Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w

ogólnie podlewać nie musisz- ale przed wiatrem i słońcem to trzeba zapezpieczyć ;)

Dalej chciałbym wiedzieć dlaczego :)

Tzn. jak ktoś chce to bardzo dobrze tylko nie jest to przymus w przeciwieństwie do betonów konstrukcyjnych.

w

ogólnie podlewać nie musisz- ale przed wiatrem i słońcem to trzeba zapezpieczyć ;)

Tzn. jak ktoś chce to bardzo dobrze tylko nie jest to przymus w przeciwieństwie do betonów konstrukcyjnych.

literature wypisac? :p

beton ma związać a nie wysuszyć sie, lepiej? :D

albo naprawde moge przytoczyć dla Ciebie lit. ;p

w

literature wypisac? :p

beton ma związać a nie wysuszyć sie, lepiej? :D

albo naprawde moge przytoczyć dla Ciebie lit. ;p

Lepiej wyjdźmy z pytaniem do czego służy chudy beton.

Może, się czegoś nauczę.

Dlaczego należy pielęgnować chudziaka? Jakieś pomysły? :)

- pielęgnacja to nie tylko polewanie betonu wodą ...

pielegnacja to równiez niedopuszczenie aby woda zarobowa wydostała sie z betonu zbyt szybko czyli np. nakrycie betonu folią

- masa betonowa (a raczej zaprawa cementowa) wykonywana agregatem

zawiera w sobie minimalna ilośc wody i aby nie dopuścić do "spalania" sie cementu nalezy po ułozeniu dostarczyc jej wody (lub niedopuścić do jej szybkiego odparowania)

- w ustach wielu forumowiczów słowo "chudziak" zdewaluowało sie

sa forumowicze którzy chudziakiem nazywaja beton zarówno B7,5 , B15 jak i B 20

dla wielu kazdy beton leżacy na podłozu (piasku, pospołce) to "chudziak"

Może, się czegoś nauczę.

Dlaczego należy pielęgnować chudziaka? Jakieś pomysły? :)

- pielęgnacja to nie tylko polewanie betonu wodą ...

pielegnacja to równiez niedopuszczenie aby woda zarobowa wydostała sie z betonu zbyt szybko czyli np. nakrycie betonu folią

- masa betonowa (a raczej zaprawa cementowa) wykonywana agregatem

zawiera w sobie minimalna ilośc wody i aby nie dopuścić do "spalania" sie cementu nalezy po ułozeniu dostarczyc jej wody (lub niedopuścić do jej szybkiego odparowania)

- w ustach wielu forumowiczów słowo "chudziak" zdewaluowało sie

sa forumowicze którzy chudziakiem nazywaja beton zarówno B7,5 , B15 jak i B 20

dla wielu kazdy beton leżacy na podłozu (piasku, pospołce) to "chudziak"

Ja wiem co znaczy pielęgnacja ale w odniesieniu do betonów niekonstrukcyjnych , powiedzmy do B15 nie ma specjalnej potrzeby, może z wyjatkiem okresu zimowego.

mi podczas wylewania stropu doradzili abym po podlaniu przykrył folią, woda wtedy szybko nie odparuje, a ta co parowała skraplała się z powrotem, było lato i słońce prazyło, folia pomogła. A chudziakowi pewnie nie zaszkodzi, a jak nie zaszkodzi to pomoże... ja chudziaka miałem B15, róznica między B10 a B15 była tylko 10 zł na kubiku.
Niekonstrukcyjny beton B15 projektanci projektują jednak do fundamentow i stropów w bud. jednorodzinnych. I jak tu nie pielęgnowac betonu na stropie z B15 w upalny i wietrzny dzien :wink: