Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OKNA DREWNIANE A MOŻE PCV????

olo69

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam problem z oknami. Tzn mój dom SEWERYNA http://www.archipelag.pl/projekty-domow/seweryna/. Jak widać na załączonym obrazku okien jest sporo. Dostałem wycenę w drewnie na 52 tyś z montażem i tymi drzwiami zewnętrznymi z naświtlami (w tej cenie są jeszcze dodatkowo oprócz tego co widać 2 okna 150x150 i drzwi do garażu). Chciałem również w PCV ale powiedzieli , że bawolego oka z PCV nie da się zrobić a te bulaje które tam są (średnica 60 cm) są za małe na PCV. Proszę wszystkich o opinie czy da się zrobić to w PCV oraz namiary na firmy które robią okna w drewnie sprawdzone przez Was. Z góry dziękuję wszystkim.

P.S. BUDOWA POD SZCZECINEM

Proszę wszystkich o opinie czy da się zrobić to w PCV

Jeżeli producent okien Ci mówi, że takich się nie da zrobić, to nasze opinie za dużo Ci nie pomogą. Bo dla nas może się dać coś zrobić (z technicznego punktu widzenia), ale z technologicznego już może nie być tak różowo.

Podejdź sobie jeszcze do kilku innych producentów okien PCV i popytaj. Może stosują inne profile, z których już można zrobić to co chcesz

Jeżeli producent okien Ci mówi, że takich się nie da zrobić, to nasze opinie za dużo Ci nie pomogą. Bo dla nas może się dać coś zrobić (z technicznego punktu widzenia), ale z technologicznego już może nie być tak różowo.

Podejdź sobie jeszcze do kilku innych producentów okien PCV i popytaj. Może stosują inne profile, z których już można zrobić to co chcesz

No już wiem że się nie da. Właśnie dostałem kilka PRIV-ów. Niektórzy robia PCV a bawole oko drewno :(

W tej sytuacji proszę o namiary na dobre okna drewniane (za przystępną cenę :D )

• 2 weeks później...

Witam serdecznie w klubie posiadaczy dzialek "pelnych niespodzianek".

Bardzo fajnie czyta sie twoj dziennik ale moglbys go urozmaicic jakimis fotkami.

Widze , ze mamy sporo wspolnego. Tyle , ze siedzimy w odleglych skrajnosciach. Ty masz za sucho (woda na 30m) ja mam za mokro(woda na 20 cm). Ty masz problem bo cie nie chca podlaczyc do rurki z woda a mi karza budowac caly rurociag. Ty masz juz drucik z pradem na dzialce a ja mam miec podobno cala skrzynke za miesiac. Tak czy inaczej kilka rzeczy mamy dokladnie takich samych - pompa ciepla i bawole oko. Jak zamontuje to sie z toba podziele szczegolami - chyba , ze ty bedziesz szybszy. Do tego jeszcze deszczowke musze sobie zbierac bo nie mam gdzie jej odprowadzic.

W zwiazku z tym mam nadzieje , ze bedziemy sie wspierac w tych skomplikowanych tematach.

Moje pierwsze pytanie to o jakim dofinansowaniu z gminy pisales? Czy to dotyczy tylko strefy natura 2000 czy ogolnie pomp ciepla?

P.S. Wasz domek jest fantastyczny - jeden z najladniejszych projektow jaki do tej pory widzialam.

Dofinansowania jest dla wszystkich i podobno jest to 40% wartości pompy ciepła i solarów. Obecnie mój kolega, który również się buduje tyle że ja w Będgoszczy a on w Dołuje szuka odpowiedniej ustawy bo wiemy że jest. Po za tym mówił że u niego w urzędzie są na to nawet wnioski do pobrania. Na razie przerażają mnie też koszty pompy ciepła ale po raz kolejny mój kolega przyszedł z pomocą i będę miał namiary na człowieka który za pompę ciepła z wymiennikiem gruntowym plus podłogówka do domu 200m2 bierze z robocizną na gotowo około 45 000 PLN

Witam wszystkich. ...Chciałem również w PCV ale powiedzieli , że bawolego oka z PCV nie da się zrobić a te bulaje które tam są (średnica 60 cm) są za małe na PCV. ....

niestety dla Ciebie - powiedzieli prawde

nie da sie

minimalna średnica kolet dla PVC to 10 krotna szerokość profila - czyli przy 5 komorówkach minimum 65 cm jako białe, zaś w okleinie (by sie nie marszczyła) to 70 cm

i mówimy tu tylko o fixie szklonym w ościeżnicy

przy innych wynalazkach liczy sie wielkość skrzydła a dopiero później ościeżnicy - przeważnie kolka muszą mec więcej jak 90 cm by cokolwiek wyglądały ale by już skrzydło mogło sie otwierać to jeszcze trzeba je powiększyć by skrzydło przy otwieraniu nie klinowało sie o ościeżnice

bawole oka - zaaaaaapomnij w PVC