Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deski na podłogę , gdzie są prawdziwę?

tomaszfeliks

Recommended Posts

Panowie i Panie czy są do kupienia gdzieś deski na podłogę które wyglądają jak deski a nie panele podłogowe. Chodzi mi o długie deski takie jak były kiedyś. Czy jest możliwa ich instalacja od razu na wylewkę, czy są niezbędne legary. Jeśli tak to ile tracimy wysokości. Z góry dzięki za pomoc!

Witam nasza firma jest w stanie zrobić takie deski na zamówienie .Ale dobrze radziła bym sie zastanowic nad ta decyzja ponieważ deska jest to produkt z litego drewna powyżej 50 cm długości a wiec z wiazku z tym rosną koszty bo trzeba uzywac wysokiej jakości kleje 2 składnikowych , które są 2 x drozsze od kleji 1 składnikowych.Drzewo lite im dłuzsze tym bardziej pracuje .To znaczy przy karzdej zmienie pogody (wilgotności powietrza)drzewo lite ma wiekszą roszeżalność przez co powstaja tak zwane szczeliny.Jeśli jesteście państwo zainteresowani możemy udzielic wiecej informacji pod nr. tel. 022 771-82-80

Witam nasza firma jest w stanie zrobić takie deski na zamówienie .Ale dobrze radziła bym sie zastanowic nad ta decyzja ponieważ deska jest to produkt z litego drewna powyżej 50 cm długości a wiec z wiazku z tym rosną koszty bo trzeba uzywac wysokiej jakości kleje 2 składnikowych , które są 2 x drozsze od kleji 1 składnikowych.Drzewo lite im dłuzsze tym bardziej pracuje .To znaczy przy karzdej zmienie pogody (wilgotności powietrza)drzewo lite ma wiekszą roszeżalność przez co powstaja tak zwane szczeliny.Jeśli jesteście państwo zainteresowani możemy udzielic wiecej informacji pod nr. tel. 022 771-82-80

firma zajmująca się drewnem nie wie że drzewo po scięciu i przerobieniu na deski nie jest już drzewem? :wink: i rozszerzalność tez ma inną :wink:

Panowie i Panie czy są do kupienia gdzieś deski na podłogę które wyglądają jak deski a nie panele podłogowe. Chodzi mi o długie deski takie jak były kiedyś. Czy jest możliwa ich instalacja od razu na wylewkę, czy są niezbędne legary. Jeśli tak to ile tracimy wysokości. Z góry dzięki za pomoc!

Witam

Również chciałam położyć w salonie prawdziwe dębowe deski :) Jednak odwiedziłam salon Komfortu i znalazłam tam piękną podłogę firmy Panmar Wood. Jest lita deska dębowa, ręcznie heblowana, z widocznymi sękami, olejowana PIĘKNA jednym słowem. Jeżeli chodzi o legary to ponoć się już ich nie stosuje, zabierają dużo na wysokości i słychać taki głuchy dźwięk jak się po nich chodzi (słowa sprzedawcy z Komfortu). Podłoga, która mi się podoba to Dąb Rustic ręcznie heblowany - nie za jasny, nie za ciemny. Więcej info na stronie http://www.panmar.pl

Korzystając z okazji, to chciałam się zapytać jak taka podłoga sprawuje się w codziennym użytkowaniu. Jest ona chropowata i czy przez to nie będzie bardziej kłopotliwa w utzymaniu w czystości?? Przeczytałam kilka wątków o podłogach olejowanych a lakierowanych i dopóki nie zobaczyłam "na żywo" olejowanego drewna, to nie rozumiałam tych wszystkich ochów i achów nad tym rodzajem wykończenia. :wink: :oops: Teraz nic innego nie chce :D

firma zajmująca się drewnem nie wie że drzewo po scięciu i przerobieniu na deski nie jest już drzewem? :wink: i rozszerzalność tez ma inną :wink:

?Przeciez to ?Pani sprzedawczyni skad ma wiedziec podobne rzeczy nie czepaiłbym sie hheh

basiula_81

Jeżeli chodzi o legary to ponoć się już ich nie stosuje, zabierają dużo na wysokości i słychać taki głuchy dźwięk jak się po nich chodzi (słowa sprzedawcy z Komfortu).

Pan z komfortu stwierdził ze legarów sie nie stosuje heheh dobry Pan a jakiez to on badania przeprowadził i skad wie jaki procentowo udział w roku maja teraz posadzki legarowane a jaki miały 10 lat temu ( bo akurat jest tendencja zwyzkowa wydaje mi sie)..co do stukania wierutna bzdura wełna mineralna pomiedzy legary mocno dociśnieta jest to najbardziej ekologiczny i zdrowy rodzaj posadzki...zapytaj pana z komfortu skoro tyle wie czy wie ile kosztuje wylewka samopoz czy tez cementowa z izolacja jaka jest jej standartowa wysokość i ile to kosztuje ze styropianem, siatką , robocizna itd...bo akurat i wysokościowo i kosztowo wychodzi podobnie...pozdrawiam jeśli grubośc tej deski która tu polecacie jest 22mm to ok ale jesli cena przekracza 180zł za metr to wogóle sie taka deska nie opłaca ...bardzo prosze jak ktos juz tam zadzw to dajcie znac chociazby na priv ile to tam kosztuje...

Proszę bardzo są. Wprawdie nie wiem z jakiego drewna. Ale modrzewiowe, świerkowe, sosnowe a i cedrowe do 8 metrów długosci i 30cm szerokości.

Trzeba na nie jednak długo czekać i mieć głęboką kieszeń z której chętnie wyjmuje się dzingi.

Myślę, że 4-4,5 metra długośc też wystarczy. 2,0 - 2,5 metra to standard obie długosci sosna. Grubość tych desek 28mm.

Deski dębowe o różnych wymiarach od 600mm- 2400mm grubość 22mm.

Jesionowe, bukowe (odradzam) są do nabycia na polskim rynku bez więksych problemów handlowych. Instalacja na klej jest mozliwa i nawet wskazana.

Podkład jednak musi być wyjątkowo stabilny bez wad, nierówności, zwarty wytrzymałość na zrywanie 1,5N/mm2, na ścinanie 3,5N/mm2. Musi być suchy 1,8% zawartej wilgoci w masie podkładu.

Kleje poliuretanowe trwale elastyczne o wytrzymałości nie przekraczającej wytrzymałości podłoża. Podczas klejenia do podłoża desek należy je dobrze obciążyć szczególnie w fazie początkowej sieciowania kleju. Drewno musi być starannie sprawdzone na zawartość wilgoci. Wilgotność musi zawierać się w 9% masy drewna. Pojedyńcze sztuki mogą zawierac 7% lub 11%. Po wyklejeniu pozostawione do aklimatyzacji przez dwa do trzech tygodni na podłożu. Należy na 10m2 przemierzyć około 10 desek.

Nie trzeba układać na legarach wysokość całkowita to około 7-8cm.

legar pod niego podkładka amortyzujaca gumowa 1cm to jest 5cm a na to tkanina filcowa przeciw skrypieniu i deska razem 7,5cm. Między legary 6cm wełna mineralna wytłumiająca, może być perlite. Zamiast legarów można ułozyć- na piance trudnościśliwej poliuretanowej- płyty OSB a na nie deski przykleić. Ten typ zabudowy jest niższy od legarów i wynosi 5-6cm. Deski są równiez przykręcane do płyty OSB. Ta zabudowa jest tańsza od poprzedniej a poprzednia od pierwszej. Ta pierwsz jest najcichsza.

Kto wie czy nie będziesz musiał decydować się na rozwiązanie legary lub pianka z powodu złego, czytaj; słabego podłoża.

Takich schrzanionych podłoży na budowach w Polsce jest około 70-80%. Nie spotkałem podłoza w ostatnich dwóch latach które było wykonane pod kazdym względem na przyjęcie wyklejonego parkietu czy desek.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

No to zapytam fachowców.

Marzą mi się deski merbau, olejowane.

Jednak kolor jaki chciałabym uzyskać to ciemny brąz ( gorzka czekolada) z czerwono-bordowymi "błyskami".

Gdzieś kiedyś widziałam taki merbau na zdjęciach.

Czym go potraktować, żeby miał takie kolorki ?

basiula_81 oferta panmaru wydaje sie ciekawa

czy mozesz zdradzic jak ksztaltuja sie ceny ich podłóg? np. tej deski dębowej która sie Tobie spodobała

pozdrawiam

W sklepie kosztowała 260 zł/m2, w porównaniu do paneli to drogo...

Pytanie do znawców tematu:to dużo czy mało za 22mm olejowane deski w długości od 60-250 cm? Czy może zacząć się rozglądać po tartakach w poszukiwaniu desek? Jestem kompletnie zielona w tym temacie....

Jeżeli chodzi o legary to ponoć się już ich nie stosuje, zabierają dużo na wysokości i słychać taki głuchy dźwięk jak się po nich chodzi (słowa sprzedawcy z Komfortu).

Nie słychać żadnego głuchego dźwięku :o, pan pewnie nigdy po takiej podłodze nie chodził. Ja mam taką, potwierdzam długie dechy na legarach to podłoga dla pasjonatów, wg mnie parkiety czy jakieś krótkie cieniutkie deseczki nigdy nie będą tak pięknie wyglądać jak prawdziwe dechy na legarach. Mankamentem podłogi na legarach, przynajmniej mojej (wykonanej w bardzo tradycyjnej i starej metody) jest to, że przy mocnym podskakiwaniu potrafi sie "kołysać", no ale coś za coś, wygląda pięknie :) a mam szerokie dech niektóre nawet o szerokości 30 cm, długie są na 4-5 m, wygląda to bardzo ładnie :).

• Like 1

No to zapytam fachowców.

Marzą mi się deski merbau, olejowane.

Jednak kolor jaki chciałabym uzyskać to ciemny brąz ( gorzka czekolada) z czerwono-bordowymi "błyskami".

Gdzieś kiedyś widziałam taki merbau na zdjęciach.

Czym go potraktować, żeby miał takie kolorki ?

1.bejca palisander 2x na to podkład poliuretanowy syntetyczny i lakier.

2.olejo-wosk barwiony kolor brunatny a na to po wyschnieciu olej transparentny.

najlepiej samemu dobrac kolory. Są pigmenty które mieszaja sie doskonale z olejami na podłoge, równiez bejce mozna mieszac ze soba. musza to byc bejce wodne.

Merbau jest drewnem o gęstszej masie niż nasze europejskie i w porównaniu z nimi tłustym, moga być trudności z otrzymaniem odpowiedniego odcienia.

Próby przeprowadzone na trzech deszczułkach o różnych odcieniach dadzą obraz człej powierzchni.

basiula_81 oferta panmaru wydaje sie ciekawa

czy mozesz zdradzic jak ksztaltuja sie ceny ich podłóg? np. tej deski dębowej która sie Tobie spodobała

pozdrawiam

W sklepie kosztowała 260 zł/m2, w porównaniu do paneli to drogo...

Pytanie do znawców tematu:to dużo czy mało za 22mm olejowane deski w długości od 60-250 cm? Czy może zacząć się rozglądać po tartakach w poszukiwaniu desek? Jestem kompletnie zielona w tym temacie....

Z cenami to jest tak. Kupisz za 260zł/m2 i masz piękną podłogę w kartonie.

Ułoży ci ją ktoś za małe pieniądze (po zakupie na reszcie trzeba oszczędzać)

i wszystko straci urok. Podłoga do bani!

Montaż takiej podłogi to nie tylko składanie jednej deski do drugiej.

Przedewszystkim podłoże. Te prace przygotowawcze wymagają wyjatkowych fachowców z odpowiednim oprzyrządowaniem. Może się w końcu okazać, że musisz dołożyć kasy do naprawy podłoża, bo ono się nie nadaje pod deski.

Praca musi być wyjatkowo czysta. Uzywa się do wyklejania klejów które po zaschnięciu na powierzchni zostawiają trwałe ślady.

Koszt montażu w granicach 35,00 zł. + klej 40,00.-/m2. Podaję żeby być ostrożnym przy niższych cenach. Powinnaś żądać wykonania pomiarów wilgotności drewna i jak wyżej oględzin i testowania podłoża. Wszystkie te badania i pomiary muszą być zrobione przy tobie i wpisane do protokółu, ty go podpisujesz.

Możesz kupić drewno taniej deski dębowe o tych wymiarach dostaniesz za

150,00.-/m2. Następnie przy zachowaniu tych samych zasad wykończyć u siebie. Będzie taniej.

Nie słychać żadnego głuchego dźwięku :o, pan pewnie nigdy po takiej podłodze nie chodził. Ja mam taką, potwierdzam długie dechy na legarach to podłoga dla pasjonatów, wg mnie parkiety czy jakieś krótkie cieniutkie deseczki nigdy nie będą tak pięknie wyglądać jak prawdziwe dechy na legarach. Mankamentem podłogi na legarach, przynajmniej mojej (wykonanej w bardzo tradycyjnej i starej metody) jest to, że przy mocnym podskakiwaniu potrafi sie "kołysać", no ale coś za coś, wygląda pięknie :) a mam szerokie dech niektóre nawet o szerokości 30 cm, długie są na 4-5 m, wygląda to bardzo ładnie :).

To nie jest mankament. Pasuje tutaj powiedzenie coś za coś.

Pan ma podłogę o zabudowie sportowej. Wyjątkowo oszczędza taka zabudowa stawy i kręgosłup. Jest to podłoga sama dla siebie. Inne są równie piękne, ciche lecz skodzą swoją sztywnością stawom i kręgosłupowi. Brawo! Tylko chwalić. Wielu sądzi, że tak ułożona podłoga się rozsypie. Nic podobnego. Jest trwała, stała a do tego elastyczna. Do takiej zabudowy potrzebni są świadomy wartości takiej podłogi dla zdrowia inwestor i doświadzcony w takich zabudowach wykonawca. Taka podłoga nie ma prawa skrzypieć, trzeszczeć nie ugina się w widoczny sposób jak wiele laminatów czy desk barlineckich położonych na nie przygotowanym podłożu.

W tej podłodze nie ma formaldehydu, izocyjanianów i innego paskudztwa.

Powierzchnię najlepiej olejować i woskować.

____________________________________________-

To nie jest mankament. Pasuje tutaj powiedzenie coś za coś.

Pan ma podłogę o zabudowie sportowej. Wyjątkowo oszczędza taka zabudowa stawy i kręgosłup. Jest to podłoga sama dla siebie. Powiem inne są równie piękne, ciche lecz skodzą swoją sztywnością stawom i kręgosłupowi. Brawo! Tylko chwalić.

____________________________________________-

Witam

Również chciałam położyć w salonie prawdziwe dębowe deski :) Jednak odwiedziłam salon Komfortu i znalazłam tam piękną podłogę firmy Panmar Wood. Jest lita deska dębowa, ręcznie heblowana, z widocznymi sękami, olejowana PIĘKNA jednym słowem. Jeżeli chodzi o legary to ponoć się już ich nie stosuje, zabierają dużo na wysokości i słychać taki głuchy dźwięk jak się po nich chodzi (słowa sprzedawcy z Komfortu). Podłoga, która mi się podoba to Dąb Rustic ręcznie heblowany - nie za jasny, nie za ciemny. Więcej info na stronie http://www.panmar.pl

Korzystając z okazji, to chciałam się zapytać jak taka podłoga sprawuje się w codziennym użytkowaniu. Jest ona chropowata i czy przez to nie będzie bardziej kłopotliwa w utzymaniu w czystości?? Przeczytałam kilka wątków o podłogach olejowanych a lakierowanych i dopóki nie zobaczyłam "na żywo" olejowanego drewna, to nie rozumiałam tych wszystkich ochów i achów nad tym rodzajem wykończenia. :wink: :oops: Teraz nic innego nie chce :D

Oczywiście, że będzie utrudnione prowadzenie po takiej podłodze szmaty czy mopa. Chropowate powierzchnie przytrzymują kurz. Trudno go usunąć. Wigotne ścieranie uciążliwe szmata pozostawia włokna. Podłoga jest rustykalna a więc-chłopska, siermiężna. Przypomina surową, sękatą tanią dechę ledwo co sheblowaną i pociągniętą tłustym boczkiem. Tak drzewiej wyglądały posadzki w dworkach. To nazywa się rystykalna- postarzana.

piekne są takie szerokie dechy... mój salon będzie miał niecałe 6m, więc może jednak warto się zastanowić nad długimi deskami. U nas w okolicy mogę dostać takie długiedeski (mąż się pytał czy w ogóle jest taka możliwość), oczywiście nie od ręki i nawet nie wiem za ile. Zdaję sobie sprawę, żę drewniana podłoga pracuje. Czy przy takich długich deskach nie będą się robiły większe szpary niż przy krótszych? I czy metoda ich położenia (legary czy klej) ma na to jakiś wpływ?

Oczywiście, że będzie utrudnione prowadzenie po takiej podłodze szmaty czy mopa. Chropowate powierzchnie przytrzymują kurz. Trudno go usunąć. Wigotne ścieranie uciążliwe szmata pozostawia włokna. Podłoga jest rustykalna a więc-chłopska, siermiężna. Przypomina surową, sękatą tanią dechę ledwo co sheblowaną i pociągniętą tłustym boczkiem. Tak drzewiej wyglądały posadzki w dworkach. To nazywa się rystykalna- postarzana.

To w sumie tak jak myślałam, tylko nie dopuszczałam do głosu rozsądku ;)

piekne są takie szerokie dechy... mój salon będzie miał niecałe 6m, więc może jednak warto się zastanowić nad długimi deskami. U nas w okolicy mogę dostać takie długiedeski (mąż się pytał czy w ogóle jest taka możliwość), oczywiście nie od ręki i nawet nie wiem za ile. Zdaję sobie sprawę, żę drewniana podłoga pracuje. Czy przy takich długich deskach nie będą się robiły większe szpary niż przy krótszych? I czy metoda ich położenia (legary czy klej) ma na to jakiś wpływ?

Jeżeli macie możliwość zdobycia takich desek to trzymać " łapę". Jakie będą to deski. Drewno iglaste- proponuję modrzew wygląda ładniej i ciekawiej niż sosna. Drewno liściaste to jakie. Ceny będą dużo wyższe niz te w handlu. Deska sosnowa długości 300cm x 11cm x 2,5cm klasa I kosztuje 65,00.-/m2

Szpary generalnie tworzą się wzdłuż desek czyli po ich bokach. Im wilgotniejsza deska tym bardziej skurczy się w otoczeniu o niskiej wilgotności.

Deski powinny mieć wilgotność 8% +_2%. Różnica 2% dla niewielkiej ilości desek . Klimat otoczenia powinien być zdrowy dla człowieka tj. 20C i 50% wilgotność. Wtedy deski nie "pracują". Deska sosnowa o szerokości 30cm w środowisku suchym np 30% zimą (ogrzewanie) skurczy się o 1,6mm każda.

Dlatego ważnym jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności w pomieszczeniu.

drewno musi też posiadać swoją optymalną wilgotność 8%. Bedzie trudno!

Drewno na podłogę o takich wymiarach musi być sezonowane następnie suszone i wykonane deski. U was te powinno poleżeć z rok.