jarekkur 01.05.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Już jestem i odpowiadam: Jakiego typu ogrzewanie wodne czy elektryczne? - wodne Jaki typ zabudowy jezeli jest to ogrzewanie podłogowe wodne.? A;B;C? Prawdopodobnie A? Nie bardzo wiem o co w tym A, B, C chodzi ale może wyjdzie to w kolejnych odp. Jeżeli elektryczne to na jakiej głębokości została ułożona mata grzewcza. Jaką chcesz ułożuć posadzkę.? Drewno, laminat, kamień, kafle czy wykładzinę lub może ozdobną żywicę np. Pandomo? - na jastrychu cementowym ma być jakiś gres (czyli ceramika) Napewno żeby położyć warstwę wyrównującą do 1,5cm musisz mieć podkład suchy maksymalnie 1,5% zawartości wody w podkładzie!!! W innym przypadku podczas grzania zniszczysz wylewkę wyrównującą ze względu na różnice skurczu między podkładem a wylewką! - wylewka ma 4 tyg od wylania, jej grubość wynosi około 6-7cm, nie była jeszcze grzana i nie bardzo będzie w najbliższym czasie bo nie mam jeszcze pieca ani gazu. Poza tym ważne co pisze Ghost34! Stan podkładu!? - podkład zacierany był zacieraczką ale w jadalni i kuchni (czyli tam gdzie jest za nisko) nie jest gładki tylko tak jakby chropowaty, są takie grudki (jakby ciasto kruche) Jezeli wykonali podkład z tak wielkimi nierównościami to mogę przypuszczać, że na całej grubości może być wadliwy!? - w pokojach został wykoany całkiem nieźle, natomiast zejścia do korytarza i właśnie kuchnia z jadalnią oraz holl są zaniżone wzgledem pokoi o 1 do 1,5cm Poradźcie coś Koledzy Masz ogrzewanię podłogowe A. Rury przebiegają w jastrychu cementowym. jastrych ma całkowitą grubosć około 70mm. Jastrych ma dopiero 4 tygodnie. Cztery tygodnie wystarczą na rozpoczęcie rozgrzewania według ustalonego (b. ważne) systemu. Jaka jest powierzchnia podłogi ogrewanej? Pod ceramikę podkład musi być suchy podobnie jak pod drewno i powinien być mierzony na ilość wody. Dopuszczalna wilgotnosć jastrychu pod ceramikę to 3%. Jak będziesz miał już uruchomiony piec rozpocznij rozgrzewanie (suszenie) podkładu (jastrychu) od 25C podwyższając codziennie o 5C aż do pełnego obciążenia pieca tj 50-55C. Tą temperaturę musisz potrzymać 7 dni a po tygodniu schodzić codziennie o 5C aż do wyłączenia pieca. Po 24 godzinach naley mierzyć wilgotnosć jastrychu. Na pewno ci co wylewali jastrych nie wstawili punktów do pomiaru jastrychu. Punkty takie to plastykowe patyczki wstawione w miejsca gdzie nie są ułożone rury. Niestety od lat nie mogę tego wyegzekwować od branży zajmującej się wylewkami. W związku z brakiem takich punktów zmuszony jesteś przeprowadzić test foliowy ale ten nie wskaże dokładnie stanu zawilgocenia podkładu po rogrzewaniu. Jest jeszcze opcja z ekranami czułymi na ciepło. One pokazują jak przebiegają ryry i wmiejscach wolnych od rur można przeprowadzić pomiar. Używam tego sposobu dość często. Jest dość kosztowny, ale daje "święty spokój". Po co to wsystko zapytasz. Ano po to żebyś spał spokojnie a nie stwierdził już pierwsej zimy, że jastrych ci opadł, żekafle popękały, że fugi pekają albo co gorsza podkład (jastrych) się złamał. Jastrych cementowy ma dość dużą rozszerzalność cieplną. Każdej zimu dochodzi do tego zjawiska. Jezeli będzie zawilgocony i ogrzejesz go odrazu maksymalnie -popęka. To, że jastrych się kurczy i rozszerza możesz stwierdzić przy ścianach. pod wpływem skurczu pozostaly przy ścianach (dylatacji z pianki) lekko podniesione obrzeża. Teraz wiesz, że jastrych musi być suchy zanim wykonasz dodatkową wylewkę 1,5cm. Jeżeli teraz to zrobisz wprowadzisz znowu wodę do jastrychu, który jest jescze mokry. Wydłużysz wysychanie bez ogrzewania podłogi o kilka tygodni. W tej chwili po 4 tygodniach wilgotnosć w 6-7cm jastrychu sięga prawdopodobnie 5%. Po wykonaniu wylewki podniesie się do 7-8%. Czyli uzyska stan sprzed 4 tygodni. Poza tym należy wziąć pod uwagę różnicę skurczu tych dwóch materiałów. Tam gdzie jest nisko być może panowie zacierali ju tylko deską. Jest taki specjalny ręczny przyrząd. Stąd te nierówności, chropowatości. Nie ma to wpływu na wylewkę. Wylewkę zastosuj razem z gruntem pod wylewki. Jedno i drugie musi mieć przeznaczenie na ogrzewanie podłogowe! Sprawdź jeszcze (po wygrzaniu jastrychu) młotkiem uderzając pod katem 60 stopni w podkład czy odskoczy kawałek od powierzchni. Jaki duży jest ten kawałek? jeżeli większy niż paznokieć męskiego kciuka- to kłopot. Następnie dużym gwoździem lub śrubokrętem musisz zrobić rysę mocno dociskając do podkładu. Jeżeli gwóźdź lub śrubokręt przejdzie przez warstwę wierzchnią i zrobi widoczną głęboką (pow. 1mm) rysę to masz kłopot. Jaki kolor ma jastrych? Jest szary i cały w takim kolorze, czy ma różne tonacje szarości i widoczne jaśniejsze obrzeża (zakola) lub co gorsza jest jasno szary do żółtawego. Czy jastrych był dowieziony w betoniarce czy robiony na miejscu? _Dlaczego powstało to zaniżeni?__________________________________________- vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotr 01.05.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Dla zobrazowaniu problemu wstawiłem rys. rzutu parteru gdzie kolorami oznaczone są poszczególne obwody podłogówki. Ogrzewanie podł_wodne jest w łazience, holu, wiatrołapie, kuchni i jadalni z częścią salonu. W/g mojego planu właśnie w tej części czyli kuchni i jadalni z cz. salonu mają być takie same płytki, z tym że pomiędzy płytą w kuchni a jadalnią jest dylatacja i muszę ją tam zachować. Problem, który wyżej opisywałem zaczyna się przy jadalni (w miejscu oznaczonym przerywaną linią) w kierunku kuchni. Nawiasem mówiąc hol również jest niżej niż salon, pokój i łazienka ale jest to około 0,5cm. Najgorzej wyszło fachowcom właśnie w kuchni i części jadalni. Powierzchnia obszaru kuchni + jadalni i części salonu to około 23m2. Sama kuchnia ma 6,3m2. Punktów do pomiaru wilgotności oczywiście nie mam, czyli zostaje mi test z folią (zostawić na dobę kwałek foli i sprawdzić czy na foli jest wilgoć czy o to chodzi?). Jeśli w najbliższych tygodniach nie uruchomię ogrzewania a tak chyba będzie, to kiedy mniej więcej ten jastrych nadawał się będzie do wylania masy wyrównującej? Czy można by przyjąć schemat, że 1cm jastrychu schnie około tygodnia? Jeśli tak to wychodziło by że pod koniec maja można by wylać jakieś cusik. No i mam pytanie czym mam to wyrównąć? Masą samopoziomującą, wylewką wyrównującą czy może kłaść kafle na kleju grubowarstwowym? Co do stanu wylewk to powierzchnie zatarte są szkliste i wydają się być bardzo twarde, nie pylą, są koloru szrego raczej rownomiernie. W uzupełnieniu inf jastrych zbrojony był włóknami pp z dodatkiem plastyfikatora uplastyczniającego a wykonany był na budowie i podawany mixokretem. http://img364.imageshack.us/img364/2664/magnolierzutparterujy6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.05.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Odpowiedź:1. Dylatacje powinny być przejęte przez kafle. Obowiązkowo. Chyba ze jest to dylatacja pozorna, czyli nacięcia w świeżym jastrychu dla uniknięcia spękań. Poza tym czy są jakieś spękania nawet drobne. Zaobserwuj. 2. Szkliste i bardzo twarde powierzchnie mogą świadczyć o tzw. zgorzelu cementowym. Jeżeli podano zbyt dużo wody to środki wiążące i piasek zostaje wypłukany na powierzchnię. Powstaje twarda szklista ale cienka warstwa. Warstwa ta pogarsza adhezję klejów (przyczepność) i musi być usunięta. Można sprawdzić jej chłonność wylewając trochę wody 50ml na powierzchnię. Woda powinna w ciągu trzech minut wsiąknąć jeżeli jest inaczej daj znać! Próbę tą możesz wykonać dopiero po wyschnięciu jastrychu!3. Czas na wylanie masy wyrównującej dla grubości od 0,3cm – 3,0cm o wartości 2,5-3,5Mp na obciążenie (nacisk) przyjdzie po wygrzaniu posadzki! Masa musi nadawać się na ogrzewanie podłogowe!!!Większość tych mas nadaje się na ogrzewanie podłogowe. Należy jednak żądać karty technicznej i czytać. Nie powinna ta masa zawierać anhydrytu w żadnej postaci. Musi byćcementowa. Na różnicę poziomu 0,5cm możesz użyć do wyrównania kleju z krystalizujacym wodę. Powinny to być kleje typu flex (elastyczne) pracujące na ogrzewaniu podłogowym wraz z płytą jastrychu.4. Jastrych cementowy o grubości 4cm schnie około 6 tygodni w optymalnych warunkach.Jeżeli po wylaniu zaprzestano mokrych prac, nic nie leżało na jastrychu, po zdjęciu folii czyli po okresie dwóch tygodni zaczęto wietrzyć regularnie i grzać cały czas ale nie podłogę. Wietrzyć regularnie oznacza 5-7 razy w ciągu dnia okna na przestrzał na 10 minut. Pod spodem powinno być pomieszczenie o podobnym klimacie jak to w którym znajduje się jastrych. Jeżeli te warunki nie są spełnione a podłoga leży na nie podpiwniczonym stropie to wszystko trwa dłużej. Ty masz 7cm jastrych i pewnie nie ma piwnic pod spodem. Strop 20cm schnie około 2 lata. Twoja podłoga w idealnych jak wyżej opisanych warunkach w temperaturze 23 stopni otoczenia miałaby szanse dojrzeć do końca maja.Jednak u ciebie nie było grzane a jeżeli to mam nadzieję, że nie gazem (butan-prpan) i nie olejem napędowym. Oba te materiały wytwarzają wilgoć.Jeżeli było tylko rozszczelnione okno czy okna to to nic nie dało a przynajmniej zbyt mało. Radzę zachować cierpliwość inaczej sam się wsadzisz na minę. Jedyny wróg w twoim domu to wilgoć. Ty musisz wyrzucić wodę z najgłębszych warstw jastrychu. Pamiętaj, że oni rozprowadzali gęstą gliniastą masę po stropie. Niestety takiej masy nie da się wcisnąć pod rury, musiałby jastrych być płynny zrobiony w betoniarni i dowieziony. Na pewno pod rurami są puste przestrzenie w których w tej chwili gromadzi się nadal woda. Ta woda sama nie wyjdzie, musisz jej pomóc w sposób który ci podałem.5. Próba foliowa to nie jest położenie tylko folii. Próbę foliową wykonać można po rozgrzewaniu jastrychu według podanego sposobu. Po zakończeniu rozgrzewania tj. około 3 tygodni. W twoim przypadku po 48 godzinach sprawdzasz wilgotność jastrychu. Miejsce wybrane musi by czyste, folia przeźroczysta grubości 0,4mm. Około 1m2 folii kładziesz na jastrychu oklejasz dokładnie! Boki folii i grzejesz dwa dni. Jeżeli już po kilku godzinach pokaże się para pod folią lub skroplona woda możesz zacząć grzać od nowa według podanego modelu z tym, że na najwyższych obrotach trzymasz 3-4 dni. Po zakończeniu ponawiasz próbę z folią. Jeżeli będzie sucho kafelkarz musi zacząć w ciągu 2-6 dni swoje prace. Po upływie 7 dni od końca grania jastrychu gdy prace nadal nie będą rozpoczęte powinno się lekko trzymać podwyższoną temperaturę. Temperatura jastrychu przy układaniu kafli nie może być ciepła. 6. Napisz jaką posadzkę przewidujesz w pokoju , salonie. Gdzie gres a gdzie co innego i jakiej grubości. Budujemy dom bez progów. Na razie musisz walczyć o piec i zezwolenie. ________________________________________________vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotr 02.05.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Tak na wstępie Jarku ogromne dzięki za zainteresowanie moim tematem oraz jego wnikliwą analizę. A wracając do tematu:ad. 1 Dylatacje o których wspomniałeś są ale niestety jak je nazwałeś pozorne, czyli nacięte pacą we wszystkich drzwiach i miejscach przeze mnie wskazanych. Na marginesie powiem że wszędzie były wykonane przeze mnie dylatacje ze styro gr. 1cm ale "fachowcy od mixokreta" mi je pousuwali bo to im przeszkadza w zacieraniu jak się wyrazili. Jak zrobili i zatarli to już wiemy. Spękań betonu jako takiego nie widzę poza dwoma rysami w korytarzu na parterze i na piętrze, gdzie mimo dylatacji w drzwiach jastrych zdylatował się jeszcze sam w poprzek korytarza. Na parterze rysa jest od prawego narożnika drzwi przez hol do ściany łazienki (praktycznie linia prosta). ad. 2. Zrobię próbę na poddaszu gdzie jastrych już powinien być w miarę suchy (ma 4cm gr. i 4 tyg. od wylania) ad. 3. Jarku czy masz jakieś sprawdzone materiały (masy) co do których jesteś pewien że nie zawiodą. Na rynku jest ich dużo. Ostatnio naczytałem się sporo o masie z f-y Atlas SAM 100 i 200, że są takie sobie a w hurtowni gdzie się głównie zaopatruję twierdzą że jest to b dobra masa samopoziomującą i stosunkowo nie droga. Jaka jest twoja opinia w tym względzie? Czy masz jakieś sprawdzone firmy i ich materiały?ad. 4. Dom jest w całości podpiwniczony strop teriva ma już 3 lata od wylania. Wietrzę dość intensywnie tj. od 2 tyg. od wylania mam otwartych kilka okien, uchylone są całą dobę na kilka cm (nie wiem czy nie za intensywnie wietrzę).ad. 6. W salonie i pokoju ma być parkiet, jakiś egzotyk (chyba merbau). Tam gdzie pokazałem że jest podłogówka będzie wyłącznie szeroko pojęta ceramika (gres, płytki.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 02.05.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Jak rozgrzejesz wylewke to pęknięcia dopiero wyjdą jak znam życie...i jakośc wykonania tych Panów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 02.05.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 kolejny przykład komplikowania spraw prostych 1. jezeli będziesz kładł płytki - masa samorozlewna jest zbedna , stosuje sie pod parkiety, wykładziny, 2. istnieją masy posadzkowe na których mozesz kłaśc płtyki trzeciego dnia od jej wylania3. sa masy szpachlowe na ktróych po 7 dniach można kleić parkiet 4. wygrzewanie jastrychu ma na celu wymuszenie rys skurczowych które ew się klamruje ( nie trzeba pod płytki) lub odcina od okładziny wierzchniej5. dylatacji przy obecnych systemach nie trzeba przenosić , sa inne sposoby 6. dylatacje pozorne sa groźne dla płytek i należy je kleic lub klamrowac lub sie od nich odciąć matą rozdzielająca , dotyczy parkietu i ceramiki więc nie kombinuj , przedrożysz i możesz spaprać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.05.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Tak na wstępie Jarku ogromne dzięki za zainteresowanie moim tematem oraz jego wnikliwą analizę. A wracając do tematu: ad. 1 Dylatacje o których wspomniałeś są ale niestety jak je nazwałeś pozorne, czyli nacięte pacą we wszystkich drzwiach i miejscach przeze mnie wskazanych. Na marginesie powiem że wszędzie były wykonane przeze mnie dylatacje ze styro gr. 1cm ale "fachowcy od mixokreta" mi je pousuwali bo to im przeszkadza w zacieraniu jak się wyrazili. Jak zrobili i zatarli to już wiemy. Spękań betonu jako takiego nie widzę poza dwoma rysami w korytarzu na parterze i na piętrze, gdzie mimo dylatacji w drzwiach jastrych zdylatował się jeszcze sam w poprzek korytarza. Na parterze rysa jest od prawego narożnika drzwi przez hol do ściany łazienki (praktycznie linia prosta). ad. 2. Zrobię próbę na poddaszu gdzie jastrych już powinien być w miarę suchy (ma 4cm gr. i 4 tyg. od wylania) ad. 3. Jarku czy masz jakieś sprawdzone materiały (masy) co do których jesteś pewien że nie zawiodą. Na rynku jest ich dużo. Ostatnio naczytałem się sporo o masie z f-y Atlas SAM 100 i 200, że są takie sobie a w hurtowni gdzie się głównie zaopatruję twierdzą że jest to b dobra masa samopoziomującą i stosunkowo nie droga. Jaka jest twoja opinia w tym względzie? Czy masz jakieś sprawdzone firmy i ich materiały? ad. 4. Dom jest w całości podpiwniczony strop teriva ma już 3 lata od wylania. Wietrzę dość intensywnie tj. od 2 tyg. od wylania mam otwartych kilka okien, uchylone są całą dobę na kilka cm (nie wiem czy nie za intensywnie wietrzę). ad. 6. W salonie i pokoju ma być parkiet, jakiś egzotyk (chyba merbau). Tam gdzie pokazałem że jest podłogówka będzie wyłącznie szeroko pojęta ceramika (gres, płytki.) 1.Dylatacje pozorne są i dobrze. Te dylatacje powinny zapobiec pękaniu jastrychu podczas schnięcia (skurcz)-oddawanie wody do otoczenia. Powinny być głębokie do 1/2 do 2/3 grubości jastrychu. Faktycznie masz powierzchnię skomplikowaną i tutaj trzeba "sowy mądrej głowy" aby wykonał prawidłowo owe nacięcia w jastrychu. Dziwi mnie, że ty musiałeś im pokazać gdzie mają nacinać. Jest to dowód, że byli to amatorzy. Również przypuszczam, że przesadzili stosunek wody do cementu. Za dużo wody powoduje szybszy i większy skurcz przy czym jastrych jest słabszy. Z tego też powodu musisz wykonać próby na sprawdzenie wytrzymałości jastrychu pod warstwą "zgorzelu". Pokaż na szkicu piętra gdzie były nacięcia? Czy po ułożeniu jastrychu był on przykryty folią lub/i polewany wodą?Za usunięcie wystającej dylatacji którą ty a nie oni założyłeś-tak na marginesie, dlaczego ty?- powinni wylecieć z budowy lub zapłacić za odtworzenie tych wystających dylatacji. Mam nadzieję, że nie wykonali jastrychu od ściany do ściany!? Żadna taka dylatacja nie może być usunięta przed zakończeniem prac posadzkarskich. A to dlatego, że jak przyjdzie wylewka na jastrych to dochodząc do ścian stworzy mostki akustyczne i masz po ciszy w domu. Po to są jastrychy pływające aby wyciszyć dom. Parkieciarz czy kafelkarz przy braku tych dylatacji w wyniku nałożenia kleju w tym miejscu może również doprowadzić do mostków akustycznych i wszelkie odgłosy kroków wędrują do góry i w dół po ścianie!!! A więc musisz odbudować te dylatacje! Korytarz był zbyt długi aby nie naciąć go w poprzek-stąd pęknięcia! 2. Na poddaszu nie masz ogrzewania podłogowego i co tam położysz? Możesz wykonać próbę foliową ale ona i tak nie zwalnia ciebie czy twojego wykonawcy z wykonania próby wilgotnościowej bezposrednio przed montowaniem posadzki czy to z pcw, linoleum, wykładziny dywanowej, parkietu, gresu itp. Najlepiej wykonać ją przyrządem badającym stan zawilgocenia podkładu (jastrychu) metodą karbidową CM. Wszystkie inne metody są niedokładne i mogą w rękach nawet mało doświadczonego spowodować problemy. 3. Jedni panowie musieli na moje polecenie sfrezować SAM 150. Była to ich wina. Kupili tanio i do tego bez zapoznania się kartą techniczną wylali. Czyli wody tyle żeby nie musieli się napracować. Popytaj w Firmie Ardex, Uzin, Thomsit, Wakol, Sopro o masy spachlowe, czy niwelujące. Najlepsze ma według mojego rozeznania i doświadczenia Ardex ale jest drogi. Te pozostałe też dobre i niekoniecznie tańsze. Do tego wrócimy jak będę wszystko wiedział o twojej podłodze lub podłogach. 4. To może świadczyć o tym że strop jest już suchy. Skuteczne wietrzenie to takie jak ci opisałem. Zostawianie okien otwartych zezwala na wpuszczenie często zbyt wilgotnego powietrza do wewnątrz. Wtedy jastrych schnie jak na zewnątrz. Ty nie wietrzysz za intensywnie tylko inaczej-trwa to dłużej! Rozumiem, że w pomieszczeniach gdzie niema podłogówki są kaloryfery? Jeżeli tak, to dobrze dla całego pomieszczenia na dole w przypadku, jezeli nie ma drzwi między salonem a jadalnią. Będziesz mógł ogrzewanie podłogowe potraktować jako uzupełniające co jest bardzo wskazane. Na ogrzewaniu podłogowym dojdzie do grubszej warstwy powierzchni ogrzewanej podwyższona temperatura na piecu = wyższe koszty i niezbyt korzystny stosunek temperatury do skurczów podczas grzania jastrychu (ostrą zimą), tymbardiej, że podejrzewam iż nie jest on najlepszej jakości. Jastrych nad rurami jest grubości 45mm + 15mm = 60mm. Wzrasta jego grubość rośnie jego opór przenikania ciepła. Jastrych cementowy(CT) współczynnik rozszerzalności cieplnej = 012 mm/mK Np. korytarz o długośći 8m poszerze się 1,92cm =2,0cm. Dylatacja w takim miejscu powinna wynosić wokół ścian 1cm i w środku również 1cm. Spróbuj również położyć folię na ogrzewaniu podłogowym w takim miejsccu gdzie może być najwilgotniej -od strony północnej. Nie wolno po niej chodzić. Zostaw na kilka dni. Folia musi być przeźroczysta. Możesz też sprobować inaczej: Weź szklankę przeźroczystą lub kupek plastikowy przeźroczysty postaw do góry dnem na jastrychu w miejscu gdzie może być jastrych najgrubszy i od strony północnej. Na dno ułóż trochę kostek lodu w folii (takie do drinków). Jezeli kubek lub szklanka na dole przy jastrychu zajdzie mgiełką (rosa) to już wiesz, że podkład jest mokry. Jezeli nic nie zobaczysz to wcale nie oznacza, że jest odpowiednio suchy! Dobrze, że dom jest podpiwniczony. Piwnice będą ogrzewane? Jak wykonano izolację (blokadę) przeciwwilgoci. Strop jaki jest gruby? Jakiej klasy jest beton którym zalewano pustaki?. Czy był poddany pielęgnacji po wylaniu?. Co było ułożone na stropie jako blokada przed wilgocią?. W salonie jest jak rozumiem jastrych około 4cm grubości. I ma również 4 tygodnie. Na temat parkietu w domu możesz również przedstawić swoje watpliwość! _____________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.05.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 kolejny przykład komplikowania spraw prostych 1. jezeli będziesz kładł płytki - masa samorozlewna jest zbedna , stosuje sie pod parkiety, wykładziny, 2. istnieją masy posadzkowe na których mozesz kłaśc płtyki trzeciego dnia od jej wylania 3. sa masy szpachlowe na ktróych po 7 dniach można kleić parkiet 4. wygrzewanie jastrychu ma na celu wymuszenie rys skurczowych które ew się klamruje ( nie trzeba pod płytki) lub odcina od okładziny wierzchniej 5. dylatacji przy obecnych systemach nie trzeba przenosić , sa inne sposoby 6. dylatacje pozorne sa groźne dla płytek i należy je kleic lub klamrowac lub sie od nich odciąć matą rozdzielająca , dotyczy parkietu i ceramiki więc nie kombinuj , przedrożysz i możesz spaprać 1.Jak będziesz kładł płytki podłogowe 10mm to położysz je na 1,5cm łożu klejowym!? Dziękuję nie polecam. 2 i 3. Istnieją masy posadzkowe które po 24 godzinach można nawet drewnem obłożyć. Są to masy w których woda się krystalizuje a termin wyczekiwania na jej dojrzałość do wyłożenia kafli, pcw, linoleum czy drewna zależy od grubości. Jedyny problem w tym, że w wielu tych masach część tej wody ponownie się dekrystalizuje i wychodzą jaja nawet na kaflach. Kafle są luźne klej na nich wisi. Pod pcw wychodzą bańki powietrza. Parkiet się rozpycha i odspaja od podkładu itp. A więc nic nowego! 4. Rozgrzewanie jastrychu nie ma nic wspólnego z wymuszaniem do doprowadzenia rys skurczowych. To czy rysy skurczowe powstaną mogę określić w sposób organoleptyczny czyli zmysłami - wzrokiem - a poprzeć odpowiednimim testami jeszcze przed rozgrzewaniem podłogówki. Rozgrzewanie ma na celu wypędzenie wilgoci z jastrychu który lezy na ogrzewaniu podłogowym. Szczególnie w miejscach pod rurami i wokół gdzie dochodzi w wyniku różnic temperatur do wykraplania się wody. Poza tym rysy skurczowe powstały zanim został zamontowany piec. Dylatacje konstrukcyjne i ruchowe przenosi się i to bezwzględnie. Jeżeli jest inaczej proszę o informację. Dylatacje pozorne nacięcia przeciwskurczowe i powstałe pęknięcia, rysy "spawa sie" łączy ze sobą nacinając peknięcie do 1,5cm w głąb i nacinając co 25cm poprzeczne 10cm długości wgłebienia o głębokości 1,5cm wkładając w nie specjalne klamry lub cienki drut zbrojeniowy lub wkręty do drewna bez łba. To wszystko zalewa się żywicą epoksydową lub poliestrową można również poliuretanową. Nastepnie posypuje piaskiem aby poprawić adhezję. Mata tzw. dekompresująca słabe i niestabilne jastrychy kosztuje okołom 30,00zł./m2 plus klej na który trzeba ją przykleić następne około 18-24,00zł. A więc jest droższa i musi być ułożona na większej powierzchni, aby sie sprawdziła. Jeżeli myślałeś o paskach siatki ułożonej na pęknięciach to to chyba pomyłka. Odpisz na temat dylatacji konstrukcyjnych i ruchowych, jestem ciekaw! Proszę? _______________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas ________________________________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 02.05.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 dla mnie za dużo filozofowania w sprawach prostych prostym rozwiązaniem bez wynurzeń technologicznych jest zastosowanie kleju mapei kera flex maxi ( 3- 15 mm) 1.Jak będziesz kładł płytki podłogowe 10mm to położysz je na 1,5cm łożu klejowym!? Dziękuję nie polecam. są kleje o niskimi współczynniku skurczu o grubości warstwy do 30 mm, więc inni je polecają co do reszty rewelacji Ceresit i jego chemia jest mało profesjonalna a kanuf nie wie co sprzedaje między innymi te firmy maja tzw chemię budowlana inwestycyjną która kraca do minimum tzw przerwy technologiczne w takim razie system schluttera to jedna wielka pomyłka, maty klei się na zwykły klej elastyczny dylatacji nie zawsze trzeba przenosić paski spełniaja swoje zadanie ludzie tutaj poszukuja prostych odpowiedzi, no chyba ze ktos zdobywa tutaj wiedze teoretyczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.05.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 dla mnie za dużo filozofowania w sprawach prostych prostym rozwiązaniem bez wynurzeń technologicznych jest zastosowanie kleju mapei kera flex maxi ( 3- 15 mm) 1.Jak będziesz kładł płytki podłogowe 10mm to położysz je na 1,5cm łożu klejowym!? Dziękuję nie polecam. są kleje o niskimi współczynniku skurczu o grubości warstwy do 30 mm, więc inni je polecają co do reszty rewelacji Ceresit i jego chemia jest mało profesjonalna a kanuf nie wie co sprzedaje między innymi te firmy maja tzw chemię budowlana inwestycyjną która kraca do minimum tzw przerwy technologiczne w takim razie system schluttera to jedna wielka pomyłka, maty klei się na zwykły klej elastyczny dylatacji nie zawsze trzeba przenosić paski spełniaja swoje zadanie ludzie tutaj poszukuja prostych odpowiedzi, no chyba ze ktos zdobywa tutaj wiedze teoretyczną Rozumiem cię Rezi. Filozofia mimo, że jest matką nauk jest ci obca. Twoja sprawa. Ja jednak staram się doradzić z doswiadczenia i nie tylko mojego. I tak, jeżeli w karcie technicznej tego kleju stoi wyraźnie, że nadaje się do ogrzewania podłogowego bez specjalnych obostrzeń typu nie wolno grzać do temperatury 29-32C jastrychu nawet w mroźne dni. To się z toba zgadam. Jeżeli wolno kleić tym klejem na jastrychach o wilgotności powyżej 3% to tez się z tobą zgadzam. Jeżeli wolno kleić tym klejem bez rozgrzewania podłogówki to też się z tobą zgadzam. Ale to musisz udowodnić kartą techniczną firmy Mapei. Jezeli jednak nie sprawdziłeś tego to nie zalecaj czegoś co zadziała jak "bomba zegarowa"! Poza tym, że obca ci filozofia to jeszcze ściemniasz> Przeczytaj jeszce raz co napisałeś na temat ceresitu, którego nie nam z mojej praktyki a knaufa (piszesz kanuf czy to to samo?) znam z klejów do parkietu. Co znaczy chemia budowlana inwestycyjna? To , że skraca przerwy technologiczne to chyba dobrze. Jednak nie wiem co ty przez to rozumiesz? Odpisz.Piszesz, są kleje o niskim współczynniku skurczu nawet przy 30mm łożu klejowym! Jak niski jest ten skurcz? Odpisz.Co masz z kolei na myśli pisząc... "w takim razie system Schlueter'a to jedna wielka pomyłka??? odpisz ![/b]Poznałem systemy Schlueter'a przed 20 laty. Nastepnie piszesz, że maty klei się na zwykły klej elastyczny. Kleje syntetyczne a nawet kleje wodne proszkowe. Te kleje dzisiaj są wystarczajaco elastyczne do związania maty dekompresujacej wadliwie wykonany jastrych. Mozesz zastosować jak chcesz klej poliuretanowy jednoskładnikowy 30,00zł./m2 lub klej MS-P 40,00/m2 najbardziej elastyczny. Dylatację nie zawsze trzeba przenosić -piszesz ponownie. A prosiłem, żebys mi napisał kiedy w jakim przypadku nie trzeba? Zrób to proszę i odpisz! Piszesz znowu, że paski spełniają swoje zadanie. Gdzie, kiedy i dlaczego? Ja ci mówię i piszę, że nie spełniają wogóle a tym bardziej nie na ogrzewaniu podłogowym. Paski siatek jakichkolwiek do klamrowania pęknęć jastrychu się nie nadają. Trochę kaszany w wykonawstwie tych którzy nie lubią filozofii czyli nauki (czytaj wiedzy) czyli czytania i dociekania co producent zaleca lub kiedy i dlaczego nie zaleca. To co piszę nie jest li tylko wiedzą teoretyczną. Jest to wiedza oparta na tysiącach błędów jakie popełnili wykonawcy. Często jest to kosztowny brak wiedzy, który kończy się komornikiem ponieważ wykonawca udziela prostych rad najczęsciej nie do końca przemyślanych. Proszę odpisz na moje pytania zaznaczone tłustym drukiem. _Tak między nami to proste odpowiedzi to jest wciskanie kitu czy przemyslany do końca problem z którym się tutaj spotykasz. ____________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 03.05.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 prosze o wskazanie w karcie technologicznej Mapei keraflex MAxi ze nie nadaje się do ogrzewania podłogowego pytane było proste - co zrobic i odpowiedź ma być równie prosta - wywody pozostaw dla opracowań teoretycznych bo chyba nie myślisz z ektoś kto chce połozyć 15 mm kleju zgodnie z karta technologiczna produktu będzie studiował mechanike budowli czytając twoje posty na forum. To , że skraca przerwy technologiczne to chyba dobrze. Jednak nie wiem co ty przez to rozumiesz? Odpisz. czy ja napisałem że źle ze się skraca Piszesz, są kleje o niskim współczynniku skurczu nawet przy 30mm łożu klejowym! Jak niski jest ten skurcz? Odpisz. niski to niski tak podano i to mi wystraczy opracowanie teretyczne poczytasz sobie z kart mapei. nie napisałem ze pęknięcia jasstrychy łaczy się siatką z włókna szkzlanego, siatka luba każda inna mata ma na celu rozkład naprężeń na większej powierzchni Tak między nami to proste odpowiedzi to jest wciskanie kitu czy przemyslany do końca problem z którym się tutaj spotykasz tak między nami porostu czytam karty produktowe i nie traktuję producentów jak debili któzy nie wiedza co pakuja do swoich worków , marketing pomijam użytkownicy na forum poszukuja prostych tanich, nie skomplikowanych rozwiązań baz wywodów teoretycznych, naukowych etc pyając o skład kruszywa betonu na fundamenty oczekują porady na granicy poprawności wykonania a nie teorii po to jest forum Filozofia mimo, że jest matką nauk jest ci obca. wierz mi ze w tym zakresie brałem nauki u samego prfo Ziembińskiego z UAM Poznaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 03.05.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Rezi ma racje . Mozna oczywiscie zastosowac Mapei Keraflex Maxi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotr 03.05.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 1.Dylatacje pozorne są i dobrze. Te dylatacje powinny zapobiec pękaniu jastrychu podczas schnięcia (skurcz)-oddawanie wody do otoczenia. Powinny być głębokie do 1/2 do 2/3 grubości jastrychu. Faktycznie masz powierzchnię skomplikowaną i tutaj trzeba "sowy mądrej głowy" aby wykonał prawidłowo owe nacięcia w jastrychu. Dziwi mnie, że ty musiałeś im pokazać gdzie mają nacinać. Dylatacje były wykonane ze styro 1cm przy wszystkich ścianach i futrynach. Na stropie parteru ułożony był 5cm gr styropian FS20 i na to folia 0,3mm tam gdzie nie było ogrzewania (salon , pokój), pod ogrzewaniem folia metalizowana. Na poddaszu styro 2cm lub 3cm (akustyczny) i na to folia 0,3mm. Na podaszu przewiduję poza łazienką samo drzewo, głównie mozaikę by nie obciążać stropu ciężkim parkietem Za dużo wody powoduje szybszy i większy skurcz przy czym jastrych jest słabszy. Z tego też powodu musisz wykonać próby na sprawdzenie wytrzymałości jastrychu pod warstwą "zgorzelu". Pokaż na szkicu piętra gdzie były nacięcia? Czy po ułożeniu jastrychu był on przykryty folią lub/i polewany wodą?Mam nadzieję, że nie wykonali jastrychu od ściany do ściany!? Jastrych po wylaniu nie był przykryty folią, przez 3 dni nie chodziłem po nim a pierwsze wietrzenie zrobiłem dopiero po tygodniu. Jastrych oczywiście nie dochodzi do ścian ponieważ bezwzględnie przy ścianach wszędzie był styropian j/w pisałem. Nacięcia w jastrychu wykonane były we wszystkich drzwiach: pomiędzy kuchnią a jadalnią i pomiędzy salonem a "szeroko" pojętą jadalnią i tam na razie nic nie pęka. Korytarz był zbyt długi aby nie naciąć go w poprzek-stąd pęknięcia! To fakt że korytarz jest dość długi (około 6m) ale dylatacja była w drzwiach do jadalni i do spiżarki, czyli na obu końcach plus do pozostałych drzwi. 2. Na poddaszu nie masz ogrzewania podłogowego i co tam położysz?. Tylko w górnej łazience jest wodna podłogówka, reszta to będą mozaiki lub wykładzina. Rozumiem, że w pomieszczeniach gdzie niema podłogówki są kaloryfery? Tak są Piwnice będą ogrzewane? Jak wykonano izolację (blokadę) przeciwwilgoci. Strop jaki jest gruby? Jakiej klasy jest beton którym zalewano pustaki?. Czy był poddany pielęgnacji po wylaniu?. Co było ułożone na stropie jako blokada przed wilgocią? Piwnice raczej nie będą ogrzewane no może pralnia która jest w planie. Blokadę wilgoci to stanowi folia 0,3mm, strop ma gr 24cm (Teriva), strop zalany był betonem B-15 z gruchy i był pielęgnowany W salonie jest jak rozumiem jastrych około 4cm grubości. I ma również 4 tygodnie Nie w salonie jak i na całym parterze jest jastrych o grubości takiej jak podłogówka czyli 6-7cm. Na poddaszu jest 4cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierr0 03.05.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Proponował bym klej Webera 414 ma rozsądną cene około 38 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotr 04.05.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Proponował bym klej Webera 414 ma rozsądną cene około 38 zł Prawdę powiedziawszy opcja na klej podoba mi się najbardziej - najmniej kłopotliwa do wykonania . O ile Mapei to znana marka o tyle Webera znam mało. Pierr0 stosowałeś ten klej, masz jakieś doświadczenia z nim związane? Ja potrzebuję kleju którym zniwelował bym różnicę poziomu do 1,5cm, czyli sporym wymaganiom ten klej musi sprostać i to jeszcze na podłogówce! Z Atlasa to chyba mógłby być klej średniowarstwowy Cal N, ale atlas ma ogólnie niskie notowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierr0 04.05.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Według mnie Weber to dobry klej często go stosuje, wiem że mapei jest bardziej znany w Polsce ale czy jest lepszy?Weber ZP414 na stronie producenta kosztuje 56zł tydzień temu płaciłem za worek 38zł , można go znależc jeszcze taniej, to już atlas plus jest droższy.Jednak musisz wziąsc pod uwagę duże zużycie kleju,przy 15 mm będzie ok. 25kg/1m2 .Proponował bym jednak większe nierówności wyrównac przed kładzeniem, skróci się czas układania płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 04.05.2008 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 1.Dylatacje pozorne są i dobrze. Te dylatacje powinny zapobiec pękaniu jastrychu podczas schnięcia (skurcz)-oddawanie wody do otoczenia. Powinny być głębokie do 1/2 do 2/3 grubości jastrychu. Faktycznie masz powierzchnię skomplikowaną i tutaj trzeba "sowy mądrej głowy" aby wykonał prawidłowo owe nacięcia w jastrychu. Dziwi mnie, że ty musiałeś im pokazać gdzie mają nacinać. Dylatacje były wykonane ze styro 1cm przy wszystkich ścianach i futrynach. Na stropie parteru ułożony był 5cm gr styropian FS20 i na to folia 0,3mm tam gdzie nie było ogrzewania (salon , pokój), pod ogrzewaniem folia metalizowana. Na poddaszu styro 2cm lub 3cm (akustyczny) i na to folia 0,3mm. Na podaszu przewiduję poza łazienką samo drzewo, głównie mozaikę by nie obciążać stropu ciężkim parkietem Za dużo wody powoduje szybszy i większy skurcz przy czym jastrych jest słabszy. Z tego też powodu musisz wykonać próby na sprawdzenie wytrzymałości jastrychu pod warstwą "zgorzelu". Pokaż na szkicu piętra gdzie były nacięcia? Czy po ułożeniu jastrychu był on przykryty folią lub/i polewany wodą?Mam nadzieję, że nie wykonali jastrychu od ściany do ściany!? Jastrych po wylaniu nie był przykryty folią, przez 3 dni nie chodziłem po nim a pierwsze wietrzenie zrobiłem dopiero po tygodniu. Jastrych oczywiście nie dochodzi do ścian ponieważ bezwzględnie przy ścianach wszędzie był styropian j/w pisałem. Nacięcia w jastrychu wykonane były we wszystkich drzwiach: pomiędzy kuchnią a jadalnią i pomiędzy salonem a "szeroko" pojętą jadalnią i tam na razie nic nie pęka. Korytarz był zbyt długi aby nie naciąć go w poprzek-stąd pęknięcia! To fakt że korytarz jest dość długi (około 6m) ale dylatacja była w drzwiach do jadalni i do spiżarki, czyli na obu końcach plus do pozostałych drzwi. 2. Na poddaszu nie masz ogrzewania podłogowego i co tam położysz?. Tylko w górnej łazience jest wodna podłogówka, reszta to będą mozaiki lub wykładzina. Rozumiem, że w pomieszczeniach gdzie niema podłogówki są kaloryfery? Tak są Piwnice będą ogrzewane? Jak wykonano izolację (blokadę) przeciwwilgoci. Strop jaki jest gruby? Jakiej klasy jest beton którym zalewano pustaki?. Czy był poddany pielęgnacji po wylaniu?. Co było ułożone na stropie jako blokada przed wilgocią? Piwnice raczej nie będą ogrzewane no może pralnia która jest w planie. Blokadę wilgoci to stanowi folia 0,3mm, strop ma gr 24cm (Teriva), strop zalany był betonem B-15 z gruchy i był pielęgnowany W salonie jest jak rozumiem jastrych około 4cm grubości. I ma również 4 tygodnie Nie w salonie jak i na całym parterze jest jastrych o grubości takiej jak podłogówka czyli 6-7cm. Na poddaszu jest 4cm. Wszystko w porządku oprócz jastrychów cementowych które zostały pozpawione możliwości spokojnego oddawania wody. zabudowa tych pływających jastrychów na FS20 prawidłowa, folia 0,3 minimalna grubość, ale dobrze. Problem jedynie w tym, że na ogrzewanie podłogowe dołożysz na powierzchni 25m2 około 1,0 tony dodatkowego ciężaru. Jeszcze raz podkreślam mowa jest cały czas o ogrzewaniu podłogowym-wodnym na którym jest jastrych cementowy grubości 6-7cm. A w tym jastrychu są rury z wodą. Trzeba by się zastanowić czy nie można by sfrezować 1cm z podkładu w salonie. Koszt takiej operacji to 20-25,00zł/m2. Krótszy okres schnięcia. 6-7cm grubości jastrych może schnąć i trzy miesiące. Reguła 1cm/tydzień dotyczy 4cm jastrychu pod warunkami które opisałem. Byłbym za frezowaniem. Mniej wody, mniejsze obciążenie i szybsze schnięcie. Maszynę można wypożyczyć i nawet samemu to wykonać. Aby zdecydować się obciążyć (na odległość słaby jastrych) dodatkowymi 1000kg cieżarem, trzeba być pewnym, że nie dojdzie do przełamania jastrychu i uszkodzenia rur. Tego nie da się na odległość do końca stwierdzić. Są na pewno firmy w Pańskiej okolicy, które tymi problemami się zajmują. Ja ze swej strony napisałem do Mapei'a w sprawie keraflex maxi! Karty techniczne Pdf są tylko w językach obcych. Znam j. niemiecki więc udało mi się dowiedzieć więcej o tej masie. O kilka wyjaśnień poprosiłem mapei'a. Trzeba poczekać na odpowiedź! Jedno jest pewne o czym pisze mapei nie należy go kłaść na podkładzie cementowym o wilgotności powyżej 2%. Z tej karty wynika, że można użyć go na podłogówce. Nie należy kleić małych formatów. Są jednak inne wątpliwości, które wyjaśnię z mapei'em. Na razie i tak za wcześnie na prace związane z posadzkami. Zbyt mokre! Salon jest wyżej o 1,5cm. Jeżeli w salonie położysz drewno o grubośći tylko 8mm to różnica rośnie do 2,3 cm. I to jest wszystko. Kładziesz klej 1,3cm a na to 10mm grubą płytkę podłogową. Wśród parkietów 10mm nie ma wyboru- lamparkiet. 11mm finishparkiet. Wszystko co powyżej wymaga więcej kleju lub grubszych płyt (ciężar). Przy 16mm parkiecie różnica poziomów rośnie do 31mm. Wtedy klej keraflex maxi (tylko do 15mm) nie nadaje się a i obciążenie podłogówki się zwiększa. ___________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 04.05.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 prosze o wskazanie w karcie technologicznej Mapei keraflex MAxi ze nie nadaje się do ogrzewania podłogowego pytane było proste - co zrobic i odpowiedź ma być równie prosta - wywody pozostaw dla opracowań teoretycznych bo chyba nie myślisz z ektoś kto chce połozyć 15 mm kleju zgodnie z karta technologiczna produktu będzie studiował mechanike budowli czytając twoje posty na forum. To , że skraca przerwy technologiczne to chyba dobrze. Jednak nie wiem co ty przez to rozumiesz? Odpisz. czy ja napisałem że źle ze się skraca Piszesz, są kleje o niskim współczynniku skurczu nawet przy 30mm łożu klejowym! Jak niski jest ten skurcz? Odpisz. niski to niski tak podano i to mi wystraczy opracowanie teretyczne poczytasz sobie z kart mapei. nie napisałem ze pęknięcia jasstrychy łaczy się siatką z włókna szkzlanego, siatka luba każda inna mata ma na celu rozkład naprężeń na większej powierzchni Tak między nami to proste odpowiedzi to jest wciskanie kitu czy przemyslany do końca problem z którym się tutaj spotykasz tak między nami porostu czytam karty produktowe i nie traktuję producentów jak debili któzy nie wiedza co pakuja do swoich worków , marketing pomijam użytkownicy na forum poszukuja prostych tanich, nie skomplikowanych rozwiązań baz wywodów teoretycznych, naukowych etc pyając o skład kruszywa betonu na fundamenty oczekują porady na granicy poprawności wykonania a nie teorii po to jest forum Filozofia mimo, że jest matką nauk jest ci obca. wierz mi ze w tym zakresie brałem nauki u samego prfo Ziembińskiego z UAM Poznaniu Rezi na Boga skończ z wciąganiem niewinnych p. prof. od filozofii do tej dysertacji. Ja nic nie chciałem od ciebie jak tylko tego co potrafisz tzn. udzielenia mi prostych odpowiedzi na moje pytania. Nie sądziłem, że prostota odpowiedzi polega na jej braku. Poza tym raz piszesz w poście, że paski spełniają swoje zadanie... cytat: maty klei się na zwykły klej elastyczny dylatacji nie zawsze trzeba przenosić paski spełniaja swoje zadanie potem się tego wycofujesz. w innym poście piszesz, cytat...dylatacje pozorne są groźne dla płytek i należy je kleić lub klamrować lub się od nich odciąć matą rozdzielającą, dotyczy parkietu i ceramiki. Słusznie! Je należy klamrować i kleić żywicami z piaskiem krzemowym. W tym samym poście stoi coś co mnie zaskoczyło cytuję...rys skurczowych które ew się klamruje (nie trzeba pod płytki) lub odcina od okładziny wierzchniej. Rysy skurczowe to bardzo często głębokie często przez całą grubość jastrychu pęknięcia. I jak się ma twoja rada nie klamrowania pod płytki rys skurczowych do m. innymi Mapei'a, który wyraźnie zaleca stosować się do zasad wynikających z ZDB gdzie nakazuje się klamrowanie pęknięć i dylatacji pozornych pod płytkami ceramicznymi. Tego kleju nie można stosować do płytek ulegających łatwo odkształceniu. Ten klej może powodować przebarwienia płytek o niestabilnych kolorach!? Jakie straty energii i podwyższone koszty przyniesie ogrzanie dodatkowych 1,5cm. Na to jeszcze ewentualnie mata która też choć niewielki ma opór przenikania ciepła to wymaga dodatkowego grzania. A przecież pomoc ma być prosta i tania. Nadal nie wiem a chciałbym się dowiedzieć dlaczego nie trzeba niektórych dylacji (jakich?) przenosić, czyli przejąć przez okładzinę podłogową np. kamień, parkiet, płytki ceramiczne. I w jaki sposób i czym zastępuje się te dylatacje? Z tego co ja wiem to dylatacje pozorne się pokrywa. Dylatacje konstrukcyjne się przenosi na okładzinę podłogową. Podobnie ruchowe. Co to jest chemia budowlana inwestycyjna? Czemu i kiedy systemy Schueter'a są pomyłką? proszę o prostą pomoc. __________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 04.05.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Problem jedynie w tym, że na ogrzewanie podłogowe dołożysz na powierzchni 25m2 około 1,0 tony dodatkowego ciężaru.[...] Aby zdecydować się obciążyć (na odległość słaby jastrych) dodatkowymi 1000kg cieżarem, trzeba być pewnym, że nie dojdzie do przełamania jastrychu i uszkodzenia rur. Tego nie da się na odległość do końca stwierdzić. Da sie . Jezeli 1000kg podzielimy na 25m2 = 40kg/m2 . Stopa ludzka odziana w obuwie , zajmuje 0.033m2 . Przecietny chlop wazy 80kg . Jezeli wiec przejdzie sie po w/w "slabym jastrychu" i on nie popeka , to znaczy , ze wytrzymal obciazenie kilkanascie razy wieksze , niz te 1000kg/25m2 . Rezi ma racje : zbytecznie komplikujesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 04.05.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Problem jedynie w tym, że na ogrzewanie podłogowe dołożysz na powierzchni 25m2 około 1,0 tony dodatkowego ciężaru.[...] Aby zdecydować się obciążyć (na odległość słaby jastrych) dodatkowymi 1000kg cieżarem, trzeba być pewnym, że nie dojdzie do przełamania jastrychu i uszkodzenia rur. Tego nie da się na odległość do końca stwierdzić. Da sie . Jezeli 1000kg podzielimy na 25m2 = 40kg/m2 . Stopa ludzka odziana w obuwie , zajmuje 0.033m2 . Przecietny chlop wazy 80kg . Jezeli wiec przejdzie sie po w/w "slabym jastrychu" i on nie popeka , to znaczy , ze wytrzymal obciazenie kilkanascie razy wieksze , niz te 1000kg/25m2 . Rezi ma racje : zbytecznie komplikujesz . Musisz wziąć pod uwagę, że do tych tysiąca kg musisz dodać chłopa i jego 80kg. Do tego meble i sprzęt AGD. Kuchnia/jadalnia to 23m2. A więc na tej małej przestrzeni znajdzie się prawie 2000 kilogramów dodatkowo Nie komplikuję tylko radzę się zastanowić teraz niż po fakcie. Staram się oglądnąć przynajmniej obie strony medalu. Zbyt dużo naoglądałem się rzeczy które wynikały z braku wiedzy tej zwykłej praktycznej. Przecież tam jest ogrzewanie podłogowe. Jastrych ma 7cm jest maksymalnie gruby. Dodatkowe 1,5cm spowoduje zwiększone grzanie rosną koszty za energię i to przez lata. Jeżeli opór przenikania ciepła zostanie zwiększony o 0,10m2K/W to w praktyce oznacza to stratę około 4,8C a tym samym podniesienie temperatury jastrychu. To są koszty finansowe. Może także dojść ze względu na stałe przegrzanie jastrychu do innych niekorzystnych zjawisk. Mam trochę zdjęć z tych prostych i tanich rad. Macie rację, że sobie komplikuję, przecież to nie moja chałupa, czyż nie. Mówią walić 1,5cm to co szkodzi? Walić! Proste rozwiązania to nie zawsze te szybkie, tanie i trwałe. _____________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts