dmjdmj 24.04.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Witam, Mam problem z moimi "fachowcami". Wcześniej zchrzanili wylewkę samopoz., którą trzeba było skuć.Chodzi o typowe wyrównanie poziomów gresu i podłogi drewnianej.Wcześniej sam chciałem zastosować klej grubowarstwowy i nie bawić się w wylewki. Po skuciu wylewki Panowie wrócili do pomysłu kleju ale nie kupili zaprawy grubowarstwowej a Knaufa Flex, czyli cienkowarstwową zaprawę klejową, zapewniając mnie, że będzie ok, najpierw położą 1 warstwę, ok 5mm i po kilku dniach przykleją do już wstępnie podniesionego poziomu gres, dokładj,ąc kolejne 5-6mm kleju.Czy to ma sens? Czy znowu skończy się klapą ? Pozdrawiam,darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 24.04.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 klej grubowarstwowy + zatopic siatke z włókna szklanego jezeli będą kładli w 2 warstwach zagruntować pomiędzy operacjami a tak na marginesie - w takich przypadkach stosuje sie parkiet 16 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laziale 24.04.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 I to jest najlepsze wyjście z sytuacji.ale na serio siatka i klej do przyjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmjdmj 25.04.2008 05:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 klej grubowarstwowy + zatopic siatke z włókna szklanego jezeli będą kładli w 2 warstwach zagruntować pomiędzy operacjami Czyli nawet 2 warstwy kładzione niezależnie Knaufa Flex to nie to i trzeba tak czy siak zaminic go na zaprawę do grubych warstw. a tak na marginesie - w takich przypadkach stosuje sie parkiet 16 mm Źle nazwałem podłogę - chodzi o deskę 3w Kahrsa 15mm + zielona płyta 5mm. Gres 9mm, zostaje więc ok 11 mm kleju w 2 warstwach. Dzieki, darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 25.04.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 rozumiem ze podłoga pływająca i inaczej nie widzę sensu podkładu pliśniowego użyłbym masy Ceresit 78 - szapachlówka w zakresie 3-25 mm ok 45 zł worek + zatopić to siatkę z włókna szklanego na to klej CT16 lub inny o grubowarstwowy klej do płytek kleje ceńkowarstwowe przy grubszych warstwach będą miąły duży przykurcz i moze dochodzić do rozwarstwiania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmjdmj 25.04.2008 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 rozumim ze podłoga pływająca i inaczej nie widzę sensy podkładu pliśnioweg Tak, podłogi nie kleiłem, stąd zielona płyta. Dziękuję za pomoc. darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 25.04.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 http://www.cekol.pl/article/3210_CEKOL_ZW-04.htmTrochę tańsze rozwiązanie od tego które podał Rezi. Teraz worek 25kg w Castoramie kosztuje 15 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 25.04.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 użyłbym masy Ceresit 78 - szapachlówka w zakresie 3-25 mm ok 45 zł worek + zatopić to siatkę z włókna szklanego na to klej CT16 lub inny o grubowarstwowy klej do płytek A jaka role ma pelnic siatka z wlokna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 25.04.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Między innymi przejmować część naprężeń i trzymać przez to posadzkę w całości zapobiegać pęknięciom..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 26.04.2008 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Przy 11mm kleju , powinna to byc siatka metalowa . Ta z wlokna stosuje sie , gdy podloze jest niestabilne , np. OSB . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 28.04.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 W ubiegłym roku wyrównywałem podłogę Cekolem ZW-04, nie dawałem żadnej siatki. Ostatnio zdjąłem kawałek podłogi z ciekawośći, tam gdzie była najcieńsza warstwa i nic nie popękało i się nie pokruszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 28.04.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 W ubiegłym roku wyrównywałem podłogę Cekolem ZW-04, nie dawałem żadnej siatki. Ostatnio zdjąłem kawałek podłogi z ciekawośći, tam gdzie była najcieńsza warstwa i nic nie popękało i się nie pokruszyło. Dlaczego musiałeś zdjąć kawałek podłogi? Co się stało? Czy naprawdę lubisz sobie robić "robotę"? Jezeli było wszysto o'key to poco? __________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 29.04.2008 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Chciałem sprawdzić, czy dobrze zrobiłem że nie dałem siatki tak jak tu piszecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 29.04.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Chciałem sprawdzić, czy dobrze zrobiłem że nie dałem siatki tak jak tu piszecie. Siatka kosztuje grosze i zawsze ją lepiej dać niż nie dać ...w 20 przypadkach nic sie nie stanie a w 21 walnie i co??? Zresztą jakby tu miała miejsce mowa o profesjonalnych masach i profesjonalnych gruntach szczepnych to co innego tutaj raczej jest temat "po domowemu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 29.04.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Chciałem sprawdzić, czy dobrze zrobiłem że nie dałem siatki tak jak tu piszecie. Siatka kosztuje grosze i zawsze ją lepiej dać niż nie dać ...w 20 przypadkach nic sie nie stanie a w 21 walnie i co??? Zresztą jakby tu miała miejsce mowa o profesjonalnych masach i profesjonalnych gruntach szczepnych to co innego tutaj raczej jest temat "po domowemu" Ściągnięte z języka. Tak samo uważam. Nie stosuję siatek. Uważam na proporcje wody i masy. Kupuję masy od 70,00.- w zwyż. Wytrzymałość na nacisk 3,5Mp. A to przenosi się na 1,5N/mm przy zrywaniu. I jest w porządku. Często mi się zdarza, że to co inni wylali należy sfrezować. Nie czytają, nie potrafią. Wody używają ile się da aby się samo rozlało. ______________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 29.04.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 heh mam to samo albo przelane wylewki albo nie takie jak trzeba jeden gość pod parkiet wełaśnie na siatce wyrównał klejem do płytek atlasa tez fajnie powiedziałem mu ze trzeba zerwać wszystko i ze worek masy kosztuje 76zł a grunt 36zł litr i położył panele hehe a wystarczyło przed zrobieniem zapytać...ostatnio i tak sie mocno poprawiło jest firma z Turka która robi naprawdę bardzo profesjonalne wylewki z włóknem itp czasem boje sie po nich nadlac zeby nie popsuć ..w orzeszu też jest podobna firma..zaczyna sie dobrze dziać w tej dziedzinie nie jest to jeszcze powszechne ale małymi kroczkami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotr 29.04.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 klej grubowarstwowy + zatopic siatke z włókna szklanego jezeli będą kładli w 2 warstwach zagruntować pomiędzy operacjami a tak na marginesie - w takich przypadkach stosuje sie parkiet 16 mm A czy tym sposobem można zniwelować nierówności wylewki (do 1,5cm) na schrzanionej przez pseudofachowców wylewce z ogrzewaniem podłogowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 29.04.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 A jaka masz grubość wylewki nad mata -płytą grzewczą...jest mocna czy rysuje sie wyciera???rozgrzewałeś już wylewke??i wreszcie jakiego typu jest cementowa??Z włóknami bez...cos więcej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 30.04.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 klej grubowarstwowy + zatopic siatke z włókna szklanego jezeli będą kładli w 2 warstwach zagruntować pomiędzy operacjami a tak na marginesie - w takich przypadkach stosuje sie parkiet 16 mm A czy tym sposobem można zniwelować nierówności wylewki (do 1,5cm) na schrzanionej przez pseudofachowców wylewce z ogrzewaniem podłogowym? Jakiego typu ogrzewanie wodne czy elektryczne? Jaki typ zabudowy jezeli jest to ogrzewanie podłogowe wodne.? A;B;C? Prawdopodobnie A? Jeżeli elektryczne to na jakiej głębokości została ułożona mata grzewcza. Jaką chcesz ułożuć posadzkę.? Drewno, laminat, kamień, kafle czy wykładzinę lub może ozdobną żywicę np. Pandomo? Napewno żeby położyć warstwę wyrównującą do 1,5cm musisz mieć podkład suchy maksymalnie 1,5% zawartości wody w podkładzie!!! W innym przypadku podczas grzania zniszczysz wylewkę wyrównującą ze względu na różnice skurczu między podkładem a wylewką! Poza tym ważne co pisze Ghost34! Stan podkładu!? Jezeli wykonali podkład z tak wielkimi nierównościami to mogę przypuszczać, że na całej grubości może być wadliwy!? Zanim podejmiesz jakieś kroki odpowiedz na pytania. ________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotr 30.04.2008 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Już jestem i odpowiadam: Jakiego typu ogrzewanie wodne czy elektryczne? - wodne Jaki typ zabudowy jezeli jest to ogrzewanie podłogowe wodne.? A;B;C? Prawdopodobnie A?Nie bardzo wiem o co w tym A, B, C chodzi ale może wyjdzie to w kolejnych odp. Jeżeli elektryczne to na jakiej głębokości została ułożona mata grzewcza. Jaką chcesz ułożuć posadzkę.? Drewno, laminat, kamień, kafle czy wykładzinę lub może ozdobną żywicę np. Pandomo?- na jastrychu cementowym ma być jakiś gres (czyli ceramika) Napewno żeby położyć warstwę wyrównującą do 1,5cm musisz mieć podkład suchy maksymalnie 1,5% zawartości wody w podkładzie!!! W innym przypadku podczas grzania zniszczysz wylewkę wyrównującą ze względu na różnice skurczu między podkładem a wylewką!- wylewka ma 4 tyg od wylania, jej grubość wynosi około 6-7cm, nie była jeszcze grzana i nie bardzo będzie w najbliższym czasie bo nie mam jeszcze pieca ani gazu. Poza tym ważne co pisze Ghost34! Stan podkładu!? - podkład zacierany był zacieraczką ale w jadalni i kuchni (czyli tam gdzie jest za nisko) nie jest gładki tylko tak jakby chropowaty, są takie grudki (jakby ciasto kruche) Jezeli wykonali podkład z tak wielkimi nierównościami to mogę przypuszczać, że na całej grubości może być wadliwy!?- w pokojach został wykoany całkiem nieźle, natomiast zejścia do korytarza i właśnie kuchnia z jadalnią oraz holl są zaniżone wzgledem pokoi o 1 do 1,5cm Poradźcie coś Koledzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts