Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MALFARB farba, farby: opinie, uwagi, malowanie, kolory, rodzaje

daggulka

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Znalazłam w składach PSB farby firmy MALFARB .

Gama kolorów ok- da się coś wybrać :wink: , cena w miarę atrakcyjna bo 80zł za 10l farby :roll: .

Chodzi o tą farbę-akryl color:

http://www.malfarb.pl/produkty/zewn/images/01.jpg

Jest to farba nadająca się na zewnątrz jak i do wnętrz.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

• 2 months później...

podnoszę wątek

Malfarb u mnie kosztuje 55zł za 5l

kupiłam jedno opakowanie na próbę

Za to dekoral kosztuje już 80-85zł

Patrząc na to że pewnie będę musiała kupić 2 opakowania aby pokryć ściany to wydam za Malfarb 110zł a za dekorala160zł różnica co najmniej 50zł

Ale dziś też zakupiłam 10 l wiaderko białej śnieżkę 50złi i pigmenty, też mam zamiar wypróbować takie rozwiązanie, bo przy wykończeniówce kaski mało :wink: , maluje bezpośrednio na tynk cem- wap, zagruntowany wapnem, kupiłam też dziś uni grunt, ale ta dodatkowa praca nie jest mi na rękę, zobaczymy......

Jeszcze rok temu miałem 2 sklepy z farbami w Radomiu i mogę się podzielić opiniami klientów.

Otóż wielu chwaliło sobie tą farbę, byli z niej zadowoleni.

Byli to klienci, dla których bardziej liczy się farba, a nie marketing produkujących jej korporacji.

Klienci, którzy ją kupowali przychodzili przeważnie z malarzami, którzy sami wybierali farby ( w zadanym przedziale cenowym), bardzo wielu wybierało właśnie malfarb, nie zawsze decydowało to, że był najtańszy.

Najlepiej jednak sprzedawała się taka farba:

http://netgips.pl/index.php?products=product&prod_id=440

Biała Jedynka, miałem ją po 33zł za 10l, szła jak woda.

Są to jednak fabry, które po kliku latach będą wymagały odświeżenia. Normalka.

Jeżeli masz dużo kasy i mieszkasz w czystej okolicy, może warto pokusić się o beckersa, z oryginalnymi barwnikami, które nie płowieją.

Jakość tych farb jest lepsza (dłużej jak nowe) ale nie wiem czy warta swojej ceny.

Inna kwestia to fabry lateksowe, satynowe i inne.

Osobiście polecam Jedynkę, i białą i żelową jednokrotnego krycia i inne barwione w fabryce.

Ale nigdy nie kupowane w supermarketach, tam idzie inny gatunek, a w dodatku przeważnie jest drożej.

Witam

Mam sklepiki z farbami w poznaniu i warszawie, powiem szczerze że najlepiej sprzedający się towar to farby Magnat. Sam jeszcze nie korzystałem, ale we wrześniu mam odnawianie w domu i na pewno spróbuje. Ceny są różne, zalezy gdzie kupujesz.

Ale tez najdrozsze liczac dwukrotne malowanie. Czy rzeczywiscie wystarczy jedna warstwa ??

Witam

Mam sklepiki z farbami w poznaniu i warszawie, powiem szczerze że najlepiej sprzedający się towar to farby Magnat. Sam jeszcze nie korzystałem, ale we wrześniu mam odnawianie w domu i na pewno spróbuje. Ceny są różne, zalezy gdzie kupujesz.

Ale tez najdroższe liczac dwukrotne malowanie. Czy rzeczywiście wystarczy jedna warstwa ??

Zdecydowanie nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Jeżeli bazujesz na farbach z supermarketu to na pewno cena farb MAGNAT jest wyższa (co przekłada sie na jej lepszą jakość, trwałość i bezpieczeństwo). Nie jestem ekspertem w dziedzinie technik malarskich, ale rozmawiam z ludźmi i chyba każdy wie że zazwyczaj kładzie się dwie warstwy tak, aby uzyskać lepszy efekt. Ludzie najczęściej korzystają z farb nobiles, dulux, oraz śnieżki. Farbami z supermarketu może Pan sobie pomalować najwyżej garaż, bo tylko do tego się nadają.

brakuje informacji do ww postu - dotyczy farb noname i lub promocyjnych

czym sie rożni np. tkurilla kupiona w leroyu od farby kupione np w przeźmierowie na rynkowej u autoryzowanego przedst.

Tutaj pewnie zaraz się zacznie na temat produktów dostarczanych do marketów i na normalny rynek...

Różnica między dobrymi farbami (np. MAGNAT lub DULUX) a tymi z niższej półki( gorszymi jakościowo najczęściej dystrybuowanymi na skalę masową np. w supermarketach na myśl przychodzi mi jedynka ) jest dokładnie taka sama jak różnica między dobrą a kiepską ekipą remontową. To jest tylko i wyłącznie kwestia opinii fachowców, własnych doświadczeń i poczucia dobrego smaku.

Co do farb Tikkurila to nie jestem zwolennikiem fińskiej jakości. Przyznam szczerze że jestem zwolennikiem Śnieżki i ewentualnie farb dulux.