marianek0 24.04.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Witam!! Sprawa dotyczy tynków cementowo-wapiennych na bloczkach gazobetonie 24 i 12 cm odmiany 500. 1. Osoba tynkującą mi ściany zaleciła aby zaprawa ( na narzut) miała proporcje na betoniarke 80 litrów, -pół worka cementu z Ożarowa kl. II 32,5 R -4 wiadereczka ( 5 litrowe) cista wapiennego dosyć gęstego, -do tego z 10-12 pełnych łopat piasku 0-2mm (tylko ten jaśniejszy, tego bardziej żółtego w ogóle kazała nie dawać) - no i troche wody:). Tynki są już wykonane, 1,5 - 2,5cm(podczas wykonywania bloczki piekielnie pochłaniały wode z zaprawy). 1 tydzień po schnięciu mogę stwierdzić że tynki są bardzo mocne, twarde. Przechodząc do meritum sprawy, czy takie tynki nie spowodują że ściana nie bedzie oddychać(termos), bedzie trzeba bardziej ogrzewać w pomieszczeniach. Czy tyle cementu to nie za dużo?? Błągam Was odpowiedzcie:)!! I jeśli chodzi jeszcze o wylewki, receptura ma być wg "majstra" na moją betoniareczkę 1 worek cemenetu. Duzo prawda?? Jako że jestem tu nowy proszę o wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 24.04.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Receptura na tynki: 1-3-12 (cement, wapno, piasek)Wiec sobie przelicz czy masz wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianek0 24.04.2008 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 No nie bardzo, troche cementu za dużo daje, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 24.04.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Na wiaderko cementu powinno być 3 wiaderka wapna i 12 wiaderek piasku. Wiec z tego co widze twoje tynki sa troche za mocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianek0 24.04.2008 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 "Zaprawa tynkarska powinna być słabsza od podłoża, czyli w tym wypadku wytrzymałości betonu komórkowego na ściskanie." Aż się boje co bedzie przy ogrzewaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 24.04.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 O ogrzewanie sie niemartw ja bym sie bardziej martwił o to czy za pare miesiecy Ci te tynki nie spękaja poprostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.04.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 zgadzam sie z Bladym78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 24.04.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 "Zaprawa tynkarska powinna być słabsza od podłoża, czyli w tym wypadku wytrzymałości betonu komórkowego na ściskanie." Aż się boje co bedzie przy ogrzewaniu... raczej ta zaprawa z betonairki nie jest bardziej wytrzymała na ściskanie.. raczej na pewno nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianek0 24.04.2008 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 "Zaprawa tynkarska powinna być słabsza od podłoża, czyli w tym wypadku wytrzymałości betonu komórkowego na ściskanie." Aż się boje co bedzie przy ogrzewaniu... raczej ta zaprawa z betonairki nie jest bardziej wytrzymała na ściskanie.. raczej na pewno nie jest Bloczek ma fck =1-3MPa, a taka zaprawka nie ma tyle?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 25.04.2008 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Witam!! 1. Osoba tynkującą mi ściany zaleciła aby zaprawa ( na narzut) miała proporcje na betoniarke 80 litrów, -pół worka cementu z Ożarowa kl. II 32,5 R -4 wiadereczka ( 5 litrowe) cista wapiennego dosyć gęstego, -do tego z 10-12 pełnych łopat piasku 0-2mm (tylko ten jaśniejszy, tego bardziej żółtego w ogóle kazała nie dawać) - no i troche wody:) Proszę sprecyzuj swoje pytanie o jaką zaprawę Ci chodzi, bo według tego co piszesz, to mowa jest o obrzutce. Co innego "narzut" a co innego tynk właściwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 25.04.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Z tego co tam pisze i co sam zacytowałes mowa jest o narzucie. Obrzutke robi sie bez wapna lub z minimalna jego zawartością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianek0 25.04.2008 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Jak od początku pisze o Narzucie( dróga warstwa po obrzutce), a szlic rózni u mnie sie od narzutu ze dodaje wiadereczko wapan wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 25.04.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 "Zaprawa tynkarska powinna być słabsza od podłoża, czyli w tym wypadku wytrzymałości betonu komórkowego na ściskanie." Aż się boje co bedzie przy ogrzewaniu... raczej ta zaprawa z betonairki nie jest bardziej wytrzymała na ściskanie.. raczej na pewno nie jest Bloczek ma fck =1-3MPa, a taka zaprawka nie ma tyle?? sprawdziłem i faktycznie.. troche błędnie napisałem (nie mozna mieć 100% pewności). beton komórkowy faktycznie ma jakieś 2-6MPa (w zależności od odmiany),natomiast zaprawa (fabryczna) ma max 3MPa... ale biorąc jeszcze pod uwage robienie jej na budowie to wątpie aby udałos ie im zrobić mocniejszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 25.04.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 "Zaprawa tynkarska powinna być słabsza od podłoża, czyli w tym wypadku wytrzymałości betonu komórkowego na ściskanie." Aż się boje co bedzie przy ogrzewaniu... raczej ta zaprawa z betonairki nie jest bardziej wytrzymała na ściskanie.. raczej na pewno nie jest Bloczek ma fck =1-3MPa, a taka zaprawka nie ma tyle?? sprawdziłem i faktycznie.. troche błędnie napisałem (nie mozna mieć 100% pewności). beton komórkowy faktycznie ma jakieś 2-6MPa (w zależności od odmiany),natomiast zaprawa (fabryczna) ma max 3MPa... ale biorąc jeszcze pod uwage robienie jej na budowie to wątpie aby udałos ie im zrobić mocniejszą. Dlaczego , M20 można zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.04.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Przechodząc do meritum sprawy, czy takie tynki nie spowodują że ściana nie bedzie oddychać(termos), bedzie trzeba bardziej ogrzewać w pomieszczeniach. Czy tyle cementu to nie za dużo?? Błągam Was odpowiedzcie:)!! skupiliście się na składzie tynku, a meritum trochę inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 25.04.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Dlaczego , M20 można zrobić zaprawe? nie mozna ja robiłem mieszanke betonową w warunkach laboratoryjnych i sie nie udało konstrukcyjnego zrobic ;d najsmieszniejsze jest to, ze nawet kilka grup robiło- ten sam cement, ten sam piasek... ilość wody, czas mieszania i wibrowanie... (wszystko w woreczkach ;d) i różnice wychodziły nawet w okolicach kilku MPa więc wybacz, ale nie wierze w Twoja zaprawe jak takie tynk działa na kofort termiczny- to ja nie wiem ; ) ale obawy wydają mi sie troche przesadzone... pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 25.04.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Przechodząc do meritum sprawy, czy takie tynki nie spowodują że ściana nie bedzie oddychać(termos), bedzie trzeba bardziej ogrzewać w pomieszczeniach. Czy tyle cementu to nie za dużo?? Nie widzę związku między tynkiem, "oddychaniem" ściany i ogrzewaniem domu. Zdaje się, dyskusje o "oddychaniu" ścian już były i odniosłem wrażenie, że zagadnienie to bardziej do tradycji ludowej należy niż do techniki budowlanej. Tym bardziej nie sądzę, żeby twoje tynki na izolacyjność termiczną ściany jakoś wpłynęły. Myślę, że najlepsze co możesz zrobić, to zadbać o odpowiednią wentylację w domu, szczególnie zimą i nie przesadzać w oszczędnościach na ogrzewaniu, kosztem wentylowania domu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 25.04.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Dlaczego , M20 można zrobić zaprawe? nie mozna ja robiłem mieszanke betonową w warunkach laboratoryjnych i sie nie udało konstrukcyjnego zrobic ;d najsmieszniejsze jest to, ze nawet kilka grup robiło- ten sam cement, ten sam piasek... ilość wody, czas mieszania i wibrowanie... (wszystko w woreczkach ;d) i różnice wychodziły nawet w okolicach kilku MPa więc wybacz, ale nie wierze w Twoja zaprawe jak takie tynk działa na kofort termiczny- to ja nie wiem ; ) ale obawy wydają mi sie troche przesadzone... pozdrawiam. Koledze się pomyliło coś chyba. Niech kolega sprawdzi jaka ilość cementu wchodzi w skład zaprawy M20 a jak w skład betonu B20. Przypomnę mówimy o zaprawie a nie o betonie (kolega pisze o mieszance betonowej). Co do problemów z wykonaniem B20 na budowie to się zgadzam, też robiłem takie próby na laborkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts