kudlatyg 10.09.2003 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Buduje domek Kupiłem działkę. Las w odległości 100 metrów przylega do niej od zachodu. Aż któregoś dnia patrze od strony południowej sąsiad posadził sosny. ok 60 arów. 2 metry od granicy czyli 10 od domu. SUPER!!! za 5 lat bede miał wielkie krzaki za oknem a za 10 ciemno w domu i zero słońca przez cały rok (szczególnie w zmie będzie dokuczliwe). Dodam że ten przyszły las ma długość 150 metrów. Interwencja w gminie i dodtałem odpowiedz. "Mimo że zalesienie tej działki nie zgadza się z gminnym planem zagospodarwania przestrzennego (działka rolna) gmina nie ma mozliwości prawnych aby nakazać usuniecie drzew." Co ty robić? Podpalić W7yciąć zjeść ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 10.09.2003 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Pogodzić się? Dogadać się z sąsiadem? Las obok nie jest taki najgorszy, można chodzić na grzyby (nie ironizuję, też mieszkamy obok lasu). Pewnie, że trochę szkoda słońca, ale może nastawić się na doświetlanie z innych stron Akurat nasz dom z różnych przyczyn ma mieć tylko jedno okno od południa, poprzedni nie miał żadnego i nie było źle. Jeśli jeszcze nie ruszyłeś z budową, to może warto się zastanowić, czy nie zmienić ustawienia domu na działce, albo pomyśleć o innym rozmieszczeniu okien. Las w odległości 100m bardzo nie zacienia (czyli zachód dobry). Poza tym ma być coraz cieplej, a jak są upały, to cień się przydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przmslw 11.09.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Zobacz ten wątek i znajdź pozytywne strony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.09.2003 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Część działki mam porośnięte drzewami (rosły już przed jej kupnem). Większość chcę pozostawić więc mam pytanie, czy sąsiad może jakoś nakazać mi wycięcie tych drzew z jakiś powodów? z jakich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 12.09.2003 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Mam sporą działkę - jest to działka rolna i już od kilku lat wraz z tesciem małymi kroczkami, mozolnie zalesiamy te odłogi. Las ma już nawet ponad 6 m wysokości ........ Chcemy mieć las koło domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 12.09.2003 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Rafałek: z tego co wiem, to na każdorazowe ścięcie drzew (oprócz owocowych i nie przekraczających jakiejś tam wysokości) trzeba mieć pozwolenie. Nie sądzę, żeby sąsiad był ponad tym prawem. Sąsiad ma prawo natomiast zażądać od Ciebie, żebyś usunął gałęzie wchodzące na jego posesję. Jeśli się nie zastosujesz, to może je sam ściąć (ale same gałęzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts