tomek_pawelski 11.05.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Ta ekipa chce Cię ewidentnie naciągnąć. Nawet bym z nimi nie negocjowała. Ponad 5 tyś za robociznę opaski? Za wykopanie rowu i włożenie tam rury drenażowej? Wejź na grupę warszawską, pewnie tam znajdziesz sensowne polecane ekipy i dowiesz się jakie są ceny w Twoim regionie. a jeszcze jedno a na holere co opaski odwadniające je zakłada sie wtedy jak masz poziom wód gruntowych na wysokości 1 metra lu 0,5 metra opaski zakłada sie w terenach podmokłych z naturalnym spadkiem by ta wodę z opasek można było odprowadzić gdzieś prosta sprawa wykopać sobie dołek na głębokość poniżej nieposadowienia fundamentów i czy jest woda gruntowa ja mam opaski założoną ale ja mam wodę na 0,5 metra i to musiałem zrobić bo mailem wodę w piwnicy jeśli masz działkę suchą po co to i tak nie będzie spełniać swoja rolę NACIAGACZE PS robili odkrywkę gruntu , mierzyli na jakim poziomie jest woda gruntowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 11.05.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Mnie rownież miała stawiać dom jedna ekipa ze swoich materiałów i jak mi zrobili wyliczenia to sie za glowe złapałem,np mialem wycenę dachu z dachowka betonową euronit i za ewentualną zamianą na koramicka mialem doplacic 14000!!!! ,za schody wejsciowe plus dwa tarasy(jeden duży ok 30 metrow drugi malutki praktycznie trzy schodki i podest chcieli 42000!!!! za ściany dzialowe platne mialy być ekstra 16000,już wlasciwie sam nie wiedzialem za co chcieli 202000 bo do tego musialem doliczyć to co wymienilem wcześniej tak że stan surowy otwarty mial kosztować ponad 270000 zrezygnowalem z nich na korzyśc systemu gospodarczego i SSO z oknami wyszedł mi 190000 ale jaki mam dach? poezja i co prawda aktualnie wydalem już 440000 ale wszystko sam kupuję i przynajmniej wiem że nie przepłacam a ile bym wydał na chwilę obecną gdybym ich wziąl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.05.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Moja dobra Rada dogaduj się co do ceny robocizny A MATERIAł KUPUJ SAMA a dlaczego bo cie wyroluja o 20-30 % na materiale Tylko, żeby wtedy nie było za dużo odpadów, bo będziesz musiał kupić więcej materiału. Robiąc tynki można sobie niby przeliczyć jaka ma być ich grubość * powierzchnię i na tyle kupić materiału. Ale nakładajac je część materiału idzie na straty. I jak w takim wypadku rozliczać te straty. Ekipa może być taka, która wygeneruje 10% strat w materiale ale może być i taka która wygeneruje 30% bo inwestor płaci za materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts