Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otrzymałam wycenę, czy jest sensowna?

wrobela

Recommended Posts

Witajcie,

Kilka słów wstępu. Jestem zielona w tym temacie. :oops: Miałam firmę, która miała postawić mi dom do stanu developerskiego, skończyło się na surowym zamkniętym z usterkami i aktualnie trwającą sprawą. :evil:

Zaczęłam więc poszukiwania nowej ekipiy. Otrzymałam taką oto wycenę i teraz mam prośbę do Was, jako osób, które niejedno widziały, robiły i znają się lepiej niż ja. Czy ceny są sensowne? :-?

1)tynki wewnętrzne 20250.00 materiał 10800.00---do---14600.00 jaki tynk

2)posadzki 8850.00 materiał 6000.00

3)elewacja 22400.00 materiał 17800.00---do---23000.00 jaki materiał

4)docieplenie dach 4350.00 materiał 3200.00

5)sufity KG 7680.00 materiał 3500.00

6)opaska odwadniająca 5200.00 materiał 2900.00 w tym rury i studzienki

Jaki najlepiej wybrać tynk wew i zew.

Czytałam o gipsowych i cementowych, ale mi chodzi o wasze doświadczenie w użytkowaniu. Szukając ofert znalazłam ceny 30zł za mkw (położenie + materiał), u mnie będzie ok 500mkw, więc na moja oko wydaje się, że to co mi zaproponowali to dużo, ale może źle obliczyłam powierzchnie..? (pow całkowita domu to 244mkw)

Na tynkach zew. nie znam się kompletnie, więc tutaj byłabym wdzięczna za Wasze rady.

Dziękuje Wam bardzo z wysokiej góry. :)

Szukając ofert znalazłam ceny 30zł za mkw (położenie + materiał), u mnie będzie ok 500mkw, więc na moja oko wydaje się, że to co mi zaproponowali to dużo, ale może źle obliczyłam powierzchnie..? (pow całkowita domu to 244mkw)

Cena za mkw jest dość rozsądna. A u Ciebie może być 500mkw. U mnie samych ścian na parterze było 240m2. Do tego ze 120mkw sufitu dałoby w smie 360mkw. Przy tych obliczeniach zostaje nam ze 140mkw na poddasze. Policz sobie dokładnie jaką powierzchnię musieliby Ci tynkować i pomnóż przez 30zł.

Czy ceny są sensowne? :-?

1)tynki wewnętrzne 20250.00 materiał 10800.00---do---14600.00 jaki tynk

2)posadzki 8850.00 materiał 6000.00

3)elewacja 22400.00 materiał 17800.00---do---23000.00 jaki materiał

4)docieplenie dach 4350.00 materiał 3200.00

5)sufity KG 7680.00 materiał 3500.00

6)opaska odwadniająca 5200.00 materiał 2900.00 w tym rury i studzienki

A czy ta pierwsza cena to robocizna?? Drogo coś się cenią moim zdaniem. Popatrz na opaskę:

- wykopanie kilku rowów

- położenie rur i odpowiednich warstw

- zasypanie wykopów

moim zdaniem max tydzień roboty (dysponując jakąś małą koparką)

Przy takim założeniu w miesiąc mają 20tyś do rączki

Cena za mkw jest dość rozsądna. A u Ciebie może być 500mkw. U mnie samych ścian na parterze było 240m2. Do tego ze 120mkw sufitu dałoby w smie 360mkw. Przy tych obliczeniach zostaje nam ze 140mkw na poddasze. Policz sobie dokładnie jaką powierzchnię musieliby Ci tynkować i pomnóż przez 30zł.

No więc jeśli mam 500mkw, a cena za metr to 30zł (material + robocizna) to suma wychodzi ok 15 tyś, a u nich aż 35 tys. (!!!), stąd moje pytanie, czy to nie przegięcie....

A czy ta pierwsza cena to robocizna?? Drogo coś się cenią moim zdaniem. Popatrz na opaskę:

- wykopanie kilku rowów

- położenie rur i odpowiednich warstw

- zasypanie wykopów

moim zdaniem max tydzień roboty (dysponując jakąś małą koparką)

Przy takim założeniu w miesiąc mają 20tyś do rączki

Tak, ta pierwsza cena to robocizna, ale chyba ligiczne, że wykonawca chce coś zarobić i właśnie zarabia na robiciźnie, uwazasz, że za duzo próbuje sobie "uszczknąc" ??

Jezeli to będzie jeden wykonawca to moze jeszcze trochę ale nie za duzo opuścić ,caeny takie sobie

Właśnie taki mam zamiar, ale chciałam popytać najpierw, czy cena jest sensowna, bo te tynki mni nadal zastanawiają...

Dzieki za odpowiedzi i czekam na kolejne :D

Te tynki,wylewki,elewacje to jakieś nieporozumienie,mozesz im podziękować i szukaj dalej.

Hm.... a czy mogłbys w takim razie powiedzieć, jakie ceny nie byłyby "nieporozumieniem" ?

Ja placilem aktualnie bo dwa miesiące temu tynki 13 zł metr czyli za 500 m 6500

wylewki z układaniem folii + styropian+ siatka 200 m a 15 zł =3000

elewacje ocieplenie styro,siatka,klej 25 zł metr + 20 tynk razem 45zł metr

mówię oczywiście o robociźnie.

• 2 weeks później...
Czytam ten wątek za każdym razem jak tu jestem. Staram się połapać we wszystkich cenach, różnicach w materiałach, różnicach w cenach za robocizne w zależności od regionu Polski, niemniej chciałm poznać zdanie za ogół prac, wykonywanych przez jedną firmę i wykorzystującą swoje materiały.

Te tynki,wylewki,elewacje to jakieś nieporozumienie,mozesz im podziękować i szukaj dalej.

Hm.... a czy mogłbys w takim razie powiedzieć, jakie ceny nie byłyby "nieporozumieniem" ?

Ja placilem aktualnie bo dwa miesiące temu tynki 13 zł metr czyli za 500 m 6500

wylewki z układaniem folii + styropian+ siatka 200 m a 15 zł =3000

elewacje ocieplenie styro,siatka,klej 25 zł metr + 20 tynk razem 45zł metr

mówię oczywiście o robociźnie.

Ja tez tak płaciłem to sa ceny realne , uważaj na naciagaczy

Tynki położą ci maszynowo po od 10 do 15 pln za metr na tynku gipsowym Knauf

wylewki po 12-15 pln + piasek i cement

elewacja

22-25 pln metr 2 robocizna + materiał

Moja dobra Rada dogaduj się co do ceny robocizny

A MATERIAł KUPUJ SAMA

a dlaczego bo cie wyroluja o 20-30 % na materiale

a jak sam pojedziesz na skład budowlany 1 skład i powiesz że masz do zrobienia to i tamto i chcesz wszytko u nich kupic dostaniesz takie upusty że ho ho

a te cwaniaki własnie na tym żerują

sam sie przekonałem o tym pod koniec budowy jak wywaliłem ekipe jakoś 30 tysiecy co miałem starczyło mi na karton gipsy całego domu + łasienki na gotowo itd

a wycene mialem samych karton gipsów na 26 tysiecy samej robocizny było 13 tysiec

wiec nie daj sie robic w balona

dogaduj sie co do metr2 robocizny a materiał sama kupuj tak jak pisałem powyżej

nie ma uczciwych wykonawców

a jeszcze jedno żADNYCH ZALICZEK

zrobione zapłacone