Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydzielenie działki :((

gkobe

Recommended Posts

Po co w sądzie znosić współwłasność 3 ha? Wystarczy porozumienie współwłaścicieli spisane w formie aktu notarialnego.

A co do podziału działki na mniejsze niż 0,3000 ha to słabo to widzę. Nawet jeśli zależałoby to od sądu, to jaką znalazłby podstawę do orzeczenia dopuszczającego podział?

A w "normalnym trybie? Grunt jest rolny, pusty, zapewne nie ma MPZP ani WZ, które określałyby minimalne powierzchnie działek...

doradzcie co mam zrobi ze bym nie starcil czesci domu i ziemi jak narazie jest to wspolnota nikt nie ma wydzielonego kawalka domu ani kawalka ziemi

W postanowienu sadowym tylko pisze ze po ojcu jakas czesc i po matce tez co daje w sumie kazdemu po1/3

Jeszcze jeden problem jest taki ze te 3h sa w 3 czesciach i ten jeden kawalek w planach zagospdarowania przeszczennego jest pod zabudowe ale nie caly bylem u geodety zeby go podzielic na dzialki i chce sie budowac ale brat ktory mieszka od 12 lat w domu po ojcach nie godzi sie na zadne dzielenie i twierdz ze i tak to bedzie wszystko jego

Musisz złożyć wniosek o zniesienie współwłasności i jej podział, wskazując, które nieruchomości (działki) lub ich części chciałbyś otrzymać.

Przeczytaj to (lub poszukaj więcej):

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82w%C5%82asno%C5%9B%C4%87

http://www.skarbiec.biz/zniesienie.htm

WITAM

Sprawa juz jest rozwiązana

Gmina nie zgodziła sie na podział 6000mkw na 3 po 2000mkw ale sad tak (wyjscie ze wspolwlasnosci) :lol:

Oczywiscie trwało to kilka miesiecy, a to geodeta lub biegły rolnik

Lepiej poswiecic troche czasu a mozna duzo zaoszczedzic (koszt notariusza i geodety)

Pozdrawaim

Gmina tzn dział geodezji jest bardzo zdziwiony ze udało mi sie tak podzielic działke pierwsze co powiedzieli , ze musiałem duzo nakłamac w sadzie a przeciez to biegły geodeta wyznaczony przez sad dzielił działki tylko tak jak ja chcialem oczywiscie kazda działka musi miec dostep do drogi

MPZP - brak dla tego terenu

WZ jeszcze nie ma dopiero zlozylem papiery