Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TYNKI!!

Recommended Posts

Witam!!

Sprawa dotyczy tynków cementowo-wapiennych na bloczkach gazobetonie 24 i 12 cm odmiany 500.

1. Osoba tynkującą mi ściany zaleciła aby zaprawa ( na narzut) miała proporcje na betoniarke 80 litrów,

-pół worka cementu z Ożarowa kl. II 32,5 R

-4 wiadereczka ( 5 litrowe) cista wapiennego dosyć gęstego,

-do tego z 10-12 pełnych łopat piasku 0-2mm (tylko ten jaśniejszy, tego bardziej żółtego w ogóle kazała nie dawać)

- no i troche wody:).

Tynki są już wykonane, 1,5 - 2,5cm(podczas wykonywania bloczki piekielnie pochłaniały wode z zaprawy). 1 tydzień po schnięciu mogę stwierdzić że tynki są bardzo mocne, twarde.

Przechodząc do meritum sprawy, czy takie tynki nie spowodują że ściana nie bedzie oddychać(termos), bedzie trzeba bardziej ogrzewać w pomieszczeniach. Czy tyle cementu to nie za dużo??

Błągam Was odpowiedzcie:)!!

I jeśli chodzi jeszcze o wylewki, receptura ma być wg "majstra" na moją betoniareczkę 1 worek cemenetu. Duzo prawda??

Jako że jestem tu nowy proszę o wyrozumiałość:).

"Zaprawa tynkarska powinna być słabsza od podłoża, czyli w tym wypadku wytrzymałości betonu komórkowego na ściskanie."

Aż się boje co bedzie przy ogrzewaniu...

raczej ta zaprawa z betonairki nie jest bardziej wytrzymała na ściskanie..

raczej na pewno nie jest ;)

Bloczek ma fck =1-3MPa, a taka zaprawka nie ma tyle??

Witam!!

1. Osoba tynkującą mi ściany zaleciła aby zaprawa ( na narzut) miała proporcje na betoniarke 80 litrów,

-pół worka cementu z Ożarowa kl. II 32,5 R

-4 wiadereczka ( 5 litrowe) cista wapiennego dosyć gęstego,

-do tego z 10-12 pełnych łopat piasku 0-2mm (tylko ten jaśniejszy, tego bardziej żółtego w ogóle kazała nie dawać)

- no i troche wody:)

Proszę sprecyzuj swoje pytanie o jaką zaprawę Ci chodzi, bo według tego co piszesz, to mowa jest o obrzutce. Co innego "narzut" a co innego tynk właściwy.

"Zaprawa tynkarska powinna być słabsza od podłoża, czyli w tym wypadku wytrzymałości betonu komórkowego na ściskanie."

sprawdziłem i faktycznie.. troche błędnie napisałem (nie mozna mieć 100% pewności).

beton komórkowy faktycznie ma jakieś 2-6MPa (w zależności od odmiany),natomiast zaprawa (fabryczna) ma max 3MPa... ale biorąc jeszcze pod uwage robienie jej na budowie to wątpie aby udałos ie im zrobić mocniejszą.

sprawdziłem i faktycznie.. troche błędnie napisałem (nie mozna mieć 100% pewności).

beton komórkowy faktycznie ma jakieś 2-6MPa (w zależności od odmiany),natomiast zaprawa (fabryczna) ma max 3MPa... ale biorąc jeszcze pod uwage robienie jej na budowie to wątpie aby udałos ie im zrobić mocniejszą.

Dlaczego , M20 można zrobić :)

Przechodząc do meritum sprawy, czy takie tynki nie spowodują że ściana nie bedzie oddychać(termos), bedzie trzeba bardziej ogrzewać w pomieszczeniach. Czy tyle cementu to nie za dużo??

Błągam Was odpowiedzcie:)!!

skupiliście się na składzie tynku, a meritum trochę inne :-?

zaprawe? nie mozna :p

ja robiłem mieszanke betonową w warunkach laboratoryjnych i sie nie udało konstrukcyjnego zrobic ;d

najsmieszniejsze jest to, ze nawet kilka grup robiło- ten sam cement, ten sam piasek... ilość wody, czas mieszania i wibrowanie... (wszystko w woreczkach ;d)

i różnice wychodziły nawet w okolicach kilku MPa ;)

więc wybacz, ale nie wierze w Twoja zaprawe :p

jak takie tynk działa na kofort termiczny- to ja nie wiem ; )

ale obawy wydają mi sie troche przesadzone...

pozdrawiam.

Nie widzę związku między tynkiem, "oddychaniem" ściany i ogrzewaniem domu.

Zdaje się, dyskusje o "oddychaniu" ścian już były i odniosłem wrażenie, że zagadnienie to bardziej do tradycji ludowej należy niż do techniki budowlanej.

Tym bardziej nie sądzę, żeby twoje tynki na izolacyjność termiczną ściany jakoś wpłynęły.

Myślę, że najlepsze co możesz zrobić, to zadbać o odpowiednią wentylację w domu, szczególnie zimą i nie przesadzać w oszczędnościach na ogrzewaniu, kosztem wentylowania domu.

Pozdrawiam.

zaprawe? nie mozna :p

ja robiłem mieszanke betonową w warunkach laboratoryjnych i sie nie udało konstrukcyjnego zrobic ;d

najsmieszniejsze jest to, ze nawet kilka grup robiło- ten sam cement, ten sam piasek... ilość wody, czas mieszania i wibrowanie... (wszystko w woreczkach ;d)

i różnice wychodziły nawet w okolicach kilku MPa ;)

więc wybacz, ale nie wierze w Twoja zaprawe :p

jak takie tynk działa na kofort termiczny- to ja nie wiem ; )

ale obawy wydają mi sie troche przesadzone...

pozdrawiam.

Koledze się pomyliło coś chyba.

Niech kolega sprawdzi jaka ilość cementu wchodzi w skład zaprawy M20 a jak w skład betonu B20. Przypomnę mówimy o zaprawie a nie o betonie (kolega pisze o mieszance betonowej).

Co do problemów z wykonaniem B20 na budowie to się zgadzam, też robiłem takie próby na laborkach.