Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Kochani,

jeśli jest ktoś kto mógłby mi podpowiedzieć od czego zacząć i do kogo sie zgłosić w sprawie owego wyrównania terenu i utwardzenia drogi na działce (bagatela na długości 60m!) byłabym bardzo wdzięczna :D

I w ogóle czy gruz z rozbiórki, jaki niektórzy chętnie oddają za darmo, nadaje sie do wysypania pod drogę?

Zależy nam na czasie ponieważ jeśli nam się uda to zrobić w sierpniu możemy zaczynać budowę.

https://forum.murator.pl/topic/100650-wyr%C3%B3wnanie-terenu-i-utwardzenie-drogi-na-dzia%C5%82ce/

Przechodziłłem przez to i właśnie kończę (mam nadzieję) utwardzanie drogi, W sumie było tego ze 120 metrów - błotnista, teren bardzo mokry.

Nawoziliśmy gruz rozbiórkowy/ceglany: dużo pełnej cegły całej i pokruszonej i sporo takiego sypkiego czegos. Po wstepnym wyrównaniu koparką i ubiciu przez ciężarówki powstała bardzo stabilna droga.

Także gruz rozbiórkowy nadaje sie jak najbardziej.

Pozdrawiam

Dziękuje Talbot za podpowiedź :D.

Doradź mi jeszcze jak policzyć ile gruzu nam potrzeba na drogę 60x3,5m i na jaką głębokość sypaliście ten gruz (do 0,5m czy więcej).

Przy okazji jeszcze czy takie prace trwają długo czy jest to np. kwestia tygodnia pracy koparki jeśli ma sie już zorganizowany gruz.

Oj, policzyć ten gruz to strasznie ciążko, to wychodzi w praniu...

U nas poszlo jakieś 10 wywrotek tego gruzu, prawde mówiąć już straciłem rachubę, bo bylo to rozciągnięte w czasie.

Koparka trzy wywrotki rozgarnia w ciągu niecałego dnia, wiec mysłe ze jest to do zrobienia w tydzień, jeśli gruz jest regularnie przywożony.

U nas zostąło nałożone jakiś 0,3-0,5 metra właśnie w zalezności od miejsca, szerokość jakieś 4 metry. Wiecej nie ma sensu moim zdaniem.

Pozdrawiam

m.r.k.

Zanim zaczniesz sypać ten gruz w miejscu budowanej drogi zdejmij humus (ziemię urodzajną ok. 20cm głebokości) bo inaczej po dwóch sezonach nie będziesz miała tej drogi bo humus jest niestabilny i gruz wgniecie się w podłoże i z drogi zrobi się błoto.

Pozdrawiam

humus warto zachować, bo potem (jak już skończy się budowa i przyjdzie czas na ogród) będziesz z kolei za ciężkie pieniądze kupować ziemię.

Czyli najlepiej wykonać operację utwardzenia drogi w momencie, gdy już jest czas na urządzanie ogrodu ;) Po co dwa razy wołać maszyny.