wazik 24.04.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Witam,Mam taki problem, w zimę dosyć szybko wystudza mi się poddasze, natomiast w lato panuja tam dosyć wysokie tempertatury. Domyslam się że problemem jest kiepska izolacja stropu, mianowicie wygląda to tak:płyty KGfolia wełna 15 cm (twarda) Mam zamiar dołozyć 5 cm wełnę mineralną(isover) , a całość jeszcze odeskować. (tak żebym mógł chodzić po strychu, w tej chwili jest to niemozliwe bo jest tylko wełna i płyty KG) Czy to rozwiąże moje problemy, w jakimś stopniu?co polecacie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.04.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 nic nie rozumiem.to strych użytkowy czy nie? Jeżeli nie możesz po nim chodzić, to chyba nieużytkowy, a wtedy co ci przeszkadza, że jest na nim gorąco? daj wentylację i i się ochłodzi...A gdzie byś nie kładł, to lepiej 10 cm a nie 5... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 24.04.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 nic nie rozumiem. to strych użytkowy czy nie? Jeżeli nie możesz po nim chodzić, to chyba nieużytkowy, a wtedy co ci przeszkadza, że jest na nim gorąco? daj wentylację i i się ochłodzi... A gdzie byś nie kładł, to lepiej 10 cm a nie 5... Spieszę wytłumaczyć - mam nadzieje ze ja zrozumiałem. Autor watku ma poddasze użytkowe. Na "suficie" są jetki, pomiędz jętkami wełna, folia, wieszczki, płyta KG. I jest gorąco. Pytanie jest takie czy dołożenie kilku cm wełny + zrobienie deskowania na jetkach przez co uzyska się pakamerę, graciarnie - patrząc od góry od kalenicy do jetki - pozwoli na lepszą izolacyjność cieplną na samym poddaszu użytkowym. Poza tym uzyskuje się przestrzeń na trzymanie gratów. Niektórzy także docieplają wełną pomiedzy krokwiami przestrzeń na tym stryszku na graty (docieplenie krokwi od kalenicy do jętki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wazik 24.04.2008 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Mario1976 bardzo dobrze zrozumiałeś, a więc czy takie coś pomoże?? Chodzi o to że 10 cm wełny raczej się nie zmieści bo wtedy nie będę wstanie tego odeskować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.04.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Dorzucenie wełny zawsze poprawi trochę parametry izolacyjne. Powiedz nam jeszcze czym jest sam dach przykryty? Bo to też może nieć lekki wpływ na temperaturę u CIebie panującą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wazik 24.04.2008 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Dach jest przykryty balchodachówka Planja + folia tyvek, bez deskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 24.04.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Dach jest przykryty balchodachówka Planja + folia tyvek, bez deskowania. A między krokwiami ile masz wełny ? I jtylko edna warstwa pomiędzy czy druga wartswa "w poprzek krokwi" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wazik 24.04.2008 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Pomiedzy krokwiami nie ma wełny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.04.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Pomiedzy krokwiami nie ma wełny.. Dziękujemy i wszystko jasne chociaż dziwne Jeżeli między krokwiami nie ma wełny, to może chociaż w poprzek jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.04.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Pomiedzy krokwiami nie ma wełny.. Dziękujemy i wszystko jasne chociaż dziwne Jeżeli między krokwiami nie ma wełny, to może chociaż w poprzek jest No chyba że pomiędzy krokwiami na stryszku nie ma wełny ale na poddaszu już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wazik 24.04.2008 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Jest tak, wyobraźmy sobie ,że wchodzimy na strych i: podłoge stanowią jętki , pomiedzy którymi jest wata ok 15 cm i tu chciałbym dołozyc jakieś 5 cm (bo więcej może się nie dać) i odeskować to żeby było chłodniej w lato cieplej w zimie i żeby czasem kominiarz mi nie wpadł przez sufit do domu. Natomiast pomiedzy krokwiami nie ma wełny bo nie zalezy mi żeby strych był ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.04.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 DobraA teraz jeszcze nam powiedz jak wygląda zabudowa poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.04.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Jest tak, wyobraźmy sobie ,że wchodzimy na strych i: podłoge stanowią jętki , pomiedzy którymi jest wata ok 15 cm i tu chciałbym dołozyc jakieś 5 cm (bo więcej może się nie dać) i odeskować to żeby było chłodniej w lato cieplej w zimie i żeby czasem kominiarz mi nie wpadł przez sufit do domu. Natomiast pomiedzy krokwiami nie ma wełny bo nie zalezy mi żeby strych był ocieplony. tu powinieneś dodać ze pomiędzy krokwiami jest wełna na długości poddasza a nie ma na długości stryszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wazik 24.04.2008 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Edde masz racje, dokładnie tak jest. A jeśli chodzi o zabudowe to nie wiem co mam napisać.. normalne 100m2 mieszkania. Kuchnia, łaznienka, salon i 2 sypialnie.Wybacz, ale nie bardzo rozumiem zabudowa poddasza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 24.04.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 5 cm ocieplenia da Ci niewielka poprawę, na sufit dołuż 10cm wełny( 2 x 5cm). 25cm wełny na suficie to takie minimum. Ja ocieplając sufit na jętki nabiłem łaty i ułożyłem pierwsza warstwę wełny 5cm, pózniej w poprzek nabiłem znowu łaty i ponownie ułozyłem 5cm wełny.A na koniec do łat poprzybijałem deski i zrobiłem podłoge na stryszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 24.04.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Czy po takim strychu można bez obaw spacerować? Mam tu na myśli pękanie połączeń na płytach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.04.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 5 cm ocieplenia da Ci niewielka poprawę, na sufit dołuż 10cm wełny( 2 x 5cm). 25cm wełny na suficie to takie minimum. Ja ocieplając sufit na jętki nabiłem łaty i ułożyłem pierwsza warstwę wełny 5cm, pózniej w poprzek nabiłem znowu łaty i ponownie ułozyłem 5cm wełny.A na koniec do łat poprzybijałem deski i zrobiłem podłoge na stryszku. ciekawie zrobiłeś, jak rozumiem dodatkową izolację idąc w górę od jętek oszczędzając wysokość pomieszczeń, i tu masz dodatkowe 10cm a czy dałeś też dodatkowe 10cm na skosach poddasza? bo bez tego samo pogrubienie góry jest nie do końca sensowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wazik 25.04.2008 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 bladyy78 włanie o takie rozwiązanie mi chodziło, bo inaczej nie zmieściło by mi się 10 cm wełny. Powiedz mi jeszcze tylko czy te łati i na koniec deski nalezy impregnować?? edde u mnie niestety nic ze skosami juz nie zrobie na szczęście nie stanowią one bardzo dużej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 25.04.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 A wiec tak łaty zostały mi po robocie dachu. Wiec je wykorzystałem. Łaty i deski zaimpregnowałem, ale impregnowałem je własnym impregnatem (roztworem soli i siarczanu miedzi ). Robal się tego na pewno nie chwyci . Na skosy na poddaszy użytkowym w poprzek miedzy ruszt dałem również 10 cm wełny a na sufit 5cm. W sumie na suficie mam 30cm a na skosach 25cm ocieplenia. Aha i jeszcze jedno zaważyłem ciekawy efekt ocieplając poddasze na całości do rusztu przykleiłem folie z powłoką aluminiowaną. I powiem szczerze nie wiem czy wszystkie folie tak działają czy, czy może taki efekt daje folia z powłoka aluminiową, ale po jej przyklejeniu w pokoju w którym ją kleiłem automatycznie spadała temp o 2*C, a że robiłem to w zimie i w domu nie grzałem po założeniu tej folii w pokoju było jak w lodówce wrr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts