Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wspaniałe drewniane okna

Recommended Posts

Zadam tylko jedno pytanie???

Czy te osoby, którym "zgniły" okna drewniane, chociaż raz je myły???

Moja babcia ma w całym domu okna drewniane, które mają z 15 lat i nic się z nimi nie dzieje, ale normą jest, że co 5 lat są malowane, a co roku konserwowane i kilka razy w roku porządnie myte - całe nie tylko szyby!!!

Ja zamówiłam okna plastikowe, ale i one wymagają konserwacji i dbania, znam przypadek, przez całe lato okno plastikowe było uchylone od południowej strony i właściciele zdziwili się, że na jesień, gdy nie mogli go domknąć, bo się tak wypatrzyło od słońca. Albo zdziwienie, że drzwi balkonowe opadły, a nikt nie zwracał dziecku uwagi żeby się nie huśtało za klamkę - to takie przypadki ekstremalne.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"W blokach po 20 latach większość i to masowo wymienia na plastik.

ciekawe dlaczego"

...a na zachodzie plastiki wymieniają masowo na drewniane ciekawe dlaczego?

Oni już przeżyli PCV teraz muszą to przerobić polacy bo jak we wszystkim jesteśmy w tyle.....

ciekawe gdzieś to zauważył ze tak mówisz? Czy po prostu powtarzasz słowa z kampanii marketingowej sprzed kilku lat prowadzonej przez zrzeszenie producentów okien drewnianych (a było coś takiego, było - czy dalej jest - nie wiem)

Zamiast $&^%*#$@ powiedz dokładnie który to kraj tak masowo do drewna powraca?

konkret a nie banialuki

Nie wiem czy caly swiat idzie w PCV czy w drewno, i w sumie co mnie to obchodzi. Ale jak komus sie okna rozwalily po 3 latach to sa one po prostu gowniane i koniec. Np moi rodzice wymienili okna drewniane (skrzynkowe) na drewniane 'nowoczesne' jakies 14 lat temu i nic sie zlego z nimi nie stalo do tej pory. Raz byly malowane bo sie farba troche zluszczyla.

No i nie ma co dywagowac - jak sie trafi bubel to po prostu pech.

Ale i tak skladam wyrazy uznania tym - frustratom, czy jak - co szukaja okazji do podreperowania poczucia wlasnej wartosci:

- no i dlatego mam PCV. Najlepsze bo moje. Nie to co ty dziadu co zes sobie drewniane kupil.

- Nie kupilem taniochy, tylko z gornej polki. Najlepsze bo moje. Nie to co wy, dziady, potem zalujecie.

Zamiast $&^%*#$@ powiedz dokładnie który to kraj tak masowo do drewna powraca?

konkret a nie banialuki

Danymi oczywiście nie dysponuję, ale mogę stwierdzić, że w apartamentowcach i ekskluzywnych domach montuje się jedynie okna drewniane, aluminiowo-drewniane oraz aluminiowe. Okna PCV traktowane są jako substandard. Tak jest w całej europie. Różnica pomiędzy Polską a np. Hiszpanią jest taka, że tam okna drewniane są najdroższe, a aluminiowe są są średnim standardem cenowym, u nas odwrotnie, oczywiście ze względów klimatycznych.

Nigdy nie zamontowałbym SOBIE okien PCV.

pozdrawiam

....ale mogę stwierdzić, że w apartamentowcach i ekskluzywnych domach montuje się jedynie okna drewniane, aluminiowo-drewniane oraz aluminiowe. Okna PCV traktowane są jako substandard. Tak jest w całej europie. Różnica pomiędzy Polską a np. Hiszpanią jest taka, że tam okna drewniane są najdroższe, a aluminiowe są są średnim standardem cenowym, u nas odwrotnie, oczywiście ze względów klimatycznych.

Nigdy nie zamontowałbym SOBIE okien PCV.

pozdrawiam

I rynek dalej podzielony jest mniej więcej jak u nas 50/50 i banialuki mówisz o tym ze PVC traktowane jest jak substandard, i nie wystepuje w apartamentowcach czy w domach ludzi co maja kasy jak lodu.

Rożnica jest tylko jedna

kasa i tylko kasa a nie nobilitacja czy inne bzdety udowadniające ze wydałeś kupę kasy na okna drewniane

Powoli u nas także okna drewniane będą kosztować PVC x2 czy x3

Juz tak jest - dobre okna z drewna, z dobrego materiału, dobrego producenta kosztują 2x tyle co najdroższe w PVC

A będą jeszcze droższe

To ze znajdujecie oferty porównywalne - przemilczę - powrócimy w takich wypadkach do rozmowy za 10 lat :) o ile dożyje

A póki co - ten który chce wymieniać PVC co 10-15 lat - jeśli decydujesz sie na okna z nieznanego źródła, wybierasz profil z którego niewiele więcej można wykonać jak okna do stodoły - to taki los cie czeka :lol:

Jakos 18 rok maja moje okna i daleko im do wyrzucenia i zamiany na nowe

Dobre jest drewno - ma swoje wady i zalety

dobre jest PVC - tez ma swoje zalety i wady

Alu tez podobnie choć nie dla tych co chcą oszczędne chałupy zrobić

banialuki mówisz o tym ze PVC traktowane jest jak substandard, i nie wystepuje w apartamentowcach

Rozmawiałem z inwestorami budującymi apartamenty, z całej europy.

Tak jest wszędzie - jeśli apartamentowiec to jedynie okna drewniane, drewniano - aluminiowe, a w b. wysokich aluminiowe.

PCV nie występuje w apartamentowcach, a jeśli występuje w tzw. pseudoapartametowcach to są to co najwyżej bloki mieszkalne. Tak jest, było i bedzie.

czy w domach ludzi co maja kasy jak lodu.

'

Osobiście nie znam takiego przypadku, chociaż oczywiście jest to możliwe, szczególnie u osób niezorientowanych

Powoli u nas także okna drewniane będą kosztować PVC x2 czy x3

Juz tak jest - dobre okna z drewna, z dobrego materiału, dobrego producenta kosztują 2x tyle co najdroższe w PVC

A będą jeszcze droższe

To ze znajdujecie oferty porównywalne - przemilczę - powrócimy w takich wypadkach do rozmowy za 10 lat :) o ile dożyje

Mówię oczywiście o oknach drewnianych, a nie drewnianopodobnych, gdyż te są dużo gorsze od PCV. Jesli miałbym zastosować okna pseudodrewniane to oczywiście, ze wolałbym z PCV. Prawdziwe okna drewniane, czyli z odpowiedniego drewna, o odowiedniej gęstości, wykonane z dużą starannością i precyzją itd. zawsze będzą droższe od PCV.

A czy nie jest tak, że gdyby były okna np. ze słomy ryżowej, kilkakrotnie droższe od drewnianych czy aluminiowych, to nagle większość wspomnianych apartamentowców miała by takie?

Moim zdaniem na 100% tak.

Pytanie jest takie, czy przypadkiem nie większą wagę ma tu snobizm potencjalnych nabywców? Moim zdaniem tak, bo różnica miedzy zwykłym :kibelkiem", a takim ze złota, czy z elektroniczna klapą, sprowadza się nie do funkcjonalności i trwałości (ten elektroniczny ma większe szanse na krótszy żywot), lecz do mody i ceny.

A tak na marginesie sama "rama" okna to pryszcz, jeśli chodzi o cenę okna. Tam płaci się za "super, duper" szybę :lol:

A czy nie jest tak, że gdyby były okna np. ze słomy ryżowej, kilkakrotnie droższe od drewnianych czy aluminiowych, to nagle większość wspomnianych apartamentowców miała by takie?

Moim zdaniem na 100% tak.

Pytanie jest takie, czy przypadkiem nie większą wagę ma tu snobizm potencjalnych nabywców? Moim zdaniem tak, bo różnica miedzy zwykłym :kibelkiem", a takim ze złota, czy z elektroniczna klapą, sprowadza się nie do funkcjonalności i trwałości (ten elektroniczny ma większe szanse na krótszy żywot), lecz do mody i ceny.

A tak na marginesie sama "rama" okna to pryszcz, jeśli chodzi o cenę okna. Tam płaci się za "super, duper" szybę :lol:

Podejrzewam, że po części jest w tym jakiś sens.

Dlatego powstają różne hybrydy, np. okna aluminiowo-drewniane, które łączą w sobie ich wzajemne zalety.

Zaiważ, że są okna PCV w okleinie drewnianopodobnej, ale nie znam przypadku okien drewnianych, które miałyby upodabniać się do PCV.

W życiu masz również wiele takich przypadków. Wiesz oczywiście, ze gumofilce są praktyczne, a do pracy chodzisz pewnie w pantofelkach na skórzanej podeszfie :D

Ja mam okna drewniane, pomalowane farba olejna. Nic nie gnije.

Ktos tam wspomnial, ze na zachodzie jest tendencja wywalania plastiku i wprowadzania materialow naturalnych.#

Potwierdzam.

pa, pa

Farbą olejną ??? :o :o :o drewniane okna ????? :o :o :o :roll:

Tak na marginesie, to pamiętam czasy, kiedy okna z PCV były dużo droższe od tych drewnianych. I wtedy w luksusowych domach i apartamentowcach wstawiano właśnie plastyki ( na tzw. zachodzie - również) - to był dopiero "szyk" :lol:

Ktos tam wspomnial, ze na zachodzie jest tendencja wywalania plastiku i wprowadzania materialow naturalnych.#

Potwierdzam.

pa, pa

Młódka jesteś bo nie pamiętasz :lol: Dawniej okna malowano farbą olejną :oops: lub pokostowano :roll:

Potwierdzam.

pa, pa

Młódka jesteś bo nie pamiętasz :lol: Dawniej okna malowano olejną :oops:

Nie taka znowu młódka - pamiętam też drewniane dechy na podłodze w kuchni malowane olejną ( w kuchni) i to w W-wie :):)

Ale zastanawiam się jak można tak popsuć piękno drewnianych okien...(podobnie jak podłogi swego czasu)

a czemu popsuc, Nefer? :D

No chyba, że ta olejna jest przeźroczysta.

Całe piękno drewna jest w jego fakturze, słojach. A pod olejną to w zasadzie wszystko jedno co jest.. plastik, drewno czy sklejka...

ALe to moja opinia :) Mam nadzieję, że Cię Karsruhe nie uraziłam , bo nie było to moim celem.

A no co Ty :D Pewnie, ze nie urazilas.

Topic nazywa sie "wymiana doswiadczen".

Byc moze teraz sa inne farby olejne niz 30 lat temu. Pamietam jak bylam mala i ojciec cos musial malowac farba olejna. Do dzis pamietam jak sypal adekwatnym slownictwem.

Ja mam tak pomalowane, ze sloje widac.

Gorna powloka odnawiac co 2 lata.

Drewniane okna chyba troche bardziej szarmanckie, niz z plastiku.

pozdrawiam

agnes