mynia_pynia 17.05.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Zadam tylko jedno pytanie???Czy te osoby, którym "zgniły" okna drewniane, chociaż raz je myły???Moja babcia ma w całym domu okna drewniane, które mają z 15 lat i nic się z nimi nie dzieje, ale normą jest, że co 5 lat są malowane, a co roku konserwowane i kilka razy w roku porządnie myte - całe nie tylko szyby!!! Ja zamówiłam okna plastikowe, ale i one wymagają konserwacji i dbania, znam przypadek, przez całe lato okno plastikowe było uchylone od południowej strony i właściciele zdziwili się, że na jesień, gdy nie mogli go domknąć, bo się tak wypatrzyło od słońca. Albo zdziwienie, że drzwi balkonowe opadły, a nikt nie zwracał dziecku uwagi żeby się nie huśtało za klamkę - to takie przypadki ekstremalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.05.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 "W blokach po 20 latach większość i to masowo wymienia na plastik. ciekawe dlaczego" ...a na zachodzie plastiki wymieniają masowo na drewniane ciekawe dlaczego? Oni już przeżyli PCV teraz muszą to przerobić polacy bo jak we wszystkim jesteśmy w tyle..... ciekawe gdzieś to zauważył ze tak mówisz? Czy po prostu powtarzasz słowa z kampanii marketingowej sprzed kilku lat prowadzonej przez zrzeszenie producentów okien drewnianych (a było coś takiego, było - czy dalej jest - nie wiem) Zamiast $&^%*#$@ powiedz dokładnie który to kraj tak masowo do drewna powraca? konkret a nie banialuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 17.05.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Nie wiem czy caly swiat idzie w PCV czy w drewno, i w sumie co mnie to obchodzi. Ale jak komus sie okna rozwalily po 3 latach to sa one po prostu gowniane i koniec. Np moi rodzice wymienili okna drewniane (skrzynkowe) na drewniane 'nowoczesne' jakies 14 lat temu i nic sie zlego z nimi nie stalo do tej pory. Raz byly malowane bo sie farba troche zluszczyla. No i nie ma co dywagowac - jak sie trafi bubel to po prostu pech.Ale i tak skladam wyrazy uznania tym - frustratom, czy jak - co szukaja okazji do podreperowania poczucia wlasnej wartosci:- no i dlatego mam PCV. Najlepsze bo moje. Nie to co ty dziadu co zes sobie drewniane kupil.- Nie kupilem taniochy, tylko z gornej polki. Najlepsze bo moje. Nie to co wy, dziady, potem zalujecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 17.05.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Zamiast $&^%*#$@ powiedz dokładnie który to kraj tak masowo do drewna powraca? konkret a nie banialuki Danymi oczywiście nie dysponuję, ale mogę stwierdzić, że w apartamentowcach i ekskluzywnych domach montuje się jedynie okna drewniane, aluminiowo-drewniane oraz aluminiowe. Okna PCV traktowane są jako substandard. Tak jest w całej europie. Różnica pomiędzy Polską a np. Hiszpanią jest taka, że tam okna drewniane są najdroższe, a aluminiowe są są średnim standardem cenowym, u nas odwrotnie, oczywiście ze względów klimatycznych. Nigdy nie zamontowałbym SOBIE okien PCV. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 17.05.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 No dobra, skoro są obecni na tym wątku zwolennicy drewnianych okien, może ktoś zna producenta, który zrobił by okna drewniane w kolorze naturalnego dębu ( nie złotego ), jasnego. Energooszczędne (3 szyby). Bo jak dotychczas nie znalazłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.05.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 ....ale mogę stwierdzić, że w apartamentowcach i ekskluzywnych domach montuje się jedynie okna drewniane, aluminiowo-drewniane oraz aluminiowe. Okna PCV traktowane są jako substandard. Tak jest w całej europie. Różnica pomiędzy Polską a np. Hiszpanią jest taka, że tam okna drewniane są najdroższe, a aluminiowe są są średnim standardem cenowym, u nas odwrotnie, oczywiście ze względów klimatycznych. Nigdy nie zamontowałbym SOBIE okien PCV. pozdrawiam I rynek dalej podzielony jest mniej więcej jak u nas 50/50 i banialuki mówisz o tym ze PVC traktowane jest jak substandard, i nie wystepuje w apartamentowcach czy w domach ludzi co maja kasy jak lodu. Rożnica jest tylko jedna kasa i tylko kasa a nie nobilitacja czy inne bzdety udowadniające ze wydałeś kupę kasy na okna drewniane Powoli u nas także okna drewniane będą kosztować PVC x2 czy x3 Juz tak jest - dobre okna z drewna, z dobrego materiału, dobrego producenta kosztują 2x tyle co najdroższe w PVC A będą jeszcze droższe To ze znajdujecie oferty porównywalne - przemilczę - powrócimy w takich wypadkach do rozmowy za 10 lat o ile dożyje A póki co - ten który chce wymieniać PVC co 10-15 lat - jeśli decydujesz sie na okna z nieznanego źródła, wybierasz profil z którego niewiele więcej można wykonać jak okna do stodoły - to taki los cie czeka Jakos 18 rok maja moje okna i daleko im do wyrzucenia i zamiany na nowe Dobre jest drewno - ma swoje wady i zalety dobre jest PVC - tez ma swoje zalety i wady Alu tez podobnie choć nie dla tych co chcą oszczędne chałupy zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 18.05.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 banialuki mówisz o tym ze PVC traktowane jest jak substandard, i nie wystepuje w apartamentowcach Rozmawiałem z inwestorami budującymi apartamenty, z całej europy. Tak jest wszędzie - jeśli apartamentowiec to jedynie okna drewniane, drewniano - aluminiowe, a w b. wysokich aluminiowe. PCV nie występuje w apartamentowcach, a jeśli występuje w tzw. pseudoapartametowcach to są to co najwyżej bloki mieszkalne. Tak jest, było i bedzie. czy w domach ludzi co maja kasy jak lodu. ' Osobiście nie znam takiego przypadku, chociaż oczywiście jest to możliwe, szczególnie u osób niezorientowanych Powoli u nas także okna drewniane będą kosztować PVC x2 czy x3 Juz tak jest - dobre okna z drewna, z dobrego materiału, dobrego producenta kosztują 2x tyle co najdroższe w PVC A będą jeszcze droższe To ze znajdujecie oferty porównywalne - przemilczę - powrócimy w takich wypadkach do rozmowy za 10 lat o ile dożyje Mówię oczywiście o oknach drewnianych, a nie drewnianopodobnych, gdyż te są dużo gorsze od PCV. Jesli miałbym zastosować okna pseudodrewniane to oczywiście, ze wolałbym z PCV. Prawdziwe okna drewniane, czyli z odpowiedniego drewna, o odowiedniej gęstości, wykonane z dużą starannością i precyzją itd. zawsze będzą droższe od PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.05.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 A czy nie jest tak, że gdyby były okna np. ze słomy ryżowej, kilkakrotnie droższe od drewnianych czy aluminiowych, to nagle większość wspomnianych apartamentowców miała by takie? Moim zdaniem na 100% tak. Pytanie jest takie, czy przypadkiem nie większą wagę ma tu snobizm potencjalnych nabywców? Moim zdaniem tak, bo różnica miedzy zwykłym :kibelkiem", a takim ze złota, czy z elektroniczna klapą, sprowadza się nie do funkcjonalności i trwałości (ten elektroniczny ma większe szanse na krótszy żywot), lecz do mody i ceny. A tak na marginesie sama "rama" okna to pryszcz, jeśli chodzi o cenę okna. Tam płaci się za "super, duper" szybę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 18.05.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 A czy nie jest tak, że gdyby były okna np. ze słomy ryżowej, kilkakrotnie droższe od drewnianych czy aluminiowych, to nagle większość wspomnianych apartamentowców miała by takie? Moim zdaniem na 100% tak. Pytanie jest takie, czy przypadkiem nie większą wagę ma tu snobizm potencjalnych nabywców? Moim zdaniem tak, bo różnica miedzy zwykłym :kibelkiem", a takim ze złota, czy z elektroniczna klapą, sprowadza się nie do funkcjonalności i trwałości (ten elektroniczny ma większe szanse na krótszy żywot), lecz do mody i ceny. A tak na marginesie sama "rama" okna to pryszcz, jeśli chodzi o cenę okna. Tam płaci się za "super, duper" szybę Podejrzewam, że po części jest w tym jakiś sens. Dlatego powstają różne hybrydy, np. okna aluminiowo-drewniane, które łączą w sobie ich wzajemne zalety. Zaiważ, że są okna PCV w okleinie drewnianopodobnej, ale nie znam przypadku okien drewnianych, które miałyby upodabniać się do PCV. W życiu masz również wiele takich przypadków. Wiesz oczywiście, ze gumofilce są praktyczne, a do pracy chodzisz pewnie w pantofelkach na skórzanej podeszfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.05.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 ....Zaiważ, że są okna PCV w okleinie drewnianopodobnej, ale nie znam przypadku okien drewnianych, które miałyby upodabniać się do PCV. ...jak to nie? Kazde drewniane malowane na biało wygląda gorzej od białego PVC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 18.05.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 jak to nie? Kazde drewniane malowane na biało wygląda gorzej od białego PVC Oczywiście, trudno się z tym nie zgodzić Tak, te drewniane są porównywalne z PCV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlsruhe 18.05.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Ja mam okna drewniane, pomalowane farba olejna. Nic nie gnije.Ktos tam wspomnial, ze na zachodzie jest tendencja wywalania plastiku i wprowadzania materialow naturalnych.#Potwierdzam. pa, pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.05.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Ja mam okna drewniane, pomalowane farba olejna. Nic nie gnije. Ktos tam wspomnial, ze na zachodzie jest tendencja wywalania plastiku i wprowadzania materialow naturalnych.# Potwierdzam. pa, pa Farbą olejną ??? drewniane okna ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.05.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Tak na marginesie, to pamiętam czasy, kiedy okna z PCV były dużo droższe od tych drewnianych. I wtedy w luksusowych domach i apartamentowcach wstawiano właśnie plastyki ( na tzw. zachodzie - również) - to był dopiero "szyk" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.05.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Ja mam okna drewniane, pomalowane farba olejna. Nic nie gnije. Ktos tam wspomnial, ze na zachodzie jest tendencja wywalania plastiku i wprowadzania materialow naturalnych.# Potwierdzam. pa, pa Farbą olejną ??? drewniane okna ????? Młódka jesteś bo nie pamiętasz Dawniej okna malowano farbą olejną lub pokostowano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.05.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Ja mam okna drewniane, pomalowane farba olejna. Nic nie gnije. Ktos tam wspomnial, ze na zachodzie jest tendencja wywalania plastiku i wprowadzania materialow naturalnych.# Potwierdzam. pa, pa Farbą olejną ??? drewniane okna ????? Młódka jesteś bo nie pamiętasz Dawniej okna malowano olejną Nie taka znowu młódka - pamiętam też drewniane dechy na podłodze w kuchni malowane olejną ( w kuchni) i to w W-wie :) Ale zastanawiam się jak można tak popsuć piękno drewnianych okien...(podobnie jak podłogi swego czasu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlsruhe 18.05.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 a czemu popsuc, Nefer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.05.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 .... Że nie wspomnę o zamalowanych "olejnicą" pełnych drewnianych drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.05.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 a czemu popsuc, Nefer? No chyba, że ta olejna jest przeźroczysta. Całe piękno drewna jest w jego fakturze, słojach. A pod olejną to w zasadzie wszystko jedno co jest.. plastik, drewno czy sklejka... ALe to moja opinia Mam nadzieję, że Cię Karsruhe nie uraziłam , bo nie było to moim celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlsruhe 18.05.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 A no co Ty Pewnie, ze nie urazilas. Topic nazywa sie "wymiana doswiadczen". Byc moze teraz sa inne farby olejne niz 30 lat temu. Pamietam jak bylam mala i ojciec cos musial malowac farba olejna. Do dzis pamietam jak sypal adekwatnym slownictwem. Ja mam tak pomalowane, ze sloje widac. Gorna powloka odnawiac co 2 lata. Drewniane okna chyba troche bardziej szarmanckie, niz z plastiku. pozdrawiam agnes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts