS20.

Styropian w zasadzie powinni rozkładać ludzie którzy robią wylewki...chyba, że zrobisz to sam tak jak my.

Raczej się nie zdarza, bądź rzadko (przynajmniej ja nie słyszałam) żeby hydraulik kładł styropian pod podłogówkę... natomiast na pewno jego brocha to rozłożenie folii ekran pod pex.

Tak coś mi sie wydaje, że majster nie pałą wielką chęcią do pracy i namawiając Cię na zakup styro z folią chce zrzucić tę część pracy na hydraulika.

Reasumując.... zwykły styro pod posadzki FS20 niech ekipa rozłoży wszędzie i już... folie ekran rozłoży sobie sam hydraulik- a Ciebie wyjdzie taniej niż jakies "gotowce".

Pod podłogówkę wodną kładzie się normalny styropian - taki jak pod wylewki (czyli FS20 lub nowe oznaczenie EPS100) - i na to jakaś folia aluminiowa i na to podłogówka?

Bo mój majster mówi, że hydraulik powinien kłaść styropian tam gdzie będzie podłogówka, taki specjalny, a on tylko tam gdzie nie będzie podłogówki.... a znowu hydraulik mówi, że oni nie kładą styropianu, żeby to zrobiła ekipa majstra ze zwykłym "wylewkowym" styropianem....

Jaka jest prawda?

styropian pod ogrzewanie podłogowe to eps 100 i na to folia aluminiowa z rolki lub tzw systemowy z folią aluminiową

na powierzchni gdzie jest ogrzewanie podłogowe styropian wraz z folia oraz rurami układa instalator ,który za to bierze nie małe przecież pieniądze i odpowiada za swoją pracę

w swojej praktyce pracuję z instalatorami ,którzy nie pytaja kto położy styropian lecz gdzie jest to zadanie do wykonania

w praktyce odbywalo by się tak że najpierw przyjeżdza ekipa na kilka godzin do układania styropianu dla super instalatora ??? i za kilka dni do wykonania posadzki

TAM GDZIE NIE MA OGRZEWANIA UKŁADAMY SAMI CHYBA, ŻE INWESTOR ZROBI TO OSOBIŚCIE

MAMY DO WYKONANIA DOSTATECZNIE CIEŻKĄ PRACĘ DO WYKONANIA PRZERZUCENIA KILKUNASTU TON MATERIAŁU I NIE WYRĘCZAMY INSTALATORÓW Z ICH OBOWIAZKÓW

pozdrawiam JZ

• 2 weeks później...

Kochani - nie czytacie dokłądnie

Pierwsza siatka jest po to by by nie uzywać drogiego styropianu z reflexem i do tej siatki wiąże sie paskami rureczki . Czy na ta wszystko położą miksokreciarze kolejna siatkę ? Prawdopodobnie tak - będe wiedział za 1 godzinę :D :D bo dzis będe miał wylewane podłogi.

Oczywiście każdy robi jak uważa - Ja pisze tylko jak będe miał zrobione - czy dobrze czas pokaże...