jarekkur 24.04.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Oczywiście, że będzie utrudnione prowadzenie po takiej podłodze szmaty czy mopa. Chropowate powierzchnie przytrzymują kurz. Trudno go usunąć. Wigotne ścieranie uciążliwe szmata pozostawia włokna. Podłoga jest rustykalna a więc-chłopska, siermiężna. Przypomina surową, sękatą tanią dechę ledwo co sheblowaną i pociągniętą tłustym boczkiem. Tak drzewiej wyglądały posadzki w dworkach. To nazywa się rystykalna- postarzana. To w sumie tak jak myślałam, tylko nie dopuszczałam do głosu rozsądku Domek cacy. Domek jest nie podpiwniczony. Postawiony na gruncie rodzimym. Bardzo wane jest solidne wykonanie izolacji poziomych i pionowych. Ma to ogromny wpływ na klimat w domu a przedewszystkim na posadzki drewniane. Źle lub niestarannie wykonana izolacja spowoduje kłopoty i to duże. Salon w którym chcecie mieć drewno leży na...? No właśnie na czym.? Opisz dokładnie co zostało zrobione od gruntu rodzimego do wylewki w salonie i innych pomieszczeniach? ____________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.04.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 1.bejca palisander 2x na to podkład poliuretanowy syntetyczny i lakier. 2.olejo-wosk barwiony kolor brunatny a na to po wyschnieciu olej transparentny. najlepiej samemu dobrac kolory. Są pigmenty które mieszaja sie doskonale z olejami na podłoge, równiez bejce mozna mieszac ze soba. musza to byc bejce wodne. Merbau jest drewnem o gęstszej masie niż nasze europejskie i w porównaniu z nimi tłustym, moga być trudności z otrzymaniem odpowiedniego odcienia. Próby przeprowadzone na trzech deszczułkach o różnych odcieniach dadzą obraz człej powierzchni. _________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Serdecznie dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiula_81 24.04.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Oczywiście, że będzie utrudnione prowadzenie po takiej podłodze szmaty czy mopa. Chropowate powierzchnie przytrzymują kurz. Trudno go usunąć. Wigotne ścieranie uciążliwe szmata pozostawia włokna. Podłoga jest rustykalna a więc-chłopska, siermiężna. Przypomina surową, sękatą tanią dechę ledwo co sheblowaną i pociągniętą tłustym boczkiem. Tak drzewiej wyglądały posadzki w dworkach. To nazywa się rystykalna- postarzana. To w sumie tak jak myślałam, tylko nie dopuszczałam do głosu rozsądku Domek cacy. Domek jest nie podpiwniczony. Postawiony na gruncie rodzimym. Bardzo wane jest solidne wykonanie izolacji poziomych i pionowych. Ma to ogromny wpływ na klimat w domu a przedenwszystkim na posadzki drewniane. Źle lub niestarannie wykonana izolacja spowoduje kłopoty i to duże. Salon w którym chcecie mieć drewno leży na...? No właśnie na czym.? Opisz dokładnie co zostało zrobione od gruntu rodzimego do wylewki w salonie i innych pomieszczeniach? ____________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas cacy to będzie gdy już stanie, narazie tylko z ziemi wyszliśmy. Póki co w salonie jest kilka ton piachu Na początku maja będzie chudziak robiony, a potem nasz majster będzie działał bo zna się lepiej na budowaniu od nas .Wylewki planujemy na czerwiec/lipiec, powinny pięknie schnąć. Układanie podłóg mamy nadzieję zacząć gdzieś pod koniec roku, może październik/listopad. Prawie wszystkie ekipy mamy umówione, więc może się wyrobimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.04.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Wylewki planujemy na czerwiec/lipiec, powinny pięknie schnąć. Układanie podłóg mamy nadzieję zacząć gdzieś pod koniec roku, może październik/listopad. Prawie wszystkie ekipy mamy umówione, więc może się wyrobimy A czy to nie będzie za mało czasu? Dobrze Wam te wylewki wyschnął? Będziecie mieć już wtedy pewnie okna wstawione więc przepływ powietrza nie będzie aż tak swobodny. Na szczęście, można robić resztę bez kładzenia finalnej podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiula_81 24.04.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 A czy to nie będzie za mało czasu? Dobrze Wam te wylewki wyschnął? Będziecie mieć już wtedy pewnie okna wstawione więc przepływ powietrza nie będzie aż tak swobodny. Na szczęście, można robić resztę bez kładzenia finalnej podłogi Plan jest dobry, a z jego realizacją się okaże jak będzie. Jeżeli posadzka nie będzie dostatecznie sucha, nie zdecyduję się kłaść desek. A czy pod panele posadzka też musi mieć taką samą niską wilgotność co pod lite drewno? Mam na myśli Kahrs czy też Barlinka, choć na Barlinka jeszcze do końca zdecydowana nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.04.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 A czy to nie będzie za mało czasu? Dobrze Wam te wylewki wyschnął? Będziecie mieć już wtedy pewnie okna wstawione więc przepływ powietrza nie będzie aż tak swobodny. Na szczęście, można robić resztę bez kładzenia finalnej podłogi Plan jest dobry, a z jego realizacją się okaże jak będzie. Jeżeli posadzka nie będzie dostatecznie sucha, nie zdecyduję się kłaść desek. A czy pod panele posadzka też musi mieć taką samą niską wilgotność co pod lite drewno? Mam na myśli Kahrs czy też Barlinka, choć na Barlinka jeszcze do końca zdecydowana nie jestem. Oczywiście max. 2% mierzone metoda karbidową CM (Carbid Metode). Do tej metody potrebna jest wieda. Każdy inny sposób jest niedokładny i trzeba mieć wyjątkowo długie doswiadczenie aby nie wywołać wilka z lasu czyli zrobić fuszerkę. Nie tylko sucha ale stabilna, zwarta, wytrzymała itp. Drewno też musi być suche. ______________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiula_81 24.04.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Oczywiście max. 2% mierzone metoda karbidową CM (Carbid Metode). Do tej metody potrebna jest wieda. Każdy inny sposób jest niedokładny i trzeba mieć wyjątkowo długie doswiadczenie aby nie wywołać wilka z lasu czyli zrobić fuszerkę. Nie tylko sucha ale stabilna, zwarta, wytrzymała itp. Drewno też musi być suche. Właśnie poczytałam czym jest metoda karbidowa i nasunęło mi się kolejne pytanie: skąd wezmę odpowiedniego majstra??? Jakoś nie do końca wierzę, że ci moi pobiorą próbkę betonu, rozdrobnienią ją a potem zamkną w mierniku i poddadzą działaniu karbidu... Czytałam, że posadzka schnie średnio 1 cm na tydzień, więc może się wyrobimy w tym roku z większością prac. ...A suche, sezonowane drewno to już odrębna historia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolettaW 24.04.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 [firma zajmująca się drewnem nie wie że drzewo po scięciu i przerobieniu na deski nie jest już drzewem? i rozszerzalność tez ma inną Drzewo po przerobieniu nie staje sie tworzywem sztucznym, Podłogi drewniane z drewna litego są produkt w 100% naturalny, są materiałami reagującymi na zmieniające się warunki wilgotnościowe . deski oraz parkiet powinien mieć odpowiednią wilgotność. W lecie podłoga drewniana i poszczególne jej elementy będą nieznacznie pęcznieć w zimie natomiast będzie się kurczyć , w wyniku tych naprężęń powstają tak zwane szczeliny. drzewo pracuje głownie w długość co znaczy im dłuższe deski lub parkiet tym powstają większe naprężenia. Drogi panie radziła bym uzupełnić wiedze w tym zakresie zamiast robić sugestie ze kobiety nadają się tylko ddo garów pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka dyrektorka 24.04.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Witam nasza firma jest w stanie zrobić takie deski na zamówienie .Ale dobrze radziła bym sie zastanowic nad ta decyzja ponieważ deska jest to produkt z litego drewna powyżej 50 cm długości a wiec z wiazku z tym rosną koszty bo trzeba uzywac wysokiej jakości kleje 2 składnikowych , które są 2 x drozsze od kleji 1 składnikowych.Drzewo lite im dłuzsze tym bardziej pracuje .To znaczy przy karzdej zmienie pogody (wilgotności powietrza)drzewo lite ma wiekszą roszeżalność przez co powstaja tak zwane szczeliny.Jeśli jesteście państwo zainteresowani możemy udzielic wiecej informacji pod nr. tel. 022 771-82-80 firma zajmująca się drewnem nie wie że drzewo po scięciu i przerobieniu na deski nie jest już drzewem? i rozszerzalność tez ma inną drzewo (roślina) po ścięciu i przerobieniu na deski staje się DREWNEM według mojej wiedzy (jestem kobietą ) i drewno ma inną rozszerzalność a nie rozszeżalność tak wiem czepiam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.04.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 [firma zajmująca się drewnem nie wie że drzewo po scięciu i przerobieniu na deski nie jest już drzewem? i rozszerzalność tez ma inną Drzewo po przerobieniu nie staje sie tworzywem sztucznym, Podłogi drewniane z drewna litego są produkt w 100% naturalny, są materiałami reagującymi na zmieniające się warunki wilgotnościowe . deski oraz parkiet powinien mieć odpowiednią wilgotność. W lecie podłoga drewniana i poszczególne jej elementy będą nieznacznie pęcznieć w zimie natomiast będzie się kurczyć , w wyniku tych naprężęń powstają tak zwane szczeliny. drzewo pracuje głownie w długość co znaczy im dłuższe deski lub parkiet tym powstają większe naprężenia. Drogi panie radziła bym uzupełnić wiedze w tym zakresie zamiast robić sugestie ze kobiety nadają się tylko ddo garów pozdrawiam nie wiem kto Panią posłał do garów ale tak naprawdę drewno na długości nie podlega ani skurczowi ani pęcznieniu. Te zjawiska zachodzą głównie na szerokości i "w górę". Uzależnione jest to od cięcia drewna: styczne lub promieniowe inaczej wzdłużne lub radialne. Skracanie i wydłużenie się drewna jest tak znikome, że nie jest brane pod uwagę. Jest to 0,3 do 1%. Jedynie na dużych salach o długości 30m można przyjąć także pracę drewn na długości. A więc powtarzam z całą dobitnością nie występowania tego zjawiska w drewnie: drewno nie pracuje głównie na długości ! Wprawdzie pisze Pani o naprężeniach ale one akurat nie mają nic wspólnego ze szczelinami. Naprężenia na długości są przedewszystkim wynikiem wysychania. Drewno długie przybiera np. kształt śruby, śmigła lub czegoś podobnego. Krótko mówiąc skręca się. Proponuję trochę więcej cierpliwości w dociekaniu tych zjawisk. ________________________________________ vanitas vanitatum et omni vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.04.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 [firma zajmująca się drewnem nie wie że drzewo po scięciu i przerobieniu na deski nie jest już drzewem? i rozszerzalność tez ma inną Drzewo po przerobieniu nie staje sie tworzywem sztucznym, Podłogi drewniane z drewna litego są produkt w 100% naturalny, są materiałami reagującymi na zmieniające się warunki wilgotnościowe . deski oraz parkiet powinien mieć odpowiednią wilgotność. W lecie podłoga drewniana i poszczególne jej elementy będą nieznacznie pęcznieć w zimie natomiast będzie się kurczyć , w wyniku tych naprężęń powstają tak zwane szczeliny. drzewo pracuje głownie w długość co znaczy im dłuższe deski lub parkiet tym powstają większe naprężenia. Drogi panie radziła bym uzupełnić wiedze w tym zakresie zamiast robić sugestie ze kobiety nadają się tylko ddo garów pozdrawiam nie wiem kto Panią posłał do garów ale tak naprawdę drewno na długości nie podlega ani skurczowi ani pęcznieniu. Te zjawiska zachodzą głównie na szerokości i "w górę". Uzależnione jest to od cięcia drewna: styczne lub promieniowe inaczej wzdłużne lub radialne. Skracanie i wydłużenie się drewna jest tak znikome, że nie jest brane pod uwagę. Jest to 0,3 do 1%. Jedynie na dużych salach o długości 30m można przyjąć także pracę drewn na długości. A więc powtarzam z całą dobitnością nie występowania tego zjawiska w drewnie: drewno nie pracuje głównie na długości ! Wprawdzie pisze Pani o naprężeniach ale one akurat nie mają nic wspólnego ze szczelinami. Naprężenia na długości są przedewszystkim wynikiem wysychania. Drewno długie przybiera np. kształt śruby, śmigła lub czegoś podobnego. Krótko mówiąc skręca się. Proponuję trochę więcej cierpliwości w dociekaniu tych zjawisk. ________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 25.04.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Cedra wymieniłeś no fajnie swego razu szukałem 120m/kw nigdzie nie potrafiłem znaleść...(wiem że ceny też z kosmosu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolettaW 29.04.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 nie wiem kto Panią posłał do garów ale tak naprawdę drewno na długości nie podlega ani skurczowi ani pęcznieniu. Te zjawiska zachodzą głównie na szerokości i "w górę". Uzależnione jest to od cięcia drewna: styczne lub promieniowe inaczej wzdłużne lub radialne. Skracanie i wydłużenie się drewna jest tak znikome, że nie jest brane pod uwagę. Jest to 0,3 do 1%. Jedynie na dużych salach o długości 30m można przyjąć także pracę drewn na długości. A więc powtarzam z całą dobitnością nie występowania tego zjawiska w drewnie: drewno nie pracuje głównie na długości ! Wprawdzie pisze Pani o naprężeniach ale one akurat nie mają nic wspólnego ze szczelinami. Naprężenia na długości są przedewszystkim wynikiem wysychania. Drewno długie przybiera np. kształt śruby, śmigła lub czegoś podobnego. Krótko mówiąc skręca się. Proponuję trochę więcej cierpliwości w dociekaniu tych zjawisk. witam zgadzam się z panem szczeliny nie są wynikiem długości to było nawiązaniem do tego ze drzewo po ścięciu nadal pracuje również zgadzam się z faktem ze drzewo "skręca się "ciecie ma duże znaczenie ale w 90 % jest wykonywane wzdłuż pozdrawiam ________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 29.04.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 nie wiem kto Panią posłał do garów ale tak naprawdę drewno na długości nie podlega ani skurczowi ani pęcznieniu. Te zjawiska zachodzą głównie na szerokości i "w górę". Uzależnione jest to od cięcia drewna: styczne lub promieniowe inaczej wzdłużne lub radialne. Skracanie i wydłużenie się drewna jest tak znikome, że nie jest brane pod uwagę. Jest to 0,3 do 1%. Jedynie na dużych salach o długości 30m można przyjąć także pracę drewn na długości. A więc powtarzam z całą dobitnością nie występowania tego zjawiska w drewnie: drewno nie pracuje głównie na długości ! Wprawdzie pisze Pani o naprężeniach ale one akurat nie mają nic wspólnego ze szczelinami. Naprężenia na długości są przedewszystkim wynikiem wysychania. Drewno długie przybiera np. kształt śruby, śmigła lub czegoś podobnego. Krótko mówiąc skręca się. Proponuję trochę więcej cierpliwości w dociekaniu tych zjawisk. witam zgadzam się z panem szczeliny nie są wynikiem długości to było nawiązaniem do tego ze drzewo po ścięciu nadal pracuje również zgadzam się z faktem ze drzewo "skręca się "ciecie ma duże znaczenie ale w 90 % jest wykonywane wzdłuż pozdrawiam Witam Panią Nadal nie do końca nie rozumiem Pani wywodów. Pani zgadza się z faktem oczywistym, że drzewo się skręca. To widać w lesie wyjątkowo wyraźnie. Drewno również się skręca szczególnie poddane intensywnemu suszeniu. Co Pani ma na myśli mówiąc że cięcie ma duże znaczenie ale 90% jest wykonywane wzdłuż. O co chodzi? Czy o cięcie pnia na traku? To tak. Czy może o produkcję fryzów parkietowych? To już mniej mimo, że pozyskiwanie fryzów odbywa się wzdłuż pnia to deszczułki fryzów są cięte stycznie i radialnie. Słoje stojące i leżące. Czy może jest inaczej? ________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 29.04.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 no cóż....czy należy tu udowadniać rzeczy oczywiste??heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaitomek 12.03.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 odświeżam temat... deski lite jakiej firmy kupiliście?wasze spostrzeżenia co do jakości u różnych producentówczy warto kupowac deski o grubści 2cm czy starczy 1,5cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 13.03.2009 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 a jakiz to producentów..chcesz i znasz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masulda 14.03.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Ghost,próbowałam sięz Tobą skontaktować ale chyba nie otrzymałeś mojej wiadomości pryw.Chodziło mi właśnie o namiary na miejsce gdzie można kupić piękne dechy dębowe w klasie select(chyba tak się nazywa-chodziło mi o najwyższą klasę).Jestem z terenu woj.sląskiego, mam 100m kw powierzchni.Jeśli nie chcecie/nie możecie/ Panowie eksperci pisać na forum żeby nie robić reklamy to ja bardzo proszę o kontakt na priva,aczkolwiek skoro jest wątek o złych i dobrych wykonawcach to może jednak można na forum?Mnie jest wszystko jedno jak-chcę dobrze wydać niemałe pieniądze i proszę ekspertów o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
home.sweet.home 14.03.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Witam, także chętnie poczytam o sprawdzonych firmach (deski dębowe). Mamy do zrobienia ponad 150m2 i bardzo mi zależy na opiniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 14.03.2009 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 a gdyby tak nie mówiac nikomu ,przeciac te szerokie deski co tak natury pracuja na dwie warstwy 5 i 15 mm i ta 15 mm warstwe obrócic prostopadle do warstwy wierzchniej aby trzymała stabilnie warstwe wierzchnia to co było by ok ,jezeli chcecie zobaczyc i porozmawiac o takich deskach klejonych ,głdkich i postarzanych to zapraszam na targi budowlane tarbud wrocław hala ludowa firma ersste na stoisku z firma fromag od 20-22 marca 2009.Ps zapraszam cierpliwych termin realizacji zamówień 2010 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts