kret88 17.01.2020 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Cześć. Mam dach 2-spadowy, 45 stopni, konstrukcja krokwiowo-jętkowa. W połowie krokwi jest płatew, podparta na słupie. Słup stoi sobie na stropie teriva (prawie metr od ściany nośnej). Czy to normalna sprawa? Mój architekt i kierownik budowy twierdzą że tak. Dla mnie to trochę dziwne, żeby teriva przenosiła obciążenia z dachu... Ale może się czepiam. Jak rozwiązałeś swój problem. Lata mijają a fachowcy nadal robią te same błędy dlatego trafiłem na to forum. Mam bardzo podobną sytuację. Słupy podpierające więźbę muszą być ale strop został zamieniony z monolit na terriva. Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 19.01.2020 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 No właśnie lata mijają a to wszystko stoi. Jak już tak jest to zadbaj tylko o to aby słupy nie stały na pustakach. Tylko na belce. Żeby skup się nie przebił. Jeżeli nie masz jeszcze posadzek to proponuję kratę z prętów wykonać pod słup i zalać w posadzce centralnie pod słupem. To jest tylko zabezpieczenie przed przebiciem nie załatwia to sprawy nośności. Tak jak wcześniej napisałeś lata lecą a to stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 19.01.2020 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 kret88 a co na to twój kierownik budowy ? Jaki ma pomysl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.01.2020 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Jak rozwiązałeś swój problem. Lata mijają a fachowcy nadal robią te same błędy dlatego trafiłem na to forum. Mam bardzo podobną sytuację. Słupy podpierające więźbę muszą być ale strop został zamieniony z monolit na terriva. Jakieś sugestie? Ten co zmienił strop monolityczny powinien też przeanalizować wszelkie konsekwencje tej zmiany. Trzeba przeliczyć nośność belek i stropu Teriva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 20.01.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Podejrzewam d7d że ten co pozwolił zmienić strop to kierownik za 1000 zł. Takim to wszystko jedno mają już powyżej 65 lat i im nie zależy byle kasa była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.01.2020 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 To kwestia rzetelność zawodowej a nie wieku.Zmienić mógł wykonawca ia KB się dowiedział bo dostał przykładowe 1.000 lub 2.000 PLN i nie ma czasu i ochoty na kierowanie budową.Wbrew pozorom jest to bardzo odpowiedzialna "fucha". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 20.01.2020 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Ja patrzę przez pryzmat mojego kierownika. Mam nadzieję że go więcej nie spotkam. Nic nie pomógł i tylko wygenerował koszty. Błędy to musiałem prostować z innymi ludźmi. Taki odpowiedzialny osobnik. Taki słup też mam jeden na stropie teriva. Pamiętam jak dziś jak się go pytałem na etapie układania stropu co z tym slupem. A on mi nic nie pomógl. Normalnie nic nie zaproponował. Na forum wyczytałem aby pustaki wyjąć i kratę stalową oprzeć o 3 kolejne belki i wydeskować od dolu. Przebić się nie przebiło jeszcze. Ale nie wiem jak z nośnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.01.2020 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Przebicie pustaka przez łup jest bardzo prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 20.01.2020 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 A jak jest zabezpieczone przed przebiciem ? To by musiało cały strop ściągnąć w dół. To jak to by musiała być siła niszcząca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.01.2020 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Jeżeli jest zabezpieczone, np. gruba blacha stalowa lub usunięty pustak i zalane betonem to raczej nie ma problemu przebicia stropu.Pozostaje nośność stropu (belek stropu) na ścinanie, zginanie, ugięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 20.01.2020 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 D7d tylko czy nie można takich problemów uniknąć. Jakbym się budował raz jeszcze to bym to już wiedział co mam z tym zrobić. Taki kierownik to wychodzi na to że albo jest głupi albo ma to w d..IE. Takim to powinni uprawnienia zabierać. Czy to prawda, że tym dziadka po 60 uprawnienia wydał urząd Wojewódzki i nie musieli podobno egzaminu zdawać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret88 22.02.2020 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 (edytowane) dokładnie jak piszecie Panowie. Z tym kierownikiem to strzał w 10. Wezwałem go na budowę i przyjechał dziadziuś na emeryturze. Mało wiedział o mojej budowie. Poszedłem krok dalej i zatrudniłem konstruktora budowlanego. Przeliczył wszystko i zaproponował pewne rozwiązania. Co prawda dalej nie będzie tak jak mogło by być jak ktoś ogarnięty wcześniej pomyślałby o słupach ale zaproponował wstawienie po jednym dodatkowym słupie z każdej strony (dach dwuspadowy) oparty na ścianie nośnej parteru na podwalinach z ceowników rozłożonych na co najmniej 3 belkach Teriva (ceownik gorąco walcowany ze ścianką 7mm). Poszliśmy krok dalej i w tym miejscu wylaliśmy słupa żelbetowego ze zbrojeniem wpuszczonym w ścianę nośną mocowanym na kotwy chemiczne. Te dodatkowe słupy mają bardziej rozłożyć obciążenia na strop i ściągnąć obciążenia ze słupa który jest nad dużą otwartą przestrzenią salonu na parterze. Wiązało się to z delikatnym przeprojektowaniem poddasza. Dodatkowo od strony parteru wstawiłem kawałek ściany nośnej zamiast działowej, która podpiera 3 rzędy belek stropu przez która przechodzi właśnie ten słup. Oczywiście pod ścianę nośną musiałem wylać ławę fundamentową. Po takich zabiegach konstruktor podpisuje się, że budynek nadaje się do zamieszkania. Tydzień roboty, sporo niepotrzebnych kosztów ale przynajmniej ktoś z uprawnieniami się pod tym podpisał. A deweloper i KB lepiej niech omijają mnie szerokim łukiem.[ATTACH=CONFIG]441141[/ATTACH] Edytowane 22 Lutego 2020 przez kret88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 23.02.2020 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 kret88 jakiej rozpiętości miały twoje belki? Ile slupów miałeś centralnie na stropie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.02.2020 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 dokładnie jak piszecie Panowie. Z tym kierownikiem to strzał w 10. Wezwałem go na budowę i przyjechał dziadziuś na emeryturze. Mało wiedział o mojej budowie. Poszedłem krok dalej i zatrudniłem konstruktora budowlanego. .... Nie do końca rozumiem pretensje do KB. Ma facet 65 lat ale to Ty chyba go zatrudniłeś i wtedy chyba nie miał 45 lat? KB nie jest od przeprojektowywania konstrukcji budynku. O KB źle może świadczyć to co napisałeś "Mało wiedział o mojej budowie. " Ile razy już był na budowie i ile mu płacisz z pełnienie funkcji KB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 23.02.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Co to za różnica ile mu się płaci ? zgodnie z prawem budowlanym jest za budowę odpowiedzialny. Jeżeli w projekcie był bubel to powinien się zgłosić do projektanta z tym problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.02.2020 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Z punktu widzenia prawa budowlanego masz rację.Niezależnie od wynagrodzenia KB powinien prowadzić prawidłowo budowę.Istnieje też coś takiego jak rozum Inwestora: słabo płacę to raczej nie zatrudniam fachowca tylko pseudo-fachowca.Ciekawe, że Inwestor zatrudnijąc wykonawcę do budowy swojego domu kieruje się nie tylko najniższa ceną.Zatrudnisz płytkarza za 20 zł/m2 czy raczej takiego za 50 zł/m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 23.02.2020 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Nie ma co się sprzeczać. Mnie tylko zastanawia jak to jest że te slupy stoją na tym stropie z podwalinami lub wymianami a nie powinny. Nikt tego nie wie. A atoja. Konstruktorzy w projektach robią tylko wymiany lub zestawiaja2-3 belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.02.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Stoją bo np. są mniejsze obciążenie niże przyjęte w obliczeniach, są także współczynniki bezpieczeństwa.Tak więc to, że stoi to nie jest wynikiem CUDU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 23.02.2020 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Jestem ciekaw co będzie jak spadnie tyle śniegu co w Turcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.02.2020 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Ile cm to będzie i czy na płaskim czy na stromym dachu , czy śnieg zsunie się?Śnieg na małym dachu nie jest problemem dla konstrukcji żelbetowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts