Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam mały problem z doprowadzeniem wody na działkę. Muszę wykonać przedłużenie istniejącego wodociągu o około 80 metrów.Mam go wykonać z ruru PVC o przekroju 110 mm. Problem w tym że układam go wzdłuż 3 działek jeszcze nie sprzedanych ( wystawionych do sprzedaży ) a obecni właściciele nie są zainteresowani doprowadzeniem do nich wody. Sam więc muszę ponieść koszty projektu,rur,ekipy itd... w sumie około 9 tyś zł. W gminie zaproponowali mi żebym nie przekazywał wodociągu gminie tylko czekał na nowych właścicieli i podzielił zapłaconą kwotę na 4 części (3 nowe działki i ja).Teraz mam pytanie czy przekrój rury 110 mm będzie dla nas wszystkich gwarantował dobre ciśnienie wody?. I czy takie gdybanie o zwrocie kosztów przez nowych właścicieli ma wogóle sens. Pozdrawiam wszystkich budujących i proszę o pomoc.
https://forum.murator.pl/topic/100693-zaopatrzenie-w-wod%C4%99-warunki-wykonania-przy%C5%82%C4%85cza/

Gmina ma rację!

Zbuduj wodociąg, ale nie "przekazuj" go gminie, tylko poczekaj na pozostałych zainteresowanych.

Dokąd nie przekażesz gminie swojej roboty, pozostali właściciele działek, którzy zechcą się do wodociągu przyłączyć, muszą Ci za to zapłacić.

Jeśli zaś oddasz swój wodociąg gminie, właściciele pozostałych działek Cię zignorują i zgodnie z prawem przyłączą się bezpłatnie do tego, co sam zbudowałeś.

Pozdrawiam.

Witam, mam mały problem z doprowadzeniem wody na działkę. Muszę wykonać przedłużenie istniejącego wodociągu o około 80 metrów.Mam go wykonać z ruru PVC o przekroju 110 mm. Problem w tym że układam go wzdłuż 3 działek jeszcze nie sprzedanych ( wystawionych do sprzedaży ) a obecni właściciele nie są zainteresowani doprowadzeniem do nich wody. Sam więc muszę ponieść koszty projektu,rur,ekipy itd... w sumie około 9 tyś zł. W gminie zaproponowali mi żebym nie przekazywał wodociągu gminie tylko czekał na nowych właścicieli i podzielił zapłaconą kwotę na 4 części (3 nowe działki i ja).Teraz mam pytanie czy przekrój rury 110 mm będzie dla nas wszystkich gwarantował dobre ciśnienie wody?. I czy takie gdybanie o zwrocie kosztów przez nowych właścicieli ma wogóle sens. Pozdrawiam wszystkich budujących i proszę o pomoc.

Ja mam dokładnie taką samą sytuację tylko 200 metrów a nie 80.

Po interwencji i burmistrza zgodzili sie na zmniejszenie rury do 90.

W tej chwili gmina rozpatruje możliwość wprowadzenia takiej procedury aby podpisywać z inwestorem umowę na odkupienie rozbudowanej sieci kiedy będzie gotowa.

Czytałem iż zmuszanie inwestorów do rozbudowy na własny koszt nie jest do końca zgodne z prawem, ale nie mogłem znaleść aktu prawnego który to gwarantuje

PS. Nieodprzekazywanie instalacji na własność gminy jest OK, ale konsekwencja jest taka iz odpowiadasza za konserwacje tej instalacji ...

slawek