Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie umieścić okno w salonie żeby było funkcjonalnie?

damimax

Recommended Posts

...dodatkowe okno, bo tarasowe zostaje na swoim miejscu.

Planuję dołożyć okno w salonie i chciałabym aby znalazło się przy planowanym stole. Ścianka oddzielająca kuchnie od salonu będzie częściowo zlikwidowana - ma powstać barek, przy którym, od strony salonu mają stać 2 hokery.

I teraz jaka odległość muszę założyć aby było wygodnie? Tzn, żeby można było zarówno odsunąć stołek, jak też krzesło, tak żeby było funkcjonalnie?

Z drugiej strony nie chcę za daleko wjeżdżać z tym stołem wgłąb salonu...

Niestety nie udało mi się wkleić rzutu, zamieszczam więc linkę do projektu.

http://www.extradom.pl/projekt-domu-LMP%20132-ID-3700.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=&szukaj=lmp+132

Co myślicie?

Tam faktycznie prosiłyby się dwa symetrycznie - dla dobrego wyglądu elewacji (wtedy za dużo okiem w kuchni, bo nie można zrezygnować przecież z tego na elewacji frontowej) lub w ostateczności jedno w osi.

Można też zrobić okno po środku ściany patrząc od wewnątrz salonu, a nierównowagę na zewnątrz zatuszować pergolą - taką jak wprojekcie.

Albo, jeśli to ściana nie eksponowana za zewnątrz, to olać wygląd elewacji i patrzeć tylko po kątem wygody i estetyki wewnątrz. Z reguły elewacje boczne nie są widoczne z większej odległości i wtedy te proporcje uchwytne dobrze na rzutach nie mają całkowicie znaczenia.

Dziękuje za odpowiedzi. Postanowiłam dodać 2 okna - dokładnie pod tymi na poddaszu - wypadnie jedno w kuchni, jedno w salonie. W kuchni początkowo nie chciałam ze względu na utratę miejsca, ale w sumie w miejscu gdzie będzie okno i tak planowałam stolik a nie szafki wiszace, więc okno nie będzie kolidować.