januszpiep72 24.04.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Na co zwrócić uwage podczas ocieplania domu styropianem?Dziekuję za porady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 24.04.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Ja bym teraz ułożył dwie warstwy styropianu w ten sposób by złącza płyt styropianiwych były przesunięte wobec siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 24.04.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 ja bym absolutnie nie kładł dwóch warst.kotwienie mechaniczne (chodź przy małych budynkach nie trzeba)klej siatka klej,zacząc od listwy,dylatacja dachu,siatkowanie naroży przy oknach, ?nic wiecej mi nie przychodzi do głowy ;d no i żeby łądnie było ;d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 25.04.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 płyty kleimy do ściany na wianki a nie na same packi szczeliny między płytami uzupełniamy pianką poliuretanową siatkę kleimy na warstwie kleju okna obrabiamy styropianem do prawie samej szyby w narożniki wklejamy wzmocnienia z kątownika aluminiowego można i tak a na serio - klejenie na zakładkę to strata czasu i kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 25.04.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 okna obrabiamy styropianem do prawie samej szyby można i na szybie też nakleić ;D nie no, trzeba troche nad estetyką pomyśleć ważniejsze jest poprostu lekkie najście na futryne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 25.04.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 płyty kleimy do ściany na wianki a nie na same packi szczeliny między płytami uzupełniamy pianką poliuretanową siatkę kleimy na warstwie kleju okna obrabiamy styropianem do prawie samej szyby w narożniki wklejamy wzmocnienia z kątownika aluminiowego O tak, tak Co do tych narożników to tylko tyle, że są one z naklejoną siatką na bokach, nie same narożniki pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 25.04.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 A co z balkonami? Jak ocieplac balkony? Czy tylko styro pod balkon wystarczy, czy nie bedzie mostka termicznego w miejscu laczenia balkonu z murem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.04.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 A co z balkonami? Jak ocieplac balkony? Czy tylko styro pod balkon wystarczy, czy nie bedzie mostka termicznego w miejscu laczenia balkonu z murem?Jak sobie nie zaizolujesz tego miejsca, to pewnie będzie mostek. Styro pod balkonem "ociepli" go tylko od dołu. Co jako jedyne ocieplenie jest bez sensu, bo wychładzać się będzie również z boków i od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 25.04.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Ja bym teraz ułożył dwie warstwy styropianu w ten sposób by złącza płyt styropianiwych były przesunięte wobec siebie. wymyślono styropian frezowany - ekipy narzekają, ale u mnie po robocie stwierdzili, że jednak to dla inwestora fajny wynalazek a co do okien, to ja nie robiłem - tam są same straty ciepła ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 25.04.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Zalezy jak frezowany bo chyba sa rozne. Jak dlamnie to nie wiem co w tym trudnego. Problem dla inwestora bo wiecej odpadow zostaje ale za to szpar nie ma. Dobry wynalazek... na mijanke szkoda czasu masz frezowany. Balkon trzeba od kazdej strony i nie zapomnij przy wylewaniu posadzki balkonu by odzdzielic styropianem od sciany budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyzu 26.04.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Ociepl szpalety (ościeża okienne) np. styropianem min 2cm Kątowniki przy narożach okiennych gdzie się spotykają wklej siatkę małe prostokąty tam przeważnie występują pęknięcia. Przy klejeniu siatki najlepiej wywijaj ją pod parapet. Doczyść dobrze styropian przed kładzeniem siatki. Po kołkowaniu zalep kołki klejem i nie zaklejaj łączeń styropianu klejem to już karygodne a na pewno nie przed czyszczeniem. Do dziur w łączeniach jeśli takie wystąpią lepiej żeby nie występowały ale podejrzewam że ci się będzie zdarzać używaj pianki montażowej najlepiej niskociśnieniowej nie upychaj tam styropianu bo to nic nie daje i piankuj po wyschnięciu kleju do styropianu Klej styropian najlepiej od łaty a nie poziomicy czym dłuższa tym lepsza do klejenia pierwszego rzędu użyj najlepiej sznurka czyli przyklej jedną płytę na jednym końcu ściany a druga na drugim końcu i rozciągnij sznurek potem też możesz stosować tak sznurek dla amatora polecam listwę startową najważniejsze jest wyciągnięcie dobrze pierwszego rzędu potem to już banał. Stosuj na łączeniach siatki min.5 cm zakłady. Po położeniu siatki wyczyść klej papierem ściernym dopiero gruntuj. W twoim przypadku proponuje ci montaż parapetów po położeniu i wyczyszczeniu styropianu przed siatką i zakładaniem kątowników w szpaletach fachowcy przeważnie zakładają parapety po siatce a potem uzupełniają dziury kawałkiem styropianu klejem i siatką ale w tym miejscu już nie dają kątownika do samej wylewki parapetu. Oczywiście niesie to za sobą zabezpieczenie parapetów przed zabrudzeniem (jeśli są z blachy sama folia która jest już na parapetach nie wystarczy najlepiej poodcinać sobie z cienkiego styropianu) Naklejaj taśmę na profil okienny w trakcie siatkowania szpalety odliczając np. kilka milimetrów od styropianu po położeniu kleju taśmę odklej to samo rób w trakcie tynkowania będziesz miał wtedy ładną i prosta linię bez żadnych niedoróbek przy profilu tylko nie zapominaj o odklejaniu taśm po zakończeniu obrabiania szpalety potem ciężko ją zdjąć. Podejrzewam że największy problem będziesz miał na szpaletach w trakcie kładzenia siatki zatem jeśli brzydko ci to wyjdzie zrób szlichte (drugi raz klej rzadszy wtedy ładnie się wyrówna). W szpaletach masz wywijać siatkę. Raczej nie eksperymentuj z kładzeniem tynku i tu radziłbym fachowców zresztą sam go nie położysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 26.04.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Na co zwrócić uwage podczas ocieplania domu styropianem? Dziekuję za porady!ż\Żeby ci styropianu nie wynieśli z budowy,bo tak też robią a poźniej mówią że zabraklo i trzeba dokupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpiep72 27.04.2008 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Zgadza sie z tym wynoszeniem, po każdej ekipie da się zauważyć drobne braki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpiep72 27.04.2008 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Bardzo dziękuję za dorady! mam jeszcze jedno pytanie?Bardzo dziękuję za dorady! mam jeszcze jedno pytanie?Bardzo dziękuję za dorady! mam jeszcze jedno pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpiep72 27.04.2008 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Ile +/_ potrzeba kleju do ocielpenia 100 m 2? Chcę dać 15 cm grubosci styropianu-ale to chyba nie ma znaczenia na ilość kleju. dzięki z góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanetagf 05.06.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Zakupiłam listwy dylatacyjne z siatką do obróbek stolarki i moi fachowcy mają obawy, że to jest dobre i może wyjść krzywo. Mam pytanie do tych, co coś takiego robili, czy faktycznie jest to zbyt skomplikowane i trzeba mieć jakieś doświadczenie w montowaniu tego czy też nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 05.06.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Zakupiłam listwy dylatacyjne z siatką do obróbek stolarki i moi fachowcy mają obawy, że to jest dobre i może wyjść krzywo Kup niedobre będzie prosto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanetagf 05.06.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Sorki Chodzi mi o to, że moi "fachowcy" nigdy czegoś takiego nie robili i kręcą nosem. Stąd też moje zapytanie w tej sprawie. Miały te listwy, teoretycznie, ułatwić im robotę ale widzę, że trochę nowości i już jest problem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.06.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 wyślij ich do sklepu w którym kupiłaś listwy, niech się chłopaki podszkolą, bo spieprzą Ci robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.06.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Ociepl szpalety (ościeża okienne) np. styropianem min 2cm..... to ja sie pytam, kto Wam te okna montuje ze później glify dodatkowo obrabiać trzeba? Nie kumam. Albo moze obawiacie sie ze parapet zewnętrzny położony na samym styropianie szlag trafi? Moze mi to ktos jakos klarownie wytłumaczyć? BO siedzę w oknach tyle lat i nie rozumie. Mam tez na swym rozkładzie kilka chałup ocieplonych i ciągle nie rozumiem cyzu - po cholerę to ocieplanie glifów? Lub inaczej - ocieplenie niezbędne jak sa ale po co one sa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts