czaguz 23.04.2008 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Czy za cene z m2 tynkow powinno sie wliczac otwory jaka cala sciane? Jest pewnie tak ze obrobka okien ( glifow ) jest liczona jaka cala sciana. Jak bylo u Was. Tynki gipsowe maszynowe, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 23.04.2008 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 U mnie przy tynkach cw otwory okienne liczyli jako całą ścianę.Trzeba na początku o to zapytać, bo niektórzy fachowcy liczą osobno za m2 tynku i dodatkowo za obróbkę otworów okiennych i drzwiowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 23.04.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Zawsze liczyło się tak, że do m2 brana była cała powierzchnia ściany oczywiście razem z otworami (równoważyło się metrami pracę związaną z obróbką glifów)Natomiast teraz niektórzy liczą obróbkę drzwi i okien osobno. Wychodzi to znacznie drożej. Chociaż jest to też uzasadnione, bo czasami z glifami jest sporo zabawy i zużywa się dużo czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.04.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Mój tynkarz mówił, że otworów okiennych nie odlicza. Coś odliczył tylko z drzwi balkonowych bo są duże - ponad 3m2. Ale przez to nic nie doliczał za obróbki dookoła okien - listwy metalowe (na rogach) i plastikowe (przy oknach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 23.04.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Czy za cene z m2 tynkow powinno sie wliczac otwory jaka cala sciane? Jest pewnie tak ze obrobka okien ( glifow ) jest liczona jaka cala sciana. Jak bylo u Was. Tynki gipsowe maszynowe, Mi właśnie kończa. Liczą całość nie odliczając otworów. W tej cenie jest obróbka glifów, podciągi, słupki i reszta badziewia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRJDomańscy 23.04.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 u nas odliczali pow. okna a dodawali po obwodzie...drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 23.04.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 u mnie powierzchnia okien wliczana do tynkowanej powierzchni. Tynkarze przekonali mnie, że bardziej mi się to opłaci niż odliczanie od powierzchni dopłacanie za obróbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martin72 25.04.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Jestem wykonawca tynkow tradycyjnych i gipsowych i przy pomiarach nie odliczam otworow na okna i drzwi, chyba ze to sa okna balkonowe z drzwiami. bo trudno bylo by doliczyc wielkie okno ktore zajmuje prawie 90% sciany. doliczam tylko za obrobke takiego okna po obwodzie i ustalam cene z inwestorem i to wcale nie jakas wyssana z palca tylko adekwatna do spedzonego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts