Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na co zwrócić uwage podczas ocieplania domu styropianem?

Recommended Posts

płyty kleimy do ściany na wianki a nie na same packi

szczeliny między płytami uzupełniamy pianką poliuretanową

siatkę kleimy na warstwie kleju

okna obrabiamy styropianem do prawie samej szyby

w narożniki wklejamy wzmocnienia z kątownika aluminiowego

można i tak :lol:

a na serio - klejenie na zakładkę to strata czasu i kasy

płyty kleimy do ściany na wianki a nie na same packi

szczeliny między płytami uzupełniamy pianką poliuretanową

siatkę kleimy na warstwie kleju

okna obrabiamy styropianem do prawie samej szyby

w narożniki wklejamy wzmocnienia z kątownika aluminiowego

O tak, tak :D

Co do tych narożników to tylko tyle, że są one z naklejoną siatką na bokach, nie same narożniki :wink:

pozdrawiam, majki

A co z balkonami?

Jak ocieplac balkony? Czy tylko styro pod balkon wystarczy, czy nie bedzie mostka termicznego w miejscu laczenia balkonu z murem?

Jak sobie nie zaizolujesz tego miejsca, to pewnie będzie mostek. Styro pod balkonem "ociepli" go tylko od dołu. Co jako jedyne ocieplenie jest bez sensu, bo wychładzać się będzie również z boków i od góry.

Ja bym teraz ułożył dwie warstwy styropianu w ten sposób by złącza płyt styropianiwych były przesunięte wobec siebie.

wymyślono styropian frezowany - ekipy narzekają, ale u mnie po robocie stwierdzili, że jednak to dla inwestora fajny wynalazek :-)

a co do okien, to ja nie robiłem - tam są same straty ciepła )

Zalezy jak frezowany bo chyba sa rozne. Jak dlamnie to nie wiem co w tym trudnego. Problem dla inwestora bo wiecej odpadow zostaje ale za to szpar nie ma. Dobry wynalazek... na mijanke szkoda czasu masz frezowany.

Balkon trzeba od kazdej strony i nie zapomnij przy wylewaniu posadzki balkonu by odzdzielic styropianem od sciany budynku.

Ociepl szpalety (ościeża okienne) np. styropianem min 2cm

Kątowniki przy narożach okiennych gdzie się spotykają wklej siatkę małe prostokąty tam przeważnie występują pęknięcia.

Przy klejeniu siatki najlepiej wywijaj ją pod parapet.

Doczyść dobrze styropian przed kładzeniem siatki.

Po kołkowaniu zalep kołki klejem i nie zaklejaj łączeń styropianu klejem to już karygodne a na pewno nie przed czyszczeniem.

Do dziur w łączeniach jeśli takie wystąpią lepiej żeby nie występowały ale podejrzewam że ci się będzie zdarzać używaj pianki montażowej najlepiej niskociśnieniowej nie upychaj tam styropianu bo to nic nie daje i piankuj po wyschnięciu kleju do styropianu :D

Klej styropian najlepiej od łaty a nie poziomicy czym dłuższa tym lepsza do klejenia pierwszego rzędu użyj najlepiej sznurka czyli przyklej jedną płytę na jednym końcu ściany a druga na drugim końcu i rozciągnij sznurek potem też możesz stosować tak sznurek dla amatora polecam listwę startową

najważniejsze jest wyciągnięcie dobrze pierwszego rzędu potem to już banał.

Stosuj na łączeniach siatki min.5 cm zakłady.

Po położeniu siatki wyczyść klej papierem ściernym dopiero gruntuj.

W twoim przypadku proponuje ci montaż parapetów po położeniu i wyczyszczeniu styropianu przed siatką i zakładaniem kątowników w szpaletach fachowcy przeważnie zakładają parapety po siatce a potem uzupełniają dziury kawałkiem styropianu klejem i siatką ale w tym miejscu już nie dają kątownika do samej wylewki parapetu. Oczywiście niesie to za sobą zabezpieczenie parapetów przed zabrudzeniem (jeśli są z blachy sama folia która jest już na parapetach nie wystarczy najlepiej poodcinać sobie z cienkiego styropianu)

Naklejaj taśmę na profil okienny w trakcie siatkowania szpalety odliczając np. kilka milimetrów od styropianu po położeniu kleju taśmę odklej to samo rób w trakcie tynkowania będziesz miał wtedy ładną i prosta linię bez żadnych niedoróbek przy profilu tylko nie zapominaj o odklejaniu taśm po zakończeniu obrabiania szpalety potem ciężko ją zdjąć.

Podejrzewam że największy problem będziesz miał na szpaletach w trakcie kładzenia siatki zatem jeśli brzydko ci to wyjdzie zrób szlichte (drugi raz klej rzadszy wtedy ładnie się wyrówna).

W szpaletach masz wywijać siatkę.

Raczej nie eksperymentuj z kładzeniem tynku i tu radziłbym fachowców zresztą sam go nie położysz.

• 1 month później...
Ociepl szpalety (ościeża okienne) np. styropianem min 2cm.....

to ja sie pytam, kto Wam te okna montuje ze później glify dodatkowo obrabiać trzeba? Nie kumam. Albo moze obawiacie sie ze parapet zewnętrzny położony na samym styropianie szlag trafi? Moze mi to ktos jakos klarownie wytłumaczyć? BO siedzę w oknach tyle lat i nie rozumie. Mam tez na swym rozkładzie kilka chałup ocieplonych i ciągle nie rozumiem

cyzu - po cholerę to ocieplanie glifów? Lub inaczej - ocieplenie niezbędne jak sa ale po co one sa?