Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZEPROWADZKA???

Recommended Posts

Witam, proszę wypowiedzcie się na ten temat: dom budowany z pustaka Kozłowice 3W ocieplony styropianem, przykryty deską i papą we wrześniu, okna nie zabite aby ładnie schło. Okna PCV luty, tynki gipsowe kwiecień, wylewki mixokret po weekendzie majowym, płytki sierpień, czy można wprowadzić się w listopadzie??? Killku znajomych straszy mnie że będzie za wilgotno, grzyb itd, mam dylemat bo aby wykończyć muszę sprzedać mieszkanie. Acha ogrzewanie - ekogroszek, zamierzam rozpalić już we wrześniu... Co Wy sądzicie...

U mnie tynki wewnętrzne cementowo wapienne były w styczniu/lutym, podłoga z miksokreta w kwietniu, wprowadziłem się na początku czerwca. Później było tylko docieplenie i tynk zewnętrzny. Grzybek wyszedł pod listwami przy podłodze w zabudowanej szafie i pod lustrem w wiatrołapie. Oczyściłem, pomalowałem, otworzyłem szafę i zacząłem mocniej grzać. I po kłopocie. Wychodzi na to, że można tak budować ale trzeba lepiej grzać i wietrzyć.

Zacząłem budowę w połowie kwietnia 2007, od grudnia 2007 mieszkam i grzeję normalnie, wcześniej dogrzewałem kominkiem. Woda po ścianach i oknach wbrew zapowiedziom się nie lała (i nie leje), kałuży na podłogach nie ma, płytki nie poodpadały, grzybów nie stwierdzono ;) Nie masz na co czekać, w listopadzie możesz się śmiało wprowadzić ;)

w czerwcu wbiłam pierwszą łopatę.

Od grudnia mieszkam.

Ale taka budowa to karkołomne zadanie. Każdego dnia wiedziałam co będziemy robić na 2 miesiące naprzód (co doprowadzało mojego małża do obłędu, bo on nie ogarniał tego co się dzieje tu i teraz a ja chciałam ustalać to co będzie :lol: ) do ekip dzwoniłam od miesiąca przed wejściem mniej więcej 2 razy w tygodniu żeby nie zapomnieli, byłam elastyczna aż do bólu (jak dekarz miał obsuwę to w ciągu 2 dni znalazłam cieślę a dekarza zmusiłam żeby choć położył folię - i tynkowałam) :D To było piekło. Chcesz przez to przejść? Zacznij już teraz rozpisywać i umawiać fachowców na terminy...

Wilgoć była przez pierwszy miesiąc grzania CO. Zawsze jest, nawet jak dom stał i sechł. Może było troszkę więcej, ale nic nie ciekło nigdzie. Nic nie zbutwiało, no tynki troszkę jednak popękały, ale też tynkarze byli do d...

Od grudnia mieszkam.

Ale taka budowa to karkołomne zadanie. Każdego dnia wiedziałam co będziemy robić na 2 miesiące naprzód (..)To było piekło. Chcesz przez to przejść? Zacznij już teraz rozpisywać i umawiać fachowców na terminy...

temat wątku jest chyba trochę inny, niemniej gratuluję sprawności i logistyki ;-)

a co do głównego pytania - u mnie właśnie robią sie tynki, wylewki na początku czerwca, wprowadzić chce się późną jesienią. myślę, że nie ma co się bac wilgoci...

Witam, proszę wypowiedzcie się na ten temat: dom budowany z pustaka Kozłowice 3W ocieplony styropianem, przykryty deską i papą we wrześniu, okna nie zabite aby ładnie schło. Okna PCV luty, tynki gipsowe kwiecień, wylewki mixokret po weekendzie majowym, płytki sierpień, czy można wprowadzić się w listopadzie??? Killku znajomych straszy mnie że będzie za wilgotno, grzyb itd, mam dylemat bo aby wykończyć muszę sprzedać mieszkanie. Acha ogrzewanie - ekogroszek, zamierzam rozpalić już we wrześniu... Co Wy sądzicie...

Najwięcej wody jest w wylewkach i tynkach, jeśli dobrze przeschną - nie będzie w domu wilgoci. Możesz kupić elektroniczny termometr z higrometrem (20 zł) i kontrolować wilgotność w domu. U mnie przed pierwszą zimą w domy była wilgotność ok. 40%. Tynki robione w lipcu, a wylewki w sierpniu.

Od grudnia mieszkam.

Ale taka budowa to karkołomne zadanie. Każdego dnia wiedziałam co będziemy robić na 2 miesiące naprzód (..)To było piekło. Chcesz przez to przejść? Zacznij już teraz rozpisywać i umawiać fachowców na terminy...

temat wątku jest chyba trochę inny, niemniej gratuluję sprawności i logistyki ;-)

a co do głównego pytania - u mnie właśnie robią sie tynki, wylewki na początku czerwca, wprowadzić chce się późną jesienią. myślę, że nie ma co się bac wilgoci...

o wilgoci też pisałam :D

tak na serio rynki schną dobrze albo jak działa CO albo latem jak jest upał. Latem pewnie najlepiej. Zimą jak sie nie ogrzewa to sobie można baardzo długo czekać aż wyschną. Tak do lata :D