Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach podparty na stropie

pkozin

Recommended Posts

Cześć.

Mam dach 2-spadowy, 45 stopni, konstrukcja krokwiowo-jętkowa.

W połowie krokwi jest płatew, podparta na słupie. Słup stoi sobie na stropie teriva (prawie metr od ściany nośnej).

Czy to normalna sprawa?

Mój architekt i kierownik budowy twierdzą że tak.

Dla mnie to trochę dziwne, żeby teriva przenosiła obciążenia z dachu...

Ale może się czepiam.

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może choć zwykle oparta na płatwi stopowej a ta z kolei np. na zdwojonej belce teriwy. Wszystko zalezy jak przeliczał projektant.

Nie przeliczał.

Był święcie przekonany, że ściany działowe na piętrze (w nich są słupy) pokrywają się ze ścianami nośnymi na parterze.

Na jakim etapie jest budowa?

Może choć zwykle oparta na płatwi stopowej a ta z kolei np. na zdwojonej belce teriwy. Wszystko zalezy jak przeliczał projektant.

Nie przeliczał.

Był święcie przekonany, że ściany działowe na piętrze (w nich są słupy) pokrywają się ze ścianami nośnymi na parterze.

Konstruktor nie miał architektury? :o Ale spec.

Jeśli jest taka sytuacja to nalezy np zamiast pustaków wylać belkę ukrytą pod słupkiem odpowiednio przeliczoną i zazbrojoną. Wątpię aby same zdwojone belki Terivy przeniosły reakcję ze słupka, ledwie same przenoszą ciężar warstw z użytkowym :-?

Nie przeliczał.

czyli to improwizacja ciesli ?

nie wiesz czy pod słupkiem jest belka czy gar (pustak stropowy)?

Nie przeliczał.

Nie,

tak zaprojektował architekt. Cieśla wykonał zgodnie z projektem.

W domu są już wylewki i tynki. Jak patrzę na zdjęcia to +/- słupy stoją na garach.

Kierownik proponuje wywalić słup i oprzeć płatwie na ścianach działowych. Faktycznie nacisk zostanie rozłożony na większą powierzchnię.

Ale czy teriva to wytrzyma???? I czy ściana działowa (ceramika 8/12 cm) to wytrzyma???

Kierownik twierdzi że tak, ale żadnych wyliczeń mi nie przedstawił.

Nie przeliczał.

Nie,

tak zaprojektował architekt. Cieśla wykonał zgodnie z projektem.

W domu są już wylewki i tynki. Jak patrzę na zdjęcia to +/- słupy stoją na garach.

Kierownik proponuje wywalić słup i oprzeć płatwie na ścianach działowych. Faktycznie nacisk zostanie rozłożony na większą powierzchnię.

Ale czy teriva to wytrzyma???? I czy ściana działowa (ceramika 8/12 cm) to wytrzyma???

Kierownik twierdzi że tak, ale żadnych wyliczeń mi nie przedstawił.

Ja bym proponował nie słuchac kierownika bo bzdury plecie, a niech wezwie projektanta do przedłożenia rozwiązania naprawczego. Najpierw po dobroci , jak nie to trzeba będzie się szarpać - wygląda,że z kierownikiem i projektantem.

...W domu są już wylewki i tynki. Jak patrzę na zdjęcia to +/- słupy stoją na garach...

mozesz rozważyc tez podłozenie pod słupek szerokiej grubej dechy (brusa)

opartej na trzech kolejnych belkach stropowych

niestety wiąze się sto ze skuciem wylewki i zerwaniem izolacji na tym fragmencie i ponownym odtworzeniu całości

mozesz rozważyc tez podłozenie pod słupek szerokiej grubej dechy (brusa)

opartej na trzech kolejnych belkach stropowych

niestety wiąze się sto ze skuciem wylewki i zerwaniem izolacji na tym fragmencie i ponownym odtworzeniu całości

Jeśli byłbym pewien, że strop to wytrzyma to rozkuję wylewkę...

Chyba wezmę kogoś do przeliczenia tych obciążeń zanim zacznę demolkę ;(

Ale takie same rozłożene nacisku da mi oparcie płatwi na ścianie działowej (pomiędzy ścianą a płatwią położyłbym taką długą brusę).

Gość ZW

brzoza dobrze mówi

Słup nie powinien stać na pustaku tylko na grubej belce drewnianej, która ciągnie się przez 4-5 belek terivy. U mnie tak jest zaprojektowane i wykonane.

Co ciekawe gdy powstawała więźba to ten słup cieśla wstawił na samym końcu czyli nie przenosi on jakichś wielkich obciążeń.

pozdrawiam

brzoza dobrze mówi

Słup nie powinien stać na pustaku tylko na grubej belce drewnianej, która ciągnie się przez 4-5 belek terivy. U mnie tak jest zaprojektowane i wykonane.

Co ciekawe gdy powstawała więźba to ten słup cieśla wstawił na samym końcu czyli nie przenosi on jakichś wielkich obciążeń.

pozdrawiam

Zamiast powiedzmy 14 cm, obciążenie rozłoży się na 19 cm, na pewno nie na 4-5 belkach teriwy.

Zamiast powiedzmy 14 cm, obciążenie rozłoży się na 19 cm, na pewno nie na 4-5 belkach teriwy.

jesteś w błędzie

skuć nadlewkę nad garami pozostawiając "nadbeton) nad belkami w zakresie 3-ch najbliższych belek, położyć kawałek podwaliny, tak aby oparła się na tych 3-ch belkach

jesteś w błędzie

skuć nadlewkę nad garami pozostawiając "nadbeton) nad belkami w zakresie 3-ch najbliższych belek, położyć kawałek podwaliny, tak aby oparła się na tych 3-ch belkach

Nie ma takiej możliwości aby rozłożyło się na 90 cm. Oczywiście jak mówimy o desce.

Z podwaliną to pisałem wyżej trochę inna sprawa.

Dziękuję za odowiedzi.

A co sądzicie o oparciu płatwi na ścianie działowej?

Taka ściana będzie działać jak podwalina?

Ściana działowa może być zbyt smukła - musiałaby mieć jakieś np. trzpienie żelbetowe.

Poza tym ktoś musi sprawdzić czy te dodatkowe obciążenie przeniesie teriva.

Gość ZW
brzoza dobrze mówi

Słup nie powinien stać na pustaku tylko na grubej belce drewnianej, która ciągnie się przez 4-5 belek terivy. ...

Nie rozumiem.

Podwalina ma ze 2 m długości. Odstęp teriwy nie pamiętam już, ale pewnie coś z 0,5m.

Miałeś na myśli podwalinę położoną wzdłuż belek teriwy ? :wink: