Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego halogeny 12V buczą?

Recommended Posts

Kupiłem halogeny 230V w oprawkach. Nie podobał mi się kolor światła więc zamontowałem transformator toroidalny i założyłem halogeny 12V. No i jak włączę światło to słyszę ciche buczenie. Trochę podobny dźwięk wydają oprawy świetlówkowe w garażu.

Nie buczy mi na pewno transformator, bo jest on umiejscowiony na strychu po drodze przewodu zasilającego oświetlenie.

Instalacja wygląda tak: od transformatora biegnie jeden kabel wspólny 2x2,5 mm. Przy pierwszej żarówce jest rozgałęzienie na dwie nitki po trzy halogeny na każdej. Przewody 2x2.5mm w peszlach nad płytą k-g i wełną. Wszyskie łączenia kabli są za pomocą kostek.

Co to może być? Czy może delikatne umocowanie żarówki w oprawkach?

Jestem zdziwiony, bo orginalnie przy halogenach 230V nic nie było słychać.

Moim zdaniem tylko trafo może wydawać takie dźwięki a, że jest na strychu, to o niczyn nie świadczy, 50hz jest niską częstotliwością i w bardzo prosty sposób przeniesie się nawet po konstrukcji domu. Prawdopodobnie zwoje są zalane mało dokładnie. Jedyny sposób to zamocowaś trafo na piance lub zawiesić na niepalnym sznureczku :D tak aby nie dotykało do ściany bądź innego elementu konstrukcji domku.

Piszesz że masz podpięte 6 halogenów.

Jeżeli są to halogeny 50W to spodziewaj się w najbliższym czasie pożaru bo tym kabelkiem płynie 25A.

Przy 35W będzie to 17,5A co powoduje i tak zagrożenie.

Osobiście nie odważyłbym się podpiąć kabelkiem 2x2,5mm2 6 halogenów, chyba że sa to halogeny o mocy 20W lub mniejszej.

Połączenia na kostki też w tym przypadku nie wróżą najlepiej, szczególnie przy takim obciążeniu.

żarówka nie ma prawa "głosu", halogenowa też.

Jedynym winnym może być trafo, lub o zgrozo iskrzy Ci jakiś styk w jednej z kostek (grozi pożarem).

Sprawdź czy przewody nie są za cienkie i trafo przeciążone dla bezpieczeństwa.

Jeśli parametry wszystkiego są dobrze dobrane to wymień to trafo bo masz prawo do sprawnego czyli cichego również.

PS:

Montowałem trafia bezpośrednio na podwieszanym suficie i nie wydobywały się żadne dźwięki.

Jeżeli są to halogeny 50W to spodziewaj się w najbliższym czasie pożaru bo tym kabelkiem płynie 25A.

Osobiście nie odważyłbym się podpiąć kabelkiem 2x2,5mm2 6 halogenów, chyba że sa to halogeny o mocy 20W lub mniejszej.

Połączenia na kostki też w tym przypadku nie wróżą najlepiej, szczególnie przy takim obciążeniu.[/quot

Przewód DY 2.5 mm2 ulozony pojedynczo w peszlu = 27A obciazalnosci dlugotrwalej. Przewód 2.5 mm2 2 zylowy ulozony w tynku lub na tynku = 34 A obciazalnosci dlugotrwalej. W temp. otoczenia 25 stopni C. (miedziany oczywiscie)

Połączenia na kostki też w tym przypadku nie wróżą najlepiej, szczególnie przy takim obciążeniu.[/quot

Przewód DY 2.5 mm2 ulozony pojedynczo w peszlu = 27A obciazalnosci dlugotrwalej. Przewód 2.5 mm2 2 zylowy ulozony w tynku lub na tynku = 34 A obciazalnosci dlugotrwalej. W temp. otoczenia 25 stopni C. (miedziany oczywiscie)

I wg Ciebie z tego wynika że może spokojnie spać?

Ten peszel z przewodem dobrze izolowany w ociepleniu. Teoria często nie ma nijak do praktyki. Takie podłączenie będzie funkcjonowało przez rok, może dłużej aż do nieszczęścia, które zacznie się w najbardziej newralgicznym z punktu spadku napięcia w obwodzie miejscu.

Jeśli jest transformator to mogą buczeć przewody.

Zmienny prąd sporej wartości płynący przez przewód w pobliżu metalowych (ferromagnetycznych ) elementów (n.p. stelaż pod płyty GK) może powodować drgania.Można zmienić trafo na zasilacz impulsowy (w sklepie to nazywają transformatorem elektronicznym).

Jeśli jest transformator to mogą buczeć przewody.

Zmienny prąd sporej wartości płynący przez przewód w pobliżu metalowych (ferromagnetycznych ) elementów (n.p. stelaż pod płyty GK) może powodować drgania.Można zmienić trafo na zasilacz impulsowy (w sklepie to nazywają transformatorem elektronicznym).

Stawiał bym na to. Konstrukcje z KG mają tendencje do wpadania w wibracje. Ale trzeba sprawdzać po kolei, zacznij od trafo, bo to najprościej.