buki75 22.04.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Pomóżcie, bo nie wiem kto ze mnie wała robi....Pod podłogówkę wodną kładzie się normalny styropian - taki jak pod wylewki (czyli FS20 lub nowe oznaczenie EPS100) - i na to jakaś folia aluminiowa i na to podłogówka? Czy - jakiś specjalny styropian, który już ma specjalną powłokę aluminiową? Bo mój majster mówi, że hydraulik powinien kłaść styropian tam gdzie będzie podłogówka, taki specjalny, a on tylko tam gdzie nie będzie podłogówki.... a znowu hydraulik mówi, że oni nie kładą styropianu, żeby to zrobiła ekipa majstra ze zwykłym "wylewkowym" styropianem.... Jaka jest prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 22.04.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Hydraulik ma racje i powinien to podkreślić "wężykiem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 23.04.2008 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Pomóżcie, bo nie wiem kto ze mnie wała robi.... Pod podłogówkę wodną kładzie się normalny styropian - taki jak pod wylewki (czyli FS20 lub nowe oznaczenie EPS100) - i na to jakaś folia aluminiowa i na to podłogówka?? Dokładnie tak jak piszesz. To najczęściej spotykana metoda kładzenia podłogówki. Czy - jakiś specjalny styropian, który już ma specjalną powłokę aluminiową? Także masz rację, ale jest on znacznie droższy niż FS-20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 23.04.2008 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Jezeli to styropian pod podlogowke i np. systemowy to powinien hydraulik to klasc - nalezy do systemu ogrzewania podlogowego, jezeli to ma byc styropian tylko izolacyjny i na to dopiero system co to majster - to wtedy nalezy do "zwyklych" izolacji Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler 23.04.2008 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Dla mnie osobiście mówienie, że tylko systemowy z folią to duże nadużycie, bo czym ten styropian różni się od zwykłego styropianu na który położymy folię aluminiową? NICZYM poza formą wykonania tzn. jest "prefabrykowany" i za to się płaci!!! Natomiast kwestię kto ma kłaść styropian musisz sobie rozwiązać sam. Ja tej roboty wolałem nie oddawać w niczyje ręce i układałem osobiście z pomocą kolegi. Przyznam, że nie spodziewałem się, że aby dokładnie go położyć trzeba aż tyle czasu. U mnie szło 2 x 10 cm z folią 0,3mm pomiędzy płytami i gdyby ktoś mi proponował podobną robotę za 5 zł/mkw to zdecydowanie bym odmówił. Na dużych powierzchniach idzie szybko ale jak zaczyna się docinanie i dokładne dopasowywanie płyt tak aby się klinowały i nie podnosiły od rurek to zabawa była niezła. My dodatkowo dociskaliśmy płytami do ściany piankę dylatacyjną, co też zabierało trochę czasu ale wolałem takie rozwiązanie bo jak widziałem na sąsiedniej budowie jak mocują piankę dylatacyjną do folii ALU to stwierdziłem że to porażka, wszystko odłaziło, wyginało się a fachowiec mówił, że niech uważa ten co będzie beton układał Folię ALU rozkładałem z rolki i kleiłem na łączeniach szeroką taśmą bezbarwną a na brzegach to tej folii co jest przy niebieskiej piance dylatacyjnej i trzymało się wszystko super, nic się nie ściągało, nie marszczyło. Powiem jeszcze, że ostatnio widziałem styropian tzw. systemowy zdecydowanie miększy (o mniejszej gęstości) niż FS 15 dlatego świadomie zrezygnowałem z FS 20 i dałem FS 15 od dobrego producenta a to jest ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler 23.04.2008 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 A tutaj fotki tego co robiłem.http://images33.fotosik.pl/228/12f6e18ce2e222dam.jpghttp://images34.fotosik.pl/228/eb6b159d63e5d471m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 23.04.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Styropian pod podłogówki ma być taki jak wszędzie pod wylewki czyli FS20.Styropian w zasadzie powinni rozkładać ludzie którzy robią wylewki...chyba, że zrobisz to sam tak jak my.Raczej się nie zdarza, bądź rzadko (przynajmniej ja nie słyszałam) żeby hydraulik kładł styropian pod podłogówkę... natomiast na pewno jego brocha to rozłożenie folii ekran pod pex. Tak coś mi sie wydaje, że majster nie pałą wielką chęcią do pracy i namawiając Cię na zakup styro z folią chce zrzucić tę część pracy na hydraulika. Reasumując.... zwykły styro pod posadzki FS20 niech ekipa rozłoży wszędzie i już... folie ekran rozłoży sobie sam hydraulik- a Ciebie wyjdzie taniej niż jakies "gotowce". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 23.04.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Jak powyżej. Majster albo jest ostrożny albo leniwy. Powinien dać styropian. Zwykły fs20. Dopiero wtedy wchodzi hydraulik. Styropian systemowy to niepotrzebnie wyrzucone pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki75 23.04.2008 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Bardzo mi pomogliście! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 23.04.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Pomóżcie, bo nie wiem kto ze mnie wała robi.... Pod podłogówkę wodną kładzie się normalny styropian - taki jak pod wylewki (czyli FS20 lub nowe oznaczenie EPS100) - i na to jakaś folia aluminiowa i na to podłogówka? Czy - jakiś specjalny styropian, który już ma specjalną powłokę aluminiową? Bo mój majster mówi, że hydraulik powinien kłaść styropian tam gdzie będzie podłogówka, taki specjalny, a on tylko tam gdzie nie będzie podłogówki.... a znowu hydraulik mówi, że oni nie kładą styropianu, żeby to zrobiła ekipa majstra ze zwykłym "wylewkowym" styropianem.... Jaka jest prawda? styropian pod ogrzewanie podłogowe to eps 100 i na to folia aluminiowa z rolki lub tzw systemowy z folią aluminiową na powierzchni gdzie jest ogrzewanie podłogowe styropian wraz z folia oraz rurami układa instalator ,który za to bierze nie małe przecież pieniądze i odpowiada za swoją pracę w swojej praktyce pracuję z instalatorami ,którzy nie pytaja kto położy styropian lecz gdzie jest to zadanie do wykonania w praktyce odbywalo by się tak że najpierw przyjeżdza ekipa na kilka godzin do układania styropianu dla super instalatora ??? i za kilka dni do wykonania posadzki TAM GDZIE NIE MA OGRZEWANIA UKŁADAMY SAMI CHYBA, ŻE INWESTOR ZROBI TO OSOBIŚCIE MAMY DO WYKONANIA DOSTATECZNIE CIEŻKĄ PRACĘ DO WYKONANIA PRZERZUCENIA KILKUNASTU TON MATERIAŁU I NIE WYRĘCZAMY INSTALATORÓW Z ICH OBOWIAZKÓW pozdrawiam JZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Robert_K 02.05.2008 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 A Ja tak ma zrobione : - Styropian 2 x 5 cm ( FS20 / EPS100) - samemu układamy!- Folia aluminiowa- Siatka zbrojeniowa fi 3 z oczkami 10x10 do której hydraulik przytwierdza alu-pexa Majster przytwierdzał podłogówke do siatki spinkami plastikowymi - takimi do spinania przewodów elektrycznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 02.05.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Siatka zbrojeniowa powinna iść pod rurkami podłogówki czy na rurkach? Czyto nie ma znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Robert_K 02.05.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Siatka zbrojeniowa powinna iść pod rurkami podłogówki czy na rurkach? Czyto nie ma znaczenia? Dla majstra ma - wygodniej jak rurki będą nad siatką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 02.05.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Moze dla majstra ma ale jak powinno byc to wykonane, bo dla mnie to bez różnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 02.05.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 U mnie rurki są pod siatką. Siatkę układała ekipa od posadzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Robert_K 04.05.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Moze dla majstra ma ale jak powinno byc to wykonane, bo dla mnie to bez różnicy? U Mnie jest tak : siatka - na to dopinane rurki i znów siatka ( tyma razem kładzona przez majstrów od miksokreta ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 04.05.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 To po co pod rurkami ta siatka jak jeszcze dolozyli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjans1 04.05.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Witam "Martii" ma racje "To po co pod rurkami ta siatka jak jeszcze dolozyli?" Inwestor zapłaci. Więcej sitaki tym lepiej dla kogo?? + włókna do wylewki napewno nie popęka a kasa?? inwestor zapłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjans1 04.05.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Witam http://images34.fotosik.pl/228/eb6b159d63e5d471m.jpg Do ,,coolera' a ta podóogowka to trzy wersje: 1. solary ? 2. syberija ? 3. pompa ciepla ? 10 cm.rostaw to troche mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Robert_K 05.05.2008 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Kochani - nie czytacie dokłądnie Pierwsza siatka jest po to by by nie uzywać drogiego styropianu z reflexem i do tej siatki wiąże sie paskami rureczki . Czy na ta wszystko położą miksokreciarze kolejna siatkę ? Prawdopodobnie tak - będe wiedział za 1 godzinę bo dzis będe miał wylewane podłogi. Oczywiście każdy robi jak uważa - Ja pisze tylko jak będe miał zrobione - czy dobrze czas pokaże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts