Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam serdecznie

sytuacja wygląda następująco:

kupiłam zimą działkę,nie miała mediów,ale zarówno zakład energetyczny jak i gmina zapewniały, że wiosną (teraz)media zostaną doprowadzone.

Mamy wiosnę a sytuacja zaczyna wyglądać coraz bardziej nieciekawie, zakład energetyczny mówi coś o końcu roku, początku następnego, to samo gmina

:evil:

my jesteśmy na etapie adaptacji projektu, geodeta robi mapę do celów projektowych, architekt powiedział, że zrobimy w projekcie że będzie studnia i agregat, jednak będzie potrzebował warunków technicznych, że jest w ogóle możliwość przyłączenia mediów. Warunki z zakładu energetycznego zostały wydane a gmina (ani zakład gosp.komun.)nie chcą mi wydać żadnych warunków :cry:

bardzo nam zależy na czasie, nie możemy czekać tyle miesięcy na te warunki, żeby złożyć wniosek o pozwolenie...

czy dostaniemy pozwolenie na budowę bez warunków technicznych przyłączenia do wodociągu? wykopalibyśmy własną studnię...

https://forum.murator.pl/topic/100657-czy-dostan%C4%99-pozwolenie-na-budow%C4%99-je%C5%9Bli-nie-mam-medi%C3%B3w/

Warunki z ZE to pdstawa. Jeśli je masz nie powinno być problemu z pozwoleniem na budowę.

Zakład komunalny nie może odmówić wydania warunków. Albo określa się, ze będziecie mieli przyłącze albo odmawia z powodu braku warunków technicznych.

Jeśli odmówią to do projektu dołączasz projekt szamba a architekt na na mapie zaznacza studnie i po problemie.

dzięki za odp:)

jeszcze nie widziałam tych warunków tech. odnośnie prądu na oczy, bo wczoraj do mnie zostały wysłane dopiero, nie wiem co tam do końca napisali, bo prąd ma być dopiero ciągnięty, dopiero ma być robiony projekt, budowany transformator itp. na razie są tylko plany :o

dogadaliśmy się jednak z sąsiadem, że będziemy od niego ciągnąć prąd na czas budowy no i pewnie trochę też potem....

co do wody, to ma ją dostarczyć gmina, ale na razie też nie ma nawet jeszcze na to projektu ... zostawiłam pismo w urzedzie gminy z prośbą o określenie warunków podłączenia do sieci wodociągowej, ale oni je chyba odesłali do zakładu gosp. komunalnej , bo odpowiedź dostałam od nich, napisali że nie mogą wydać warunków technicznych, bo działka nie ma dostępu do wodociągu, i że w momencie pojawienia się możliwości podłączenia, wydadzą mi te warunki....

dlatego będziemy kopać własną studnię i korzystać z niej do momentu podłączenia do wodociągu, kanalizy też tam jeszcze nawet w planach nie mają, planujemy zrobić przydomową oczyszczalnię...

Hej. Raczej nie powinno być z tym problemu. U mnie w momencie składania wniosku o PNB też nie było wodociągu. Więc w dokumentach jest tylko korespondencja z wodociągami określająca że kiedyś to się właśnie zbuduje. Potem w pozwoleniu na budowę mam zaznaczone, że o przyłącze wody do budynku trzeba będzie wystąpić z oddzielnym wnioskiem. Więc jak już będzie woda przy działce, to wtedy juz tylko pozostanie uzyskanie pozwolenia na dociągnięcie jej do siebie

dzięki, trociu:) nie zdążyłam przeczytać odp:) i znów nachalnie zadałam swe pyt :oops: :lol:

widzisz, Ty miałeś chociaż jakąś korespondencję z wodociągami z której wynika, ze coś tam kiedyś będzie...

a ja mam korespondencję, z której wynika,że działka nie ma połączenia z wodociągiem :(

może spróbuję jeszcze do nich coś napisać...

tylko, że nawet nie wiadomo, czy zakład gosp.komun. w ogóle wie coś o tym,.że urząd gminy planuje tam puścić wodę

ehhh

Najważniejsza jest elektryczność, reszte mozna załatwić samemu tj. własne ujecie wody, oczyszczalnia lub szambo.

Jesli bedziesz miała wrunki ZE, to w takim wypadku pozostałe "media" nie warunkują uzyskania WZ czy pozwolenia.

Tak jak pisze sSiwy12. Podasz że masz prąd uzgodniony z ZE. Ścieki będą szły do szamba a woda ze studni. I tak jeżeli na razie nie masz wodociągu to i tak studnię sobie wykopiesz. I po problemie.

no to mnie trochę podnieśliście na duchu :)

muszę pogadać jeszcze z architektem, bo on ma nam zaprojektować agregat i studnię ale strasznie mimo to upomina się o warunki techniczne dostawy mediów :roll:

znajomy mi też doradza, żebym napisała kolejne pismo do urzedu gminy, żeby wydali mi jakieś pismo, które potwierdzi, że jest planowana taka inwestycja, nawet niech podadzą że realizacja będzie w 2009r., ale że będzie... no i że do tego czasu mogę korzystać ze studni

Stokrotko,

a po co Ci projekt agregatu? Jeśli dostaniesz warunki z ZE nikogo nie interesuje projekt agregatu.

Co do oczyszczalni to do pozwolenia na budowę nie jest Ci potrzebny żaden projekt. Wystarczy adnotacja architekta, ze planujesz POŚ. Nie daj się wcześniej wkęcic w żadne projekty.

nie wiem, czy będzie robiony jakiś projekt agregatu, po prostu chyba ma być tak "adaptowane" że my niby będziemy mieć agregat i studnię, żeby wszystko przyśpieszyć, bo ponoć jak bym chciała czekać ze złożeniem wniosku o PNB do momentu aż na działce będzie dostęp do wody z wodociągu i prąd to bym musiała poczekać z rok, a tak , to mam ponoć dostać PNB z prądem i wodą z agregatu i studni...zamieszałam trochę, dlatego, że sama się w tym wszystkim gubię...

to sobie poczytaj, co jest napisane

w stylu: warunki obsługi w zakresie infrastruktury technicznej, media lub w podobie

co tam stoi?

ale skoro nie ma MPZP, to najpewniej warunki od ZE wystarczą, projektujesz poś/szambo i własne ujęcie wody

mam WZ przed sobą

no więc tak:

Obsługa w zakresie infrastruktury:

-zaopatrzenie w wodę - w oparciu o istniejącą sieć na warunkach określonych przez zarządcę sieci ( i ten zarządca mi napisał, że działka nie ma dostępu do wodociągu więc nie wystawi mi warunków technicznych) :o

-odprowadzenie ścieków - do zbiornika bezpodpływowego(bo jak występowałam o WZ to planowałam jeszcze szambo a nie oczyszczalnię, mam nadzieję, że nie będzie z tym większych problemów)

- zaopatrzenie w energię elektryczną w oparciu o istniejącą sieć na warunkach określonych przez Zakład Energetyczny

a warunki z zakładu energetycznego jeszcze do mnie nie dotarły, więc jeszcze nie wiem co oni mi tam napisali, ale pewnie że działka będzie miała dostęp do energii poprzez planowane coś tam...

czyli, jeżeli masz jakąkolwiek informację/zapis od zarządcy sieci, że nie ma dostępu

składasz wniosek o pozwolenie z opcją ujęcie własne, do czasu mozliwości technicznych przyłaczenia się do sieci

czekaj na warunki z ZE i składaj

wg warunków możesz budować, to najważniejsze

• 2 weeks później...

dzięki za wszystkie odp, rzeczywiście chyba będzie ok z tymi mediami :)

dostałam warunki z ZE odnośnie wody mam jeszcze dostać pisemne potwierdzenie ze gmina będzie (kiedyś) dostarczać wodę, więc chyba to przejdzie...

mam natomiast teraz inny problem pt"zjazd na działkę" :( :( :( i też będę chyba potrzebować Waszej rady...ale to już chyba w osobnym topiku

dziękuję, pozdrawiam i życzę powodzenia w budowaniu;)