Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ukrop na poddaszu

wazik

Recommended Posts

Witam,

Mam taki problem, w zimę dosyć szybko wystudza mi się poddasze, natomiast w lato panuja tam dosyć wysokie tempertatury. Domyslam się że problemem jest kiepska izolacja stropu, mianowicie wygląda to tak:

płyty KG

folia

wełna 15 cm (twarda)

Mam zamiar dołozyć 5 cm wełnę mineralną(isover) , a całość jeszcze odeskować. (tak żebym mógł chodzić po strychu, w tej chwili jest to niemozliwe bo jest tylko wełna i płyty KG)

Czy to rozwiąże moje problemy, w jakimś stopniu?

co polecacie?

Pozdrawiam

nic nie rozumiem.

to strych użytkowy czy nie? Jeżeli nie możesz po nim chodzić, to chyba nieużytkowy, a wtedy co ci przeszkadza, że jest na nim gorąco? daj wentylację i i się ochłodzi...

A gdzie byś nie kładł, to lepiej 10 cm a nie 5...

nic nie rozumiem.

to strych użytkowy czy nie? Jeżeli nie możesz po nim chodzić, to chyba nieużytkowy, a wtedy co ci przeszkadza, że jest na nim gorąco? daj wentylację i i się ochłodzi...

A gdzie byś nie kładł, to lepiej 10 cm a nie 5...

Spieszę wytłumaczyć - mam nadzieje ze ja zrozumiałem. Autor watku ma poddasze użytkowe. Na "suficie" są jetki, pomiędz jętkami wełna, folia, wieszczki, płyta KG. I jest gorąco. Pytanie jest takie czy dołożenie kilku cm wełny + zrobienie deskowania na jetkach przez co uzyska się pakamerę, graciarnie - patrząc od góry od kalenicy do jetki - pozwoli na lepszą izolacyjność cieplną na samym poddaszu użytkowym. Poza tym uzyskuje się przestrzeń na trzymanie gratów. Niektórzy także docieplają wełną pomiedzy krokwiami przestrzeń na tym stryszku na graty (docieplenie krokwi od kalenicy do jętki)

Jest tak, wyobraźmy sobie ,że wchodzimy na strych i: podłoge stanowią jętki , pomiedzy którymi jest wata ok 15 cm i tu chciałbym dołozyc jakieś 5 cm (bo więcej może się nie dać) i odeskować to żeby było chłodniej w lato cieplej w zimie i żeby czasem kominiarz mi nie wpadł przez sufit do domu. Natomiast pomiedzy krokwiami nie ma wełny bo nie zalezy mi żeby strych był ocieplony.

Jest tak, wyobraźmy sobie ,że wchodzimy na strych i: podłoge stanowią jętki , pomiedzy którymi jest wata ok 15 cm i tu chciałbym dołozyc jakieś 5 cm (bo więcej może się nie dać) i odeskować to żeby było chłodniej w lato cieplej w zimie i żeby czasem kominiarz mi nie wpadł przez sufit do domu. Natomiast pomiedzy krokwiami nie ma wełny bo nie zalezy mi żeby strych był ocieplony.

tu powinieneś dodać ze pomiędzy krokwiami jest wełna na długości poddasza a nie ma na długości stryszku ;)

5 cm ocieplenia da Ci niewielka poprawę, na sufit dołuż 10cm wełny( 2 x 5cm). 25cm wełny na suficie to takie minimum. Ja ocieplając sufit na jętki nabiłem łaty i ułożyłem pierwsza warstwę wełny 5cm, pózniej w poprzek nabiłem znowu łaty i ponownie ułozyłem 5cm wełny.A na koniec do łat poprzybijałem deski i zrobiłem podłoge na stryszku.

5 cm ocieplenia da Ci niewielka poprawę, na sufit dołuż 10cm wełny( 2 x 5cm). 25cm wełny na suficie to takie minimum. Ja ocieplając sufit na jętki nabiłem łaty i ułożyłem pierwsza warstwę wełny 5cm, pózniej w poprzek nabiłem znowu łaty i ponownie ułozyłem 5cm wełny.A na koniec do łat poprzybijałem deski i zrobiłem podłoge na stryszku.

ciekawie zrobiłeś, jak rozumiem dodatkową izolację idąc w górę od jętek oszczędzając wysokość pomieszczeń, i tu masz dodatkowe 10cm a czy dałeś też dodatkowe 10cm na skosach poddasza? bo bez tego samo pogrubienie góry jest nie do końca sensowne

bladyy78 włanie o takie rozwiązanie mi chodziło, bo inaczej nie zmieściło by mi się 10 cm wełny. Powiedz mi jeszcze tylko czy te łati i na koniec deski nalezy impregnować??

edde u mnie niestety nic ze skosami juz nie zrobie na szczęście nie stanowią one bardzo dużej powierzchni.

A wiec tak łaty zostały mi po robocie dachu. Wiec je wykorzystałem. Łaty i deski zaimpregnowałem, ale impregnowałem je własnym impregnatem (roztworem soli i siarczanu miedzi ). Robal się tego na pewno nie chwyci . Na skosy na poddaszy użytkowym w poprzek miedzy ruszt dałem również 10 cm wełny a na sufit 5cm. W sumie na suficie mam 30cm a na skosach 25cm ocieplenia.

Aha i jeszcze jedno zaważyłem ciekawy efekt ocieplając poddasze na całości do rusztu przykleiłem folie z powłoką aluminiowaną. I powiem szczerze nie wiem czy wszystkie folie tak działają czy, czy może taki efekt daje folia z powłoka aluminiową, ale po jej przyklejeniu w pokoju w którym ją kleiłem automatycznie spadała temp o 2*C, a że robiłem to w zimie i w domu nie grzałem po założeniu tej folii w pokoju było jak w lodówce wrr.