Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klej zamiast wylewki

dmjdmj

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z moimi "fachowcami". Wcześniej zchrzanili wylewkę samopoz., którą

trzeba było skuć.Chodzi o typowe wyrównanie poziomów gresu i podłogi

drewnianej.

Wcześniej sam chciałem zastosować klej grubowarstwowy i nie bawić się w

wylewki. Po skuciu wylewki Panowie wrócili do pomysłu kleju ale nie kupili

zaprawy grubowarstwowej a Knaufa Flex, czyli cienkowarstwową zaprawę

klejową, zapewniając mnie, że będzie ok, najpierw położą 1 warstwę, ok 5mm i

po kilku dniach przykleją do już wstępnie podniesionego poziomu gres,

dokładj,ąc kolejne 5-6mm kleju.

Czy to ma sens? Czy znowu skończy się klapą ?

Pozdrawiam,

darek

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

klej grubowarstwowy + zatopic siatke z włókna szklanego

jezeli będą kładli w 2 warstwach zagruntować pomiędzy operacjami

Czyli nawet 2 warstwy kładzione niezależnie Knaufa Flex to nie to i trzeba tak czy siak zaminic go na zaprawę do grubych warstw.

a tak na marginesie - w takich przypadkach stosuje sie parkiet 16 mm

Źle nazwałem podłogę - chodzi o deskę 3w Kahrsa 15mm + zielona płyta 5mm. Gres 9mm, zostaje więc ok 11 mm kleju w 2 warstwach.

Dzieki,

darek

rozumiem ze podłoga pływająca i inaczej nie widzę sensu podkładu pliśniowego

użyłbym masy Ceresit 78 - szapachlówka w zakresie 3-25 mm

ok 45 zł worek + zatopić to siatkę z włókna szklanego

na to klej CT16 lub inny o grubowarstwowy klej do płytek

kleje ceńkowarstwowe przy grubszych warstwach będą miąły duży przykurcz i moze dochodzić do rozwarstwiania

W ubiegłym roku wyrównywałem podłogę Cekolem ZW-04, nie dawałem żadnej siatki. Ostatnio zdjąłem kawałek podłogi z ciekawośći, tam gdzie była najcieńsza warstwa i nic nie popękało i się nie pokruszyło.

Dlaczego musiałeś zdjąć kawałek podłogi? Co się stało? Czy naprawdę lubisz sobie robić "robotę"? Jezeli było wszysto o'key to poco?

vanitas vanitatum et omnia vanitas

Chciałem sprawdzić, czy dobrze zrobiłem że nie dałem siatki tak jak tu piszecie.

Siatka kosztuje grosze i zawsze ją lepiej dać niż nie dać ...w 20 przypadkach nic sie nie stanie a w 21 walnie i co???

Zresztą jakby tu miała miejsce mowa o profesjonalnych masach i profesjonalnych gruntach szczepnych to co innego tutaj raczej jest temat "po domowemu"

Chciałem sprawdzić, czy dobrze zrobiłem że nie dałem siatki tak jak tu piszecie.

Siatka kosztuje grosze i zawsze ją lepiej dać niż nie dać ...w 20 przypadkach nic sie nie stanie a w 21 walnie i co???

Zresztą jakby tu miała miejsce mowa o profesjonalnych masach i profesjonalnych gruntach szczepnych to co innego tutaj raczej jest temat "po domowemu"

Ściągnięte z języka. Tak samo uważam. Nie stosuję siatek. Uważam na proporcje wody i masy. Kupuję masy od 70,00.- w zwyż. Wytrzymałość na nacisk 3,5Mp. A to przenosi się na 1,5N/mm przy zrywaniu. I jest w porządku.

Często mi się zdarza, że to co inni wylali należy sfrezować. Nie czytają, nie potrafią. Wody używają ile się da aby się samo rozlało.

heh mam to samo albo przelane wylewki albo nie takie jak trzeba jeden gość pod parkiet wełaśnie na siatce wyrównał klejem do płytek atlasa tez fajnie powiedziałem mu ze trzeba zerwać wszystko i ze worek masy kosztuje 76zł a grunt 36zł litr i położył panele hehe a wystarczyło przed zrobieniem zapytać...ostatnio i tak sie mocno poprawiło jest firma z Turka która robi naprawdę bardzo profesjonalne wylewki z włóknem itp czasem boje sie po nich nadlac zeby nie popsuć ..w orzeszu też jest podobna firma..zaczyna sie dobrze dziać w tej dziedzinie nie jest to jeszcze powszechne ale małymi kroczkami ...

A czy tym sposobem można zniwelować nierówności wylewki (do 1,5cm) na schrzanionej przez pseudofachowców wylewce z ogrzewaniem podłogowym?

A czy tym sposobem można zniwelować nierówności wylewki (do 1,5cm) na schrzanionej przez pseudofachowców wylewce z ogrzewaniem podłogowym?

Jakiego typu ogrzewanie wodne czy elektryczne? Jaki typ zabudowy jezeli jest to ogrzewanie podłogowe wodne.? A;B;C? Prawdopodobnie A?

Jeżeli elektryczne to na jakiej głębokości została ułożona mata grzewcza. Jaką chcesz ułożuć posadzkę.? Drewno, laminat, kamień, kafle czy wykładzinę lub może ozdobną żywicę np. Pandomo?

Napewno żeby położyć warstwę wyrównującą do 1,5cm musisz mieć podkład suchy maksymalnie 1,5% zawartości wody w podkładzie!!! W innym przypadku podczas grzania zniszczysz wylewkę wyrównującą ze względu na różnice skurczu między podkładem a wylewką!

Poza tym ważne co pisze Ghost34! Stan podkładu!?

Jezeli wykonali podkład z tak wielkimi nierównościami to mogę przypuszczać, że na całej grubości może być wadliwy!?

Zanim podejmiesz jakieś kroki odpowiedz na pytania.

Już jestem i odpowiadam:

Jakiego typu ogrzewanie wodne czy elektryczne?

- wodne

Jaki typ zabudowy jezeli jest to ogrzewanie podłogowe wodne.? A;B;C? Prawdopodobnie A?

Nie bardzo wiem o co w tym A, B, C chodzi ale może wyjdzie to w kolejnych odp.

Jeżeli elektryczne to na jakiej głębokości została ułożona mata grzewcza. Jaką chcesz ułożuć posadzkę.? Drewno, laminat, kamień, kafle czy wykładzinę lub może ozdobną żywicę np. Pandomo?

- na jastrychu cementowym ma być jakiś gres (czyli ceramika)

Napewno żeby położyć warstwę wyrównującą do 1,5cm musisz mieć podkład suchy maksymalnie 1,5% zawartości wody w podkładzie!!! W innym przypadku podczas grzania zniszczysz wylewkę wyrównującą ze względu na różnice skurczu między podkładem a wylewką!

- wylewka ma 4 tyg od wylania, jej grubość wynosi około 6-7cm, nie była jeszcze grzana i nie bardzo będzie w najbliższym czasie bo nie mam jeszcze pieca ani gazu.

Poza tym ważne co pisze Ghost34! Stan podkładu!?

- podkład zacierany był zacieraczką ale w jadalni i kuchni (czyli tam gdzie jest za nisko) nie jest gładki tylko tak jakby chropowaty, są takie grudki (jakby ciasto kruche)

Jezeli wykonali podkład z tak wielkimi nierównościami to mogę przypuszczać, że na całej grubości może być wadliwy!?

- w pokojach został wykoany całkiem nieźle, natomiast zejścia do korytarza i właśnie kuchnia z jadalnią oraz holl są zaniżone wzgledem pokoi o 1 do 1,5cm

Poradźcie coś Koledzy